Miten laskea rekrytoinnille ROI

Jaa somessa:

”No onpas kallista. Koska jos teemme itse, niin sittenhän se ei maksa mitään.”

Tuon lauseen olen kuullut todella monta kertaa jopa kokeneen johtajan tai toimitusjohtajan suusta, kun olemme keskustelleet suorahaun (headhunting) hinnoista ihan yleisellä tasolla. Mielestäni on lähinnä pelottavaa, että henkilö, joka ajattelee noin, saa toimia jonkun yrityksen toimitusjohtajana.

Jos yritys hoitaa itse rekrytoinnit, niin vähäänkään fiksumpi henkilö ymmärtää, että kustannuksilta on käytännössä mahdotonta välttyä. Mutta miten sitten laskea rekrytoinnille ROI (Return on Investment)? Tässä kirjoituksessa kerron neljä asiaa, joihin mielestäni tulisi kiinnittää huomiota.

Kustannukset ennen työsopimuksen allekirjoittamista

Näiksi yleisesti mielletään esim. rekrytointikampanjasta koituneet mediakustannukset. Jos rekrytoinnissa käytetään ulkopuolista apua, niin menee nekin suoraan tämän kohdan alle. Kansainvälisissä rekrytoinneissa voivat matkakustannukset myös näytellä merkittävää osaa, kun lennätetään yksi tai useampi henkilö kohdemaahan ja kaupunkiin tekemään haastatteluja.

Rekrytointiin käytetty aika

Kuinka monta henkilöä ja kuinka monta työtuntia on yhteen rekrytointiin laitettu? Kun se on tiedossa, on suhteellisen helppo laskea rekrytointiin käytetty rahasumma. Erityisen tärkeää on kiinnittää tähän kohtaan huomiota silloin, kun henkilön tai henkilöiden päätehtävä ei ole tehdä rekrytointeja, vaan joutuvat he hoitamaan ne kaiken muun työn ohessa. Jos resurssit ovat tehokkaasti käytössä, silloin ei kenellekään pitäisi olla tuntitolkulla luppoaikaa työssään ja näin ollen yleensä rekrytointien hoitaminen on pois jostain muusta.

Yleensä, kun yritykset alkavat laskea tätä auki, huomataan hyvin nopeasti, että ei se rekrytointi olekaan ihan niin halpaa (tai jopa ilmaista!?!?), vaikka ne tehtäisiin itse.

Uuden työntekijän menestyminen tehtävässä

Kun keskustelen asiakasyrityksien kanssa, osalla on hyvin tiedossa se, kuinka kauan heillä yleisesti kestää se, että uudesta työntekijästä tulee tuottava. Yleensä myyntihenkilöiden kohdalla tämä on erittäin helppo laskea ja usein voidaankin sanoa, että myyjä saavuttaa ns. break-evenin kuukausien 6 – 12 kohdalla ja maksaa itsensä takaisin jossain kuukausien 9 – 15 tietämillä. Tämän jälkeen hän siis vasta alkaa tuottamaan yritykselle.

Työntekijän pysyminen yrityksessä

Hyvien työntekijöiden pysyminen on avain menestykseen ja perusta liiketoiminnan kasvulle.

Jos juuri palkattu työntekijä poistuu yrityksestä muutaman kuukauden kuluttua, sillä ei välttämättä ole kovin positiivista vaikutusta sijoitetun pääoman tuottoprosenttiin.

Hyvin usein kuuluukin sanottavan, että uuden työntekijän tulisi pysyä vähintään kaksi vuotta yrityksessä, jotta rekrytointia voidaan pitää onnistuneena. Näin etenkin, jos puhutaan vähintään asiantuntijatason rekrytoinneista, joissa liian suuri ja nopea vaihtuvuus ovat liiketoiminnalle erittäin haitallista.

Kirjoittanut,

Ota yhteyttä: teemu(at)inhuntworld.com

Kirjoittaja Teemu Ruuska tuli InHuntiin vuonna 2009 ja on siitä asti toiminut rekrytoinnin parissa. Teemu on asunut Madridissa, Espanjassa vuodesta 2014 ja vastaa tällä hetkellä InHuntin kansainvälisestä suorahakuverkostosta InHunt Worldistä. Viime vuodet Teemu on keskittynyt verkkoliiketoimintaan, digitalisaatioon ja digitaaliseen transformaatioon rekrytointi- ja suorahakualalla.

Jaa somessa:
avoin työpaikka ikoni

Rekrytointi tulossa?

Autamme mielellämme. Ota meihin
yhteyttä ja palaamme sinulle 24h sisällä.

Liity sisäpiiriin ja

Tilaa InHunt Groupin Uutiskirje

Vastaanota sähköpostiisi tieto uusista avoimista työpaikoista, blogi-postauksista ja podcast-jaksoista.

Uusimmat työpaikat
Toimitusjohtaja
eCom Sales & Customer Director
Aluejohtaja Turku, Nobina
Head of Ship Design
Business Development Manager
Uusimmat

Blogista

RaaS vs. Perinteinen rekrytointi: Kumpi sopii yrityksellesi? Kuvassa henkilöt keskustelevat kokoushuoneessa.
RaaS vs. perinteinen rekrytointi: Kumpi sopii yrityksellesi?
Oikeiden lahjakkuuksien löytäminen voi olla haaste yrityksille nykyään, johtuen useilla toimialoilla vallitsevasta osaamisvajeesta ja merkittävästä muutoksesta...
Rekrytointi Startupeihin. Kuvassa henkilöt suunnittelevat 3D-mallia yhdessä tietokoneella toimistolla.
Rekrytointi startupeihin: Yleiskatsaus
Nykyisessä erittäin kilpaillussa liiketoimintaympäristössä oikeiden lahjakkuuksien palkkaaminen on haastavaa. Tämä on vielä haastavampaa startupeille, joilla...
InHuntGroup_TTK_AsiakasQuote_1200px_3
Uusi HR- ja kehitysjohtaja löytyi ketterästi suorahaulla
Työturvallisuuskeskus ry (TTK ry) on suomalaisten työmarkkinajärjestöjen hallinnoima järjestö, joka tarjoaa tietoa, koulutusta ja välineitä turvallisten ja terveellisten...
InHuntGroup_Biila_AsiakasQuote_1200px_3
Kaikki lähtee liikkeelle kunnon pohjatöistä –profiilinmäärittely ohjaa oikeiden tekijöiden luo
Biila Solutions Oy on vuonna 2008 opiskelijavoimin perustettu autojen siirtopalveluja tarjoava teknologiayritys. Lue yhteistyöstä InHunt Groupin kanssa.
yhteistyö kättely ikoni

Haluatko kuulla lisää palveluistamme?

    Ota yhteyttä ja
    palaamme sinulle
    24h sisällä.

    InHunt Group on perustettu vuonna 2008  ja on nyt Suomen suurin suorahakutoimija. InHunt toimii jo kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa.  Lisäksi InHunt Groupilla on oma kansainvälinen suorahakuverkosto – InHunt World, joka kattaa 29 maata ja kokoaa parhaat paikalliset toimijat yhteen. InHunt apunasi – ympäri maailman.

    Tilaa uutiskirje

    YHTEYSTIEDOT

    myynti@inhunt.fi

    Äyritie 12 C
    (vastaanotto Äyritie 12 B)
    01510 Vantaa