Hyvin tehty ansioluettelo hakukirjettä tärkeämpi – tällainen on kiinnostava CV

Etelä-Suomen Media Oy:n toimittaja Anne Helenius haastatteli mm. InHunt Groupin Teemu Ruuskaa hyvän CV:n tunnusmerkeistä:

Hyvin tehty ansioluettelo hakukirjettä tärkeämpi – tällainen on kiinnostava CV

Moni työnhakija lähettelee kymmeniä hakemuksia kiinnostaviin työpaikkoihin, mutta haastattelukutsua ei kuulu. Syynä voi olla vääränlainen ansioluettelo eli CV.

– Usein rekrytoijat lukevat haun alkuvaiheessa pelkän CV:n ja vasta sitten katsovat myös hakukirjettä, kehitysjohtaja Teemu Ruuska suorahakuyhtiö InHunt Groupista valottaa.

– Ammattimainen rekrytoija päättää puolessa minuutissa, kiinnostaako CV ja siten myös hakija, rekrytointipäällikkö Virpi Mäentaus rekrytointiyhtiö Manpowerista puolestaan sanoo.

Mistä rekrytointiammattilainen tunnistaa hyvän CV:n? Mäentaus ja Ruuska ovat yksimieleisiä siitä, että CV kannattaa aina muokata haettavan työn mukaan. Yleisansioluettelon lähettely on ajanhukkaa.

Kiinnostusta herättävä CV on selkeä ja antaa tarpeeksi tietoa hakijan persoonasta ja osaamisesta. Mitä vähemmän rekrytoijalle nousee kysymyksiä hakijasta, sen parempi. Omista taidoista pitää antaa realistinen kuva ja muistaa, että valheella on lyhyet jäljet myös työnhaussa.

Hyvälaatuisen ja asiallisen kuvan laittaminen CV:hen kannattaa Mäentauksen ja Ruuskan mukaan aina, koska näin hakija jää paremmin rekrytoijan mieleen. Kuvan lisäksi vakavasti otettavassa CV:ssä on myös suosittelijoiden tiedot.

– Jos CV:ssä ei suoraan lue suosittelijatietoja, ilmoita, että tarvittaessa voit ne toimittaa, Mäentaus sanoo.

Yksi sivu on vanhentunut ohje

CV:n alusta on aina löydyttävä hakijan perustiedot eli nimi, osoite, puhelinnumero ja sähköpostiosoite. Mäentaus kertoo, että joskus varsinkin puhelinnumero unohtuu hakijoilta ansioluettelosta.

Iän kertominen jakaa hieman rekrytoijien mielipiteet. Ruuska neuvoo hakijaa laittamaan iän, koska sitä rekrytoija jää kuitenkin pohtimaan. Mäentauksen mukaan syntymäajan voi hyvin merkitä, mutta ikää ei tule korostaa, koska osaamisen ja aidon motivaation esille tuominen on tärkeintä. Perustietojen jälkeen varsinainen CV kannattaa aloittaa lyhyellä tiivistelmällä hakijan keskeisistä vahvuuksista.

– Tiivistä noin 50:een sanaan muutama avainasia, joka vastaa myös haettavaa tehtävää, Ruuska opastaa.

– Jos olet vastavalmistunut tai tällä hetkellä ilman työtä, kerro tiivistelmässä, mihin tähtäät työelämässä, Mäentaus jatkaa.

Työkokemus luetellaan CV:ssä aina uusimmasta vanhimpaan. Tärkeintä on tuoda esiin juuri se kokemus, josta tuleva työnantaja hyötyy eniten.

– Työkokemusta on aina myös avattava työnantajalle. Ei riitä, että ilmoittaa pelkän työnimikkeen. Rekrytoijalle on kerrottava, mitä tehtäviä työ on sisältänyt ja onko ollut vastuussa esimerkiksi projekteista.

