Talouselämässä oli uutinen otsikolla: ”Valmistuminen nyt voi pilata ansioluettelon”. Jutussa mainittiin, että epävarmoina aikoina voi olla edullisempaa pysytellä opiskelijana kuin valmistua mahdollisesti työttömäksi. En ihan allekirjoita tuota ja väitän, että lähes jokainen vastavalmistunut pystyy työllistymään, jos lähestyy asiaa oikealla tavalla. Seuraavassa muutamat vinkkini valmistuville korkeakouluopiskelijoille ja miksei myös muillekin uutta työtä etsiville:
CVO – Curriculum Vitae Optimization
Tunnet kirjainlyhenteen SEO (Search Engine Optimization). SEO:lla tarkoitetaan www-sivujen osoitteiden, otsikoiden ja sisällön optimoimista niin, että hakukone nostaa sivut hakutuloksien kärkeen tiettyjä avainsanoja haettaessa. Omaa CV:tä pitäisi käsitellä aivan samalla tavoin ja muokata sitä jokaista haettavaa tehtävää kohtaan siten, että työpaikkailmoituksessa listatut vaatimukset/avainsanat nousisivat omasta CV:stä esille mahdollisimman selkeästi.
Määrä ei korvaa laatua
Niin usein kuulen lauseen: ”Olen lähettänyt varmaan 100 CV:tä ja hakemusta”. Tämä ei kuitenkaan kerro vielä mitään. Jokaista paikkaa, jota tosissaan tavoittelee, pitäisi lähteä hakemaan vakavissaan ja käyttää siihen aikaa. Määrää pitää olla, mutta ei niin, että ”pommitetaan” jokaista paikkaa samalla bulkki CV:llä ja hakemuksella. Kokeneet rekrytoijat huomaavat kyllä tämän ja siirtävät auttamatta CV:n ja hakemuksen sivummalle.
Erotu omalla brändilläsi
Keinot erottautua ja tuoda itseään esiin eivät enää rajoitu CV:een, työhakemukseen tai hyvin tehtyyn puhelinsoittoon. Sosiaalinen media, blogit ja itsensä brändaykseen tarkoitetut verkkosivut voivat hyvinkin olla salainen ase erottautua ja raivata tiensä työhaastatteluun ja sitä kautta uusiin mielenkiintoisiin haasteisiin. Tein kokeilumielessä omasta LinkedIn profiilistani itselleni sivun: teemuruuska.branded.me . Aikaa tähän kului valehtelematta noin 15 minuuttia. Rekrytointiin vaikuttaa aina tunteet ja jos hakijasta syntyy rekrytoijalle positiivinen fiilis, niin se yleensä riittää, että haastattelukutsu irtoaa. Tämä tietysti edellyttää myös sen, että oikeanlaista osaamista / potentiaalia löytyy.
Hyödynnä verkostoasi
Oman verkoston hyödyntäminen tuo monelle sen ensimmäisen oikean työpaikan. Tämä kuitenkin vaatii sitä, että verkostoa on ryhdytty kasvattamaan hyvissä ajoin. Englannin kielestä sanonta ”Givers Gain” on hyvä pitää mielessä. Eli se, että jos on vain pyytämässä koko ajan, harvoin tuottaa tulosta. Se, että vilpittömästi on valmis auttamaan muita ilman, että odottaa vastapalvelusta sen sijaan usein tuottaakin tulosta.
Älä odota liikoja tutkinnoltasi
Vaikka yliopistot monesti markkinoivat opiskelijoita tulevaisuuden johtajina, niin harvemmin kukaan on suoraan koulun penkiltä valmis johtaja vaan työkokemusta pitää lähteä hakemaan ihan perustehtävistä asti. Ainoastaan ne muutamat vuosikurssin parhaat, jotka ovat jo viettäneet kesät / opintojen ohella huippuyritysten palkkalistoilla, ovat niitä joiden ura voi lähteä valmistumisen jälkeen liikkeelle hyvinkin korkealta. Kuitenkin suurin osa on sitä ns. perusmassaa, joka on lähinnä keskittynyt hauskanpitoon ja joille työtarjouksia ei satele. Ilmaisen koulutuksen Suomessa korkeakoulututkinnon suurin arvo on siinä, että se ei sulje ovia eli toisin sanoen ei estä tavoittelemasta jotain tiettyä paikkaa. Ei nyt eikä myöhemmin tulevaisuudessa. Väittäisin, että 10 – 20 vuoden päästä ei tulla enää hirveän montaa yritysjohtajaa näkemään, jolla olisi ainoastaan esim. merkonomin paperit.
Älä ole liian ylpeä
Monesti vähän hymähdän kun kuulen vastavalmistuneen suusta, että joku esimiestehtävä voisi olla hyvinkin sopiva ja mielenkiintoinen. Vaikka CV:ssä lukee kauppatieteiden maisteri, niin se ei tarkoita vielä mitään. Varsinkin jos oikeanlaista työkokemusta ei ole kertynyt juurikaan. Myös vastuulliset asiantuntijaroolit voivat olla vielä käsien ulottumattomissa ja työkokemusta täytyy lähteä hakemaan jälleen kerran ihan niistä perustehtävistä alkaen.
Valitse yritys, älä tehtävää
Tämä on ehkä tärkein yksittäinen ohje, jonka monesti annan. Yritä mieluimmin löytää mielenkiintoinen yritys tehtävän sijasta. Jos olet oikeasti osaava, ahkera ja motivoitunut henkilö, se tullaan huomaamaan ja vastuullisemmat tehtävät odottavat kulman takana yllättävänkin nopeasti.
Kirjoittanut,
Teemu Ruuska
http://fi.linkedin.com/in/teemuruuska/
Kirjoittaja Teemu Ruuska tuli InHuntiin vuonna 2009 ja on siitä asti toiminut rekrytoinnin parissa. Teemun vastuualueella InHuntissa on mm. liiketoiminnan kehittäminen, markkinoinnin suunnittelu ja toteutus sekä tuotteiden ja palveluiden konseptointi. Tällä hetkellä Teemu kirjoittaa mm. näitä kirjoituksia Madridista, Espanjasta käsin, jossa hän on viimeistelemässä maisterin tutkintoaan arvostetussa EAE Business Schoolissa.
Seuraa InHuntia LinkedInissä: http://www.linkedin.com/company/inhunt-group-oy
Tykkää InHuntista Facebookissa: https://www.facebook.com/InhuntGroup
Seuraa InHuntia Twitterissä: https://twitter.com/InHuntGroup