Palaudutko vuorokauden aikana riittävästi? Huipputuloksiin työtehon optimoinnilla!

Jaa somessa:

Nokia, Nike, Red Bull, FC Barcelona, Atletico Madrid, Buffalo Sabres, Mclaren jne. Siinä esimerkkejä organisaatioista, jotka jo luottavat suomalaiseen Firstbeatiin. Vaikka organisaatiot tulevat hyvinkin eri maailmoista, on heillä ollut yksi ja sama tavoite – maksimoida oman organisaation suorituskyky.

Firstbeat on kehittänyt edistyksellisen sydämen mittaukseen perustuvan menetelmän kehon toimintojen analysointiin. Menetelmän avulla voidaan kartoittaa ja kehittää ihmisen hyvinvointia ja suorituskykyä. Menetelmä tuottaa henkilökohtaista ja tarkkaa tietoa esimerkiksi liikunnan vaikuttavuudesta, stressin hallinnasta ja levon palauttavista vaikutuksista. Menetelmän avulla nähdään konkreettisesti palautuuko henkilö vuorokauden aikana riittävästi eli latautuuko hänellä ns. akut täyteen. Suurin osa palautumisesta pitäisi tapahtua yön aikana, mutta myös päivän aikana olisi tärkeä saada kroppa aika ajoin lepotilaan, edes muutamiksi minuuteiksi.

Vaimoni on ammatiltaan toimintaterapeutti ja lisäksi valmistumassa parin kuukauden päästä Health Coachiksi. Health Coachin tutkinto pitää sisällään ravitsemusvalmennuksen, personal trainingin sekä ihmisen motivoinnin. Omat päiväni ovat tällä hetkellä todella hektisiä ja työntäyteisiä. On paljon vaimoni ansiota, että jaksan tällä hetkellä näinkin hyvin. Säännöllinen vuorokausirytmi, syöminen (useita pieniä terveellisiä ruokailuhetkiä päivän aikana) ja riittävä liikunta varmistavat sen, että saan itsestäni täyden tehon irti päivästä toiseen ja ennen kaikkea pysyn terveenä. Vaikka omat tuntemukseni ovat olleet hyviä ja olen sen sanonut monta kertaa ääneenkin, puuttui minulta kuitenkin objektiivinen evidenssi, että asiat ovat oikeasti näin. Viime viikolla tehty Firstbeat -mittaus ja sen pohjalta tuotettu Firstbeat –hyvinvointianalyysi toi tämän tiedon eteeni ja sain mustaa valkoisella siitä, kuinka tärkeää keholleni ja sitä kautta hyvinvoinnille ja jaksamiselle tämä kaikki on.

Mittaus tapahtuu Firstbeatin kehittämällä laitteella, joka kiinnitetään kehoon ja pidetään kiinnitettynä kolme vuorokautta. Ainoa hetki, kun mittari otetaan irti, on silloin kun menee suihkuun. Mittauksen jälkeen tiedot ajetaan Firstbeatin ohjelmaan ja raportit syntyy hetkessä. Alla on kahden henkilön hyvinvointianalyysit yhden päivän osalta. Merkittävimmät erot näiden tuloksien välillä on se, että vaikka työni on kuluttavaa, niin työpäivän keskellä olen saanut kroppani pieniksi hetkiksi lepotilaan. Toinen henkilö ei ole tässä onnistunut. Sen lisäksi nukun yöni pääsääntöisesti hyvin ja kroppani on lepotilassa, kun taas toisen henkilön uni on hyvin katkonaista ja levotonta.

Firstbeat hyvinvointinalalyysi kaksi henkilöä

Todella konkreettisesti palautumisen merkitys näkyy seuraavassa kuvassa, joka kuvaa voimavarojen kulumista ja palautumista. Kuvassa on molempien henkilöiden käyrät koko mittauksen eli kolmen päivän ajalta. Kuvasta näkyy, että omat voimavarani palaavat lähtöviivalle (saan ladattua akun täyteen), kun taas toisesta henkilöstä ei ole enää kolmen päivän jälkeen käytännössä mitään jäljellä. Kuinka tuottavaa luulet, että tämän toisen henkilön työnteko on viikon loppupuolella? Ei myöskään tarvitse olla se terävin kynä penaalissa, jotta tajuaa tämän toisen henkilön riskin sairastua tai kärsiä työuupumuksesta olevan todella iso.

Firstbeat voimavarat

Tässä vielä tärkeimmät havainnot hyvinvointianalyysistä näiden kahden henkilön osalta:

Anonyymi henkilö

1. Työpäivä liian rankka, täytyy löytää keinoja, joilla palautua myös työpäivän aikana 2. Uni huonolaatuista, onko jotain tehtävissä sen suhteen? 3. Menee pitkä aika ennen kuin henkilö saa unesta kiinni ja pääsee palautustilaan. Mitä tehtävissä?

