Asiakaspalautteet osana työntekijäkokemusta

Asiakaspalautteet osana työntekijäkokemusta

Asiakaspalautteet osana työntekijäkokemusta

Haastattelimme tutkimusyritys Sailerin toimitusjohtaja Hannu Uotilaa. Pääset kuuntelemaan podcast-haastattelun täältä.


Perinteisesti työnantajat viestivät henkilöstöilleen vakavaa viestiä siitä, kuinka oma henkilöstö on se kaikkein tärkein voimavara. Kunnes ilmenee toiminnan uudelleenjärjestelyjen tarve. Monen ihmisen yksi elämän suurista kriiseistä voi olla työpaikan menetys, tai esihenkilöillä ihmisten irtisanomiset. Näissä tilanteissa ymmärrettävästi voi aiemmin kuullut merkityspuheet kumista tyhjyyttään – eikä pahaa mieltä voi kukaan myöskään pois puhua sillä, että tarkoitus oli aito ja maailma sitten vain muuttui. Mikä avuksi?

Työntekijän tuntema arvo syntyy asiakkaan kokemasta arvosta – ja sitä kautta välillisesti arvosta työnantajalle

Parhaat työnantajat ovat tämän ymmärtäneet. Asiakkailta saatava spontaani tai itse kerätty palaute on entistä tärkeämmässä roolissa myös viestinnässä henkilöstölle. Tämä kattaa koko henkilöstön, sen kaikki roolit kaikilla tasoilla. Kun jokainen toimija kokee aidosti liittyvänsä loppuasiakkaan haasteiden ratkaisemiseen ja arvon tuottamiseen, on kytkös takaisinpäin mahdollista rakentaa puhuttelevalla tavalla.

Joskus esteenä asiakaspalautteen käyttämiseksi henkilöstön tyytyväisyyden kasvattamisen lähteenä mainitaan se, että lopulta aika suuri osa henkilöstöstä ei itse kohtaa asiakasta. Mutta ei tämä ole oikeasti este, vaan ainoastaan kytköksen rakentamisen paikka. Kun jokaisen roolin ja tehtävän vaikutus asiakkaalle näkyvään lopputulokseen tuodaan näkyväksi myös henkilöstölle, voi jokainen rooli ja tehtävä saada uudenlaisen selkeästi merkityksellisemmän aseman organisaatiossa. Tällöin asiakkaalta kuultu palaute puhuttelee jokaista toimijaa, ei vain asiakasrajapinnassa työskenteleviä.

Tutkimuksen murros tukee uudenlaista henkilöstöviestintää

”Kaikessa tutkimuksessa, koskipa se asiakkaita tai henkilöstöä, tulee ensin miettiä mihin saatavaa tietoa aiotaan hyödyntää”, painottaa Hannu Uotila. Tutkiminen tutkimisen ilosta on paitsi kallista suhteessa saataviin hyötyihin, myös hyvin vähän iloa tuottavaa. ”Kun tutkimuksen tavoitteena on tuottaa tietoa vaikkapa henkilöstön motivaation vahvistamiseksi, kannattaa katse kääntää nimenomaan asiakkaisiin. Tai kääntäen, asiakkailta saatavaa informaatiota kannattaa hyödyntää henkilöstön motivointiin. Sen voima on hämmentävänkin tehokas”, Hannu kuvailee.

Myös asiakkaille kannattaa kertoa, että heiltä saatavaa sisältöä hyödynnetään henkilöstöviestinnässä. Se lisää motivaatiota osallistua tutkimuksiin, antaa haastatteluja, ja sitä kautta auttaa yritystä pärjäämään entistä paremmin, kuitenkin niin että asiakkaankin katse kiinnittyy yrityksen henkilöstöön – ihmisiin.

Asiakaspalaute herättää henkilöstössä tunteita, vahvoja tunteita.

Tunnelähtöinen johtaminen on tätä päivää. Hyvin yleisesti puhutaan esimerkiksi siitä, että yrityksen strategia tulee esittää henkilöstölle tarinallisessa muodossa, jotta sen puhuttelevuus paranee. Samalla tavalla kannattaa henkilöstölle välittää aktiivisesti ja systemaattisesti asiakkaiden tarinoita yrityksen palveluista ja tuotteiden käyttämisestä.

