Soveltuvuustestit puppua vai pohjaa oikeille valinnoille?

MovePlacement Service

Itse rakastan mittareita ja kaikenlaisia testejä. Se ei kuitenkaan tarkoita, että niiden käyttö olisi aina järkevää taikka tarpeellista bisneksessä. Päätöksiä pitää kuitenkin tehdä pitkälti tukeutuen faktoihin ja jättää vähemmälle tunnepitoiset ajatukset. Itse olen tehnyt virheitä aiemmin aivan liikaa tukeutuen vain omaan intuitioon ”Tämä on hyvä tyyppi”. Enää en luota itseeni vaan käytän erilaisia faktoja, mittareita ja testejä päätöksenteon tueksi. Olkoon vaikka fyysisen kunnon testi yksi osa näitä testejä.

Bisneksessä voi mitata monia asioita, mutta aina on tärkeää miettiä, mitkä mittaukset ja testit tukevat ja ohjaavat bisneksen päätöksentekijöitä oikeisiin valintoihin henkilöasioissa. Keskitytään tässä aiheessa nyt pelkästään soveltuvuusarviointeihin rekrytoitaessa uusia henkilöitä sekä niiden käyttämistä johtamisen apuvälineinä.

Netin yli tehtävät soveltuvuustestit ovat yleistyneet kovaa vauhtia. Ne eivät ole aikaa taikka paikkaan sidottuja ja tästä syystä niitä pidetään monessa kohtaa parempana ratkaisuna kuin esim. perinteisiä psykologin tekemiä soveltuvuusarviointeja. Toki ns. psykologitoimistojen painoarvo on säilyttänyt asemansa soveltuvuusarviointien saralla ja tulee jatkossakin olemaan merkittävä palvelujentuottaja yrityksille ja yhteisöille. Mutta mikä on oikeastaan hyvän netin yli tehtävän soveltuvuustestin ja psykologin teettämän testin ero? Se on tulkinta. Eli kun psykologi käy keskustelun testin tekijän kanssa siitä, mitä hän tarkoittaa vastauksillaan. Muuta eroa en löydä asiassa.

Psykologitoimistoilla on lähes aina hyvät ja koetellut testit toimintansa pohjalla. Samaa ei voi sanoa nettitesteistä. Niistä suurin osa on ala-arvoisia horoskooppipohjaisia vakiotestejä, joissa jokainen testin tekijä voi samaistua joihinkin kohtiin tuloksissaan aivan kuten horoskooppeja lukiessaan. Yritykset, jotka käyttävät näitä ”horoskooppitestejä” antavat erittäin mielenkiintoisen ja ala-arvoisen kuvan omasta HR-osaamisestaan. Ainoa syy miksi joku yritys käyttää tämänlaisia testejä on, että ne ovat lähes ilmaisia. Toinen syy voi olla se, että he eivät edes oikeastaan tiedä mitä testeillä testaavat kunhan testaavat.

Kun teet rekrytointipäätöksiä, suosittelen, että teetät soveltuvuusarvion aina valittavista henkilöistä. Näin saat varmuuden siitä, että olet analysoinut henkilön oikein usealta eri kantilta. Investointi on halpa suhteessa siihen varmuuteen, jonka saat ja teet oikean valinnan. Tai vaihtoehtoisesti saat uutta tietoa henkilöstä, jonka pohjalta saat aiheen keskustella lisää henkilön kanssa varmistuaksesi oikeasta rekrytoinnista. Kuitenkin kaikkein arvokkain asia mielestäni on saada tietoa johtamiseen tätä henkilöä silmällä pitäen. Tämä edesauttaa esimiehiä erittäin paljon, kun asiaa analysoidaan oikein ja testeistä saadut analyysit otetaan johtamisen työkaluksi. Voin omaan kokemukseeni vedoten sanoa, että parhaimmat nettitestit ovat aivan loistavia johtamisen aputyövälineitä. Näitä parhaimpia on kuitenkin valitettavan vähän tarjolla.

