Miten toimia, kun Headhunter soittaa

Jaa somessa:

Suorahaku eli headhunting oli aikoinaan tapa, jolla haettiin ainoastaan yrityksen ylimpään johtoon uusia henkilöitä. Suorahaku oli hidasta ja työlästä lähinnä siitä syystä, että tiedon ts. potentiaalisten ehdokkaiden kartoitus kesti todella pitkään, jopa useita kuukausia.  Aikojen kuluessa ja maailman digitalisoituessa tämä työ on helpottunut huomattavasti. Tieto on mennyt verkkoon ja näin se on kaikkien saatavilla. Osaksi tästä syystä suorahakua on alettu tehdä enemmän myös organisaatioiden alemmilla tasoilla ja esimerkiksi asiantuntijoiden headhuntaaminen ei ole enää mitenkään epätavallista.

Samalla, kun suorahaku on yleistynyt, on se tarkoittanut sitä, että yhä useampaa meistä Headhunter on joskus lähestynyt.  Tai vaihtoehtoisesti se päivä, kun näin käy, on koko ajan lähempänä. Puhelu Headhunterilta tulee aina yllättäen ja juuri silloin, kun sitä viimeiseksi osaa odottaa. Olet oman työpisteesi äärellä keskellä avotoimistoa, kun vastaat puheluun ja samalla tajuat, että sinulla ole harmainta aavistusta siitä, miten tulisi toimia. Tämä on kuitenkin yksi niistä tilanteista, jota varten voi hieman harjoitella tai ainakin uhrata sille etukäteen muutaman ajatuksen. Hiukan kun valmistaa itseään siihen ajatukseen, että puhelu saattaa joku päivä tulla, annat itsestäsi fiksun ja ammattimaisen kuvan, kun soitto lopulta tulee. Seuraavassa on listattuna muutamia perusasioita siitä, miten kannattaa toimia, kun Headhunter soittaa:

1. Siirry paikkaan, jossa voit rauhassa puhua

Ammattitaitoinen Headhunter aloittaa yleensä puhelun erittäin selkeällä äänellä rauhallisesti artikuloiden. Puhelun ensimmäiset sanat kertovat vastaanottajalle selkeästi sen, mitä puhelu koskee. Puhelu voi alkaa esimerkiksi näin: ”Täällä päässä Headhunter Teemu Ruuska, InHunt Groupista hyvää päivää. Soitan erittäin luottamuksellisella headhunting -asialla. Oletko sellaisessa paikassa, jossa voit puhua kahden kesken?” Mikäli olet muiden ihmisten ympäröimänä, pyydä soittajaa hetken odottamaan ja siirry sivummalle. Mikäli et pysty siirtymään sivummalle, totea olevasi pahassa paikassa ja palaavasi hetken kuluttua.

2. Kuuntele rauhassa mistä tehtävästä oikein on kyse

Koska Headhunter on soittanut sinulle tarkoittaa se yleensä, että hänellä on joku ajatus siitä mitä nykyään teet työksesi tai olet kenties aikaisemmin tehnyt. Kuitenkin jos puhutaan asiantuntijatason suorahausta, niin aika ajoin tietoa on vähemmän saatavilla ja Headhunter saattaakin olla ”myymässä” sinulle tehtävää, johon sinulle ei ole tarvittavaa osaamista tai edes halua lähteä. Kuuntele kuitenkin rauhassa, kun Headhunter kertoo tehtävästä ja vasta kuvauksen lopuksi tee arvio siitä, saiko se kiinnostuksesi heräämään. On myös hyvä muistaa, että vaikka tehtävä ei kiinnostaisi sinua, niin sinun verkostossasi saatta olla joku henkilö, jota se voisi kiinnostaa. Eli aina kannattaa miettiä myös siltä kantilta, että vaikka itseäsi ei kiinnosta, niin voisinko auttaa jotakin henkilöä omassa verkostossani. ”Ei vois vähempää kiinnostaa” tyyppiset kommentit kannattaa jättää suosiolla laukomatta. Tilanteet muuttuvat nopeasti ja vaikka juuri sillä hetkellä asiasi on hyvin, niin huomenna tilanne saattaa olla toinen ja silloin toivoisit, että Headhunter olisi sinun paras kaverisi.

3. Pyydä aikaa miettiä ja sovi koska palaat asiaan

Headhunting  -soitto tulee aina silloin, kun sitä viimeiseksi odotat. Monesti asiasi ovat hyvin ja et ehkä ole edes miettinyt työpaikan vaihtoa. Kuitenkin Headhunterilla voi olla tarjolla jotakin sellaista, minkä saavuttamiseen nykyisessä organisaatiossa saattaa mennä vuosia tai jopa voi olla sinulta saavuttamattomissa. Mikäli Headhunter on onnistunut herättämään mielenkiintosi, on hyvä kertoa siitä, mutta voit sanoa tarvitsevasi pari päivää aikaa miettiä. Toki voi olla niinkin, että soitto tulee kuin tilauksesta ja näin sinun ei tarvitse miettiä, vaan sovit tapaamisen Headhunterin kanssa siltä istumalta.