”Kun tutustumme rekrytoivaan yritykseen voidaksemme kertoa ehdokkaille siitä,  tänä päivänä on hyvin tyypillistä kysyä myös asiakaspalautteista, asiakastyytyväisyyden mittaamisesta henkilöstötyytyväisyyden ohella. Hyvin harvoin kuitenkaan kuulemme, että asiakaspalautteita käsitellään suunnitelmallisesti henkilöstön kanssa”, kertoo Senior Headhunter Tarja Ilvonen. Tämä on sääli, sillä asiakaspalautteiden loistava motivaatiovoima jätetään suotta hyödyntämättä. ”Ilman muuta kannustan lähtemään tälle tielle rohkeasti vain, koska tänä päivänä sillä vielä voi jopa erottautua työnantajakuvan näkökulmasta”, Tarja toteaa.

Haen tähän yritykseen töihin sen toiminnan merkityksellisyyden vuoksi!

”Merkityksellisyyden kokemus on vahva, pysyvä ja voimakas silloin, kun sitä myös tuetaan jatkuvasti. Ja kun palaute tulee suoraan asiakkaan suusta, pieninkin riski sananhelinästä on eliminoitu. Tähän tarkoitukseen videotutkimus on ylivertainen väline. Siinä analysoitu asiakaspalaute saadaan suoraan videoformaatissa asiakkaalta henkilöstölle. Se on myös ainoa tutkimuksen tapa, joka kommunikoi asiakkaan tunteita”, rohkaisee Hannu Uotila. Asiakaspalautteita keräävät kaikki yritykset, ja he saavat sitä yleensä myös pyytämättä spontaanisti. Lisäksi entistä monipuolisempi tiedonkeruu myös muista kanavista, vaikkapa seuraamalla aktiivisesti  asiakaskäyttäytymistä, lisää yritysten ymmärrystä asiakkaista. Tätä tietoa kannattaa jakaa rohkeasti myös omalle henkilöstölle.

Milloin sinä viimeksi hyödynsit asiakaspalautteita?

Blogiartikkelin kirjoittaja
Tarja Ilvonen
Johtaja Board Competencies, Senior Headhunter

Jaa somessa:

avoin työpaikka ikoni

Rekrytointi tulossa?

Autamme mielellämme. Ota meihin
yhteyttä ja palaamme sinulle 24h sisällä.

Viimeisimmät

Uutiset

Liity sisäpiiriin ja

Tilaa InHunt Groupin Uutiskirje

Vastaanota sähköpostiisi tieto uusista avoimista työpaikoista, blogi-postauksista ja podcast-jaksoista.

Uusimmat työpaikat
Toimitusjohtaja
Commercial Director
Factory General Manager
Toimitusketjun johtaja | Supply Chain Director
Liiketoimintajohtaja
Uusimmat

Blogista

InHuntBlogi_johtamisen_vaikutus_tyovoiman_saatavuuteen
Johtamisen vaikutus työvoiman saatavuuteen
Tänä päivänä osaajien houkuttelussa töihin yritysten ja organisaatioiden maine ja työnantajamielikuva ovat koko ajan tärkeämmässä asemassa.
Kullanarvoiset vinkit avoimen työhakemuksen kirjoittamiseen
Kullanarvoiset vinkit avoimen työhakemuksen kirjoittamiseen
Etsitkö uutta työtä? Headhunterin vinkit avoimen työhakemuksen kirjoittamiseen.
InHuntBlogi_Kyberturvallisuus koetaan turvallisuuden tunteena-tai turvattomuuden_plain
Kyberturvallisuus koetaan turvallisuuden tunteena – tai turvattomuuden
Kyberturvallisuus koetaan turvallisuuden tunteena – tai turvattomuuden Helsingin Sanomien Turvallisuus -liitteen (viikko 48/2022) Puheenvuorossa Jarno Limnéll...
Kannattaako_tyonantajamielikuvan_kehittaminen_inhunt
Kannattaako työnantajamielikuvaa kehittää?
Kannattaako työnantajamielikuvaa kehittää? Hannu Uotila on uuden ajan tutkimuksen pioneeri, asiakaskokemuksen ja tutkimuksen asiantuntija. Hän on myös Cannes-palkittu...
yhteistyö kättely ikoni

Haluatko kuulla lisää palveluistamme?

  Ota yhteyttä ja
  palaamme sinulle
  24h sisällä.

  InHunt Group logo

  InHunt Group perustettu vuonna 2008  ja on nyt Suomen suurin suorahakutoimija. InHunt toimii jo kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa.  Lisäksi InHunt Groupilla on oma kansainvälinen suorahakuverkosto – InHunt World, joka kattaa 45 maata ja kokoaa parhaat paikalliset toimijat yhteen. InHunt apunasi – ympäri maailman.

  Tilaa uutiskirje

  YHTEYSTIEDOT

  myynti@inhunt.fi

  Äyritie 12 C (Forte)
  01510 Vantaa