5 asiaa, jotka jokaisen yrittäjän tulisi oppia Supercellin toimitusjohtajalta Ilkka Paanaselta

Jaa somessa:

”Yrityksen tulevaisuus rakennetaan pitkälti jo ensimmäisen vuoden aikana ja tulevaisuuden kannalta on ratkaisevan tärkeää, millainen johtoryhmä yritykseen rakennetaan, samoin ketkä ovat neuvonantajia ja sijoittajia. Olen valmis lyömään vetoa sen puolesta, että seuraavan viiden vuoden aikana näemme Suomesta useammankin Spotifyn kaltaisen menestystarinan.”

Näin kirjoitti Ilkka Paananen helmikuussa vuonna 2011 talouselämässä julkaistussa kolumnissa. Paananen oli hieman aiemmin lähtenyt Digital Chocolatesta, joka oli ostanut Paanasen perustaman mobiilipeliyhtiön Sumean vuonna 2004 ja perustanut Supercellin.

Supercell julkaisi ensimmäisen pelinsä Clas of Clanin vuonna 2012 ja sen jälkeen tarina hakeekin vertaistaan. Vuonna 2013 Supercellin liikevaihto oli jo 519 miljoonaa ja tulos 172 miljoonaa euroa. Vuonna 2014 liikevaihto kasvoi 1,5 miljardiin ja tulos 515 miljoonaan euroon.

Eri lähteiden mukaan Supercell on kautta-aikojen nopeiten kasvanut pelialan yritys sekä toisten lähteiden mukaan yksi nopeiten miljardin liikevaihtoon yltäneistä start-upeista koko maailmassa.

Olen itse seurannut suomalaisena Supercellin tarinaa mielenkiinnolla ja voin omasta puolestani todeta, että menestys ei ole ihan silkkaa sattumaa. Kun on lukenut mm. toimitusjohtaja Ilkka Paanasen lukuisia haastatteluja, niin sieltä pystyy poimimaan asioita, jotka jokaisen yrittäjän / johtajan olisi syytä painaa mieleen, kun johtaa omaa yritystään kohti menestystä:

1. Älä ajattele rahan tekemistä

”Ydinidea on se, että alussa ei keskitytä rahan tekemiseen, vaan keskitytään tekemään pelejä, joita ihmisten olisi hauska pelata – ei vain viikkoja tai kuukausia, vaan meidän unelma on se, että meidän pelejä pelattaisiin vuosia. Taloudellinen tulos ei ole meidän päämotivaattorimme, joka toimintaa ohjaa. Sen sijaan me halusimme luoda ihan toisenlaisen yrityksen ja uudenlaisen tavan tehdä pelejä, oikeastaan vain koota parhaat ihmiset saman katon alle tekemään pelejä.”, Paananen kertoo.

2. Parhaat henkilöt mukaan heti alusta

Supercellin perustajat ovat intohimoisia jääkiekon seuraajia ja he puhuvatkin yrityksen rakentamisesta joukkueurheilutermein:

”On oltava parhaat pelaajat, ja niiden pelaajien pitää pelata yhteen. Mitä jos lähdettäisiin siitä, että pistetään ne ihmiset ja tekijät ykkössijalle ja mitä tahansa valintoja tehdään, tunnustetaan se, että peliala on talenttibisnestä ja ainoa, millä on merkitystä, on lahjakkuuden määrä. Kaikki muu on vähemmän tärkeää, liikevaihtoa myöten. Firman perustajien tärkein tehtävä on etsiä parhaat pelintekijät, luoda heille paras ympäristö ja antaa heidän tehdä työnsä mahdollisimman itsenäisesti – pienissä soluissa. ”, Paananen selittää.

Kun Supercell perustettiin kaksi perustajaa Paananen ja Kodisoja alkoivat pohtia, ketkä olivat parhaat tyypit, joiden kanssa he olivat ikinä työskennelleet. Näistä nimistä he kokosivat kuuden hengen perustajaryhmän, joka aloitti pelien kehittämisen vaatimattomassa 30 neliön toimistossa Espoon Niittykummussa.

3. Pienten tiimien voima

Supercell pyrkii kaikin keinoin välttämään henkilömäärän kasvamisen. Muhkea tulos vuonna 2014 tehtiin 152 työntekijän voimin. Liikevaihdon kolminkertaistuessa, henkilöstömäärä kasvoi ainoastaan 25 henkilöllä eli noin 20 prosentilla.

”Uskomme pienten tiimien voimaan”, Paananen toteaa.

4.  Jokainen rekrytointi kasvattaa yrityksen arvoa

Rekrytoinnissa Paananen kertoo saaneensa parhaan ohjeen Supercellin entiseltä hallituksen puheenjohtajalta Petteri Koposelta:

”Hän neuvoi rekrytoimaan niin, että jokainen uusi tyyppi nostaa firman kuvitteellista keskiarvoa.”

Ohje on Paanasen mukaan helppo sanoa mutta vaikea toteuttaa. Käytännössä se näkyy jos ei muuta niin ainakin rekrytoinnin hitautena. Supercellin haaste on myös kuinka houkutella tekijät Suomeen ja saada heidät pysymään siellä. Ainakaan tähän asti se ei ole ollut ylitsepääsemätön ongelma ja pelifirmassa on työntekijöitä 33 eri maasta.

”Suomella on yksi aivan älytön valtti, ja se on huippuluokan peruskoulu. Aina kun yritämme myydä Suomea näille ihmisille, lähetämme aina ne loistavat artikkelit, joita on ollut Businessweekissa ja muissa.” Paananen kertoo.