Teemu Ruuska

1.Vuorokausirytmi on hyvä. Tärkeä pitää kiinni pienistä terveellisistä  ruokailu/palautushetkistä työpäivän keskellä. 2. Ei enää elektroniikkaa (Ipad, Iphone, tietokone etc) kello 21 jälkeen. Tällä oli tutkimuksessa merkittävä ero palautumisen alkamisen kannalta, kun verrattiin kahta päivää keskenään. Sellaista, jossa laitteita oli naputeltu klo 22 saakka ja sellaista, jossa se loppui ennen klo 21.00.

Kirjoittanut,

Teemu Ruuska

Mikäli kiinnostuit ja haluat tietää lisää Firstbeatin hyvinvointianalyysistä, voit olla suoraan yhteydessä minuun 040 700 1303 tai teemu.ruuska@inhunt.fi. InHunt Group on jatkossa yksi Firstbeatin valtuutetuista palveluntarjoajista.

Lue lisää Firstbeatistä osoitteessa www.firstbeat.fi

Seuraa InHuntia LinkedInissä: http://www.linkedin.com/company/inhunt-group-oy

Tykkää InHuntista Facebookissa: https://www.facebook.com/InhuntGroup

Seuraa InHuntia Twitterissä: https://twitter.com/InHuntGroup

Jaa somessa:
avoin työpaikka ikoni

Rekrytointi tulossa?

Autamme mielellämme. Ota meihin
yhteyttä ja palaamme sinulle 24h sisällä.

Liity sisäpiiriin ja

Tilaa InHunt Groupin Uutiskirje

Vastaanota sähköpostiisi tieto uusista avoimista työpaikoista, blogi-postauksista ja podcast-jaksoista.

Uusimmat työpaikat
InHunt Group logo
CEO, Senior C-level Business Executive
Toiminnanjohtaja
Engagement Director, Public Sector, Nordcloud
Myyntijohtaja, Louhe Oy
Kasvun ja oppimisen toimialajohtaja
Uusimmat

Blogista

Nopeasti muuttuva teknologia ja kiristyvät turvallisuusvaatimukset haastavat hallitukset _1200px_2
Haastattelussa hallitustyön ammattilainen Timo Lappi – moderni hallitus kehittyy ja kehittää
Haastattelussa hallitustyön ammattilainen Timo Lappi – moderni hallitus kehittyy ja kehittää.
InHuntBlog_Työnantajat rekrytoivat myös joulukuussa_plain
Työnantajat rekrytoivat myös joulukuussa – näin erotut joukosta
Unelmien työpaikan etsiminen voi tuntua loputtomalta prosessilta. Vaikka et aina voi itse päättää, milloin aloitat työnhaun, voit parantaa mahdollisuuksiasi...
Kiinteä korvaus vai “success fee” rekrytointikumppanille avainhenkilöitä haettaessa. Kuvassa henkilö punnitsee ajatuksia rekrytointia suunnitellessa.
Kiinteä korvaus vai “success fee” rekrytointikumppanille avainhenkilöitä haettaessa
Avainhenkilöiden rekrytointi on aikaa vievä ja haastava prosessi. Lue kolme syytä, miksi kiinteä palkkio voittaa success fee -palkkion.
InHuntBlog_Miten hyödyntää ehdokkaiden arviointia rekrytointiprosessin parantamiseksi_1200px_plain
Miten hyödyntää ehdokkaiden arviointia rekrytointiprosessin parantamiseksi
Miten löydät juuri oikean henkilön työtehtävään? Ehdokkaiden arvioinnin avulla voit tehdä perustellumpia rekrytointipäätöksiä. Lue lisää>>
yhteistyö kättely ikoni

Haluatko kuulla lisää palveluistamme?

    Ota yhteyttä ja
    palaamme sinulle
    24h sisällä.

    InHunt Group on perustettu vuonna 2008  ja on nyt Suomen suurin suorahakutoimija. InHunt toimii jo kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa.  Lisäksi InHunt Groupilla on oma kansainvälinen suorahakuverkosto – InHunt World, joka kattaa 29 maata ja kokoaa parhaat paikalliset toimijat yhteen. InHunt apunasi – ympäri maailman.

    Tilaa uutiskirje

    YHTEYSTIEDOT

    myynti@inhunt.fi

    Äyritie 12 C
    (vastaanotto Äyritie 12 B)
    01510 Vantaa

    Artikkelisarja rekrytointiprosessin parantamiseksi

    Teen itse ja säästän - vai säästänkö?

    Jätä sähköpostiosoitteesi, niin lähetämme sinulle kolme faktantäyteistä työnantajille ja yrityksen päättäjille suunnattua asiantuntija-artikkelia sekä viikottaisen uutiskirjeemme. Voit halutessasi poistua postituslistalta uutiskirjeen lopussa olevasta linkistä.