Hallitustyön syventävät opinnot

InHunt Blogi: Hallitustyön syventävät opinnot

Hallitustyön syventävät opinnot

Taru Lindeman, Boardmanin toimitusjohtaja on yksi maamme kokeneimpia hallitustyön asiantuntijoita. Boardman on osaamisverkosto, joka kehittää omistajien, hallitusjäsenten ja johdon osaamista sekä yhteistyötä. Taru on vastannut yli sadasta hallitusarvioinnista sekä toiminut useissa kymmenissä Boardmanin valmennuksissa ohjelmajohtajana. Taru on kantava voima Boardman-verkoston kehittämisfoorumeiden ja jäsenfoorumeiden toiminnassa. Lisäksi Taru vastaa toiminnan kehittämisestä, kasvattamisesta ja yhteistyökumppanuuksista. Haastattelemme Tarua hallitustyöhön kaivatuista osaamisisista. Pääset kuuntelemaan podcast-haastattelun täältä. 

Hallitustyön kuuluisa murros - kahvittelusta voimavaraksi

Suurin muutos hallitustyöskentelyssä on viime aikoina ollut erityisesti hallituksen agendalla käsiteltävissä asioissa. Aikaa on perinteisesti käytetty teemoihin; talous, governance, riskit ja strategia. Nyt tilaa agendalle on raivattava myös työn murroksen vaikutusten, asiakkaiden sekä liiketoimintaympäristön muutoksen arviointiin että vaihtoehtoisten tulevaisuuksien pohtimiseen. Myös vastuullisuus on päivän aiheena merkittävästi nousussa, ja hyvä niin. Tämä kaikki vaatii uudenlaisia tapoja työskennellä, mikä näkyy mm. toiminnan laajentumisena kokousten ulkopuolelle.

Matkalla todelliseksi voimavaraksi, oppi kokeneimmilta kannattaa ottaa talteen.

Menemme kohti uutta hallitustyön aikaa, mikä näkyy mm. pk-sektorilla hallitustyön merkityksen korostumisena. Myös hallituksen ja johdon yhteistyössä on havaittavissa tiivistymistä. Asiantuntijoiden hyödyntäminen osana hallitustyötä on kasvamassa, samoin kuin erilaisten työryhmien käyttö.

”Oman toimialan osaaminen sekä strategiaan liittyvä kompetenssi koetaan erittäin tärkeäksi hallitustyössä, mutta kokemusta haetaan nyt myös laajemmin ihan eri toimialoilta ja erilaisista tilanteista”, kertoo Taru Lindeman. Hallitus on edelleen usein liian vähän hyödynnetty voimavara. Riippumattomia hallituksen jäseniä kannattaa ottaa mukaan, sillä se tuo eri perspektiiviä ja ”lentokorkeuden” keskusteluun. Hallitukselta odotetaan tukea operatiiviselle johdolle, huomioiden hallituksen osaaminen maailman trendien ja muutosten seurannan näkökulmasta.

Hallitustyöhön on luotava oma työskentelykulttuurinsa.

Taru korostaa puheenjohtajan avainroolia ja siksi puheenjohtajan valinta on erityisen tärkeää.  Avoin vuorovaikutus ja luottamus ovat lisäksi ratkaisevassa asemassa.

Työn ja johtamisen muutos keskusteluttaa tässä ajassa paljon. ” Teeman on nostanut hallitustasolle asti se, että organisaatioissa on laajasti osaajapulaa. Ei kyse ole vain työn tekemisen teknisten ratkaisujen uusista muodoista, vaan ennen kaikkea henkilöstön johtamiseen ja tukemiseen liittyvistä tarpeista. Toivotunlaisen yrityskulttuurin vahvistamisesta sekä päätöksentekoon liittyvien valta- ja vastuukysymysten pohtimisesta.”, Taru kertoo.

Nyt on "rits-rats" hallitusten aika ohi

Hallituksen kokoukset saattoivat pari vuosikymmentä taaksepäin alkaa kokousaineistokuorien availuilla. Ne ajat ovat todellakin olleet jo pitkään ohi. Uudistuneiden kokouskäytäntöjen ohessa,  kokousten välillä tapahtuva toiminta on ottanut suuren roolin ja itsessään muuttunut jo sekin. Hallituksen jatkuva ajan tasalla pysyminen on entistä tärkeämpää yhä nopeammin muuttuvassa maailmassa, ja se vaatii paljon yrityksiltä.

