ESS: Etkö taaskaan saanut hakemaasi työpaikkaa? Se saattoi johtua näistä seikoista – kurkista työnantajan maailmaan

Jaa somessa:

 

Tämä uutinen on julkaistu ess:fi:ssä 24.1.2018. Koska uutinen on maksumuurin takana, julkaisemme sen nyt kokonaisuudessaan InHuntin blogissa.

 

Tunnetun sanonnan mukaan työnhaku käy työstä, ja toisinaan se saadaan kuulostamaan mahdottomalta urakalta monivaiheisine hakuineen, haastatteluineen ja testeineen.

Vaikka olisit tehnyt mielestäsi kaikkesi hakemuksen eteen, et silti välttämättä saa kutsua edes haastatteluun saati töihin. Pyysimme InHunt Group Lahden aluejohtajaa Timo Viljakaista kertomaan, mikä saattoi mennä pieleen, ja mitä voisit kenties tehdä toisin seuraavan hakemuksen kanssa.

InHunt Group on Suomen suurin suorahaku- eli headhunting-toimija.

 

  1. Sinulla ei vain ollut työnantajan hakemaa osaamista.

Työnantajan näkökulmasta osaaminen on se, joka ajaa kaiken, myös tuplatutkintojen ja ”se on hyvä tyyppi” -suositusten, ohi. Jos olet ollut viimeiset 26 vuotta samalla työpaikalla samassa tehtävässä, saattaa osaamisesi olla pahasti jäljessä tai liian yksipuolista hakemaasi tehtävää ajatellen.

Jos suunnittelet alanvaihtoa tai joudut työttömäksi, mieti mahdollisimman pian, millaiseen työpaikkaan ja mihin tehtäviin haluaisit työllistyä. Ota rohkeasti yhteyttä suoraan sopivilta tuntuviin työnantajiin, ja kysele, mitä he ovat vailla. Kehitä sitten osaamistasi haluttuun suuntaan, niin olet käytettävissä mahdollisen työpaikan avautuessa.

Mieti myös, mitä olet työhistoriasi aikana tehnyt, ja poimi sieltä tietyt avainsanat, joilla voit myydä osaamistasi.

 

  1. Hakemuksesi alkuteksti oli luokattoman tylsä.

Työnantaja saattaa saada eteensä satoja hakemuksia. Vältä siis loppuun kaluttuja ratkaisuja, kuten: ”Olen 35-vuotias insinööri Tampereelta”. Kukaan ei jaksa lukea eteenpäin, jos aloitit hakemuksesi näin. Hyvä hakemus on kuin hyvä kirja: heti ensimmäisen lauseen ja kappaleen pitää koukuttaa lukija mukaansa.

Motivaation perustelu on olennaista työtä hakiessa.

 

  1. Asenteesi oli pielessä.

Joskus kokemattomampi hakija saa paikan, koska hänellä on työnantajan mielestä niin jumalaton palo tehdä kyseistä työtä, että se kääntyy hakijan eduksi. Toisin sanoen, vaikka tietäisit olevasi hyvä siinä mitä teet, älä oleta sen kantavan loppuun asti. Vakuuta työnantaja siitä, että sinulla on asennetta hoitaa hakemaasi työtä.

Pelkkä asenne ei toki riitä, luonnollisesti sinulla täytyy olla tehtävään vaadittavaa osaamista.

 

  1. Työnantajalla oli stereotyyppinen ja ahdas käsitys nykyisestä ammatistasi / työstäsi.

Valitettavasti mielikuvat vaikuttavat myös meistä itsestämme riippumatta. Työnantajalla voi olla esimerkiksi lakimiehistä, toimittajista tai opettajista tietty stereotypia, jonka ohi se ei näe.

Laadi siis hakemaasi työpaikkaan juuri kyseistä paikkaa varten kohdennettu CV ja hakemus, joissa kerrot, mitä kaikkea osaat tehdä. Kerro, miksi juuri sinut pitäisi palkata. Pakota työnantaja unohtamaan mielikuvat ja keskittymään osaamiseesi. Moni asia, jota olet tehnyt aiemmin, voi olla hyödynnettävissä tulevassa työpaikassa.

 

  1. Valehtelit hakemuksessa.

Tätä virhettä ei kannata tehdä koskaan, sillä siitä jää kiinni. Työnantaja on todennäköisesti yhteydessä johonkuhun, joka tuntee sinut ja työhistoriasi. Jos väitit hakemuksessa omaavasi kokemusta vaativien projektien vetäjänä, mutta tosiasiassa istuit työpaikan huvitoimikunnassa ja lähinnä piirtelit tonttulakkeja fläppitauluun, valheesi tulee kyllä ilmi.

Ole siis rehellinen. Jos työhistoriassasi on aukko, syy siihen kannattaa kertoa avoimesti.

 

  1. Liitit hakemukseesi vuosia vanhan kuvan, jossa poseeraat lomahattu päässä naama punakkana.

Et anna kovin rehellistä kuvaa itsestäsi, jos olet kuvassa 20 kiloa hoikempi ja 20 vuotta nuorempi kuin tällä hetkellä olet. Loma- ja biletyskuvat eivät kuulu työhakemukseen. Selfie sen sijaan käy, jos se on asiallinen. Tuore kuva on tänä päivänä hyvä lisä ellei jopa välttämätön osa hakemusta. Tästä on kahta koulukuntaa, olennaista on kuvata hakemuksessa osaamisesi.