Koulutustiedot kerrotaan vasta työkokemuksen jälkeen, paitsi jos työkokemusta on vielä vähän tai ei ollenkaan. Kielitaidon ja it-taitojen osalta on työkokemuksen tavoin tärkeää selostaa tarkemmin, millaista todellinen osaaminen on.

– Kerro tarkemmin, oletko käyttänyt kieltä työssä tai opiskelussa tai oletko ollut vaihdossa tai töissä ulkomailla, Mäentaus opastaa.

Ansioluettelon ihannemitasta rekrytoinnin ammattilaiset ovat käyneet ikuisuusvääntöä. Teemu Ruuska suosittelee CV:n tiivistämistä korkeintaan kahteen sivuun.

– Työkokemuksen viimeisin 10 vuotta on ratkaiseva tekijä. Todella vanha työkokemus kannattaa kuitata samassa virkkeessä tai jättää kokonaan pois.

Virpi Mäentaus puolestaan sanoo, että jos hakija on todella kokenut, CV voi olla pidempikin.

– Törmään alalla edelleen kouluttajiin, jotka sanovat, että CV:n maksimipituus on yksi sivu. Se on ainakin 15 vuotta vanha ohje!

Anne Helenius

Jaa somessa:

avoin työpaikka ikoni

Rekrytointi tulossa?

Autamme mielellämme. Ota meihin
yhteyttä ja palaamme sinulle 24h sisällä.

Viimeisimmät

Uutiset

Liity sisäpiiriin ja

Tilaa InHunt Groupin Uutiskirje

Vastaanota sähköpostiisi tieto uusista avoimista työpaikoista, blogi-postauksista ja podcast-jaksoista.

Uusimmat työpaikat
Toimitusjohtaja
Vastaava päätoimittaja
Toimitusjohtaja
Production Director
Talousjohtaja
Uusimmat

Blogista

Asiakaspalautteet osana työntekijäkokemusta
Asiakaspalautteet osana työntekijäkokemusta
Asiakaspalautteet osana työntekijäkokemusta Haastattelimme tutkimusyritys Sailerin toimitusjohtaja Hannu Uotilaa. Pääset kuuntelemaan podcast-haastattelun täältä....
Kannattaako_tyonantajamielikuvan_kehittaminen_inhunt
Kannattaako työnantajamielikuvaa kehittää?
Kannattaako työnantajamielikuvaa kehittää? Hannu Uotila on uuden ajan tutkimuksen pioneeri, asiakaskokemuksen ja tutkimuksen asiantuntija. Hän on myös Cannes-palkittu...
InHuntBlogi_Hallitustyön _vastuu _uudessa_muuntuvassa_toimintaympäristössä
Hallitustyön vastuu uudessa muuntuvassa toimintaympäristössä
Hallitustyön vastuu uudessa muuntuvassa toimintaympäristössä Haastattelemme Taru Lindemania hallitustyöhön kaivatuista osaamisista. Pääset kuuntelemaan podcast-haastattelun...
InHunt Blogi: Hallitustyön syventävät opinnot
Hallitustyön syventävät opinnot
Hallitustyön syventävät opinnot Taru Lindeman, Boardmanin toimitusjohtaja on yksi maamme kokeneimpia hallitustyön asiantuntijoita. Boardman on osaamisverkosto,...
yhteistyö kättely ikoni

Haluatko kuulla lisää palveluistamme?

  Ota yhteyttä ja
  palaamme sinulle
  24h sisällä.

  InHunt Group logo

  InHunt Group perustettu vuonna 2008  ja on nyt Suomen suurin suorahakutoimija. InHunt toimii jo kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa.  Lisäksi InHunt Groupilla on oma kansainvälinen suorahakuverkosto – InHunt World, joka kattaa 45 maata ja kokoaa parhaat paikalliset toimijat yhteen. InHunt apunasi – ympäri maailman.

  Tilaa uutiskirje

  YHTEYSTIEDOT

  myynti@inhunt.fi

  Äyritie 12 C (Forte)
  01510 Vantaa