Viimeaikoina kaiken muun keskustelun lomassa yrittäjyys on ollut teemana hyvin pinnalla. Mikä ainakin minulle on ollut silmään pistävää on se, että isolla osalla väestöstä on todella outo ja vääristynyt kuva yrittäjyydestä. Kun on seurannut keskustelua, niin ilmeisesti monen perus kaduntallaajan mielestä yrittäjän suurimmat huolenaiheet liittyvät siihen ajaako töihin Mersulla vai Porschella.
Yleinen totuus esim. start-upeista on se, että 9/10:stä epäonnistuu. Haluatko sinä riskeerata kaiken ja kokeilla onneasi yrittäjänä? Ja niin todennäköisesti sinulle ei pariin ensimmäiseen vuoteen makseta palkkaa, sairaslomia ja muistakaan eduista on turha edes haaveilla. Mutta yrittämisen ilosta saat tehdä hommia aamusta iltaan, se on varmaa. Ja sitten kun saat hommat aluille, niin tässä vähän pähkinää purtavaksi:
– Kun sinulla on töissä henkilö, joka tienaa esim. 3000€ / kk, niin todelliset kulut sinulle yrittäjänä on n. 4500€ / kk. Siinä on vasta työntekijäkulut. Sen päällä voit sitten laskea IT-laitteet, puhelinlaskut, tilavuokrat, vakuutukset, juodut kahvit ja syödyt keksit etc.
– Nykyään epäonnistunut rekrytointi voi pahimmillaan tuhota koko yrityksen. Työntekijä voi käyttäytyä miten tahansa ja jopa vaarantaa koko yritystoiminnan. Kuitenkaan koeajan jälkeen yrittäjällä on hyvin vähän keinoja käytettävissä potkia tämänlainen henkilö pihalle. Hyvin herkästi ovat myös ammattiliitot yrittäjältä vaatimassa kaikenlaisia selvityksiä.
”Jos työntekijä on luonteeltaan lusmuilija tai krooninen sairastelija, ei mielestäni kuulu työnantajan vastuulle elättää tällaista henkilöä.”, kuvailee tilitoimistoyrittäjä Jani Juntunen Yle:n uutisessa. ”Pienyrittäjä on tämän päivän torppari tehdessään taksvärkkipäiviä eli työntekijän sairauspoissaoloja”, harmittelee taas puualan yrittäjä Jorma Laitinen samaisessa uutisessa.
– Yrittäminen myös yleensä tarkoittaa sitä, että jos yrityksellä menee huonosti, niin se on se yrittäjä, jonka palkka ensimmäisenä jää maksamatta.
”Yrittäjä itse tekee illat ja sunnuntait työtä, eikä koskaan saa siitä erillistä korvausta. Samoin yrittäjän omien sairaspäivien omavastuu on neljä päivää. Ja aina kun menee huonommin, yrittäjä karsii omasta palkastaan ensimmäisenä, että saa velvoitteensa maksettua”, huomauttaa painoyrittäjä Irja Pursiainen.
Pahimmillaan yrittäjyys voi tuhota ihmissuhteet, terveyden ja ajaa syvälliseen rahalliseen ahdinkoon. Kuitenkin tänä päivänä paljon kuulee käytettävän termiä ”sisäinen yrittäjä” työhaastatteluissa. Kandidaatit kertovat kuinka he ovat sisäisiä yrittäjiä ja perustelevat sen ilmeisesti sillä, että ovat joskus tehneet joitakin asioita ihan oma-aloitteisesti esimiehen pyytämättä. Tämä nyt ehkä vähän kärjistäen, mutta itse jättäisin sen yrittäjyys sanan niille, jotka sen ihan oikeasti ansaitsevat.
Miksi sitten kukaan haluaa lähteä yrittäjäksi? Itse tulen yrittäjäperheestä ja aikoinaan, kun katsoin vierestä oman isäni yrittäjyysvuosia, totesin, että itsestäni ei koskaan sellaista tule. Se kuinka toinen tekee 7 päivää viikossa aamusta iltaan, riskeeraten oman terveytensä on jotain sellaista, mitä kukaan lähimmäinen ei halua nähdä. Nyt vuosia sen jälkeen olen kuitenkin pyörtänyt päätöksen ja valinnut kyseisen polun. Vastaten omaan kysymykseeni niin, ehkä se on sitten jonkun sortin hulluus, halu toteuttaa itseä, nähdä konkreettisesti oman työn tulokset, mahdollisuus rakentaa ja tehdä itselle ja ehkä sitten joskus saada se suuri palkinto siitä, että on riskeerannut kaiken ja pannut itsensä 110 % likoon useiden vuosien ajan.
Kirjoittanut,
Teemu Ruuska
http://fi.linkedin.com/in/teemuruuska/ & http://teemuruuska.branded.me/
Kirjoittaja Teemu Ruuska tuli InHuntiin vuonna 2009 ja on siitä asti toiminut rekrytoinnin parissa. Tällä hetkellä Teemu toimii InHunt Groupin kehitysjohtajana sekä on Hunting Heads Spain S.L:n pääomistaja. Hunting Heads yksi maailman johtavista suorahakuketjuista johon InHunt Group liittyi vuonna 2013.
Seuraa InHuntia LinkedInissä: http://www.linkedin.com/company/inhunt-group-oy
Tykkää InHuntista Facebookissa: https://www.facebook.com/InhuntGroup
Seuraa InHuntia Twitterissä: https://twitter.com/InHuntGroup