Videohakemus ei ole pakollinen, ellei työnantaja sitä nimenomaisesti pyydä. Videohakemuksessa ei ole kyse hakijoiden kiusaamisesta tai nöyryyttämisestä vaan ajan säästämisestä. Jos hakijoita tehtävään on paljon, videohakemus nopeuttaa työnantajan etsimän ihmistyypin löytämistä.

 

  1. Menit haastatteluun siistissä puvussa ja tukka kammattuna, mutta unohdit, että rinnuksillesi on tippunut hernekeittoa.

Haastattelussa ei tarvitse olla mannekiini, mutta siistit, puhtaat vaatteet ovat eduksi. Napit on syytä napittaa oikein ja huolehtia, että olemus on muutenkin yleissiisti. Habitus vaikuttaa, halusit tai et. Ole oma itsesi, ellet ole pyrkimässä Teatterikorkeakouluun.

 

  1. Myöhästyit haastattelusta.

Työhaastattelusta myöhästyminen on ehdoton miinus. Ole ajoissa.

 

  1. Työnantaja epäili, että et ehkä tule viihtymään hakemassasi työssä, koska olet tottunut työskentelemään yksin tai ison tiimin kanssa.

Jos olet ollut aiemmin töissä pienessä yrityksessä, jossa päätit asiat enimmäkseen itse ilman tukiorganisaatiota ja vastuullasi oli paljon asioita yhtä aikaa, työnantaja voi ajatella, että turhaudut isossa pörssiyhtiössä. Isossa firmassa vastuut on jaettu eri tavalla, etkä saa välttämättä edes tietää kaikkia projektin vaiheita. Tämä saattaa turhauttaa.

Vastaavasti laajan tukiverkoston kanssa työskentelemään tottunut voi olla helisemässä, kun lähes kaikki pitäisi yhtäkkiä hoitaakin itse.

Tehtäväksesi jää siis kumota työnantajat epäilykset ja perustella, miksi sopeudut myös toisenlaiseen työympäristöön kuin missä aiemmin olet ollut.

 

Saara Larkio

Jaa somessa:
avoin työpaikka ikoni

Rekrytointi tulossa?

Autamme mielellämme. Ota meihin
yhteyttä ja palaamme sinulle 24h sisällä.

Liity sisäpiiriin ja

Tilaa InHunt Groupin Uutiskirje

Vastaanota sähköpostiisi tieto uusista avoimista työpaikoista, blogi-postauksista ja podcast-jaksoista.

Uusimmat työpaikat
InHunt Group logo
CEO, Senior C-level Business Executive
Toiminnanjohtaja
Engagement Director, Public Sector, Nordcloud
Ravintolatoimenjohtaja
Myyntijohtaja, Louhe Oy
Uusimmat

Blogista

Nopeasti muuttuva teknologia ja kiristyvät turvallisuusvaatimukset haastavat hallitukset _1200px_2
Haastattelussa hallitustyön ammattilainen Timo Lappi – moderni hallitus kehittyy ja kehittää
Haastattelussa hallitustyön ammattilainen Timo Lappi – moderni hallitus kehittyy ja kehittää.
InHuntBlog_Työnantajat rekrytoivat myös joulukuussa_plain
Työnantajat rekrytoivat myös joulukuussa – näin erotut joukosta
Unelmien työpaikan etsiminen voi tuntua loputtomalta prosessilta. Vaikka et aina voi itse päättää, milloin aloitat työnhaun, voit parantaa mahdollisuuksiasi...
Kiinteä korvaus vai “success fee” rekrytointikumppanille avainhenkilöitä haettaessa. Kuvassa henkilö punnitsee ajatuksia rekrytointia suunnitellessa.
Kiinteä korvaus vai “success fee” rekrytointikumppanille avainhenkilöitä haettaessa
Avainhenkilöiden rekrytointi on aikaa vievä ja haastava prosessi. Lue kolme syytä, miksi kiinteä palkkio voittaa success fee -palkkion.
InHuntBlog_Miten hyödyntää ehdokkaiden arviointia rekrytointiprosessin parantamiseksi_1200px_plain
Miten hyödyntää ehdokkaiden arviointia rekrytointiprosessin parantamiseksi
Miten löydät juuri oikean henkilön työtehtävään? Ehdokkaiden arvioinnin avulla voit tehdä perustellumpia rekrytointipäätöksiä. Lue lisää>>
yhteistyö kättely ikoni

Haluatko kuulla lisää palveluistamme?

    Ota yhteyttä ja
    palaamme sinulle
    24h sisällä.

    InHunt Group on perustettu vuonna 2008  ja on nyt Suomen suurin suorahakutoimija. InHunt toimii jo kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa.  Lisäksi InHunt Groupilla on oma kansainvälinen suorahakuverkosto – InHunt World, joka kattaa 29 maata ja kokoaa parhaat paikalliset toimijat yhteen. InHunt apunasi – ympäri maailman.

    Tilaa uutiskirje

    YHTEYSTIEDOT

    myynti@inhunt.fi

    Äyritie 12 C
    (vastaanotto Äyritie 12 B)
    01510 Vantaa

    Artikkelisarja rekrytointiprosessin parantamiseksi

    Teen itse ja säästän - vai säästänkö?

    Jätä sähköpostiosoitteesi, niin lähetämme sinulle kolme faktantäyteistä työnantajille ja yrityksen päättäjille suunnattua asiantuntija-artikkelia sekä viikottaisen uutiskirjeemme. Voit halutessasi poistua postituslistalta uutiskirjeen lopussa olevasta linkistä.