Avainhenkilö irtisanoutui – ota mahdollisuudesta kiinni

”Avainhenkilö irtisanoutui – ota mahdollisuudesta kiinni”. Tällaista reaktiota harvemmin kuulee toimitusjohtajalta tai vaikkapa hallituksen puheenjohtajalta.

Monelle meistä on tullut vastaan tilanne, jolloin sitoutunut ja menestynyt työntekijä irtisanoutuu. Harmi ja yllätys voi olla suuri. Häneen on satsattu, hänet on koulutettu ja häneen on luotettu. Ennen kaikkea hän on ollut takuuvarma firman mainos ja tunnettu henkilö markkinoilla. Avainhenkilön ura yrityksessä on ollut nousujohteinen, eikä hänen sitoutumistaan ole epäilty kymmeniin vuosiin. Hän on toiminut menestyksekkäästi johtajana, hoitanut hommansa itsenäisesti ja menestyksekkäästi.

Mutta nyt tämä ”kiittämätön” henkilö irtisanoutuu ja jättää koko yrityksen pulaan.

Menikö tunteisiin?

Luottohenkilön irtisanoutuminen voi tuntua hylkäämiseltä ja aiheuttaa pahimmillaan suurta epävarmuutta tulevaisuudesta – ainakin hetkellisesti. Voi tulla jätetyksi tulemisen tunneryöppy. Pettymyksen, surun ja ahdistuksen tunteetkin ovat mahdollisia.

Iskikö paniikki?

Seuraavaksi voi iskeä paniikki ja päässä pyöriä esimerkiksi seuraavanlaisia ajatuksia: Mitä tämä tarkoittaa yrityksen maineelle? Entä työyhteisön ilmapiirille? Viekö irtisanoutunut asiakkaat mukanaan?

On luonnollista, että pelko tietotaidon katoamisesta ja uuden henkilön rekrytoinnin haasteellisuudesta valtaa mielen. Hänellä on voinut olla erittäin tärkeä rooli organisaatiossa ja valtava määrä tietotaitoa.

Tässä on hetki, jolloin yritys voi uusiutua. Mutta ensin on hyvä pysähtyä pohtimaan irtisanoutuneen avainhenkilön roolia yrityksessä: 

Tämä on myös se hetki, jolloin on tärkeää miettiä työtehtävän rooli yrityksen kriittisten menestystekijöiden näkökulmasta ja miettiä menestyikö henkilö yrityksen ehdoilla vai vuoksi.

On tärkeää nostaa pohdintaan ne tekijät, jotka vaikuttavat pitkällä aikavälillä yrityksen menestykseen ja mitkä näistä tekijöistä on ollut eroavan henkilön vastuulla.

Ota aikalisä!

Älä lamaannu. Vaikka tilanne ei olisi helppo, hyväksy irtisanoutuminen ilman katkeruutta. Yhteistyö irtisanoutuneen kanssa voi jatkua tulevaisuudessa hyvinkin erilaisissa muodoissa. Ei ole myöskään varmaa, että tietotaito katoaa hänen mukanaan.

InHunt Groupin Senior Headhunter Pirjo Aalto summaa:

Tässä hetkessä ei kannata hötkyillä, vaan arvioida rauhassa irtisanoutuneen jättämä aukko, sekä tiimin kapasiteetti, että tutustua sen rooliin liiketoiminnan menestymisen näkökulmasta. Avainhenkilön irtisanoutuminen voi toimia herätyksenä yritykselle parantaa sisäisiä prosessejaan ja vahvistaa organisaation toimivuutta.

Tämä on oivallinen hetki miettiä jälleen yrityksen strategiaa, sekä johtoryhmän ja organisaation rakennetta. Ovatko painopisteet oikeilla kohdilla? Ovatko oikeat henkilöt oikeissa paikoissa? Entä onko strategian päivittämisen jälkeen pohdittu yrityksen kriittisiä rooleja ja kehitetty suunnitelmia tulevaisuuden haasteiden varalle?

Suuntaa ajatukset tulevaan - uusi rekrytointi!

