Suomen pääministeri Sanna Marinin väläyttämät työaikojen lyhennykset nousivat otsikoihin maailmalla. Täällä Espanjassakin kaikki isot uutismediat uutisoivat aiheesta. Asiahan sinällään ei ole mikään uusi ja kokeiluja on tehty eri maissa ja isoissakin yrityksissä, kuten Microsoft ja tulokset ovat olleet pääosin erittäin lupaavia. Marinin mielestä ihmiset ansaitsevat enemmän aikaa perheittensä, läheistensä, harrastusten ja sivistyksen parissa. Ja työviikon lyhentäminen voisi olla seuraava askel työelämässä hänen mukaansa.
Itse uskon, että monet työntekijät pystyisivät tekemään täysin saman neljässä päivässä, minkä he nykyään tekevät viidessä. Kun vapautuisi yksi arkipäivä normiaskareiden hoitamiseen, ei niihin tarvitsisi käyttää osaa työpäivistä. Myös levolle jäisi enemmän aikaa, hyvinvointi ja onnellisuus lisääntyisi ja näin myös sitä kautta työtehokkuus parantuisi. Toki työviikon kauttaaltaan lyhentäminen tuo myös sellaisen pinon kysymyksiä ja ongelmia, joita en lähde tässä kirjoituksessa sen enempää käsittelemään. Sen sijaan pohdin sitä, miten neljän päivän työviikko vaikuttaa rekrytointeihin niiden yritysten osalta, jotka sitä lähtevät rohkeasti kokeilemaan.
Hyvin nopeasti tuon Suomen uutisen ulostulon jälkeen, alkoi täällä levitä uutinen paikallisesta IT-alan yrityksestä, joka on ensimmäisenä ottanut neljän päivän työviikon käyttöön. Yrityksen nimi on Software Delsol. Se sijaitsee Jaénissa ja työllistää vajaat parisataa työntekijää. Jaén on Espanjan mittakaavassa pienehkö kaupunki (115.000 asukasta), joka sijaitsee Andalusiassa 200 kilometriä Malagasta pohjoiseen.
Kymmeniä kertoja on itse tullut ajettua Jaénin ohi, kun olen ollut matkalla Madridista etelärannikolle ja monta kertaa olen miettinyt, että pitäisi joskus pysähtyä. Sen verran paljon aina Jaénia kehutaan ja varsinkin sen vanhaa kaupunkia. Näin ollen sitten viime kesänä ensimmäistä kertaa näin tehtiin ja jäätiin yhdeksi yöksi Jaéniin , kun olin perheeni kanssa matkalla etelärannikolle pääsiäisen viettoon. Kävin vaimoni ja poikani kanssa tekemässä pienen turistikierroksen Jaénin keskustassa ja vanhassa kaupungissa ja sen perusteella ihan mukana oloinen kaupunki, mutta ei nyt tullut sellainen fiilis, että sinne ensimmäisenä haluaisin muuttaa, kun vaihtoehtoja löytyy aikalailla.
Vaikkakin Jaén on yliopistokaupunki, on selvää, että monet nuoret suuntaavat isoimpiin kaupunkeihin Espanjassa opiskelemaan ja rakentamaan uraansa. Näin ollen paikallisilla yrityksillä ei ole myöskään ihan liikaa valinnanvaraa, kun rekrytoidaan uusia työntekijöitä ja kaikki keinot saada parempia henkilöitä töihin ovat varmasti tervetulleita.
En usko, että Software Delsollin ensisijainen syy neljän päivän työviikolle oli uusien talenttien houkuttelu, mutta on selvää, että se tuo ihan uuden kilpailuedun rekrytointeihin. Vielä, kun selviää, että yrityksessä ollaan erittäin avoimia etätyöskentelylle ja itse työpaikalla on panostettu todella paljon työntekijöiden viihtyvyyteen ja muutenkin palkka sekä edut ainakin uutisten perusteella on enemmän kuin kunnossa, alkaa yritys olla erittäin houkutteleva kohde uusien työntekijöiden silmissä.
Olen täysin varma, että monet yritykset Espanjassa tulevat seuraamaan perässä ja näin varmasti tulee käymään myös Suomessa. Itse veikkaan, että ei tule menemään hirveän kauaa, kun työpaikkailmoituksissa tulee näkymään neljän päivän työviikko yhtenä asiana ”mitä tarjoamme” -kappaleen alla.
Kun katsoo esim. Software Delsollia ja uuden lyhyemmän työviikon tuloksia, niin voi vain kysyä, miksi näin ei tapahtuisi? Yrityksen johdon mukaan työhyvinvointi on parantunut huomattavasti, tuottavuus on noussut ja yrityksen asiakkaiden tyytyväisyys saamansa palveluun on myös lisääntynyt. Muita asioita, joita he ovat halunneet nostaa esillä ovat vähentynyt energiankulutus sekä myös vähentyneet päästöt, kun yritysten työntekijöiden ei tarvitse liikkua työpaikalle niin usein. Myös rekrytoinnin helpottuminen nostetaan esiin yhtenä asiana, joka ei ainakaan tämän kirjoituksen kirjoittajalle tule yllätyksenä.
Kirjoittanut,
Ota yhteyttä: teemu(at)inhuntworld.com
Kirjoittaja Teemu Ruuska tuli InHuntiin vuonna 2009 ja on siitä asti toiminut rekrytoinnin parissa. Teemu on asunut Madridissa, Espanjassa vuodesta 2014 ja vastaa tällä hetkellä InHuntin kansainvälisestä suorahakuverkostosta InHunt Worldistä. Viime vuodet Teemu on keskittynyt verkkoliiketoimintaan, digitalisaatioon ja digitaaliseen transformaatioon rekrytointi- ja suorahakualalla.