Neljän päivän työviikko

Jaa somessa:

Suomen pääministeri Sanna Marinin väläyttämät työaikojen lyhennykset nousivat otsikoihin maailmalla. Täällä Espanjassakin kaikki isot uutismediat uutisoivat aiheesta. Asiahan sinällään ei ole mikään uusi ja kokeiluja on tehty eri maissa ja isoissakin yrityksissä, kuten Microsoft ja tulokset ovat olleet pääosin erittäin lupaavia. Marinin mielestä ihmiset ansaitsevat enemmän aikaa perheittensä, läheistensä, harrastusten ja sivistyksen parissa. Ja työviikon lyhentäminen voisi olla seuraava askel työelämässä hänen mukaansa.

Itse uskon, että monet työntekijät pystyisivät tekemään täysin saman neljässä päivässä, minkä he nykyään tekevät viidessä. Kun vapautuisi yksi arkipäivä normiaskareiden hoitamiseen, ei niihin tarvitsisi käyttää osaa työpäivistä. Myös levolle jäisi enemmän aikaa, hyvinvointi ja onnellisuus lisääntyisi ja näin myös sitä kautta työtehokkuus parantuisi. Toki työviikon kauttaaltaan lyhentäminen tuo myös sellaisen pinon kysymyksiä ja ongelmia, joita en lähde tässä kirjoituksessa sen enempää käsittelemään. Sen sijaan pohdin sitä, miten neljän päivän työviikko vaikuttaa rekrytointeihin niiden yritysten osalta, jotka sitä lähtevät rohkeasti kokeilemaan.

Hyvin nopeasti tuon Suomen uutisen ulostulon jälkeen, alkoi täällä levitä uutinen paikallisesta IT-alan yrityksestä, joka on ensimmäisenä ottanut neljän päivän työviikon käyttöön. Yrityksen nimi on Software Delsol. Se sijaitsee Jaénissa ja työllistää vajaat parisataa työntekijää. Jaén on Espanjan mittakaavassa pienehkö kaupunki (115.000 asukasta), joka sijaitsee Andalusiassa 200 kilometriä Malagasta pohjoiseen.

Kymmeniä kertoja on itse tullut ajettua Jaénin ohi, kun olen ollut matkalla Madridista etelärannikolle ja monta kertaa olen miettinyt, että pitäisi joskus pysähtyä. Sen verran paljon aina Jaénia kehutaan ja varsinkin sen vanhaa kaupunkia. Näin ollen sitten viime kesänä ensimmäistä kertaa näin tehtiin ja jäätiin yhdeksi yöksi Jaéniin , kun olin perheeni kanssa matkalla etelärannikolle pääsiäisen viettoon. Kävin vaimoni ja poikani kanssa tekemässä pienen turistikierroksen Jaénin keskustassa ja vanhassa kaupungissa ja sen perusteella ihan mukana oloinen kaupunki, mutta ei nyt tullut sellainen fiilis, että sinne ensimmäisenä haluaisin muuttaa, kun vaihtoehtoja löytyy aikalailla.

Vaikkakin Jaén on yliopistokaupunki, on selvää, että monet nuoret suuntaavat isoimpiin kaupunkeihin Espanjassa opiskelemaan ja rakentamaan uraansa. Näin ollen paikallisilla yrityksillä ei ole myöskään ihan liikaa valinnanvaraa, kun rekrytoidaan uusia työntekijöitä ja kaikki keinot saada parempia henkilöitä töihin ovat varmasti tervetulleita.

En usko, että Software Delsollin ensisijainen syy neljän päivän työviikolle oli uusien talenttien houkuttelu, mutta on selvää, että se tuo ihan uuden kilpailuedun rekrytointeihin. Vielä, kun selviää, että yrityksessä ollaan erittäin avoimia etätyöskentelylle ja itse työpaikalla on panostettu todella paljon työntekijöiden viihtyvyyteen ja muutenkin palkka sekä edut ainakin uutisten perusteella on enemmän kuin kunnossa, alkaa yritys olla erittäin houkutteleva kohde uusien työntekijöiden silmissä.

Olen täysin varma, että monet yritykset Espanjassa tulevat seuraamaan perässä ja näin varmasti tulee käymään myös Suomessa. Itse veikkaan, että ei tule menemään hirveän kauaa, kun työpaikkailmoituksissa tulee näkymään neljän päivän työviikko yhtenä asiana ”mitä tarjoamme” -kappaleen alla.

