Fiksut osaavat hyödyntää tietoa – kaikista fiksuimmat osaavat soveltaa sitä uusilla tavoilla

Jaa somessa:

Fiksut osaavat hyödyntää tietoa – fiksuimmat osaavat soveltaa sitä uusilla tavoilla

Näin syksyn Advisory Board –HAB koulutusten jälleen startatessa, minulta kysytään usein Advisory Boardin, hallitustason strategisen neuvonantajaryhmän hyödyistä. Hyödyistä sekä sellaisen jäsenenä toimimisessa, että ko. ryhmän perustamisessa ja käyttämisessä strategisen päätöksenteon tukena.

Myös mahdollisista haitoista ja riskeistä kysytään, mutta se onkin vaikeampia vastattava sillä tässähän on kyseessä yhteiskehittelymenetelmällä luotu ja laajasti koeistettu malli, jossa riskit on huomioitu jo suunnittelussa.

Advisory Board on kovatasoisten neuvonantajien ryhmä, joka hyödyntää osaamisiaan yhdessä, kullekin jäsenelle itselleen uudella alueella soveltaen.

Kun puhumme ns. InHuntin mallista, johon kauppakamarin HAB-sertifikaattikoulutuskin perustuu, Advisory Board toimii yrityksen hallituksen ja johtoryhmän strategisen päätöksenteon ja johtamisen tukena. Se ei kuitenkaan ole olemassa esim. vain tukeakseen uuden strategian luomista, vaikka toki voi sitäkin tehdä. Advisory Board usein ratkoo strategiakauden aikaisia asioita, näkee pidemmälle, varoittaa tai analysoi vaikkapa yrityksen toimialalla tapahtuvaa muutosta, rohkaisee näkemyksen ottamiseen valmistelemalla asioita johdolle.

Advisory Board voi myös toimia yrityksen ”public speakerina”, jopa avata ovia asiakkaisiin tai vaikka uusille markkinoille oman taustansa antamin eväin. Advisory Board kannattaa esitellä myös yrityksen henkilöstölle, koska se rakentaa myös työnantajakuvaa ja luottamusta siihen, että johto käyttää moderneja työkaluja varmistaakseen menestyksen myös tulevaisuudessa.

Advisory Boardin jäsenet todellakin lyövät ne kuuluisat päänsä yhteen, soveltaen kaikkea aiemmin oppimaansa – nämä ovat niitä kaikista fiksuimpia, jotka myös syttyvät ja kasvavat tiedon soveltamisesta.

Perinteinen tapa on perustaa yritykselle Advisory Board tai hakeutua sellaisen jäseneksi – ja hyödyt ovat ilmeiset.

En keksi yritystä tai organisaatiota, joka ei hyötyisi ulkopuolisesta näkemyksestä, varsinkin kun sitä hankitaan määrätietoisella tavalla perustamalla Advisory Board. Silloin uudet näkemykset ja neuvot eivät ole pistemäisiä, sattumalta tupsahda jostain suunnalta vaan niitä on työstetty ryhmässä, joka on sitoutunut ja myös perehdytetty yrityksen menestyksen tukemiseen.

Advisory Board on myös fantastinen tapa hankkia hallitustason osaamista tilanteessa, jossa ei jostain syystä haluta ottaa itse hallitukseen ulkopuolista henkilöä.

Advisory Board ratkoo annettuja tehtäviä ja luontaisesti kertoo myös mitä näkee, vaikkei sitä kukaan kysyisikään. Näin hallituskin toimii.

Parhaat johtajat ja asiantuntijat eivät enää niinkään hakeudu koulutuksiin oppiakseen uutta. He hakeutuvat Advisory Boardin jäseneksi, koska siinä ei vain opi uutta, vaan myös voi jakaa omaa osaamista. Summana syntyy todennäköisesti jotain aivan uutta, uutta siksi että juuri näin koottua Advisory Boardia tällaiseen yritykseen ei ole ikinä aiemmin kukaan perustanut. Jäsenenä et vain pyri omaksumaan jonkun toisen tuottamaa sisältöä. Sen sijaan sinä olet luomassa uutta, sellaista mistä muut haluavat oppia lisää.

