Headhunteriksi ryhtyminen on ollut parhaita päätöksiä mitä olen työurallani tehnyt. Headhunterina pääsen viikoittain tutustumaan erittäin mielenkiintoisiin organisaatioihin, niiden strategioihin, tuotteisiin, palveluihin ja erityisesti avainhenkilön tarpeisiin. Olen toteuttanut jo reilut toista sataa hakua useille eri toimialoille – rekrytoinut johtajia, päälliköitä ja asiantuntijoita.
Monipuolisen uran tähtihetkiä
Olen yli 30 vuoden työurallani toiminut ensin toimitusjohtajana ja nyt viimeiset kuusi vuotta headhunterina. Aiemmin olen toiminut urallani myös ammattivalmentajana urheilun parissa. Toimin edelleen urheilussa luottamus- ja johtotehtävissä. Valmentajana ylivoimaisesti paras palaute ja tunne itselle oli, kun valmennettava oivaltaa jotain uutta ja pystyy nousemaan uudelle tasolle. Työssäni headhunterina vastaavia tunteita pääsee kokemaan, kun toimeksiantajayritys ja valittu henkilö kumpikin tahoillaan huomaavat että tässä on ”match made in heaven”.
Jotta tuohon parhaaseen lopputulokseen päästään, niin hakuja aloitettaessa erityisen tärkeää on dialogi headhunterin ja rekrytoivan organisaation välillä sekä tarkan hakuprofiilin tekeminen. Profiilin avulla pystymme löytämään kulloiseenkin tehtävään soveltuvat ehdokkaat. Profiilin kartoittamisen jälkeen alkaakin erityisen kiinnostava osa työtäni, nimittäin ehdokkaiden hakeminen ja heidän kohtaamisensa haastattelutilanteissa.
Asiakasorganisaatiolle on tärkeää löytää oikeanlaisia ehdokkaita. Minulle ja kollegoilleni InHuntissa on yhtä tärkeää huolehtia, että ehdokkaat löytävät heille sopivan haasteen ja työnantajan.
Saan usein kysymyksiä verkostoltani siitä, kuinka he voivat parantaa mahdollisuuksiaan ja päästä työhaastatteluun. Tiivistettynä vastaukseni on aina, että ensisijaisesti kannattaa panostaa CV:n päivittämiseen ja sen sisältöön. Minkä yleisen virheen kuitenkin suurin osa hakijoista tekee?
Hakukirjeeseen panostettu aika voi valua hukkaan
Headhunterina olen saanut lukea tuhansia CV:tä ja työhakemuksia. Todella usein huomaan, että hakija on panostanut merkittävästi hakukirjeen kirjoittamiseen ja pyrkii tällä vakuuttamaan lukijan omasta erinomaisuudestaan sekä soveltuvuudestaan tehtävään.
Kerron nyt salaisuuden, joka sinun on syytä huomioida hakiessasi kiinnostavaa paikkaa.
Rekrytoivat esihenkilöt ja headhunterit lukevat käytännössä aina ensin CV:n. Mikäli CV:stä ei löydy riittävästi hakukriteereihin soveltuvaa kokemusta ja osaamista, niin todennäköisesti hakukirjettä ei edes avata. Tällöin hakemuksen kohtalo on ”mappi ö”, jos tehtävään tulee paljon hakemuksia. Silloin hakukirjeeseen käytetty aika on valunut hukkaan.
Näillä vinkeillä CV:si erottuu joukosta
Seuraavaksi konkreettiset viisi neuvoa kuinka muokata ja päivittää CV:tä. Noudattamalla näitä ohjeita kutsu työhaastatteluun on lähempänä kuin uskotkaan. Olettamuksena tietysti, että sinulta löytyy tehtävässä vaadittavaa osaamista riittävässä määrin.
Optimoi CV
Ajatuksena CV:n optimoinnissa on sama logiikka kuin www-sivujen hakukoneoptimoinnissakin (SEO). Eli CV rakennetaan niiden avainsanojen ympärille, jotka halutaan rekrytoinnista vastaavan henkilön löytävän. Toisin sanoen CV muokataan nostamalla omasta työhistoriasta ja osaamisesta erityisesti ne avainsanat esiin, jotka vastaavat hakuilmoituksessa esille nostettuja kriteereitä.
