”En ole kyennyt itselleni selvittämään miksi jossain yrityksissä lähes kuka tahansa taustasta tai kokemuksesta riippumatta ovat päteviä johtamaan tai kehittämään yrityksen brändiä ja markkinointia. Markkinoinnin määritelmistä ja tekemistä on syntynyt harhaista ajattelua, joka ei ole haihtunut vaikka markkinointi on muuttunut viimeisen viiden vuoden aikana ehkä enemmän kuin viimeisten viidenkymmenen vuoden aikana.” Näin kirjoitti Ville Tolvanen blogissaan otsikolla ”Miksi kaikki osaavat markkinoida?”.
Tuota kirjoitusta lukiessa ei voinut todeta, että kuinka oikeassa hän on ja kuinka hyvin täysin samat asiat on liitettävissä rekrytointiin ja yrityksien tapoihin toteuttaa sitä. Suomessa tehty kansallinen rekrytointitutkimus 2015 kertoo karua kieltään myös tästä. Tutkimuksen mukaan 56 % rekrytointiprosesseista hoidetaan palkkaavan esimiehen yksikössä. Tämä tarkoittaa siis täysin samaa kuin edellä kirjoitettu eli kuka tahansa kokemuksesta riippumatta ovat päteviä hoitamaan tehokkaasti ja menestyksekkäästi rekrytointiprosessin alusta loppuun. Rekrytointiprosessihan oli se prosessi, jossa luodaan lista vaatimuksista työpaikkailmoitukseen, laitetaan se summamutikassa esille medioihin ja sitten odotellaan ja valitaan sisään tulleista hakemuksista se paras? Mahdollisimman nopeasti tietenkin, koska rekrytointi on pakollinen paha, joka pitää saada nopeasti vaan pois päiväjärjestyksestä, jotta tärkeämmät työt eivät saa odottaa.
Johtajalegenda Jack Welch kehitti säännön 20–70–10. Tämän mukaan jokaisessa organisaatiossa on 20 % huippusuorittajia, 70 % keskitasoa ja 10 % alisuorittajia. Liian usein yritys rekrytoi tahtomattaan keskitason suorittajia tai jopa alisuorittajia. Jotta yritys voisi kehittyä ja mennä eteenpäin, täytyisi pyrkiä rekrytoimaan henkilöitä, jotka sijoittuisivat mainittuun 20 %:iin tai vähintään 70 %:n yläpäähän. Tämä ei valitettavasti onnistu sillä, että rekrytoinnin toteuttaa kuka tahansa ja miten tahansa.
Rekrytointiprosessi on erittäin monimuotoinen ja monessa kohtaa voidaan mennä vikaan. Ammattimaisesti toteutettu rekrytointiprosessi tavoittaa enemmän potentiaalisia ja laadukkaimpia ehdokkaita, joista päästään tekemään valintaa. Tämä on yrityksen kehittymisen näkökulmasta erittäin tärkeää ja myös siitä syystä, että onnistuneen ja epäonnistuneen rekrytoinnin hintalappu on yleensä kymmeniä tai satojatuhansia euroja. Ville totesi näin kirjoituksessaan markkinoinnista: ”Ei voi väittää markkinoinnin toimivan, jos ei ole koskaan nähnyt tai kokeillut parempaa. Suomalaisen on vaikea uskoa, että asioita todella voidaan tehdä uuden teknologian aikana täysin eri tavalla ja erilaisella kustannustasolla. Suomalaisen johtajan on yksinkertaisesti vaikea löytää menestystä tulevaisuudessa tilanteessa, jossa taustapeiliin tuijottaminen tuntuu niin tutulta ja turvalliselta.” Täysin samaa voi sanoa rekrytoinnista.
Kaksi muuta hälyttävää löytöä kansallisesta rekrytointitutkimuksesta oli se, että vaikka sosiaalisen median hyödyntäminen rekrytoinneissa on kasvanut, niin silti 37 % yrityksistä ei hyödynnä sitä lainkaan rekrytoinneissa. Myös 49 % yrityksistä kertoo, että heidän budjetti työnantajamielikuvakampanjointiin on yhteensä 0€. Näitä tuloksia kun katselee, niin ei voi kun ihmetellä ja todeta, että se mielikuva joka meillä on Suomesta edelläkävijä maana, alkaa monessa mielessä olla vanhentunut ja vääristynyt. Nämä asiat kun ei heijastu vain rekrytointiprosesseihin, vaan näkyvät myös kaikessa muussa yrityksen toiminnassa.
Loppuun voisi todeta vähän Villeä mukaillen, että rekrytoinnin aidosti ja mitattavasti menestyksellinen harjoittaminen vaatii laajojen kokonaisuuksien hahmottamista ja hallintaa. Hyvä rekrytointi joko varmistaa tai luo edellytykset tuloslaskelman viimeisen rivin onnistumiselle.
Kirjoittanut,
Teemu Ruuska
http://fi.linkedin.com/in/teemuruuska/ & http://teemuruuska.branded.me/
Kirjoittaja Teemu Ruuska tuli InHuntiin vuonna 2009 ja on siitä asti toiminut rekrytoinnin parissa. Teemun vastuualueella InHuntissa on mm. liiketoiminnan kehittäminen, markkinoinnin suunnittelu ja toteutus sekä tuotteiden ja palveluiden konseptointi. Tällä hetkellä Teemu kirjoittaa mm. näitä kirjoituksia Madridista, Espanjasta käsin, jossa hän on viimeistelemässä maisterin tutkintoaan arvostetussa EAE Business Schoolissa.
Seuraa InHuntia LinkedInissä: http://www.linkedin.com/company/inhunt-group-oy
Tykkää InHuntista Facebookissa: https://www.facebook.com/InhuntGroup
Seuraa InHuntia Twitterissä: https://twitter.com/InHuntGroup