Kyberistä puhutaan paljon, mutta mitä se on?

Kyberistä puhutaan paljon, mutta mitä se on?

Mihin kokonaisuuteen se kuuluu? Onko se kattokäsite vai alisteinen jollekin toiselle käsitteelle? Millainen työkalu se on? Mihin sitä käytetään? Tarvitseeko tai pystytäänkö sitä lokeroimaan? Mikä on kyberin merkitys yhteiskunnan suojaamisessa ja sotilaallisessa maanpuolustuksessa? 

Kuuntele Kyberin kintereillä podcast-sarjan ensimmäinen osa ja saat vastauksia kysmyksiin!

Kyberin alkulähdettä etsimässä

Voidaanko ennusmerkkejä kyberistä johtaa,  jopa antiikin filosofiasta? Antiikin Kreikassa Sokrateen piirissä sana filosofia sai merkityksen,  jossa sitä nykyisinkin käytetään  – siihen kuuluivat pyrkimys viisauteen, tiedostaminen sekä kriittisen tiedon tavoittelu. Eikö tuo viimeksi mainittu, kriittisen tiedon tavoittelu, ole juuri sitä mitä tehdään kybertiedustelun keinoin, kun pyritään varastamaan tietoa vaikka urkkimalla pankkitunnuksia?

Kyberulottuvuus on rajaton,  kuten länsimaisen ihmisen halu tietää enemmän, kauempaa ja tarkemmin.

Filosofia = Pyrkimys viisauteen, tiedostaminen sekä kriittisen tiedon tavoittelu.

Maa - meri - ilma - avaruus - kyber?

Kyber mainitaan usein yhtenä ulottuvuutena (domain) perinteisten maa, meri, ilma ja avaruus ulottuvuuksien ohella. Onko se näin? Mainitsemani muut ulottuvuudet ovat syntyneet osana maailmankaikkeutta. Onko ihminen luonut kybermaailman? Jos näin on, ollaanko tilanteessa että, ihminen ei voi enää mitenkään hallita luomustaan. Vai onko kyberulottuvuuden jälkeen muita ulottuvuuksia, jotka paljastuvat vasta teknologisen tiedon kasvaessa?

Tuleeko kyberistä kaikkien ulottuvuuksien äiti?

Kyber vs. informaatiovaikuttaminen

Miten kyber asemoituu informaatiovaikuttamiseen nähden? Onko se informaatiovaikuttamisen työkalu, renki vai mahdollistaja? Kyberistä puhuttaessa on usein esillä sen negatiiviset muodot, kuten erilaiset kyberhyökkäykset.

Kyber on mahdollistanut, valtavasti ihmiskunnan kehittymistä, kuten  kommunikointia ja talouden kasvua.  Onko kyber neutraalina, kuten teknologia ja vasta ihmisen moraali tekee sen käytöstä hyödyllistä tai ihmistä uhkaavaa?

Mikä on puolustusvoimien rooli kyberpuolustuksessa? Perinteiset puolustuskeinot pyrkivät turvaamaan itsenäisyytemme – miten kyberitsenäisyyttä puolustetaan? Yhteiskunnassamme toimii julkinen sektori ja yksityinen sektori, mikä on näiden yhteistyön merkitys koko yhteiskunnan suojaamisessa? Onko sitä yhteistyötä? Mahdollistaako kokonaisturvallisuuden toimintatapamme myös yrityskentän toimivuuden varautumisessa ja kriisitilanteessa?

Aihe herättää paljon kysymyksiä. Mikäki haluat näkemyksiä heränneisiin kysymyksiin ja pulmiin, kuuntele Kyberin kintereillä – podcast sarjan ensimmäinen osa, johon vieraaksi on saapunut Sotilasprofessori Aki-Mauri Huhtinen.

Artikkelin kirjoittaja:
Harri Roivainen
Senior Headhunter, InHunt Group Oy

Jaa somessa:

avoin työpaikka ikoni

Rekrytointi tulossa?

Autamme mielellämme. Ota meihin
yhteyttä ja palaamme sinulle 24h sisällä.

Viimeisimmät

Uutiset

Henkilökuvassa

Headhunterimme

Liity sisäpiiriin ja

Tilaa InHunt Groupin Uutiskirje

Vastaanota sähköpostiisi tieto uusista avoimista työpaikoista, blogi-postauksista ja podcast-jaksoista.

Uusimmat työpaikat
Maajohtaja, Bruhn Spedition Oy
kunnanjohtaja
toiminnanjohtaja
Head of Sales, Business Finance
Hallintojohtaja
Uusimmat

Blogista

InHuntBlogi_EU-direktiivi-2026-suomalaisiin pörssiyhtiöihin sukupuolikiintiöt_plain
Uusi EU-direktiivi vaatii suomalaisiin pörssiyhtiöihin sukupuolikiintiöt - tukea vai puskemista?
Yritykset hyötyvät hallitusten kokoonpanossa diversiteetistä, joka ei synny vain sukupuolta tarkastelemalla.
Tomi_henkilökuva_plain korjattu2
Tomi Sohlman – Nämä merkit voivat johtaa työntekijän irtisanoutumiseen
Kokenut headhunter Tomi Sohlman listaa viisi yleisintä syytä, miksi hyvä työntekijä irtisanoutuu. Lue lisää >>
InHuntBlogi_Diversiteetti tuo uutta virtaa yrityksiin_1200x630px_plain2
Diversiteetti tuo uutta virtaa yrityksiin
Monimuotoisuudella edistetään luovuutta ja ongelmanratkaisukykyä sekä tuodaan taloon uudenlaisia ajattelumalleja. Lue lisää >>
Headhunter Jari Tourunen
Kokeneen headhunterin vinkki: Nämä neljä kysymystä ratkaisevat työhaastattelussa
Senior Headhunter Jari Tourusen mukaan on olemassa yksi asia, jonka puuttuminen estää haastattelun onnistumisen. Lisäksi on neljä kriittistä kysymystä, joihin...
yhteistyö kättely ikoni

Haluatko kuulla lisää palveluistamme?

  Ota yhteyttä ja
  palaamme sinulle
  24h sisällä.

  InHunt Group logo

  InHunt Group on perustettu vuonna 2008  ja on nyt Suomen suurin suorahakutoimija. InHunt toimii jo kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa.  Lisäksi InHunt Groupilla on oma kansainvälinen suorahakuverkosto – InHunt World, joka kattaa 45 maata ja kokoaa parhaat paikalliset toimijat yhteen. InHunt apunasi – ympäri maailman.

  Tilaa uutiskirje

  YHTEYSTIEDOT

  myynti@inhunt.fi

  Äyritie 12 C (Forte)
  01510 Vantaa