Iso merkitys on myös todella vahvalla businessverkostoitumisella.

Eräs Advisory Board-ehdokas sanoi minulle: ”kuules Tarja, minä tunnen kaikki Suomessa toimivat tämän alueen parhaat osaajat!”. Tultuaan valituksi ko. Advisory Boardiin hän sanoi vilpittömän hämmentyneenä, ettei tunne ko. ryhmän jäsenistä ketään entuudeltaan ja onkin nyt aivan järkyttynyt omasta kuplautumisestaan! Hän sanoi, että kun tämän Advisory Boardin rotaatio alkaa, hän todellakin hakee itselleen heti perään uuden Advisory Boardin jäsenyyden.

Advisory Board on talenttien moderni sitouttamisen väline

Edelläkävijäyritykset rakentavat työnantajakuvaansa uusilla tavoilla. Yksi suosittu tapa on aktiivisesti viestiä sekä henkilöstölle että rekrytoinnissa, että me jaamme yrityksemme huippuosaamista aktiivisesti myös muiden yritysten hyötykäyttöön. Teemme tämän kouluttamalla talenteistamme HABeja, ja tuemme aktiivisesti Advisory Board-roolien löytämisessä.

Edelläkävijäyritykset ymmärtävät, etteivät he voisi millään muulla tavalla hankkia näin ajankohtaista – käytännössä itse luotua – kunkin asiantuntijan omaan ammattialueeseen pureutuvaa koulutusta. Advisory Board on luonnollisesti toimialalla, joka ei ole työnantajan kilpailukentällä, mutta silti jäsen törmäyttää omaa osaamistaan relevantissa – vaikkapa digitaalisissa ratkaisuissa, ekosysteemeissä, kyberturvallisuudessa, markkinoinnissa, tekoälyssä… – Advisory Boardissa ja oivaltaa jatkuvasti uutta.

Eikä hän lähde tätä varten vaikkapa ulkomaille pitkäksi ajaksi kurssille. Ei, vaan hän toimii Advisory Boardissa oman työn ohessa, ihan tässä arjessa samalla kun hoitaa omat työnsä teillä.

Eivätkä työn tulokset jää ”ööksi kurssivihkon laitaan”, vaan aidosti hyödyntävät ko. yritystä sen strategisissa kysymyksissä eli tulevat heti hyötykäyttöön. Se on jäsenten näkökulmasta myös tärkeä motivaatiotekijä.

Advisory Board organisaation kehittämisessä

Paitsi että Advisory Boardin jäsenenä toimiva henkilö oppii uutta, ja siksi se hyödyntää myös omaa työnantajaa, voi mallia käyttää myös oman toiminnan kehittämiseen, ja jopa sisäisten ristiriitojen ratkaisemiseen.

Se sopii myös yrityksen sisäisen vaihtelun hakemiseen tehtäväkierron ja urakehityksen rinnalle tai sijaan. Eli pitääksesi oman väen tyytyväisenä, sinun ei tarvitsekaan miettiä uutta roolia jokaiselle juuri kun hän olisi parhaimmillaan tuottelias omassa tehtävässään. Sen sijaan hän voi toimia yrityksenne toisen organisaation Advisory Boardissa, johon on koottu osaajia eri puolilta firmaa.

Olen kuullut, että tämä tuottaa hämmentävän nopeasti rakentavaa kehitysaineistoa organisaation kehittämiseen ja varsinkin siiloutuneiden toimintatapojen kehittämiseen.

Siinä jokainen pääsee oikeasti kädet-savessa näkemään, mikä toisen organisaation omasta mielestä on se aito haaste. Tässä roolissa sisäisen Advisory Boardin jäsenenä olet aidosti sitoutunut juuri ko. organisaation menestyksen varmistamiseen. Ja lopulta oletkin sitoutunut ja aidosti saanut näkyvyyttä ja edellytyksiä katsoa koko yrityksen menestystä aivan toisin, kuin vain omasta päivätyöpositiostasi käsin voisit esim. ylimmän johdon katsauksista ammentaen tehdä.

