Törmäsin viime viikolla hyvään kirjoitukseen, jossa käsiteltiin 21 yleisintä virhettä, joita ihmiset tekevät käyttäessään LinkedIn -palvelua. Lista oli Lavie Margolinin tekemä ja se perustui hänen kirjoittamaansa kirjaan The LinkedIn Butterfly Effect. Lavien listan innoittamana ajattelin itse koota oman TOP10 listan samasta aiheesta ja tehdä sen nimenomaan headhunterin näkökulmasta. Eli jos haluat päästä headhunterin muodostamalle ”long listalle” LinkedInin avulla, niin pyri välttämään näitä virheitä:

1. Ei profiilikuvaa tai kuva on epäammattimainen, huonolaatuinen etc.

Kun headhunterit käyvät LinkedIn profiilejä läpi, on kuvalla iso vaikutus siihen mihin profiileihin katseet kiinnittyvät. Ilman kuvaa oleva profiili ei herätä luottamusta ja näin monesti saattaa se jäädä jo sen takia katsomatta. Käytännössä oletus on silloin, että profiili on muutenkin epätäydellinen. Lisäksi jos profiilikuvana on esim. kuva viime kalastusreissulta, kertoo sekin henkilöstä jo paljon. LinkedIn on työelämän käyttöön suunniteltu verkostoitumispalvelu ja näin kaikki olisi syytä pitää siinä kontekstissa.

2. Puutteellinen informaatio profiilissa

Mitä kattavampi informaatio profiilissa on, sen suurempi todennäköisyys, että puhelin pirisee. Silloin on myös selkeästi suurempi todennäköisyys, että headhunteri on oikealla asialla. Toki LinkedIn profiilissakin kannattaa muistaa kiteyttää asioita.

3. Profiilin käyttämättä jättäminen

Henkilö, jolla on esim. 40 kontaktia, ei myöskään herätä hirveästi luottamusta. Yleensä tämänlaisissa profiileissa yhdistyvät vielä kohdat 1 ja 2. Tällä kombinaatiolla voi olla varma, että yhteydenottoa ei tule.

4. Suositusten (recommendations) puuttuminen

Suositukset (recommendations) rakentavat myös luottamusta ja herättävät kiinnostusta headhunterin silmissä. Kannattaa kuitenkin pyrkiä saamaan omia kontakteja jättämään kirjallisia suosituksia eikä ns. endorsementtejä. Endorsementtejä annetaan hyvin heppoisin perustein ja niitä ei hirveän vakavasti kukaan ota.

5. Kirjoitusvirheet profiilissa

Kirjoitusvirheet (ja nyt en puhu pilkkuvirheistä) LinkedIn profiilissa antavat henkilöstä huolimattoman kuvan. Jos ei itse ole kykeneväinen, niin jokaiselta täytyy löytyä ihminen, joka pystyy oikolukemaan tekstin ja poistamaan selvät kirjoitusvirheet.

6. Profiilin suojaaminen niin, että siihen ei voida olla yhteydessä

Vaikka tässä päivässä elävillä headhuntereilla on LinkedIn recruiter –lisenssit (pääsee kaikkiin profiileihin käsiksi) käytössä, niin oman profiilin pystyy suojaamaan tavalla, ettei siihen pysty verkoston ulkopuolelta lähettämään mitään viestiä, ei edes maksullista InMailia. En ole vielä keksinyt syytä, miksi joku tekee näin. Varsinkin kun tällä hetkellä maksullisia InMaileja käyttää lähinnä ne, jotka lähestyvät työtarjouksella.

7. Inbox viestien lukematta jättäminen

Linkedinin Inbox viestit ovat vielä aika uutta monelle ja saapuneiden viestien määrä on suhteellisen matala. Se on kuitenkin se laatikko johon joku päivä saattaa tipahtaa mielenkiintoinen työtarjous. Tee itsellesi palvelus ja lue viestit säännöllisesti. Näin ei tarvitse sitten jälkeenpäin harmitella, kun unelmien työtarjous meni ohi sen takia, kun et ollut nähnyt viestiä.

8. Inbox viesteihin vastaamatta jättäminen

Jos joku lähettää sinulle asiallisen viestin, niin on siihen aina hyvä vastata. Varsinkin jos asialla on headhunteri, niin sitä suuremmalla syyllä. Jos paikka ei ole sellainen mikä kiinnostaa, voi aina kohteliaasti kiittää ja kertoa muutamalla lauseella, mikä olisi sellainen paikka, joka saisi sinut kiinnostumaan.

9. Oman proaktiivisuuden puuttuminen

Se, että olet luonut LinkedIn profiilin, ei automaattisesti tarkoita sitä, että työtarjouksia alkaa sadella. LinkedInissä ja kuten muussakin elämässä toimii ”givers gain” periaate. Eli kun olet aktiivinen ja autat myös muita, niin saattaa olla, että joku päivä se toimii myös toiseen suuntaan.

10. LinkedIn etiketin unohtaminen

Viikonlopun terassipäivitykset ja kuulumiset Tahkolta kannattaa suosiolla jakaa muissa kanavissa kuten Facebook, Twitter ja Instagram. LinkedIn on 99%:sti business elämää koskeva sosiaalisen median kanava. Annat itsestäsi lähinnä epäammattimaisen kuvan, kun yhtäkkiä news feedissä asiallisten postauksien keskellä on sinun ”Kuka lähtee yhdelle?” päivitys.

Kirjoittanut,

Teemu Ruuska

Lue alkuperäinen artikkeli –  21 Mistakes People Make on LinkedIn: https://www.linkedin.com/today/post/article/20140417001938-10326243-21-mistakes-people-make-on-linkedin?trk=object-title

Seuraa InHuntia LinkedInissä: http://www.linkedin.com/company/inhunt-group-oy

Tykkää InHuntista Facebookissa: https://www.facebook.com/InhuntGroup

Seuraa InHuntia Twitterissä: https://twitter.com/InHuntGroup