Ei hoivaa, vaan elämää

ei_hoivaa_vaan_elamaa_blogi_1

Ei hoivaa, vaan elämää

Ulla Broms, Foibekartanon toimitusjohtaja on rohkea johtaja ja uudistaja tällä tärkeällä,  ja ajankohtaisella toimialalla. Hän muokkaa myös alan terminologiaa, ja puhuu hoiva-alan sijasta elämysalasta. Pääset kuuntelemaan podcast-haastattelun tästä.

Hoiva-ala on monella tapaa nyt keskusteluissa, ja syystä. Tuomme nyt keskusteluun yhden uuden näkökulman – miten hoiva-alan edelläkävijä voi rohkaista muita toimialan toimijoita, ja samalla muitakin uudenlaiseen strategiseen asioiden näkemiseen, kohtaamiseen ja keskusteluun. Näin kannattaa tehdä, vaikkei olisi pakkokaan?

Mutta hoiva-alalla on, siis se pakko.

Yhdessä tekemisen kulttuuri merkityksellisten asioiden äärellä yhdistettynä fiksuun taloudenpitoon.

Foibekartanon toimitusjohtajana Ulla Broms on tehnyt uraauurtavaa johtamistyötä muokaten ikäihmisten asumispalvelut asukkaiden näköiseksi vihreässä elävässä ympäristössä hyödyntäen myös digitaalisia ratkaisuja. Koronan alkaessa Foibekartano ei lähtenyt digitaalisten työkalujen käytössä liikkeelle kiireisellä takamatkalla, vaan asukkaiden digivalmiuksia oli rakennettu jo vuodesta 2015 alkaen määrätietoisesti.

Ikäihmisten elämä ja heidän kanssaan elämää elävä henkilöstö on tuotu näkyväksi, ja perinteinen ikäihmisten asuminen on muuttunut asukkaiden kodiksi. Muutos on toteutettu edelläkävijän ottein, mahdollistaen olosuhteet, joissa kukin voi yltää omaan parhaimpaansa ja henkilöstö näkyy ja loistaa. 

”Pyrin luomaan puitteet hyvän arjen ja elämän mahdollistumiselle jokaiselle asukkaalle ja myös toinen toisillemme, kollegoille”, kiteyttää Ulla Broms.

Hopeisessa siirtymässä ollaan megatrendien äärellä: ikäihmisten määrä on valtavassa kasvussa. Digitalisaatio on hyvän elämän tärkeä elementti kaikille.

Kiertotalous, vihreä siirtymä ja resurssiviisaat valinnat ovat ainoa mahdollinen päätös, ei vaihtoehto valittavien asioiden joukossa. 

”Tällä hetkellä näenkin sote-alassa paljon mahdollisuuksia. Haluan hahmottaa esteet, jotka ovat ikäihmisen hyvän elämän tiellä, ja sitä kautta muuttaa totuttuja käytäntöjä jokaisen meidän hyväksi. Sote-alan tehtävä ylipäätään on mielestäni olla suuri mahdollistaja, helpottaja ja olla mataloittamassa kynnystä yhteiskunnan toimintaan osallistumiseen. Juuri tästä on Foibekartanolla kyse, olemme kiinnostava yhteisö, jossa ihmisten kohtaaminen ja yksilöllisesti kohdennetut palvelut ovat lähtökohta hyvälle elämälle, ne tukevat yhdessä tekemistä, kohtaamisia ja ikäihmisen näkymistä yhteiskunnassa”, toteaa Ulla Broms. Foibekartanossa nähdään ihminen kokonaisena, ei erilaisten toimenpiteiden kohteena. Siksi hyvän elämän ja arjen mahdollistaminen on tärkeää työtä.

Foibekartanoon päätettiin perustaa Advisory Board  

Tulevaisuuden työn merkitystä ja tulevien mahdollisuuksien ymmärtämistä ei voi korostaa liikaa myöskään tällä toimialalla. Juuri siksi Foibekartanossa oli Advisory Boardin kokoamisessa tavoitteena löytää moniammatillinen ääni, parhaat osaajat ja vaikuttajat, jotka tuovat syvyyttä ja näkemyksellisyyttä niin johtamisen tueksi kuin koko Foibekartano-yhteisön toimintaan.  

Foibekartanossa Advisory Board on toimitusjohtajan ja johtoryhmän sparraaja. ”Tässäkin toimimme raikkaasti ja ennakkoluulottomasti, jotta saamme Advisory Boardin ajatukset ja osaamisen johtamisen tueksi”, Ulla Broms toteaa.

Tulevaisuus ei ole pelkästään sitä valjua tai kalseaa näkymää, mitä julkisuudessa kuvataan. Tulevaisuus näyttää myös kiinnostavalta mahdollisuudelta: hyvinvointialueet tuovat uutta ja varmasti hyvää, kotona asumisen tukeminen on tärkeää ja siihen on erilaisia muotoja. Haasteena on se, että tämän ratkaiseminen voi tulla kalliiksi kunnille ja siksi on löydettävä aitoja ratkaisuja. On myös tärkeää löytää motivoituneet henkilöt ja joilla on yhteneväiset ja työnantajalle sopivat arvot.

”Fiksua ajattelua kaivataan, keskustelua ja ymmärrystä siitä, mikä on tärkeintä: merkityksellinen ja hyvä elämä, mukavien ihmisten kanssa. Elämä, jossa saa olla oma itsensä ja elää elämäänsä tunteiden kirjon kanssa. Tässä on valtava potentiaali. Ihminen tarvitsee yhteisön ja se voi olla osin ja hetkittäin myös virtuaalinen,” Ulla Broms kiteyttää.