Kun katsoo esim. Software Delsollia ja uuden lyhyemmän työviikon tuloksia, niin voi vain kysyä, miksi näin ei tapahtuisi? Yrityksen johdon mukaan työhyvinvointi on parantunut huomattavasti, tuottavuus on noussut ja yrityksen asiakkaiden tyytyväisyys saamansa palveluun on myös lisääntynyt. Muita asioita, joita he ovat halunneet nostaa esillä ovat vähentynyt energiankulutus sekä myös vähentyneet päästöt, kun yritysten työntekijöiden ei tarvitse liikkua työpaikalle niin usein. Myös rekrytoinnin helpottuminen nostetaan esiin yhtenä asiana, joka ei ainakaan tämän kirjoituksen kirjoittajalle tule yllätyksenä.

Kirjoittanut,

Ota yhteyttä: teemu(at)inhuntworld.com

Kirjoittaja Teemu Ruuska tuli InHuntiin vuonna 2009 ja on siitä asti toiminut rekrytoinnin parissa. Teemu on asunut Madridissa, Espanjassa vuodesta 2014 ja vastaa tällä hetkellä InHuntin kansainvälisestä suorahakuverkostosta InHunt Worldistä. Viime vuodet Teemu on keskittynyt verkkoliiketoimintaan, digitalisaatioon ja digitaaliseen transformaatioon rekrytointi- ja suorahakualalla.

Jaa somessa:
avoin työpaikka ikoni

Rekrytointi tulossa?

Autamme mielellämme. Ota meihin
yhteyttä ja palaamme sinulle 24h sisällä.

Viimeisimmät

Uutiset

Henkilökuvassa

Headhunterimme

Liity sisäpiiriin ja

Tilaa InHunt Groupin Uutiskirje

Vastaanota sähköpostiisi tieto uusista avoimista työpaikoista, blogi-postauksista ja podcast-jaksoista.

Uusimmat työpaikat
Business Development Manager
Toimitusjohtaja
Chief Commercial Officer
Head of Marketing and Communications
Myyntijohtaja
Uusimmat

Blogista

ICT-ja kybertoimialapooli_InHuntGroup_sivu_upd
Tarvitseeko yrityksesi ICT-alan ja kyberturvallisuuden huippuosaajia?
ICT-alan ja kyberturvallisuuden headhunterimme eivät ole vain alansa konkareita, vaan heillä on myös laajat kotimaiset ja kansainväliset verkostot. Esimerkiksi...
Vastuullisuus_valot_päälle_InHuntBlogi_1200x630px_plain
Viimeistään nyt ne pitkät valot päälle, hallitus
Vastuullisuusosaaminen hallitustyössä on uusi perustaito, eikä enää vain asiantuntijoiden erityiskenttää.
InHuntBlogi_Ari_1200x630px_plain
Tätä et tiennyt: miksi valinta ei kohdistunut sinuun
Senior Headhunter Ari Rahkonen kertoo työnhakuprosessin haasteista ja yllättävistä syistä, miksi et etene haastatteluprosessissa
Energiatoimiala_toimialapooli_InHuntGroup_sivu_upd2
Headhunter huolissaan energia-alan murroksesta ja tarpeesta uusille osaajille
Energiatoimialan murros käy vahvana yhteiskunnan siirtyessä kohti kestävämpiä energiaratkaisuja ja tämä murros näkyy selkeästi energia-alan rekrytoinneissa.
yhteistyö kättely ikoni

Haluatko kuulla lisää palveluistamme?

  Ota yhteyttä ja
  palaamme sinulle
  24h sisällä.

  InHunt Group on perustettu vuonna 2008  ja on nyt Suomen suurin suorahakutoimija. InHunt toimii jo kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa.  Lisäksi InHunt Groupilla on oma kansainvälinen suorahakuverkosto – InHunt World, joka kattaa 29 maata ja kokoaa parhaat paikalliset toimijat yhteen. InHunt apunasi – ympäri maailman.

  Tilaa uutiskirje

  YHTEYSTIEDOT

  myynti@inhunt.fi

  Äyritie 12 C (Forte)
  01510 Vantaa