CV:n avainsanoja ei siis kannata keksiä, vaan kannattaa lukea työpaikkailmoitusta tarkkaan ja poimia sitten omasta työhistoriasta niitä vastaavat avainsanat.
Miksi näin? Kuten yllä kerroin, niin rekrytoijat tutustuvat aina ensiksi CV:hen ja usein ensimmäisellä kerralla se luetaan silmäillen kursorisesti. Tuolla ensimmäisellä lukukerralla CV:stä haetaan usein tehtävän hakukriteerien avainsanoja liittyen mm. koulutukseen, kokemukseen, toimialaosaamiseen, kielitaitoihin jne.
Laadi tiivistelmä itsestäsi ja osaamisestasi
Ensimmäiset jaot tehdään pelkän CV:n perusteella. Näin ollen CV:llä pitää antaa paras mahdollinen kuva itsestään. Tätä tarkoitusta varten suosittelen tekemään n. 50 sanan tiivistelmän itsestäsi heti CV:n alkuun. Lisäksi tiivistelmän olisi syytä vastata haettavaan työtehtävään ja samalla siitä tulisi löytyä 2 – 3 sellaista asiaa miksi yrityksen kannattaisi palkata juuri sinut.
Nosta esiin konkreettisia tuloksia
Liian usein näen CV:tä, joissa työhistoria on pahimmillaan vain listaus työpaikoista ja milloin siellä on oltu. CV:ssä olisi syytä nostaa esiin konkreettisia tuloksia, aikaansaannoksia ja saavutuksia eri työtehtävistäsi erityisesti niistä, joiden toimenkuva sivuaa haettavaa paikkaa ja tietenkin viimeisimmistä työtehtävistäsi. Käytä lukuja ja esimerkkejä apunasi. Älä myöskään pelkää kehua itseäsi. Työnhaku on väärä paikka olla vaatimaton.
Jätä tarpeeksi tyhjää tilaa
Ensivaikutelman voi tehdä vain kerran. Rekrytoinnissa tuo ensivaikutelma muodostuu useimmiten siitä minkälaisen kuvan itsestään CV:llä antaa. Positiiviseen kuvaan voit vaikuttaa mm. sillä, että CV:si on maksimissaan kaksi sivua pitkä ja siinä on tarpeeksi valkoista aluetta tarkoittaen sitä, että CV:tä ei ole ahdettu täyteen tekstiä tai kuvia ja diagrammeja.
Muokkaa CV haettavan paikan mukaan
Voin omalla tuhansien CV:den lukemisen kokemuksella suositella lämpimästi muokkaamaan CV:n kulloiseenkin haettavaan paikkaan sopivaksi. Painottaen edellä mainitut avainsanat, tiivistelmän ja konkreettiset saavutukset, joilla on liittymäpintaa haettavaan paikkaan.
Harmittavan usein näen hakemuksia, joista huomaa että CV on ns. geneerinen eli hakija käyttää sitä kaikkiin eri hakuihin sellaisenaan – joskus siinä saattaa jopa olla kaukaa menneisyydestä oleva päiväys.
On aivan varmaa, että työtehtävää ajatellen muokattu uniikki CV herättää rekrytoinnista vastaavissa henkilöissä enemmän vastakaikua.
Tiedän, että laadukkaan ja positiivisesti huomiota herättävän CV:n laatiminen vie aikaa. Kerran laadittuasi CV:n kunnolla ja jatkossa yllä olevia ohjeita noudattamalla kulloisenkin haun muokkaaminen uniikiksi on jo paljon nopeampaa. Usko minua, se todella kannattaa!
Toivottavasti pääsemme pian tapaamaan kiinnostavan hakuprojektin puitteissa!
Petri Peltoniemi
Senior Headhunter
InHunt Group Oy
+358 500 840 912
petri.peltoniemi@inhunt.fi