Sen verran paljon näkyy nyt keskustelua tämän aiheen tiimoilta, että päätin ottaa itse myös siihen kantaa. Hyvin usein näen nykyään rekrytoinninkin yhteydessä käytettävän sanaa tekoäly ja lähes yhtä usein tämä on suhteellisen harhaanjohtavaa.

 

Tekoäly on sanana yrityselämässä melko uusi, mutta itselleni se on tullut vastaan varmasti n. 25 vuotta sitten ensimmäisiä kertoja, kun tutustuin pelikonsolien maailmaan. Konsoli- ja tietokonepeleissä on aina puhuttu ns. tietokoneen tekoälystä. Itselleni joukkueurheilupelit olivat aina lähellä sydäntä ja niissä hyvin usein pelattiin tietokoneen tekoälyä vastaan vielä, kun verkossa pelaamisesta ei ollut tietoakaan. Silloin tällöin oli toki juhlaa, kun sai kaverin istumaan viereen toinen peliohjain kädessä.

Peleissä tekoäly on kehittynyt vuosien saatossa huimasti ja aidosti oppii ja mukautuu sen mukaan, miten ihminen käyttäytyy ja pelaa. Viime vuonna uutisoitiin isosti siitä, kuinka Googlen kehittämä AlphaGo-tekoäly voitti Go-pelin maailmanmestaruuden luvuin 4-1. Googlen uusi tekoäly koulutti itse itsestään vain kolmessa päivässä ihmistä paremman pelaajan – ilman aiempaa tietoa pelistä.

 

 

Tekoäly on iso ”buzzword” myös rekrytoinnissa

 

Tekoälystä on tullut todella iso ”buzzword” ympäri maailmaa ja se pyritään liittämään tänä päivänä lähes kaikkeen. Samaan listaan voitaisiin tällä hetkellä laittaa sanat blockchain, real-time data, growth hacking jne.

Wikipedia määrittelee tekoälyn seuraavalla tavalla: Tekoäly eli keinoäly on tietokone tai tietokoneohjelma, joka kykenee tekemään älykkäinä pidettäviä toimintoja. Tekoälyn tarkempi määrittely on avoin, koska älykkyyttä itsessään on vaikea määritellä. Tekoäly viittaa myös aihetta tutkivaan tieteen alaan.

 

Mitä sitten tulee rekrytointiin, on itselleni tullut vastaan useita rekrytointiin erikoistuneita softataloja, jotka markkinoivat omia softiaan viittaamalla tekoälyyn. Tom ”Mr. LinkedIn” Laine kirjoitti hyvän kirjoituksen, jossa hän otti samaiseen asiaan kantaa. Kirjoitus kulki otsikolla ”So you say your recruitment software is using AI? It’s not!”

 

Kirjoituksessa Tom kirjoittaa vapaasti käännettynä mm. näin:

”Joten koneen (ohjelmiston) pitäisi pystyä oppimaan, ratkaisemaan ongelmia ja toimimaan kuin ihmisen mieli samassa tilanteessa. Kyse ei ole kirjoitetuista algoritmeista, jotka kertovat tietokoneelle, miten toimia tietyssä tilanteessa vaan pikemminkin ohjelman kyvystä oppia toimimaan ilman, että joku kertoo sille, miten tulisi toimia.

Viime aikoina olen lukenut useita organisaatioiden esityksiä heidän uudesta tai tulevasta rekrytointiohjelmistostaan, joka käyttää tekoälyä yhdistämään ehdokkaita ja työpaikkoja ilman ihmisen avustusta. Minulle tämä ei ole tekoälyä, vaan ainoastaan hyvä joukko mätsääviä algoritmeja.

 

Allekirjoitan täysin sen mitä Tom kirjoittaa ja sitten toisaalta samalla mietin, onko sillä nyt sitten suurta merkitystä, onko kyseessä tekoäly vai pelkästään hyvin kirjoitettua koodinpätkää ja algoritmeja? Ei ehkä nyt hirveästi, mutta toisaalta olisi kuitenkin hyvä, että asioista puhutaan niiden oikeilla nimillä. Tekoäly on jo tätä päivää ja vielä enemmän tulevaa ja näin olisi hyvä, että ihmiset ymmärtäisivät, mistä siinä on yleisellä tasolla kyse.

 

Itse toki odotan sitä päivää, kun tekoäly tulee aidosti auttamaan rekrytoinneissa ja oppii tekemään esimerkiksi alkuvaiheen karsinnan ihmisen puolesta. Koko ajan organisaatioilla on enemmän dataa käytössä myös heidän työntekijöistä ja näin kone voisi hyvinkin oppia tärkeitä asioita mm. siitä, mitkä ominaisuudet vaikuttavat kyseisessä orgaanisaatiossa ja tehtävässä menestymiseen. Näin kone oppisi jatkuvasti ja tekisi jo alkuvaiheen karsinnasta lähtien aina vaan parempia päätöksiä, jotka perustuisivat aidosti konkreettisiin menestystekijöihin. Tällä tavalla saavutettaisiin taatusti useissa  organisaatiossa merkittävä parannus rekrytoinneissa.

 

Kirjoittanut,

Teemu Ruuska

http://fi.linkedin.com/in/teemuruuska/

 

Kirjoittaja Teemu Ruuska tuli InHuntiin vuonna 2009 ja on siitä asti toiminut rekrytoinnin parissa. Teemu on asunut Madridissa, Espanjassa vuodesta 2014 ja vastaa tällä hetkellä InHuntin kansainvälisestä suorahakuverkostosta InHunt Worldistä. Viime vuodet Teemu on keskittynyt digitalisaatioon ja ennen kaikkea digitaaliseen transformaatioon rekrytointi- ja suorahakualalla.