Usein kun lukee työpaikkailmoituksia tai keskustelee yrityksen johdon kanssa haettavasta profiilista, lähes aina sitä törmää siihen, että henkilöllä täytyy olla vähintään X vuotta kokemusta vastaavista hommista ja mielellään vielä samalta toimialalta. Itse henkilökohtaisesti aina haastan tämän ajatuksen ja pyydän perustelemaan, että miksi. Silloin tällöin perusteluilla ja näin myös vaatimuksilla on jotain perää, mutta hyvin usein taas ei. ”Kun tämän meidän toimiala on niin erilainen” on lähes aina se yleisin kommentti ja perustelu, jonka hyvin usein myös pystyy aika nopeasti osoittamaan ei paikkaansa pitäväksi.

Väittäisin, että usein nämä vaatimukset, jotka työpaikkailmoituksessa lukee johtuu ainoastaan siitä, että asioita tehdään kiireellä ja niitä ei oikeasti käydä edes kunnolla läpi. Monilla esimiehillä ei ole oikeastaan koskaan aikaa rekrytointeihin ja näin työpaikkailmoitus laaditaan sen perusteella, mitä tehtävää ennen tai vielä hetken sitä hoitava työntekijä ominaisuuksiltaan on.

Kuinka paljon kokemuksella oikeasti on väliä rekrytoitaessa uutta henkilöä ja pitäisikö sittenkin keskittyä johonkin muuhun? Kannattaa kuunnella tarkalla korvalla, mitä Facebookin perustaja Marc Zuckerberg sanoo. Video alkaa tarkoituksella kohdasta 2:20:

 

 

Videolla Mark Zuckerberg toteaa mm. näin: “Jos ajattelet, niin perustin tämän yrityksen, kun olin 19-vuotias, joten en voi väittää, että kokemus olisi niin tärkeää….joten me olemme panostaneet henkilöihin, jotka ovat uskomattoman lahjakkaita vaikka he eivät olisi tehneet sitä kyseistä asiaa ennen.”

Itse allekirjoitan tuon täysin, koska olen itsekin varsin nuorena noussut tehtäviin, joissa ei yleensä ihan hirveästi ikäisiäni ole ollut. Toki ensi vuonna täytän ”jo” 33 ja näin pikkuhiljaa sitä voi alkaa sanoa oman iän ihan ääneen, jos joku sitä kysyy vaikka kesken palaverin, ilman, että se herättää suurta ihmetystä.

Ja jos ei kokemus, niin mikäs sitten? Jos itseni pitäisi mainita yksi sellainen asia tai ominaisuus henkilössä, joka minulle ratkaisee todella paljon ja jota aina etsin, on se kyky saada asioita tapahtumaan ja vielä oma-aloitteisesti. Näitä henkilöitä on valitettavasti varsin vähän ja ne kyllä tunnistaa suhteellisen nopeasti. Jos katson ihan vain omaa ystäväpiiriäni, on sieltä aina erottunut  nämä henkilöt. Kun katsoo missä he tällä hetkellä ovat, niin ei ole ihme, että ilman poikkeuksia ovat he kaikki edenneet urallaan hyvin nopeasti erittäin vastuullisiin tehtäviin.

 

Kirjoittanut,

 

Teemu Ruuska

Digitaalisuus | Kansainväliset toiminnot

InHunt Group & InHunt World

www.linkedin.com/in/teemuruuska

 

Kirjoittaja Teemu Ruuska tuli InHuntiin vuonna 2009 ja on siitä asti toiminut rekrytoinnin parissa. Teemu on asunut Madridissa, Espanjassa vuodesta 2014 ja vastaa tällä hetkellä InHuntin kansainvälisestä suorahakuverkostosta InHunt Worldistä. Viime vuodet Teemu on keskittynyt verkkoliiketoimintaan, digitalisaatioon ja digitaaliseen transformaatioon rekrytointi- ja suorahakualalla.