Me InHuntissa olemme tutkineet testimaailmaa useita vuosia ja kokeilleet erilaisia versioita mm. osana rekrytointiprosessia. Loppuen lopuksi me päädyimme edustamaan yhtä maailmaan johtavaa nettitestien tarjoajaa PiCompanya. Heillä on yli 10 miljoonan tehdyn testin tutkimusaineisto ja testien kehitystyö jatkuu koko ajan. Heidän soveltuvuustesti perustuu maailmalla yleisesti tunnettuun Big Five malliin. Testi ei ainoastaan kerro henkilön persoonasta vaan se aidosti ottaa kantaa henkilön soveltumiseen kyseiseen tehtävään. Ennen raportin luontia järjestelmään syötetään tehtävän 5-6 avainkompetenssia, jonka jälkeen analyysistä on suoraan nähtävissä miten henkilön persoona soveltuu näihin tehtävässä menestymisen kannalta kriittisiin kompetensseihin. Loimme InHuntissa koko porukkamme voimin menestyvän headhunterin profiilin eli määrittelimme ns. avainkompetenssit headhunterin työssä menestymiseen. Ne olivat sisäinen yrittäjyys, asiakaslähtöisyys, tulosorientoituvuus, suunnittelu ja organisointi ja stressi toleranssi. Testasimme myös koko porukkamme ja itse ainakin sain erittäin hyvän ja tehokkaan työkalun johtamaan asiantuntijaorganisaatiota entistä paremmin. Step by step.

Kirjoittanut,

Hannu Mänty

Hannu on toinen InHunt Groupin perustajista ja nykyinen toimitusjohtaja.  Hannu on ollut tj:nä myös huonekaluteollisuudessa, erikoistavarakaupassa ja -palveluissa, elintarviketeollisuudessa sekä konsulttiliiketoiminnassa. Hannulla on monipuolinen koulutuspohja (3 tutkintoa).

Seuraa InHuntia LinkedInissä: http://www.linkedin.com/company/inhunt-group-oy

Tykkää InHuntista Facebookissa: https://www.facebook.com/InhuntGroup

Seuraa InHuntia Twitterissä: https://twitter.com/InHuntGroup

Jaa somessa:

avoin työpaikka ikoni

Rekrytointi tulossa?

Autamme mielellämme. Ota meihin
yhteyttä ja palaamme sinulle 24h sisällä.

Viimeisimmät

Uutiset

Liity sisäpiiriin ja

Tilaa InHunt Groupin Uutiskirje

Vastaanota sähköpostiisi tieto uusista avoimista työpaikoista, blogi-postauksista ja podcast-jaksoista.

Uusimmat työpaikat
Toimitusjohtaja
Vastaava päätoimittaja
Toimitusjohtaja
Production Director
Talousjohtaja
Uusimmat

Blogista

Asiakaspalautteet osana työntekijäkokemusta
Asiakaspalautteet osana työntekijäkokemusta
Asiakaspalautteet osana työntekijäkokemusta Haastattelimme tutkimusyritys Sailerin toimitusjohtaja Hannu Uotilaa. Pääset kuuntelemaan podcast-haastattelun täältä....
Kannattaako_tyonantajamielikuvan_kehittaminen_inhunt
Kannattaako työnantajamielikuvaa kehittää?
Kannattaako työnantajamielikuvaa kehittää? Hannu Uotila on uuden ajan tutkimuksen pioneeri, asiakaskokemuksen ja tutkimuksen asiantuntija. Hän on myös Cannes-palkittu...
InHuntBlogi_Hallitustyön _vastuu _uudessa_muuntuvassa_toimintaympäristössä
Hallitustyön vastuu uudessa muuntuvassa toimintaympäristössä
Hallitustyön vastuu uudessa muuntuvassa toimintaympäristössä Haastattelemme Taru Lindemania hallitustyöhön kaivatuista osaamisista. Pääset kuuntelemaan podcast-haastattelun...
InHunt Blogi: Hallitustyön syventävät opinnot
Hallitustyön syventävät opinnot
Hallitustyön syventävät opinnot Taru Lindeman, Boardmanin toimitusjohtaja on yksi maamme kokeneimpia hallitustyön asiantuntijoita. Boardman on osaamisverkosto,...
yhteistyö kättely ikoni

Haluatko kuulla lisää palveluistamme?

  Ota yhteyttä ja
  palaamme sinulle
  24h sisällä.

  InHunt Group logo

  InHunt Group perustettu vuonna 2008  ja on nyt Suomen suurin suorahakutoimija. InHunt toimii jo kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa.  Lisäksi InHunt Groupilla on oma kansainvälinen suorahakuverkosto – InHunt World, joka kattaa 45 maata ja kokoaa parhaat paikalliset toimijat yhteen. InHunt apunasi – ympäri maailman.

  Tilaa uutiskirje

  YHTEYSTIEDOT

  myynti@inhunt.fi

  Äyritie 12 C (Forte)
  01510 Vantaa