Vinkit työnhakuun

Jaa somessa:

1. Oma kokemus, osaaminen ja vahvuudet

Ihan aluksi olisi tärkeä käydä läpi omaa työhistoriaa ja laittaa ihan konkreettisesti paperille se, mitä on tehnyt, mitä on saanut aikaan ja miksi jonkun kannattaisi palkata juuri sinut. Tähän liittyy vahvasti oma koulutus, hankittu kokemus, osaaminen, tulokset, persoona ja motivaatio.

2. Miksi joku palkkaisi minut?

Suomessa edelleen on työnantajien markkinat, joka tarkoittaa sitä, että heillä on usein varaa mistä valita. Näin olisi erittäin tärkeä kirkastaa se miksi jonkun kannattaisi palkata juuri sinut? Itse lähtisin avaamaan tätä sitä kautta, että mitä olet saanut aikaan (=konkreettiset tulokset) ja ennen kaikkea mitä yritys voisi saada palkatessaan sinut.

3. Tehtävät ja yritykset

Käy läpi tehtäviä ja mieti mihin sinulla on aidosti mahdollisuudet. Valitettavasti yritykset etsivät aika lailla valmiita tapauksia ja näin se klisee, että ”on nopea oppimaan” ei valitettavasti usein riitä. Eli ole itselle rehellinen ja kohdista katseesi 80% niihin paikkoihin, jotka aidosti hallitset, mutta jotka tarjoavat samalla jotain uutta. 20% voi sitten olla enemmän niitä, joihin et välttämättä täytä läheskään kaikkia kriteerejä, mutta uskot suoriutuvasi erinomaisesti.

4. Paperit kuntoon

Edelleen CV ja työhakemus ovat välttämättömiä onnistuneen työnhaun kannalta. Olen sen verran monta kirjoitusta niistä kirjoittanut, että en ala niitä tässä avamaan. Kirjoitukset löytyvät tuolta oikeasta laidasta, kun klikkaat esim. kategoriaa ”CV”.

5. Online presenssi kuntoon

Yhä useampi hakija erottuu positiivisesti edukseen omalla online presenssillä. Kevyimmillään tämä tarkoittaa hyvää LinkedIn profiilia, mutta parhaimmillaan muiden kanavien kuten Twitter & Pinterest aktiivista hyödyntämistä sekä omia www-sivuja tai sivuja palveluissa kuten branded.me. Kirjoitukset, artikkelit ja haastattelut eri medioissa ovat myös omiaan vahventamaan ja luomaan kuvaa jonkun alan tai aiheen asiantuntijana.

6. Löydä mielenkiintoiset paikat

Omat verkostot. Ihmiset löytävät usein uuden työpaikan omien verkostojensa kautta. Se ei kuitenkaan tapahdu ilman, että ei tekisi itse asialle jotain. Joten on hyvä aktivoitua ihan esim. sähköpostin ja LinkedInin avulla ja levittää sanaa omaan kontaktiverkostoon, että olisi uutta mahdollisuutta vailla. Tämäkin kannattaa tehdä harkitusti ja olla ensiksi yhteydessä sellaisiin henkilöihin, jotka ovat merkittävissä positioissa ja/tai omaavat ison kontaktiverkoston.

Suorahakuyritykset. Lue edellinen kirjoitukseni, miten lähestyt suorahakuyrityksiä.

Työpaikkasivustot. Vaikka tutkitusti suhteellisen pieni osa työpaikoista tänä päivänä tulee julkiseen levitykseen, niin on se kuitenkin väylä, jota pitkin moni edelleen työllistyy. Suomen suosituimpia työpaikkasivustoja ovat https://tyopaikat.oikotie.fi/ , http://www.monster.fi/, https://duunitori.fi/ ja https://tyopaikat.suomi24.fi/. Myös LinkedInin “jobs” osio on kasvattanut paljon suosiotaan ja sitä kannattaa tasaisesti vilkuilla.

7. Analysoi mitä yritys on hakemassa

Käy läpi työpaikkailmoitus ja kirjaa sieltä tärkeimmät asiat ylös. Jos työpaikkailmoituksessa sanotaan esimerkiksi näin: ”Menestyt tehtävässä, kun sinulla on vankka kokemus henkilöstön osaamisen kehittämisestä, verkon kautta oppimisen mahdollistamisesta, erilaisten alan palveluntarjoajien kanssa toimimisesta ja palvelujen kilpailuttamisesta.”. Tuosta kirjoittaisin ylös asiat, kuten henkilöstön osaamisen kehittäminen, verkon kautta oppiminen, palvelutarjoajien tunteminen, palveluiden hankkiminen ja kilpailuttaminen.

8. Optimoi

Omat kokemukset sekä tutkimukset tukevat tätä. Eli jokainen hakemus, jonka lähetät pitäisi muokata vastaamaan kyseistä paikkaa. Itse puhun usein työnhaun optimoinnista. Älä oleta, että rekrytoijalla olisi aikaa tutkia papereita. Tee asia hänelle helpoksi ja vastaa työpaikkailmoitukseen tai avoinna olevaan tehtävään työhakemuksellasi ja CV:lläsi. Eli edellistä kohtaa mukaillen, niin pidä huoli, että listatut asiat löytyvät käytännössä sanasta sanaan hakemuksestasi ja mahdollisuuksien mukaan myös CV:stäsi.