Tulevaisuuden hallitustyössä on nähtävissä agendaruuhkaa, kun enemmän ja erilaisia asioita toivotaan käsiteltävän hallituksessa. Siksi on tehtävä valintoja, mitä lopulta juuri nyt käsitellään ja mihin paneudutaan seuraavaksi. ”Suunta on enemmän siihen, että vakioagendojen sijaan yrityskohtaisesti mietitään, mikä juuri nyt on yrityksessämme oleellista käsiteltävää. Yrityksen strategia vaikuttaa tietenkin, mutta ylipäänsä koko yrityksen kehitysvaihe on tässä merkittävässä roolissa. Tiivis ja jatkuva dialogi yrityksen johdon kanssa on tarpeellinen, mutta tämä koetaan välillä haasteelliseksi. Mistä löytyy sopiva balanssi siihen, että hallitus tietää riittävästi ja riittävän ajoissa asioista ilman, että hallituksen jäsenen tulee olla joka hetki eri kanavissa saapuvilla”, Taru pohtii.

Siksi on tärkeää käydä ainakin kerran vuodessa järjestäytymiskokouksessa juuri kyseisen hallituksen pelisäännöt läpi, jotta hallituksen toiminta on sopivaa kyseisen yrityksen johtamisen kannalta.

Hallitus saa kysyä aina mitä vain. Mutta myös hallitukselta kannattaa kysyä.

Hallituksen ja johdon yhteistyöhön kannattaa miettiä uusia, ja juuri omaan yritykseen sopivia tapoja. Uudet tavat ovat tervetulleita ja niitä kannattaa rohkaistua miettimään ja kokeilemaan. Esimerkiksi valiokuntatyöskentelyn ohessa myös tiettyjen teemojen valmisteluun keskittyvät ad hoc- työryhmät ovat kasvattaneet suosiotaan. Asiantuntijoiden käyttö on nousussa ja erityisesti hallitustason Advisory Boardien suosio on konkreettinen esimerkki tästä. Tämä on hieno kehityssuunta, tässä muuttuvassa maailmassa jo huolellisuusvelvoitteenkin näkökulmasta.

Blogiartikkelin kirjoittaja
Tarja Ilvonen
Johtaja Board Competencies, Senior Headhunter

Jaa somessa:

avoin työpaikka ikoni

Rekrytointi tulossa?

Autamme mielellämme. Ota meihin
yhteyttä ja palaamme sinulle 24h sisällä.

Viimeisimmät

Uutiset

Henkilökuvassa

Headhunterimme

Liity sisäpiiriin ja

Tilaa InHunt Groupin Uutiskirje

Vastaanota sähköpostiisi tieto uusista avoimista työpaikoista, blogi-postauksista ja podcast-jaksoista.

Uusimmat työpaikat
Myyntijohtaja
Toimitusjohtaja, läntisen Etelä-Suomen alueelle, anonyymi
Sales and Marketing Director
Head of Sales | Animal Industry/Feed Additives
Ekahau logo
Team Manager
Uusimmat

Blogista

Juhana Gyllenbögel
Juhana Gyllenbögel  - Ota haltuun kysymykset onnistuneeseen haastatteluun!
Työhaastatteluun valmistautuminen ei ole ainoastaan hakijan vastuulla. Työhaastattelu vaati valmistautumista työnantajaltakin.
InHuntBlogi_hallistuksen_rooli_strategisessa_hr_johtamisessa_totta_vai_tarua_1200x630px_plain
Hallituksen rooli strategisessa HR-johtamisessa, totta vai tarua?
LähiTapiolan ihmisistä ja kulttuurista vastaava johtaja Susa Nikula InHuntin haastattelussa. Asiaa HR-johtamisesta ja hallitustyöstä >>
InHuntBlogi_Onnea perehdytyksellä – vai onnella perehdytystä_PLAIN_3
Perehdytyksellä business-kriittistä insightia
Perehdytettävän arvokas näkemys kannattaa hyödyntää, eikä keskittyä vain talon tapojen opettamiseen.
InHuntBlogi_Janne_Ilomäki-Vinkit kuinka toimia headhunterin soittaessa _plain
Janne Ilomäki – Vinkit kuinka toimia headhunterin soittaessa
Headhunterin yhteydenotto tulee usein yllättäen ja siihen kannattaa valmistautua etukäteen. Yhteydenotto voi tapahtua myyntimielessä, mutta silloinkin hyvällä...
yhteistyö kättely ikoni

Haluatko kuulla lisää palveluistamme?

  Ota yhteyttä ja
  palaamme sinulle
  24h sisällä.

  InHunt Group logo

  InHunt Group on perustettu vuonna 2008  ja on nyt Suomen suurin suorahakutoimija. InHunt toimii jo kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa.  Lisäksi InHunt Groupilla on oma kansainvälinen suorahakuverkosto – InHunt World, joka kattaa 45 maata ja kokoaa parhaat paikalliset toimijat yhteen. InHunt apunasi – ympäri maailman.

  InHunt Group Oy kuuluu korkeimpaan AAA-luottoluokkaan.

  Tilaa uutiskirje

  YHTEYSTIEDOT

  myynti@inhunt.fi

  Äyritie 12 C (Forte)
  01510 Vantaa