Hallitustyön syventävät opinnot

InHunt Blogi: Hallitustyön syventävät opinnot

Hallitustyön syventävät opinnot

Taru Lindeman, Boardmanin toimitusjohtaja on yksi maamme kokeneimpia hallitustyön asiantuntijoita. Boardman on osaamisverkosto, joka kehittää omistajien, hallitusjäsenten ja johdon osaamista sekä yhteistyötä. Taru on vastannut yli sadasta hallitusarvioinnista sekä toiminut useissa kymmenissä Boardmanin valmennuksissa ohjelmajohtajana. Taru on kantava voima Boardman-verkoston kehittämisfoorumeiden ja jäsenfoorumeiden toiminnassa. Lisäksi Taru vastaa toiminnan kehittämisestä, kasvattamisesta ja yhteistyökumppanuuksista. Haastattelemme Tarua hallitustyöhön kaivatuista osaamisisista. Pääset kuuntelemaan podcast-haastattelun täältä. 

Hallitustyön kuuluisa murros - kahvittelusta voimavaraksi

Suurin muutos hallitustyöskentelyssä on viime aikoina ollut erityisesti hallituksen agendalla käsiteltävissä asioissa. Aikaa on perinteisesti käytetty teemoihin; talous, governance, riskit ja strategia. Nyt tilaa agendalle on raivattava myös työn murroksen vaikutusten, asiakkaiden sekä liiketoimintaympäristön muutoksen arviointiin että vaihtoehtoisten tulevaisuuksien pohtimiseen. Myös vastuullisuus on päivän aiheena merkittävästi nousussa, ja hyvä niin. Tämä kaikki vaatii uudenlaisia tapoja työskennellä, mikä näkyy mm. toiminnan laajentumisena kokousten ulkopuolelle.

Matkalla todelliseksi voimavaraksi, oppi kokeneimmilta kannattaa ottaa talteen.

Menemme kohti uutta hallitustyön aikaa, mikä näkyy mm. pk-sektorilla hallitustyön merkityksen korostumisena. Myös hallituksen ja johdon yhteistyössä on havaittavissa tiivistymistä. Asiantuntijoiden hyödyntäminen osana hallitustyötä on kasvamassa, samoin kuin erilaisten työryhmien käyttö.

”Oman toimialan osaaminen sekä strategiaan liittyvä kompetenssi koetaan erittäin tärkeäksi hallitustyössä, mutta kokemusta haetaan nyt myös laajemmin ihan eri toimialoilta ja erilaisista tilanteista”, kertoo Taru Lindeman. Hallitus on edelleen usein liian vähän hyödynnetty voimavara. Riippumattomia hallituksen jäseniä kannattaa ottaa mukaan, sillä se tuo eri perspektiiviä ja ”lentokorkeuden” keskusteluun. Hallitukselta odotetaan tukea operatiiviselle johdolle, huomioiden hallituksen osaaminen maailman trendien ja muutosten seurannan näkökulmasta.

Hallitustyöhön on luotava oma työskentelykulttuurinsa.

Taru korostaa puheenjohtajan avainroolia ja siksi puheenjohtajan valinta on erityisen tärkeää.  Avoin vuorovaikutus ja luottamus ovat lisäksi ratkaisevassa asemassa.

Työn ja johtamisen muutos keskusteluttaa tässä ajassa paljon. ” Teeman on nostanut hallitustasolle asti se, että organisaatioissa on laajasti osaajapulaa. Ei kyse ole vain työn tekemisen teknisten ratkaisujen uusista muodoista, vaan ennen kaikkea henkilöstön johtamiseen ja tukemiseen liittyvistä tarpeista. Toivotunlaisen yrityskulttuurin vahvistamisesta sekä päätöksentekoon liittyvien valta- ja vastuukysymysten pohtimisesta.”, Taru kertoo.

Nyt on "rits-rats" hallitusten aika ohi

Hallituksen kokoukset saattoivat pari vuosikymmentä taaksepäin alkaa kokousaineistokuorien availuilla. Ne ajat ovat todellakin olleet jo pitkään ohi. Uudistuneiden kokouskäytäntöjen ohessa,  kokousten välillä tapahtuva toiminta on ottanut suuren roolin ja itsessään muuttunut jo sekin. Hallituksen jatkuva ajan tasalla pysyminen on entistä tärkeämpää yhä nopeammin muuttuvassa maailmassa, ja se vaatii paljon yrityksiltä.

