Mitä on tärkeää muistaa, kun rekrytoi ulkomaille

Jaa somessa:

Viimeisten viiden vuoden aikana on tullut autettua suhteellisen monta yritystä eri maihin ja ennen kaikkea tänne Espanjaan. Seuraavassa listaan muutamia asioita, jotka olisivat tärkeää pitää mielessä, kun on rekrytoimassa ulkomaille. Varsinkin jos on kyseessä ensimmäinen rekrytointi kyseiseen maahan.

Tee perusteellinen selvitys

Kaikki toki lähtee siitä, että täytyy tehdä suhteellisen perusteellinen selvitys kohdemaasta. Vuosien varrella on tullut myös aika paljon henkilökohtaisesti lobattua mm. eteläisemmän Euroopan puolesta ja monille suomalaisille yrityksille olen todennut, että on muitakin maita hakea kasvua kuin Ruotsi tai Saksa. Nuo kaksi maata, jotka tuppaavat olemaan ensimmäiset maat joihin suomalaiset yritykset aina hakeutuvat, ainakin ajatuksissaan. Molempia myös yhdistää se, että niissä on aivan järkyttävän kovaa osaamista ja kilpailua käytännössä alasta riippumatta. Myös työllisyystilanne on niissä hyvä, joka ei ainakaan helpota ensimmäisten askeleiden ottamista.

Selvitä, mitä henkilölle pitäisi maksaa

Kun sitten ollaan siirtymässä kohti ensimmäistä rekrytointia, olisi tärkeää selvittää kohdemaan palkkataso ja ennen kaikkea se mitä profiilin mukaiselle henkilölle tulisi maksaa. Eli ei niin päin, että tullaan uuteen markkinaan ja kerrotaan, että henkilön kuukausipalkka tulee olemaan x.xxx €, ei enempää eikä vähempää. Toki jos ajateltu taso on huomattavasti yli paikallisen tason, niin silloin ei tule ongelmaa.

Silloin tällöin tulee vastaan sitä, että yritys kuvittelee saavansa loistavan henkilön todella halvalla esim. täällä Madridissa. Fakta kuitenkin on se, että asiantuntija-, päällikkö- ja johtotason palkat ovat täällä Espanjan pääkaupungissa hyvin lähellä esim. Suomen tasoa.

Onko haettava profiili mahdollinen löytää

Jos esim. Ranskassa, Espanjassa tai vaikkapa Saksassa lisää vaatimuslistaan täydellisen englannin kielen, tippuu potentiaalisten henkilöiden määrä jo dramaattisesti. Sitten kun siihen vielä lisää jotain hyvin spesifistä osaamista tai toimialakokemusta, niin ollaankin sitten jo hyvin pienen potentiaalisen joukon äärellä. Eli aina kannattaa käydä keskustelua esim. paikallisen rekrytointi- tai suorahakuyrityksen kanssa siitä, miten mahdollista laaditun profiilin mukainen henkilö on oikeasti löytää. Tähän toki vaikuttaa myös paljon se paketti, mitä yritys on tarjoamassa ja jos se ei taloudellisesti ole mikään merkittävä, niin voi ongelmia syntyä varsinkin niissä tilanteissa missä potentiaalisten kandidaattien määrää voidaan pitää pienenä.

Muista, että henkilöllä on isot riskit

Varsinkin silloin, kun ollaan tekemässä ensimmäistä rekrytointia johonkin maahan on hyvä muistaa, että tehtävään valittavalla henkilöllä on usein todella isot riskit ja näin ollen päätös ei tule syntymään ihan muutamassa päivässä. Hyvin usein yritykset joutuvat tekemään todella paljon töitä sen eteen, että saavat luotua riittävän luottamuksen, jotta henkilö lopulta tekee päätöksen vaihtaa työnantajaa.

Unohda mitä olette jossain toisessa maassa

Todella usein näkee sitä, että yritykset paukuttelevat henkselejään sillä, mitä he ovat ehkä jossain toisessa maassa. Sen merkitys ei kuitenkaan ole niin iso ja jokainen markkina on kuitenkin omanlaisensa. Myös jossain toisessa maassa yrityksellä saattaa olla hyväkin työnantajabrändi, joka saa kandidaatit automaattisesti kiinnostumaan, mutta uudessa maassa näin ei ole. Tähän kun lisää sen, että henkilö tulee alussa olemaan yksin vaikka jossain toimistohotellissa, on tilanne hyvin eri mitä se on esim. yrityksen pääkonttorilla jossain toisessa maassa ja kaupungissa.

Etsi osaava kumppani

Osaava kumppani ei ainoastaan auta lähtötilanneselvityksessä ja löydä parhaita ehdokkaita tehtävään, vaan auttaa se myös käytännön asioiden hoitamisessa, kuten yrityksen perustamiseen, paikalliseen työsopimukseen, palkkaukseen tai vaikkapa sopivan toimiston ja sopivan tilitoimiston etsimiseen liittyen.