Muita soveltamisen tapoja ovat esimerkiksi:

Advisory Boardin hyödyntäminen

  • Ekosysteemistyvässä maailmassa
  • Toimitusketjun kehittämisessä
  • Go-to-market suunnittelussa ja toteutuksessa
  • Kansainvälisten suhteiden rakentamisessa
  • Johtoryhmän mentoroinnissa
  • Johtoryhmäroolien mukaisten kompetenssien hankinnassa kun ei voi vielä palkata viittä johtajaa
  • Hallinnon kehittämisessä
  • Asiakaskokemuksen johtamisessa jne.

Hyötyjä on siis valtava määrä. Miksi siis jättäisit hyödyntämättä Advisory Boardia omassa toiminnassa, strategisessa päätöksenteossa, omassa oppimisessa ja toiminnan kehittämisessä?

Peruste olla hyödyntämättä Advisory Board-mallia voisi olla mielenkiinnottomuus ympäröivää maailmaa kohtaan. Toinen syy voisi olla todella tiukassa istuva muutosvastarinta, kun halutaan toimia niin kuin on aina toimittu, vaikka muu maailma muuttuukin.

Hyödynnä siis nyt saamaasi tietoa. Tai mikä vielä hienompaa, sovella se käytäntöön – ja mikset tekisi sitä nyt heti?

Artikkelin kirjoittaja
Tarja Ilvonen
Johtaja Board Competencies, Senior Headhunterr

Jaa somessa:
avoin työpaikka ikoni

Rekrytointi tulossa?

Autamme mielellämme. Ota meihin
yhteyttä ja palaamme sinulle 24h sisällä.

Liity sisäpiiriin ja

Tilaa InHunt Groupin Uutiskirje

Vastaanota sähköpostiisi tieto uusista avoimista työpaikoista, blogi-postauksista ja podcast-jaksoista.

Uusimmat työpaikat
Sales Manager, Abena Finland Oy
Aluejohtaja
Talousjohtaja / CFO / Financial Controller, Masku
Viestintä- ja vastuullisuusjohtaja
Talouspäällikkö
Uusimmat

Blogista

Kaupan ja elintarvike- alan osaajat_InHuntGroup_plain2
Varmista parhaat osaajat kaupan alan tehtäviin - näin onnistut!
InHuntin kaupan alan osaajapooli kattaa laajasti toimialaosaajia vähittäis- ja tukkukaupasta sekä elintarviketoimialalta.
Liitot, yhdistykset ja säätiöt_pooli_InHuntGroup_plain3
Miten välttää kymmenien tuhansien eurojen virheinvestointi liiton, järjestön tai säätiön rekrytoinnissa?
Suomessa kolmas sektori on täynnä monipuolisia toimijoita, jotka tarvitsevat parhaita osaajia menestyäkseen. Miten suorahaku voi olla avain onnistuneeseen rekrytointiin...
Julkisen-sektorin-osaajat_pooli_InHuntGroup_plain
Avainpaikka julkisella sektorilla – miten varmistat parhaat hakijat?
Oikea ja aito suorahaku on edelleen julkiselle sektorille Suomessa yllättävän vieras rekrytoinnin toimintamalli.
Talousosaajat_pooli_InHuntGroup_plain2
Yrittäjäomistaja, rekrytoi ensimmäisenä talousosaaja – näin varmistat yrityksesi menestymisen
InHunt Groupilla pystymme yhdistämään taloushallinto- ja rekrytointiosaamisemme vahvaksi kokonaisuudeksi.
yhteistyö kättely ikoni

Haluatko kuulla lisää palveluistamme?

    Ota yhteyttä ja
    palaamme sinulle
    24h sisällä.

    InHunt Group on perustettu vuonna 2008  ja on nyt Suomen suurin suorahakutoimija. InHunt toimii jo kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa.  Lisäksi InHunt Groupilla on oma kansainvälinen suorahakuverkosto – InHunt World, joka kattaa 29 maata ja kokoaa parhaat paikalliset toimijat yhteen. InHunt apunasi – ympäri maailman.

    Tilaa uutiskirje

    YHTEYSTIEDOT

    myynti@inhunt.fi

    Äyritie 12 C (Forte)
    01510 Vantaa