Kaksi kysymystä, joihin työnhakijat usein kompastuvat

Jaa somessa:

Työhaastattelu on tilanne jota usein jännitetään ja tästä syystä ei ehkä anneta itsestä sitä kuvaa, joka haluttaisiin. Usein minulta kysytään ohjeita työhaastattelua varten ja niitä olenkin tänne InHuntin blogiin kirjoitellut aina silloin tällöin. Tässä kirjoituksessa haluaisin nyt nostaa tapetille kaksi erittäin yleistä kysymystä, joihin näkee työnhakijoiden usein kompastelevan:

 

Kysymys: Mitkä ovat sinun heikkoudet?

 

Tämä on erittäin tavallinen kysymys työhaastatteluissa ja usein sitä kuulee hyvin samankaltaisen vastauksen hakijan suusta, jossa hän ikään kuin kääntää vahvuuden heikkoudeksi vastaamalla esimerkiksi: ”Olen liian tunnollinen.” Kyseisellä vastauksella ei ainakaan nosta omia osakkeita ja näin olisi hyvä aidosti miettiä ja valmistautua tähän kysymykseen ennen työhaastattelua, jotta vastaus olisi vähän paremmin mietitty.

Kukaan meistä ei ole täydellinen ja aina löytyy kehitettävää ja niistä puhuminen on ihan sallittua ja jopa suotavaa haastattelutilanteessa. Myös jos haluaa itselleen pehmentää tuota kysymystä voi puhua nimenomaan kehitysalueista heikkouksien sijaan. Eli asioista, joissa näkee itsessään kehitettävää, koska niitä löytyy aina.

Mielestäni huippu-urheilijat ovat loistavia esimerkkiä itsensä jatkuvasta kehittämisestä ja Roger Federer, yksi kaikkien aikojen parhaista tennispelaajista on todennut näin:

 

”I always questioned myself in the best of times. Even when I was World #1 for many months in a row. What can I improve? What do I need to change? If you don’t do anything or you just do the same thing over and over again, you stay the same. Staying the same means going backwards. It’s important for me to actually hear criticism sometimes. That’s what makes me a better player.”

 

Jos maailman paras tennispelaaja löytää itsessään vielä kehitettävää, niin ihan varmasti meistä jokainen voi myös myöntää ja todeta saman ihmisenä tai työntekijänä.

 

 

Kysymys: Onko sinulla kysyttävää?

 

Kaikki on mennyt hyvin haastattelussa ja työnhakija on jättänyt itsestään erinomaisen kuvan. Ennen kuin haastattelu päätetään, kysyy rekrytoija viimeisen kysymyksen ehdokkaalta: ”Olisiko sinulla vielä kysyttävää?” ja hakija vastaa: ”Ei kyllä tule mitään mieleen.”

Siis hetkinen, henkilö on hakemassa uuteen työpaikkaan ja hänellä ei tule mieleen mitään, mitä voisi kysyä? Ei siis mitään uudesta työpaikasta, työkavereista, työajoista, tavoista, tiloista, etätyömahdollisuuksista, reissupäivistä, tavoitteista / siitä mitä pitäisi saada aikaan, normaalista työarjesta, esimiehistä, tiimistä, yrityksen tilanteesta, tulevaisuudesta tai vaikkapa kilpailijoista?

Toki netistä löytyy yleensä suhteellisen hyvin tietoa tai saattaa olla, että joitakin tuttuja on jopa työskennellyt kyseisessä yrityksessä ja onhan se myös mahdollista, että haastattelutilanteessa on saanut paljon vastauksia, mutta luulisi silti nyt joitakin kysymyksiä vielä löytyvän. Yleisenä sääntönä voi myös pitää sitä, että yleensä ne ehdokkaat jotka lopulta tehtäviin valitaan, esittävät muutaman hyvän kysymyksen siinä vaiheessa, kun sille annetaan mahdollisuus.

Hyvillä kysymyksillä pystyy helpolla tavalla osoittaa omaa osaamista ja ammattitaitoa sekä kiinnostuneisuutta kyseistä yritystä ja tehtävää kohtaan. Hyvät kysymykset haastavat sopivalla tavalla vastapuolta ja näin henkilö erottuu positiivisella tavalla ja jää myös paremmin mieleen.