5. Panosta markkinointiin

Supercell käytti markkinointiin viime vuonna noin 400 miljoonaa euroa, mikä on yksi suomalaisyritysten suurimmista mainosbudjeteista. Supercell teki myös harvinaislaatuisen tempun mainostaessaan vuoden 2015 Super Bowlissa. Hintalappu vajaan minuutin mainokselle oli 9 miljoonaa euroa. Mainosta tahditti tunnettu Hollywood toimintanäyttelijä Liam Nelson ja loppuen lopuksi mainos oli selkeästi katsotuin Super Bowlin miljoonamainoksista ja se sai pelkästään Youtubessa yli 30 miljoonaa katselukertaa ensimmäisen viikon aikana. Tähän päivään mennessä mainosta on katsottu videopalvelussa yli 82 miljoonaa kertaa. Supercellin perustelut Super Bowlissa mainostamiselle saattoi tulla jollekin myös yllätyksenä.

”Mainostamisella Super Bowlissa ei ollut mitään tekemistä rahan tekemisen tai uusien pelaajien hankkimisen kanssa. Se oli ainoastaan meidän tapamme kiittää nykyisiä pelaajia ja antaa heille tunnustusta siitä, että jaksavat käyttää aikaa pelimme parissa.” Kommentoi Jimmy Lee, Supercellin Media Lead.

Katso mainos tästä: https://www.youtube.com/watch?v=GC2qk2X3fKA

Clash of Clans

Lähteet: yle.fi, kauppalehti.fi, talouselamä.fi & hs.fi

Kirjoittanut,

Teemu Ruuska

http://fi.linkedin.com/in/teemuruuska/

http://teemuruuska.branded.me/

Kirjoittaja Teemu Ruuska tuli InHuntiin vuonna 2009 ja on siitä asti toiminut rekrytoinnin parissa. Tällä hetkellä Teemu toimii InHunt Groupin kehitysjohtajana sekä on Hunting Heads Spainin toimitusjohtaja. Hunting Heads yksi maailman johtavista suorahakuketjuista johon InHunt Group liittyi vuonna 2013.

Seuraa InHuntia LinkedInissä:

http://www.linkedin.com/company/inhunt-group-oy

Tykkää InHuntista Facebookissa:

https://www.facebook.com/InhuntGroup

Seuraa InHuntia Twitterissä:

https://twitter.com/InHuntGroup

Jaa somessa:
avoin työpaikka ikoni

Rekrytointi tulossa?

Autamme mielellämme. Ota meihin
yhteyttä ja palaamme sinulle 24h sisällä.

Liity sisäpiiriin ja

Tilaa InHunt Groupin Uutiskirje

Vastaanota sähköpostiisi tieto uusista avoimista työpaikoista, blogi-postauksista ja podcast-jaksoista.

Uusimmat työpaikat
Kaupallinen johtaja
Ravintolatoimenpäällikkö
Riikinvoima_logo_pysty
Toimitusjohtaja
Engagement Director, Public Sector, Nordcloud
Kasvun ja oppimisen toimialajohtaja
Uusimmat

Blogista

InHunt_Blogi_Vesilaitokset tukevat kuntien elinvoimaisuutta_plain
Vesilaitokset tukevat kuntien elinvoimaisuutta, sekä kestävää ja vastuullista päätöksentekoa
Vesilaitokset takaavat puhtaan veden ja jätevedenkäsittelyn, mutta muuttuva maailma tuo mukanaan haasteita. Kuntien InHunt auttaa löytämään oikeat asiantuntijat...
InHunt_Blogi_Toimitusjohtajasopimus – placementilla vai ilman_plain
Toimitusjohtajasopimus – placementilla vai ilman?
Toimitusjohtajan rooli on haastava ja yrityksen menestykselle elintärkeä. Joskus eteen tulee kuitenkin tilanteita, joissa tiet eroavat. Hyvä toimitusjohtajasopimus...
Viisi tärkeää vaihetta urapolun valintaan. Kuvassa laskettelija miettii mille polulle lähtee etenemään.
Viisi tärkeää vaihetta urapolun valintaan
Oikean uran valinta on tärkeä päätös, joka vaikuttaa usein koko työuraan. Lue blogista viisi tärkeää vaihetta urapolun valintaan.
Kuvassa Pirkko-Liisa Hietalahti Kuntien InHuntin johtaja
Suorahaun käyttö kuntien rekrytoinneissa on lisääntynyt
Kuntien InHunt palvelee kuntia kokonaisvaltaisesti. Aktiivisen kandidaattien etsimisen ja houkuttelun lisäksi huolehdimme myös prosessin hallinnollisesta ja...
yhteistyö kättely ikoni

Haluatko kuulla lisää palveluistamme?

    Ota yhteyttä ja
    palaamme sinulle
    24h sisällä.

    InHunt Group on perustettu vuonna 2008  ja on nyt Suomen suurin suorahakutoimija. InHunt toimii jo kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa.  Lisäksi InHunt Groupilla on oma kansainvälinen suorahakuverkosto – InHunt World, joka kattaa 29 maata ja kokoaa parhaat paikalliset toimijat yhteen. InHunt apunasi – ympäri maailman.

    Tilaa uutiskirje

    YHTEYSTIEDOT

    myynti@inhunt.fi

    Äyritie 12 C
    (vastaanotto Äyritie 12 B)
    01510 Vantaa

    Artikkelisarja rekrytointiprosessin parantamiseksi

    Teen itse ja säästän - vai säästänkö?

    Jätä sähköpostiosoitteesi, niin lähetämme sinulle kolme faktantäyteistä työnantajille ja yrityksen päättäjille suunnattua asiantuntija-artikkelia sekä viikottaisen uutiskirjeemme. Voit halutessasi poistua postituslistalta uutiskirjeen lopussa olevasta linkistä.