4. Pidä sanasi ja palaa Headhunterille

Jos sovit Headhunterin kanssa palaavasi parin päivän päästä, on fiksua tehdä se, vaikka päätöksesi olisi kielteinen. Näin jätät itsestäsi positiivisen kuvan ja sinusta jää positiivinen merkintä Headhunterin papereihin. Ikinä ei tiedä, mitä huominen tuo tullessaan ja voikin olla, että hetken päästä tilanteesi on muuttunut ja Headhunter onkin yhtäkkiä sinun uusi paras ystäväsi. Todennäköisesti vastaavaa tehtävää ei ole sillä hetkellä tarjolla (koska niin maailma vaan toimii), mutta ainakin sinulla on mahdollisuus markkinoida itseäsi henkilölle, joka voi auttaa sinua uusien haasteiden löytämisessä.

Hirveän ihmeellisestä asiasta ei ole kyse, mutta jos et ole asiaa koskaan miettinyt, niin ensimmäinen kokemus saattaa olla aika pysäyttävä. Pienet asiat ratkaisevat sen, miten tilanteen hoidat ja minkälaisen kuvan itsestäsi annat.

Kirjoittanut,

Teemu Ruuska

Kirjoittaja Teemu Ruuska tuli InHuntiin vuonna 2009 ja on siitä asti toiminut rekrytoinnin parissa. Teemu on liiketalouden tradenomi ja luki kansainvälistä markkinointia pääaineenaan. Teemu vastaa InHuntissa mm. liiketoiminnan kehittämisestä sekä digitaalisten kanavien tehostamisesta ja hyödyntämisestä osana rekrytointiprosesseja.

P.S. Seuraa InHuntia  LinkedInissä, Twitterissä ja Facebookissa ja tiedä mistä rekrytointimaailmassa puhutaan.

Jaa somessa:
avoin työpaikka ikoni

Rekrytointi tulossa?

Autamme mielellämme. Ota meihin
yhteyttä ja palaamme sinulle 24h sisällä.

Liity sisäpiiriin ja

Tilaa InHunt Groupin Uutiskirje

Vastaanota sähköpostiisi tieto uusista avoimista työpaikoista, blogi-postauksista ja podcast-jaksoista.

Uusimmat työpaikat
Kaupallinen johtaja
Ravintolatoimenpäällikkö
Riikinvoima_logo_pysty
Toimitusjohtaja
Engagement Director, Public Sector, Nordcloud
Kasvun ja oppimisen toimialajohtaja
Uusimmat

Blogista

InHunt_Blogi_Vesilaitokset tukevat kuntien elinvoimaisuutta_plain
Vesilaitokset tukevat kuntien elinvoimaisuutta, sekä kestävää ja vastuullista päätöksentekoa
Vesilaitokset takaavat puhtaan veden ja jätevedenkäsittelyn, mutta muuttuva maailma tuo mukanaan haasteita. Kuntien InHunt auttaa löytämään oikeat asiantuntijat...
InHunt_Blogi_Toimitusjohtajasopimus – placementilla vai ilman_plain
Toimitusjohtajasopimus – placementilla vai ilman?
Toimitusjohtajan rooli on haastava ja yrityksen menestykselle elintärkeä. Joskus eteen tulee kuitenkin tilanteita, joissa tiet eroavat. Hyvä toimitusjohtajasopimus...
Viisi tärkeää vaihetta urapolun valintaan. Kuvassa laskettelija miettii mille polulle lähtee etenemään.
Viisi tärkeää vaihetta urapolun valintaan
Oikean uran valinta on tärkeä päätös, joka vaikuttaa usein koko työuraan. Lue blogista viisi tärkeää vaihetta urapolun valintaan.
Kuvassa Pirkko-Liisa Hietalahti Kuntien InHuntin johtaja
Suorahaun käyttö kuntien rekrytoinneissa on lisääntynyt
Kuntien InHunt palvelee kuntia kokonaisvaltaisesti. Aktiivisen kandidaattien etsimisen ja houkuttelun lisäksi huolehdimme myös prosessin hallinnollisesta ja...
yhteistyö kättely ikoni

Haluatko kuulla lisää palveluistamme?

    Ota yhteyttä ja
    palaamme sinulle
    24h sisällä.

    InHunt Group on perustettu vuonna 2008  ja on nyt Suomen suurin suorahakutoimija. InHunt toimii jo kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa.  Lisäksi InHunt Groupilla on oma kansainvälinen suorahakuverkosto – InHunt World, joka kattaa 29 maata ja kokoaa parhaat paikalliset toimijat yhteen. InHunt apunasi – ympäri maailman.

    Tilaa uutiskirje

    YHTEYSTIEDOT

    myynti@inhunt.fi

    Äyritie 12 C
    (vastaanotto Äyritie 12 B)
    01510 Vantaa

    Artikkelisarja rekrytointiprosessin parantamiseksi

    Teen itse ja säästän - vai säästänkö?

    Jätä sähköpostiosoitteesi, niin lähetämme sinulle kolme faktantäyteistä työnantajille ja yrityksen päättäjille suunnattua asiantuntija-artikkelia sekä viikottaisen uutiskirjeemme. Voit halutessasi poistua postituslistalta uutiskirjeen lopussa olevasta linkistä.