 

 

Kirjoittanut,

Teemu Ruuska

http://fi.linkedin.com/in/teemuruuska/

Kirjoittaja Teemu Ruuska tuli InHuntiin vuonna 2009 ja on siitä asti toiminut rekrytoinnin parissa. Teemu on asunut Madridissa, Espanjassa vuodesta 2014 ja vastaa tällä hetkellä InHuntin kansainvälisestä suorahakuverkostosta InHunt Worldistä. Viime vuodet Teemu on keskittynyt digitalisaatioon ja ennen kaikkea digitaaliseen transformaatioon rekrytointi- ja suorahakualalla.

Jaa somessa:
avoin työpaikka ikoni

Rekrytointi tulossa?

Autamme mielellämme. Ota meihin
yhteyttä ja palaamme sinulle 24h sisällä.

Liity sisäpiiriin ja

Tilaa InHunt Groupin Uutiskirje

Vastaanota sähköpostiisi tieto uusista avoimista työpaikoista, blogi-postauksista ja podcast-jaksoista.

Uusimmat työpaikat
Kaupallinen johtaja
Ravintolatoimenpäällikkö
Riikinvoima_logo_pysty
Toimitusjohtaja
Engagement Director, Public Sector, Nordcloud
Kasvun ja oppimisen toimialajohtaja
Uusimmat

Blogista

InHunt_Blogi_Vesilaitokset tukevat kuntien elinvoimaisuutta_plain
Vesilaitokset tukevat kuntien elinvoimaisuutta, sekä kestävää ja vastuullista päätöksentekoa
Vesilaitokset takaavat puhtaan veden ja jätevedenkäsittelyn, mutta muuttuva maailma tuo mukanaan haasteita. Kuntien InHunt auttaa löytämään oikeat asiantuntijat...
InHunt_Blogi_Toimitusjohtajasopimus – placementilla vai ilman_plain
Toimitusjohtajasopimus – placementilla vai ilman?
Toimitusjohtajan rooli on haastava ja yrityksen menestykselle elintärkeä. Joskus eteen tulee kuitenkin tilanteita, joissa tiet eroavat. Hyvä toimitusjohtajasopimus...
Viisi tärkeää vaihetta urapolun valintaan. Kuvassa laskettelija miettii mille polulle lähtee etenemään.
Viisi tärkeää vaihetta urapolun valintaan
Oikean uran valinta on tärkeä päätös, joka vaikuttaa usein koko työuraan. Lue blogista viisi tärkeää vaihetta urapolun valintaan.
Kuvassa Pirkko-Liisa Hietalahti Kuntien InHuntin johtaja
Suorahaun käyttö kuntien rekrytoinneissa on lisääntynyt
Kuntien InHunt palvelee kuntia kokonaisvaltaisesti. Aktiivisen kandidaattien etsimisen ja houkuttelun lisäksi huolehdimme myös prosessin hallinnollisesta ja...
yhteistyö kättely ikoni

Haluatko kuulla lisää palveluistamme?

    Ota yhteyttä ja
    palaamme sinulle
    24h sisällä.

    InHunt Group on perustettu vuonna 2008  ja on nyt Suomen suurin suorahakutoimija. InHunt toimii jo kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa.  Lisäksi InHunt Groupilla on oma kansainvälinen suorahakuverkosto – InHunt World, joka kattaa 29 maata ja kokoaa parhaat paikalliset toimijat yhteen. InHunt apunasi – ympäri maailman.

    Tilaa uutiskirje

    YHTEYSTIEDOT

    myynti@inhunt.fi

    Äyritie 12 C
    (vastaanotto Äyritie 12 B)
    01510 Vantaa

    Artikkelisarja rekrytointiprosessin parantamiseksi

    Teen itse ja säästän - vai säästänkö?

    Jätä sähköpostiosoitteesi, niin lähetämme sinulle kolme faktantäyteistä työnantajille ja yrityksen päättäjille suunnattua asiantuntija-artikkelia sekä viikottaisen uutiskirjeemme. Voit halutessasi poistua postituslistalta uutiskirjeen lopussa olevasta linkistä.