9. Ole aktiivinen

Aktiivisuus on harvemmin pahasta ja hyvin usein kannusta ihmisiä soittamaan esim. ennen hakemuksen lähettämistä ja esittämään muutaman hyvän kysymyksen. Kun tämä soitto on tehty ja kontakti rekrytoijaan luotu, ei myöskään ole huono idea lähettää kontaktipyyntöä esim. LinkedInissä. Näin jos olet onnistunut puhelinsoitolla herättämään mielenkiinnon, niin rekrytoija varmasti käy vilkaisemassa kontaktipyynnön jälkeen profiiliasi, jolla olet taas ottanut askeleen lähemmäksi työhaastattelua.

10. Toista, toista ja toista.

Itse uskon määrän ja laadun voimaan. Työnhaku on parhaimmillaan tai pahimmillaan kokopäivätyö ja näin se pitäisi ajatellakin varsinkin siinä vaiheessa, jos on ilman työtä. Tavoitteeksi voisi laittaa, että haet yhteen paikkaan per päivä, joka tarkoittaa sitä, että jos sen tekee huolella, kuluu siihen helposti useampi tunti. Se voi jostakin tuntua paljolta, mutta itse jos olisin vastaavassa tilanteessa niin todennäköisesti aika, jonka käyttäisin olisi vielä todella paljon enemmän. En voisi kuvitella siinä vaiheessa itselleni mitään muuta tärkeämpää asiaa, kun löytää itselleni mielenkiintoinen uusi työpaikka. Ja vaikka työnhakuun käyttäisi sen 8 tuntia päivässä, niin on se fakta, että edelleen aikaa riittää perheelle, ystäville ja harrastuksille. Nyt on kyse vain siitä, että mitä elämältä haluaa ja kuinka paljon.

Kirjoittanut,

Teemu Ruuska

http://fi.linkedin.com/in/teemuruuska/

http://teemuruuska.branded.me/

Kirjoittaja Teemu Ruuska tuli InHuntiin vuonna 2009 ja on siitä asti toiminut rekrytoinnin parissa. Tällä hetkellä Teemu toimii InHunt Groupin digijohtajana sekä on Hunting Heads Espanjan toimitusjohtaja. Hunting Heads yksi maailman johtavista suorahakuketjuista johon InHunt Group liittyi vuonna 2013.

Seuraa InHuntia LinkedInissä:

http://www.linkedin.com/company/inhunt-group-oy

Tykkää InHuntista Facebookissa:

https://www.facebook.com/InhuntGroup

Seuraa InHuntia Twitterissä:

https://twitter.com/InHuntGroup

Jaa somessa:
avoin työpaikka ikoni

Rekrytointi tulossa?

Autamme mielellämme. Ota meihin
yhteyttä ja palaamme sinulle 24h sisällä.

Liity sisäpiiriin ja

Tilaa InHunt Groupin Uutiskirje

Vastaanota sähköpostiisi tieto uusista avoimista työpaikoista, blogi-postauksista ja podcast-jaksoista.

Uusimmat työpaikat
InHunt Group logo
Headhunter
Country Retail Manager
Markkinointijohtaja, Varusteleka
Sales Manager, Abena Finland Oy
Aluejohtaja
Uusimmat

Blogista

InHuntBlog__1200x630px_plain
InHuntin Advisory Board -toimintamalli täydentyy uudella konseptilla, Ambassadorilla
InHuntin Advisory Board -toimintamalli täydentyy uudella konseptilla, Ambassadorilla, joka on käytössä Metson Women’s Leadership Forumilla.
InHunt_hallitushakuDSC00328_HD
Hallituspaikan haku -valmennus: Suuri suosio ja innostuneita osallistujia
InHunt Groupin Hallituspaikan haku -valmennus on saanut suuren suosion ja vuoden 2024 ensimmäinen tilaisuus oli jälleen täynnä.
Kaupan ja elintarvike- alan osaajat_InHuntGroup_plain2
Varmista parhaat osaajat kaupan alan tehtäviin - näin onnistut!
InHuntin kaupan alan osaajapooli kattaa laajasti toimialaosaajia vähittäis- ja tukkukaupasta sekä elintarviketoimialalta.
Liitot, yhdistykset ja säätiöt_pooli_InHuntGroup_plain3
Miten välttää kymmenien tuhansien eurojen virheinvestointi liiton, järjestön tai säätiön rekrytoinnissa?
Suomessa kolmas sektori on täynnä monipuolisia toimijoita, jotka tarvitsevat parhaita osaajia menestyäkseen. Miten suorahaku voi olla avain onnistuneeseen rekrytointiin...
yhteistyö kättely ikoni

Haluatko kuulla lisää palveluistamme?

  Ota yhteyttä ja
  palaamme sinulle
  24h sisällä.

  InHunt Group on perustettu vuonna 2008  ja on nyt Suomen suurin suorahakutoimija. InHunt toimii jo kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa.  Lisäksi InHunt Groupilla on oma kansainvälinen suorahakuverkosto – InHunt World, joka kattaa 29 maata ja kokoaa parhaat paikalliset toimijat yhteen. InHunt apunasi – ympäri maailman.

  Tilaa uutiskirje

  YHTEYSTIEDOT

  myynti@inhunt.fi

  Äyritie 12 C (Forte)
  01510 Vantaa