Tulevaisuuden hallitustyössä on nähtävissä agendaruuhkaa, kun enemmän ja erilaisia asioita toivotaan käsiteltävän hallituksessa. Siksi on tehtävä valintoja, mitä lopulta juuri nyt käsitellään ja mihin paneudutaan seuraavaksi. ”Suunta on enemmän siihen, että vakioagendojen sijaan yrityskohtaisesti mietitään, mikä juuri nyt on yrityksessämme oleellista käsiteltävää. Yrityksen strategia vaikuttaa tietenkin, mutta ylipäänsä koko yrityksen kehitysvaihe on tässä merkittävässä roolissa. Tiivis ja jatkuva dialogi yrityksen johdon kanssa on tarpeellinen, mutta tämä koetaan välillä haasteelliseksi. Mistä löytyy sopiva balanssi siihen, että hallitus tietää riittävästi ja riittävän ajoissa asioista ilman, että hallituksen jäsenen tulee olla joka hetki eri kanavissa saapuvilla”, Taru pohtii.

Siksi on tärkeää käydä ainakin kerran vuodessa järjestäytymiskokouksessa juuri kyseisen hallituksen pelisäännöt läpi, jotta hallituksen toiminta on sopivaa kyseisen yrityksen johtamisen kannalta.

Hallitus saa kysyä aina mitä vain. Mutta myös hallitukselta kannattaa kysyä.

Hallituksen ja johdon yhteistyöhön kannattaa miettiä uusia, ja juuri omaan yritykseen sopivia tapoja. Uudet tavat ovat tervetulleita ja niitä kannattaa rohkaistua miettimään ja kokeilemaan. Esimerkiksi valiokuntatyöskentelyn ohessa myös tiettyjen teemojen valmisteluun keskittyvät ad hoc- työryhmät ovat kasvattaneet suosiotaan. Asiantuntijoiden käyttö on nousussa ja erityisesti hallitustason Advisory Boardien suosio on konkreettinen esimerkki tästä. Tämä on hieno kehityssuunta, tässä muuttuvassa maailmassa jo huolellisuusvelvoitteenkin näkökulmasta.

Blogiartikkelin kirjoittaja
Tarja Ilvonen
Johtaja Board Competencies, Senior Headhunter

Jaa somessa:

avoin työpaikka ikoni

Rekrytointi tulossa?

Autamme mielellämme. Ota meihin
yhteyttä ja palaamme sinulle 24h sisällä.

Viimeisimmät

Uutiset

Liity sisäpiiriin ja

Tilaa InHunt Groupin Uutiskirje

Vastaanota sähköpostiisi tieto uusista avoimista työpaikoista, blogi-postauksista ja podcast-jaksoista.

Uusimmat työpaikat
Toimitusjohtaja
Vastaava päätoimittaja
Toimitusjohtaja
Production Director
Talousjohtaja
Uusimmat

Blogista

Asiakaspalautteet osana työntekijäkokemusta
Asiakaspalautteet osana työntekijäkokemusta
Asiakaspalautteet osana työntekijäkokemusta Haastattelimme tutkimusyritys Sailerin toimitusjohtaja Hannu Uotilaa. Pääset kuuntelemaan podcast-haastattelun täältä....
Kannattaako_tyonantajamielikuvan_kehittaminen_inhunt
Kannattaako työnantajamielikuvaa kehittää?
Kannattaako työnantajamielikuvaa kehittää? Hannu Uotila on uuden ajan tutkimuksen pioneeri, asiakaskokemuksen ja tutkimuksen asiantuntija. Hän on myös Cannes-palkittu...
InHuntBlogi_Hallitustyön _vastuu _uudessa_muuntuvassa_toimintaympäristössä
Hallitustyön vastuu uudessa muuntuvassa toimintaympäristössä
Hallitustyön vastuu uudessa muuntuvassa toimintaympäristössä Haastattelemme Taru Lindemania hallitustyöhön kaivatuista osaamisista. Pääset kuuntelemaan podcast-haastattelun...
InHuntBlogi_ihmiset_toteuttavat_johdettavat_asiat_blogi
Arvostava vuorovaikutus ja osallistava johtaminen
Arvostava vuorovaikutus ja osallistava johtaminen Petra Thorén on Lentokorkeus podcastin vieraana kertomassa ajatuksiaan modernista ja kokonaisvaltaisesta johtamisesta....
yhteistyö kättely ikoni

Haluatko kuulla lisää palveluistamme?

  Ota yhteyttä ja
  palaamme sinulle
  24h sisällä.

  InHunt Group logo

  InHunt Group perustettu vuonna 2008  ja on nyt Suomen suurin suorahakutoimija. InHunt toimii jo kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa.  Lisäksi InHunt Groupilla on oma kansainvälinen suorahakuverkosto – InHunt World, joka kattaa 45 maata ja kokoaa parhaat paikalliset toimijat yhteen. InHunt apunasi – ympäri maailman.

  Tilaa uutiskirje

  YHTEYSTIEDOT

  myynti@inhunt.fi

  Äyritie 12 C (Forte)
  01510 Vantaa