Viime viikolla kirjoitin siitä tai oikeastaan kysyin, kuinka paljon kokemuksella on väliä? Jos kirjoitus meni ohi, pääset lukemaan sen tästä: https://inhunt.fi/2018/11/kuinka-paljon-kokemuksella-on-valia/

Tässä kirjoituksessa pysyn osaksi samassa aihepiirissä ja tarkemmin ottaen siinä, mitä tapahtuu siinä vaiheessa, kun pitäisi tehdä päätöstä palkattavasta henkilöstä. Tuntuu nimittäin siltä, että rekrytoinneissa ei turhia riskejä oteta ja yritetään pelata aina ”varman päälle”. LinkedInissä osui silmiinä erittäin hyvä postaus Aki Ahlrothilta, joka kuvastaa hyvin yleisellä tasolla sitä, mitä tapahtuu rekrytointiprosessissa ja ennen kaikkea siinä vaiheessa, kun pitäisi tehdä päätös palkattavasta henkilöstä:

 

 

Akin esimerkissä haettiin siis uudistajaa, mutta ei sitten kuitenkaan ja päädyttiin pelaamaan täysin varman päälle. Tämä ei suinkaan ole yksittäistapaus, vaan olen henkilökohtaisesti ollut todistamassa vastaavaa erittäin usein. Meillähän on se tilanne, että usein suorahakuprosessissa tuomme asiakkaan eteen 4 – 5 finaaliehdokasta. Itse aina pyrin siihen, että ehdokkaat olisivat hyvinkin erilaisilla taustoilla, jotta päästään oikeasti tekemään valintaa ja miettimään asiaa vielä vähän laajemmin. Usein loppuvaiheessa on jäljellä enää kaksi ehdokasta ja usein on niin, että toinen on tämä Aki ja toinen sitten kaveri, joka on ollut alalla 10 – 15 vuotta ja nähnyt kaiken. Valitettavan usein lopulta päätös kohdistuu tähän kaiken nähneeseen ja kokeneeseen, mutta erittäin ”varmaan” vaihtoehtoon.

Työmotivaation kannalta on mielenkiintoista ajatella, kumpi on parempi vaihtoehto? Kaveri joka on jo nähnyt kaiken ja varmasti työpaikan vaihto hetkeksi tuo taas lisää virtaa, kunnes toteaa, että se on sitä kuuluisaa samaa p**kaa eri purkissa. Vai se joka toisi erittäin arvokasta tietoa, osaamista ja kokemusta toiselta toimialalta ja pystyisi näkemään asiat vielä sieltä kuuluisan laatikon ulkopuolelta, jonka lisäksi saisi pitkäksi aikaa virtaa siitä, että pääsee tutustumaan ja oppimaan asioita uudella toimialalla ja liiketoimintaympäristössä.

Loppuun haluisin jakaa yhden lauseen, jonka Mark Zuckerberg kertoo tuon videon alussa, jonka jaoin osana viime viikon kirjoitusta. Haastattelija kysyy häneltä, että mikä on tärkein neuvo, jonka hän on saanut Peter Thieliltä, joka on mm. yksi PayPallin perustajista sekä Facebookin ensimmäinen ulkopuolinen sijoittaja ja nykyinen hallituksen jäsen. Mark toteaa tämän lauseen / neuvon jääneen erityisesti hänen mieleensä:

”Isoin riski, jonka voit ottaa maailmassa, joka muuttuu näin nopeasti on se, että et ota mitään riskejä.” 

Erittäin hyvä lause, jota kannattaa myös miettiä silloin, kun tehdään päätöstä palkattavasta henkilöstä. En sano, että hakemalla pitää riskejä hakea, mutta usein voi jäädä paljon saamatta, jos ei uskalleta mitään tehdä toisin.

 

Kirjoittanut,

 

Teemu Ruuska

Digitaalisuus | Kansainväliset toiminnot

InHunt Group & InHunt World

www.linkedin.com/in/teemuruuska

 

Kirjoittaja Teemu Ruuska tuli InHuntiin vuonna 2009 ja on siitä asti toiminut rekrytoinnin parissa. Teemu on asunut Madridissa, Espanjassa vuodesta 2014 ja vastaa tällä hetkellä InHuntin kansainvälisestä suorahakuverkostosta InHunt Worldistä. Viime vuodet Teemu on keskittynyt verkkoliiketoimintaan, digitalisaatioon ja digitaaliseen transformaatioon rekrytointi- ja suorahakualalla.