Sosiaalinen media, työnhaku & lainsäädäntö

Sosiaalinen media, työnhaku & lainsäädäntö
Jaa somessa:

Kauppalehti julkaisi viime sunnuntaina 16.8.2015 artikkelin, jossa se kiteytti muutamia hyviä ohjeita sosiaalisen median käytölle ja ennen kaikkea sille minkälaisen kuvan antaa kirjoituksillaan ja kuvillaan mahdollisille työnantajille. Näitä vinkkejä olivat mm:

1. Oikeinkirjoitus

2. Vihan ja valittamisen määrä

3. Poliittinen vihjailu

4. Peukutukset ja kommentit

5. Bilekuvat piiloon

6. Epäjohdonmukaisuus

Lue koko artikkeli: http://www.kauppalehti.fi/uutiset/nama-some-mokat-voivat-koitua-kohtaloksi-tyonhaussa/EBA2zEA2?ext=ampparit

Vinkit perustuivat Yhdysvalloissa tehdyn Jobvite Social Recruiting Survey –kyselyyn, jonka mukaan peräti 93 prosenttia rekrytoijista hyödyntää sosiaalista mediaa sopivan työntekijän etsinnässä. Artikkelin luettuani silmiini osui artikkelin alapuolelle ilmestynyt kommentti, jossa muuan VilleMatti Virtanen kirjoitti, että ”Kauppalehdestä on ok jos mahd. työnantaja etsii somesta tietoa haastateltavasta Suomessa?  Viimeksi oli laitonta kun tarkistin.”

Tämä ei aivan pidä paikkaansa vaikka se käsitys asiasta monella tuntuu olevan. Ongelma lähtee jo siitä liikkeelle, että Suomen lainsäädäntö ei tunne sanaa ”sosiaalinen media” eikä somea varten ole olemassa omaa erityislainsäädäntöään. Sosiaalisen median viestintään sovelletaan olemassa olevaa lainsäädäntöä. Asianajotoimisto Castren & Snellman kirjoittaa artikkelissaan ”Sosiaalinen media kaipaa pelisääntöjä niin sanotusta Google-tapauksesta:

”Tietosuojavaltuutettu on linjannut, että niin sanottu Google-tapaus (dnro 626/452/2006) pätee myös sosiaaliseen mediaan:

Tapauksessa työnantaja oli löytänyt Googlesta vanhaa tietoa, jossa työntekijä leimattiin mielenterveysongelmaiseksi ja käytti tätä törkeästi hyväkseen. Tietosuojavaltuutettu totesi kannanotossaan, että työntekijöitä ja -hakijoita koskeva tieto tulee ensisijaisesti kerätä henkilöltä itseltään. Mikäli tietoja kerätään muualta, työnantajan tulee ilmoittaa siitä ennen kuin tietoja käytetään henkilöä koskevassa päätöksenteossa. Lisäksi Googlaamalla hankitut tiedot ovat epäluotettavia eikä niiden oikeellisuudesta ole takeita.”

Eli jos tätä ennakkotapausta haluaa tulkita, niin tiedon kerääminen sosiaalisesta mediasta yms. ei ole laitonta, vaan siitä ainoastaan pitää ilmoittaa siinä vaiheessa, jos tietoa aikoo käyttää päätöksenteossa. Siitä päästäänkin sitten siihen, että kuinka moni Suomessa kerää tietoja, kuinka monella se vaikuttaa päätöksentekoon ja kuinka moni kertoo niin tehneensä? Veikkaisin, että luvut eivät ”aivan” kohtaa. Ja vaikka laki sanoisi mitä tahansa, niin itse pitäisin ainakin omasta digitaalisesta jalanjäljestä huolen ja kävisin sen läpi säännöllisesti.

Koska muuten googlasit viimeksi oman nimesi?

Kirjoittanut,

Teemu Ruuska

http://fi.linkedin.com/in/teemuruuska/ & http://teemuruuska.branded.me/

Kirjoittaja Teemu Ruuska tuli InHuntiin vuonna 2009 ja on siitä asti toiminut rekrytoinnin parissa. Tällä hetkellä Teemu toimii InHunt Groupin kehitysjohtajana sekä Hunting Headsin maajohtajana Espanjassa. Hunting Heads yksi maailman johtavista suorahakuketjuista johon InHunt Group liittyi vuonna 2013.