Juuri tällaisista hetkistä kannattaa ottaa kiinni tulevaisuuden pohdinnassa ja analysoida yrityksen tarvitsemaa osaamista. Minkälainen persoona pärjää juuri tässä yrityksessä ja millaista asennetta ja arvomaailmaa uudelta henkilöltä kaivataan? Entä millaisilla ominaisuuksilla uusi henkilö voisi parhaimmillaan tukea yrityksen kulttuuria ja menestystä? Uusi henkilö tuo parhaimmillaan uusia näkökulmia, ideoita ja mahdollistaa myös uusille innovaatioille.

Siispä vinkit rekrytoinnin alkuun:

Kaikki tämä vaatii työtä, aikaa ja oikeanlaisen kumppanin sparraamaan ja pohtimaan tilannetta. Nyt on aika laittaa headhunter töihin. Älä myöskään hyväksy headhunterilta yksioikoista ja helpointa tapaa auttaa sinua, vaan haasta hänet mukaan pohtimaan tehtävän ajankohtaisuutta ja roolia yrityksessänne. InHuntin headhunterit auttavat löytämään menetyksen positiiviset puolet. 

Blogiartikkelin kirjoittaja

Pirjo Aalto
Senior Headhunter

 

Jaa somessa:

avoin työpaikka ikoni

Rekrytointi tulossa?

Autamme mielellämme. Ota meihin
yhteyttä ja palaamme sinulle 24h sisällä.

Viimeisimmät

Uutiset

Henkilökuvassa

Headhunterimme

Liity sisäpiiriin ja

Tilaa InHunt Groupin Uutiskirje

Vastaanota sähköpostiisi tieto uusista avoimista työpaikoista, blogi-postauksista ja podcast-jaksoista.

Uusimmat työpaikat
Vesiliikelaitoksen johtaja
Rahoitusjohtaja, SSA Rakennus Oy
Talousjohtaja
Palvelujohtaja, Söderberg & Partners
Toimitusjohtaja, Kuopion Palloseura
Uusimmat

Blogista

Hallituksen jäsenhaku – hakujen aatelia_InHuntBlogi_1200x630px_plain_1
Hallituksen jäsenhaku – hakujen aatelia
Hallitustyöskentelyn tulevaisuus vaatii muutosta, ja me InHuntilla olemme valmiina tähän muutokseen.
InHuntBlogi_Jukka Marttila – uudenlainen tapa tehdä headhunttausta_plain
Jukka Marttila – uudenlainen tapa tehdä headhunttausta
Jukka Marttila lähti rohkeasti kokeilemaan työurallaan uutta, jolloin pohdintaan nousivat myös omat arvot ja työskentelytavat.
Työnhaun hankaluudet- 7 yleistä virhettä ja niiden välttäminen_InHuntBlogi_1200x630px_plain
Vältä näitä virheitä, jos haluat tulla valituksi
Tässä lista sellaisia virheitä, joihin ehdokkaat aika ajoin sortuvat rekrytointiprosessin aikana ja joiden takia heikentävät omia mahdollisuuksiaan tulla valituksi...
Placementilla rakennetaan työnantajabrändiä_InHuntBlogi_1200x630px_plain_1
Placementilla rakennetaan työnantajabrändiä
Placement-palveluilla edistetään henkilön uudelleen työllistymistä.
yhteistyö kättely ikoni

Haluatko kuulla lisää palveluistamme?

  Ota yhteyttä ja
  palaamme sinulle
  24h sisällä.

  InHunt Group on perustettu vuonna 2008  ja on nyt Suomen suurin suorahakutoimija. InHunt toimii jo kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa.  Lisäksi InHunt Groupilla on oma kansainvälinen suorahakuverkosto – InHunt World, joka kattaa 29 maata ja kokoaa parhaat paikalliset toimijat yhteen. InHunt apunasi – ympäri maailman.

  Tilaa uutiskirje

  YHTEYSTIEDOT

  myynti@inhunt.fi

  Äyritie 12 C (Forte)
  01510 Vantaa