Kyberin alkulähteillä

Kyperin alkulahteilla, InHunt blogi

Kyberin alkulähteillä

Kyberin kintereillä podcast-sarjan ensimmäinen osa on kuunneltavissa täältä!  Jaksosssa -Filosofinen kyber käydään keskustelua sotilasprofessori Aki-Mauri Huhtisen kanssa kyberin evoluutiosta, merkityksestä ja pohditaan tulevaisuuttakin.

Seuraavassa muutamia poimintoja keskustelusta, kuuntele tästä Filosofinen kyber -podcastista lisää!

Kyber omana ulottuvuutena

Pohdittaessa sitä missä on kyberin alkulähde, professori Huhtinen korostaa, että määrittelyssä tulisi palata koko ajan takaisin sanan tai sen määritteen alkulähteille. Pohtia, mitä sisältöön on tullut lisää ja mitkä määrittely vaihtoehdot on suljettu pois?

Kyber-sanan etymologia juontaa juurensa laivan ohjaamiseen tai johtamiseen.  

Kyber omana ulottuvuutenaan tai domainina perinteisten maa, meri, ilma ja avaruus ulottuvuuksien rinnalla on haasteellinen. Podcastissa professori Huhtinen pohtii, että kyberi vaikuttaa kaikkiin muihin ulottuvuuksiin. Muuttuuko kyber itse asiassa kaikkien ulottuvuuksien kattokäsitteeksi? Professori Huhtinen korostaa energian merkitystä, ilman energiaa ei ole kyberiä. Miten paljon kyberdomain voi laajentua energian riittävyyden kannalta?

On järkevää, että kyber on oma ulottuvuutensa. Kyber mahdollistaa informaatiovaikuttamisen, se on alusta mutta ei välttämättä kyberin kattokäsite, Huhtinen pohtii. Onko kyber hyvä vai paha,  ja mihin suuntaan kyber on kehittymässä? Tulevaisuudessa kyber-sanaa voitaisiin jatkossa käyttää myös hyvien asioiden yhteydessä.

Kyberitsenäisyyttä puolustamassa

Mikä on puolustusvoimien rooli kansakunnan kyberitsenäisyyden torjunnassa? Professori Huhtisen mukaan paljolti on kyse informaatioympäristön seuraamisesta ja analysoinnista, jota kaikkien olisi syytä tehdä. Jokainen toimija tuottaa valtavan määrän tietoa yhteiseen data-altaaseen, jota analysoimalla ennakkovaroitus tulevasta kriisistä voidaan saada huomattavasti nopeammin kuin perinteisistä tiedusteluorganisaatioista. Jäävätkö tiedustelupalvelut sitten työttömiksi?

Julkisen ja yksityisen sektorin liitosta Huhtinen korostaa tarvetta henkilöstön vaihtuvuuteen sektoreiden välillä. Ylempiin julkisiin virkoihin edettäessä olisi suotavaa, että henkilöstöllä olisi kokemusta myös yrityspuolelta.

Podcastin lopussa professori Huhtinen pohtii teknologista tulevaisuutta, mielenkiintoisia ennustuksia, kuuntele nyt!

 

Artikkelin kirjoittaja:
Harri Roivainen
Senior Headhunter, InHunt Group Oy

Jaa somessa:

avoin työpaikka ikoni

Rekrytointi tulossa?

Autamme mielellämme. Ota meihin
yhteyttä ja palaamme sinulle 24h sisällä.

Viimeisimmät

Uutiset

Henkilökuvassa

Headhunterimme

Liity sisäpiiriin ja

Tilaa InHunt Groupin Uutiskirje

Vastaanota sähköpostiisi tieto uusista avoimista työpaikoista, blogi-postauksista ja podcast-jaksoista.

Uusimmat työpaikat
Vesiliikelaitoksen johtaja
Rahoitusjohtaja, SSA Rakennus Oy
Talousjohtaja
Palvelujohtaja, Söderberg & Partners
Toimitusjohtaja, Kuopion Palloseura
Uusimmat

Blogista

Hallituksen jäsenhaku – hakujen aatelia_InHuntBlogi_1200x630px_plain_1
Hallituksen jäsenhaku – hakujen aatelia
Hallitustyöskentelyn tulevaisuus vaatii muutosta, ja me InHuntilla olemme valmiina tähän muutokseen.
InHuntBlogi_Jukka Marttila – uudenlainen tapa tehdä headhunttausta_plain
Jukka Marttila – uudenlainen tapa tehdä headhunttausta
Jukka Marttila lähti rohkeasti kokeilemaan työurallaan uutta, jolloin pohdintaan nousivat myös omat arvot ja työskentelytavat.
Työnhaun hankaluudet- 7 yleistä virhettä ja niiden välttäminen_InHuntBlogi_1200x630px_plain
Vältä näitä virheitä, jos haluat tulla valituksi
Tässä lista sellaisia virheitä, joihin ehdokkaat aika ajoin sortuvat rekrytointiprosessin aikana ja joiden takia heikentävät omia mahdollisuuksiaan tulla valituksi...
Placementilla rakennetaan työnantajabrändiä_InHuntBlogi_1200x630px_plain_1
Placementilla rakennetaan työnantajabrändiä
Placement-palveluilla edistetään henkilön uudelleen työllistymistä.
yhteistyö kättely ikoni

Haluatko kuulla lisää palveluistamme?

  Ota yhteyttä ja
  palaamme sinulle
  24h sisällä.

  InHunt Group on perustettu vuonna 2008  ja on nyt Suomen suurin suorahakutoimija. InHunt toimii jo kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa.  Lisäksi InHunt Groupilla on oma kansainvälinen suorahakuverkosto – InHunt World, joka kattaa 29 maata ja kokoaa parhaat paikalliset toimijat yhteen. InHunt apunasi – ympäri maailman.

  Tilaa uutiskirje

  YHTEYSTIEDOT

  myynti@inhunt.fi

  Äyritie 12 C (Forte)
  01510 Vantaa