Hyvin usein kun keskustelen itse yrityksien kanssa, on yleensä todella helppo perustella ja myydä ajatus siitä, miksi heidän kannattaisi käyttää ulkopuolista apua ensimmäisessä rekrytoinnissa. Oli se sitten me tai jokin muu toimija, niin pääasia, että pyytävät apua. Usein, kun ensimmäinen rekrytointi on tehty menestyksekkäästi, pystyy uusi palkattu henkilö jatkamaan siitä ja hoitamaan itse jo ainakin osittain seuraavat tulevat mahdolliset rekrytoinnit.

Kirjoittanut,

Ota yhteyttä: teemu(at)inhuntworld.com

Kirjoittaja Teemu Ruuska tuli InHuntiin vuonna 2009 ja on siitä asti toiminut rekrytoinnin parissa. Teemu on asunut Madridissa, Espanjassa vuodesta 2014 ja vastaa tällä hetkellä InHuntin kansainvälisestä suorahakuverkostosta InHunt Worldistä. Viime vuodet Teemu on keskittynyt verkkoliiketoimintaan, digitalisaatioon ja digitaaliseen transformaatioon rekrytointi- ja suorahakualalla.

Jaa somessa:
avoin työpaikka ikoni

Rekrytointi tulossa?

Autamme mielellämme. Ota meihin
yhteyttä ja palaamme sinulle 24h sisällä.

Liity sisäpiiriin ja

Tilaa InHunt Groupin Uutiskirje

Vastaanota sähköpostiisi tieto uusista avoimista työpaikoista, blogi-postauksista ja podcast-jaksoista.

Uusimmat työpaikat
InHunt Group logo
CEO, Senior C-level Business Executive
Toiminnanjohtaja
Engagement Director, Public Sector, Nordcloud
Myyntijohtaja, Louhe Oy
Kasvun ja oppimisen toimialajohtaja
Uusimmat

Blogista

Nopeasti muuttuva teknologia ja kiristyvät turvallisuusvaatimukset haastavat hallitukset _1200px_2
Haastattelussa hallitustyön ammattilainen Timo Lappi – moderni hallitus kehittyy ja kehittää
Haastattelussa hallitustyön ammattilainen Timo Lappi – moderni hallitus kehittyy ja kehittää.
InHuntBlog_Työnantajat rekrytoivat myös joulukuussa_plain
Työnantajat rekrytoivat myös joulukuussa – näin erotut joukosta
Unelmien työpaikan etsiminen voi tuntua loputtomalta prosessilta. Vaikka et aina voi itse päättää, milloin aloitat työnhaun, voit parantaa mahdollisuuksiasi...
Kiinteä korvaus vai “success fee” rekrytointikumppanille avainhenkilöitä haettaessa. Kuvassa henkilö punnitsee ajatuksia rekrytointia suunnitellessa.
Kiinteä korvaus vai “success fee” rekrytointikumppanille avainhenkilöitä haettaessa
Avainhenkilöiden rekrytointi on aikaa vievä ja haastava prosessi. Lue kolme syytä, miksi kiinteä palkkio voittaa success fee -palkkion.
InHuntBlog_Miten hyödyntää ehdokkaiden arviointia rekrytointiprosessin parantamiseksi_1200px_plain
Miten hyödyntää ehdokkaiden arviointia rekrytointiprosessin parantamiseksi
Miten löydät juuri oikean henkilön työtehtävään? Ehdokkaiden arvioinnin avulla voit tehdä perustellumpia rekrytointipäätöksiä. Lue lisää>>
yhteistyö kättely ikoni

Haluatko kuulla lisää palveluistamme?

    Ota yhteyttä ja
    palaamme sinulle
    24h sisällä.

    InHunt Group on perustettu vuonna 2008  ja on nyt Suomen suurin suorahakutoimija. InHunt toimii jo kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa.  Lisäksi InHunt Groupilla on oma kansainvälinen suorahakuverkosto – InHunt World, joka kattaa 29 maata ja kokoaa parhaat paikalliset toimijat yhteen. InHunt apunasi – ympäri maailman.

    Tilaa uutiskirje

    YHTEYSTIEDOT

    myynti@inhunt.fi

    Äyritie 12 C
    (vastaanotto Äyritie 12 B)
    01510 Vantaa

    Artikkelisarja rekrytointiprosessin parantamiseksi

    Teen itse ja säästän - vai säästänkö?

    Jätä sähköpostiosoitteesi, niin lähetämme sinulle kolme faktantäyteistä työnantajille ja yrityksen päättäjille suunnattua asiantuntija-artikkelia sekä viikottaisen uutiskirjeemme. Voit halutessasi poistua postituslistalta uutiskirjeen lopussa olevasta linkistä.