Hoiva-ala - elämysala

Ulla Broms uudistaa alan sanoitusta: ”Me toimimme elämysalalla. Koemme työssämme, että emme vain ole auttamassa, vaan kuljemme heidän rinnallaan iloissa ja murheissa. Näemme asiakkaamme yksilöinä ja persoonina, joiden kanssa toimimme yksilöllisesti heitä arvostaen ja luontevasti yhdessä toimien. Hyvän elämän valmentajina ja hyvän arjen mahdollistajina toteutamme tehtäväämme parhaiten – huolehdimme turvasta, perustarpeista ja ennen kaikkea hyvästä elämästä yhdessä asukkaiden kanssa, koko yhteisölle henkilöstö mukaan lukien”.

Elämme tätä päivää ja katsomme tulevaisuuteen - tässä on tukena myös Advisory Board

Kaikki alat tarvitsevat toisiaan ja uutta moniammatillista ajattelua. Kieltämättä sote-ala erityisesti tarvitsee tätä. Tarvitaan raikasta ajattelua, asennetta ja kokemusta johtamisesta. Foibekartanon Advisory Boardin jäsenet tuovat oman painopistealueensa ja kompetenssialueensa vahvuudet Foibekartanon käyttöön.

Keskeinen arvo on, että Foibekartano on asukkailleen koti, johon he ovat päättäneet asettua loppuelämäksi. Se heijastuu kaikkeen.

Advisory Board on varsin moniammatillinen. Yhteistyö perustuu vahvaan luottamukseen, arvostamiseen ja avoimuuteen. Kasvatamme toinen toisiamme. Siksi Foibekartanon johto myös haastaa Advisory Boardia heittämällä heille isojakin pohtimishaasteita. 

Mietitkö sinä Advisory Boardin perustamista?

Tässä Foibekartanon opit ja vinkit:

 • Advisory Boardin tapaamiset aloitetaan aina tilannekatsauksella ja sitten siirrytään sovittuun teemaan, joka voi olla Advisory Boardin jäsenille annetun tehtävän purku, asiantuntijan tapaaminen tai jokin Foibekartanon esittämä teema.
 • Advisory Boardin toiminnassa huomioidaan teemat yhteiskunnassa ja alalla.   
 • Jäsenten strategialähtöiseen perehdyttämiseen on käytetty paljon aikaa.

Foibekartano hyödynsi InHunt Groupin Advisory Board mallia, ja valitsi siitä ns. helikopterimallin, jossa ollaan lähellä, mutta katsotaan asioita riittävän ylhäältä. Rotaatiovaiheesta jäsenet jäävät halutessaan vaikuttamaan alumiverkostoon. Mikä win-win!  

Ei hoivaa, vaan elämää – Asenne on se, joka ratkaisee. 

 

Blogiartikkelin kirjoittaja
Tarja Ilvonen
Johtaja Board Competencies, Senior Headhunter

Jaa somessa:

avoin työpaikka ikoni

Rekrytointi tulossa?

Autamme mielellämme. Ota meihin
yhteyttä ja palaamme sinulle 24h sisällä.

Viimeisimmät

Uutiset

Henkilökuvassa

Headhunterimme

Liity sisäpiiriin ja

Tilaa InHunt Groupin Uutiskirje

Vastaanota sähköpostiisi tieto uusista avoimista työpaikoista, blogi-postauksista ja podcast-jaksoista.

Uusimmat työpaikat
Vesiliikelaitoksen johtaja
Rahoitusjohtaja, SSA Rakennus Oy
Talousjohtaja
Palvelujohtaja, Söderberg & Partners
Toimitusjohtaja, Kuopion Palloseura
Uusimmat

Blogista

Hallituksen jäsenhaku – hakujen aatelia_InHuntBlogi_1200x630px_plain_1
Hallituksen jäsenhaku – hakujen aatelia
Hallitustyöskentelyn tulevaisuus vaatii muutosta, ja me InHuntilla olemme valmiina tähän muutokseen.
InHuntBlogi_Jukka Marttila – uudenlainen tapa tehdä headhunttausta_plain
Jukka Marttila – uudenlainen tapa tehdä headhunttausta
Jukka Marttila lähti rohkeasti kokeilemaan työurallaan uutta, jolloin pohdintaan nousivat myös omat arvot ja työskentelytavat.
Työnhaun hankaluudet- 7 yleistä virhettä ja niiden välttäminen_InHuntBlogi_1200x630px_plain
Vältä näitä virheitä, jos haluat tulla valituksi
Tässä lista sellaisia virheitä, joihin ehdokkaat aika ajoin sortuvat rekrytointiprosessin aikana ja joiden takia heikentävät omia mahdollisuuksiaan tulla valituksi...
Placementilla rakennetaan työnantajabrändiä_InHuntBlogi_1200x630px_plain_1
Placementilla rakennetaan työnantajabrändiä
Placement-palveluilla edistetään henkilön uudelleen työllistymistä.
yhteistyö kättely ikoni

Haluatko kuulla lisää palveluistamme?

  Ota yhteyttä ja
  palaamme sinulle
  24h sisällä.

  InHunt Group on perustettu vuonna 2008  ja on nyt Suomen suurin suorahakutoimija. InHunt toimii jo kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa.  Lisäksi InHunt Groupilla on oma kansainvälinen suorahakuverkosto – InHunt World, joka kattaa 29 maata ja kokoaa parhaat paikalliset toimijat yhteen. InHunt apunasi – ympäri maailman.

  Tilaa uutiskirje

  YHTEYSTIEDOT

  myynti@inhunt.fi

  Äyritie 12 C (Forte)
  01510 Vantaa