Outplacement (uudelleensijoitus) -palvelu on hyvä, myönteinen tapa päättää työsuhde siten, että yritys osoittaa oikealla tavalla vastuunsa työntekijästä. Idea lyhykäisyydessä on se, että irtisanova yritys ostaa irtisanotulle tukea ja ohjausta, jotta uusi työpaikka löytyisi mahdollisimman nopeasti.
Usein yrityksen irtisanoessa vastuullisessa positiossa olevan henkilön, tarjotaan hänelle mahdollisuutta outplacement -valmennukseen. Hyvin usein tämä saatetaan paketoida niin, että irtisanottavan henkilön on valittava haluaako hän vähän isomman rahallisen irtisanomiskorvauksen vai outplacement valmennuksen sekä rahallisen korvauksen jolloin luonnollisesti tuo rahallinen puoli on hitusen pienempi.
Liian usein irtisanottavat henkilöt tarttuvat sokeasti isompaan rahapussiin sen enempää miettimättä. Yksi syy tähän varmasti on suomalainen itsepäisyys: ” Kyllä minä nyt p***ele töitä aina saan.”
Seuraavassa kuitenkin muutamia syitä miksi ehkä kannattaisi päätyä toisenlaiseen ratkaisuun:
Työnhaku on muuttunut radikaalisti viimeisten vuosien aikana
Viimeisen 5 – 7 vuoden aikana muutos työnhakijan näkökulmasta on ollut hirvittävä. Enää ei riitä, että osaa kirjoittaa hyvän CV:n vaan nyt myös videohaastatettelut, itsensä brändääminen, sosiaalinen media, luovuus ja itsensä esiin tuominen näyttelevät kaikki isoa osaa työnhaussa.
Omien vahvuuksien ja heikkouksien tunnistaminen
Välillä on vaikea katsoa rehellisesti itseään peilistä ja tunnistaa omat vahvuudet ja heikkoudet. Meille rekrytointialan ammattilaisille se ei ongelma ja saamme ne varmasti selville, koska työnhaku varsinkin pitää rakentaa omille vahvuuksille.
Ketkä rekryävät ja minkälaista osaamista tarvitaan
Hakiessa töitä on erittäin tärkeää tietää, että missä rekrytään ja minkälaisia osaajia on hakusessa. Onko oma osaaminen vielä osa tätä päivää vai pitäisikö lähteä ehkä miettimään seuraava steppia aivan uudelta kantilta. Ammattilaisen avulla nämäkin selviää hyvin nopeasti.
Kaikki kanavat käyttöön
Digitaalinen vallankumous on tehnyt sen, että työpaikkoja löytyy useista eri kanavista. Pelkästään näiden kanavien tiedostaminen ja tehokas hyödyntäminen on jo taito sinänsä, jonka ammattilaisen avulla oppii suhteellisen nopeasti.
Työnhaun tekninen puoli
Se miten avointa tehtävää tulisi lähestyä ja mitä voi tehdä, että erottuu massasta on eittämättä yksiä isoimpia hyötyjä joita hyvästä valmennuksesta saa irti.
Työnhaun personal trainer
Oli sitten kyse kuntoilusta tai työnhakemista moni meistä tarvitsee jonkun pitämään huolen siitä, että asioita laitetaan tapahtumaan ja tehdään oikealla tavalla.
Työhaastatteluiden simulointi
Itse aina sanon, että kun on raivannut itsensä työhaastatteluun, on sen jälkeen kaikki omissa käsissä. Pienellä valmentamisella ja työhaastatteluiden simuloimisella saadaan henkilö nostettua aivan uudelle tasolle ja näin hänen mahdollisuudet saada työpaikka kohenevat entisestään.
Nopeammin uuteen duuniin
3kk irtisanoutumisesta on tutkitusti raja, kun uuden työn saaminen hankaloituu jo huomattavasti. On fakta, että ne henkilöt, jotka osallistuvat outplacement – valmennukseen ja panostavat siihen, työllistyvät nopeammin kuin ne, jotka luottavat enimmäkseen omiin kykyihinsä löytää uusi työpaikka.
Ainoa tilanne, kun suosittelen jättämään valmennuksen väliin, on se jos oon täysin varma uudesta työstä eli käytännössä nimi on jo uudessa työsopimuksessa. Se tosin mainittakoon, että outplacement –valmennuksissa on huomattavia eroja eri toimijoiden välillä joten sekin ilman muuta kannattaa pitää mielessä. Jos mahdollista, niin vaadi saada itse päättää kenen toimijan kanssa valmennuksen haluat toteuttaa. Tutustu rauhassa muutamiin ja tee sen jälkeen päätös kenen kanssa haluat lähteä metsästämään uutta työpaikkaa.
Kirjoittanut,
Teemu Ruuska
http://fi.linkedin.com/in/teemuruuska/
http://teemuruuska.branded.me/
Kirjoittaja Teemu Ruuska tuli InHuntiin vuonna 2009 ja on siitä asti toiminut rekrytoinnin parissa. Tällä hetkellä Teemu toimii InHunt Groupin kehitysjohtajana sekä on Hunting Heads Spain S.L:n pääomistaja. Hunting Heads yksi maailman johtavista suorahakuketjuista johon InHunt Group liittyi vuonna 2013.
Seuraa InHuntia LinkedInissä: http://www.linkedin.com/company/inhunt-group-oy
Tykkää InHuntista Facebookissa: https://www.facebook.com/InhuntGroup
Seuraa InHuntia Twitterissä: https://twitter.com/InHuntGroup