Seuraa InHuntia LinkedInissä: http://www.linkedin.com/company/inhunt-group-oy

Tykkää InHuntista Facebookissa: https://www.facebook.com/InhuntGroup

Seuraa InHuntia Twitterissä: https://twitter.com/InHuntGroup

Jaa somessa:
avoin työpaikka ikoni

Rekrytointi tulossa?

Autamme mielellämme. Ota meihin
yhteyttä ja palaamme sinulle 24h sisällä.

Liity sisäpiiriin ja

Tilaa InHunt Groupin Uutiskirje

Vastaanota sähköpostiisi tieto uusista avoimista työpaikoista, blogi-postauksista ja podcast-jaksoista.

Uusimmat työpaikat
InHunt Group logo
CEO, Senior C-level Business Executive
Toiminnanjohtaja
Engagement Director, Public Sector, Nordcloud
Ravintolatoimenjohtaja
Myyntijohtaja, Louhe Oy
Uusimmat

Blogista

Nopeasti muuttuva teknologia ja kiristyvät turvallisuusvaatimukset haastavat hallitukset _1200px_2
Haastattelussa hallitustyön ammattilainen Timo Lappi – moderni hallitus kehittyy ja kehittää
Haastattelussa hallitustyön ammattilainen Timo Lappi – moderni hallitus kehittyy ja kehittää.
InHuntBlog_Työnantajat rekrytoivat myös joulukuussa_plain
Työnantajat rekrytoivat myös joulukuussa – näin erotut joukosta
Unelmien työpaikan etsiminen voi tuntua loputtomalta prosessilta. Vaikka et aina voi itse päättää, milloin aloitat työnhaun, voit parantaa mahdollisuuksiasi...
Kiinteä korvaus vai “success fee” rekrytointikumppanille avainhenkilöitä haettaessa. Kuvassa henkilö punnitsee ajatuksia rekrytointia suunnitellessa.
Kiinteä korvaus vai “success fee” rekrytointikumppanille avainhenkilöitä haettaessa
Avainhenkilöiden rekrytointi on aikaa vievä ja haastava prosessi. Lue kolme syytä, miksi kiinteä palkkio voittaa success fee -palkkion.
InHuntBlog_Miten hyödyntää ehdokkaiden arviointia rekrytointiprosessin parantamiseksi_1200px_plain
Miten hyödyntää ehdokkaiden arviointia rekrytointiprosessin parantamiseksi
Miten löydät juuri oikean henkilön työtehtävään? Ehdokkaiden arvioinnin avulla voit tehdä perustellumpia rekrytointipäätöksiä. Lue lisää>>
yhteistyö kättely ikoni

Haluatko kuulla lisää palveluistamme?

    Ota yhteyttä ja
    palaamme sinulle
    24h sisällä.

    InHunt Group on perustettu vuonna 2008  ja on nyt Suomen suurin suorahakutoimija. InHunt toimii jo kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa.  Lisäksi InHunt Groupilla on oma kansainvälinen suorahakuverkosto – InHunt World, joka kattaa 29 maata ja kokoaa parhaat paikalliset toimijat yhteen. InHunt apunasi – ympäri maailman.

    Tilaa uutiskirje

    YHTEYSTIEDOT

    myynti@inhunt.fi

    Äyritie 12 C
    (vastaanotto Äyritie 12 B)
    01510 Vantaa

    Artikkelisarja rekrytointiprosessin parantamiseksi

    Teen itse ja säästän - vai säästänkö?

    Jätä sähköpostiosoitteesi, niin lähetämme sinulle kolme faktantäyteistä työnantajille ja yrityksen päättäjille suunnattua asiantuntija-artikkelia sekä viikottaisen uutiskirjeemme. Voit halutessasi poistua postituslistalta uutiskirjeen lopussa olevasta linkistä.