Pari viikkoa sitten kirjoitin yleisimmistä syistä, miksi yritykset epäonnistuvat rekrytoinneissaan. (Lue tästä: https://inhunt.fi/2019/05/miksi-rekrytoinnit-epaonnistuvat-lue-5-yleisinta-syyta/ ) Tämä kirjoitus on jatkoa tuolle kirjoitukselle, koska hyvänkin ja onnistuneen rekrytoinnin pystyy vielä tyriä erittäin monella tavalla.

Seuraavassa kolme asiaa, jotka hyvin usein johtavat uuden henkilön epäonnistumiseen uudessa tehtävässä:

Perehdyttäminen

Keskustelin muutamia viikkoja sitten erään yrityksen toimitusjohtajan kanssa ja puhuimme suorahakupalvelumme takuusta. Hän sanoi, että jos koeajan aikana ei ole tullut tuloksia, niin tuossa on ovi ja osoitti sormellaan ulko-ovea. Siihen jatkoin, että ymmärrän sen hyvin ja se on tosin pahinta myrkkyä meille, jos henkilö lähtee takuuajamme puitteissa ja joudumme näin käynnistämään ja tekemään koko hakuprosessin uudelleen. Samaan hengenvetoon totesin, että heillä ja hänellä on iso rooli henkilön menestymisessä ja näin ollen tulen itse myös henkilökohtaisesti pitämään huolen, että henkilö tulee saamaan tehtävään riittävän perehdytyksen sekä tarvitsemansa tuen. Katsoin toimitusjohtajaa silmiin ja totesin hänelle, että koen myös isoa vastuuta henkilöstä, jonka irrotan joistain toisesta yrityksestä ja tuon tänne ja näin ollen tulen myös tekemään kaikkeni, jotta hän menestyy tehtävässä. Toimitusjohtaja katsoi minua ja totesi lyhyesti ja ytimekkäästi ”hyvä”. 

Huono esimies / johtaminen

Edellisen kohdan, kun yhdistää tähän, niin voi olla jo aika varma, että uuden henkilön aloitus ei ainakaan turhan vauhdikas ole. Hyvä henkilö vielä selviää vähän huonommallakin perehdyttämisellä, mutta siihen kun liittää huonon esimiehen ja johtamisen, niin voi olla aika varma, että yhteinen taival uuden työntekijän ja yrityksen välillä ei tule kovin kauaa jatkumaan.

Yleinen esimerkki on se, että henkilön esimiestä ei näy mailla eikä halmeilla eikä hän muutenkaan kovin aktiivisesti ole vastailemassa henkilön kysymyksiin tai antamassa tukea ja auttamassa alkuun.

Todellisuus ja työnkuva eroaa hyvin paljon siitä, mistä oli puhe

Valitettavan yleinen asia, jota näkee tapahtuvan. Eli yritys on markkinoinut ja myynyt uudelle henkilölle kuun taivaalta työnhakutilanteessa ja kun ensimmäinen työpäivä koittaa, on todellisuus sitten jotain aivan muuta. Työnkuva eroaakin paljon siitä, mistä oli keskusteltu ja muutenkin totuus yrityksestä ja työpaikalla vallitsevasta ilmapiiristä iskee kasvoille aika lujaa. Tässä kohtaa on tosin työnhakijallakin vastuunsa ja aina kannattaa pyrkiä ottamaan selvää mahdollisimman paljon yrityksestä ja tehdä ns. referenssitarkistuksia yrityksen nykyisiltä tai entisiltä työntekijöiltä, ennen kuin laittaa nimeään työsopimukseen.

Kirjoittanut,

Kirjoittaja Teemu Ruuska tuli InHuntiin vuonna 2009 ja on siitä asti toiminut rekrytoinnin parissa. Teemu on asunut Madridissa, Espanjassa vuodesta 2014 ja vastaa tällä hetkellä InHuntin kansainvälisestä suorahakuverkostosta InHunt Worldistä. Viime vuodet Teemu on keskittynyt verkkoliiketoimintaan, digitalisaatioon ja digitaaliseen transformaatioon rekrytointi- ja suorahakualalla.