Aina tasaisin väliajoin saa Suomen mediasta lukea esimerkkejä Yhdysvaltalaisista yrityksistä ja heidän ”kikoista” sekä mitä eriskummallisimmista kysymyksistä työhaastattelutilanteessa. Viimeksi tämänlainen kirjoitus oli Taloussanomissa, jossa kerrottiin ”suosittujen jättifirmojen työhaastattelukikoista”. Itse toivon syvästi, että yksikään suomalainen firma tai rekrytointia tekevä henkilö ei ota näistä mallia. Ei varsinkaan silloin, kun haetaan henkilöä tärkeään positioon.

Seuraavassa muutama syy, miksi:

  1. Suomessa yksikään firma ei ole Google, Facebook tai Amazon

Yhdelläkään suomalaisella firmalla ei ole sellaista brändiä, joka automaattisesti houkuttelisi parhaat työntekijät heille. Tutkimukset muutenkin osoittavat, että huippuosaajat tänä päivänä karsastavat isoja yrityksiä ja haluavat enemmän vapautta sekä nähdä konkreettisemmin oman työnsä jäljen. Google, Facebook ja Amazon varmasti pystyvät varsinkin perus entry levelin hommiin pyörittämään hakijoita aivan kuten haluavat. Kuitenkin Piilaaksossa tällä hetkellä vallitsee valtava osaajapula ja näin aivan varmasti, kun tärkeään positioon rekrytään henkilöä, unohtuu ”kikat” ja kaikki paukut laitetaan siihen, että saadaan kandille myytyä ajatus uudesta työpaikasta.

  1. Kandidaateille täytyy myös myydä

Se, että henkilö on lähtenyt hakemaan paikkaa, on jo (yleensä) osoitus siitä, että tehtävä kiinnostaa. On kuitenkin aivan turha kuvitella, että jokainen työnhakija olisi siltä istumalta valmis aloittamaan työt. Tämä usein unohtuu ja työhaastattelutilanne on armotonta valmiiksi mietittyjen kysymysten pommittamista kandidaatin suuntaan, joka on samalla yksi varmimmista tavoista menettää hyvä työnhakija. Olisi hyvä muistaa, että työnhakutilanteessa usein molemmat osapuolet arvioivat soveltuvuutta itselleen ja näin keskittyisin enemmänkin rakentamaan hyvän keskustelun. Sitä kautta selvittäisin konkreettiset ja tehtävässä menestymiseen vaadittavat asiat sekä myisin samalla yritystä ja tehtävää.

  1. Hakijakokemus

Omaan kokemukseeni nojaten, liian usein hakijoille jää negatiivinen kokemus työnhakuprosessista sekä yrityksestä, joka on sitä hoitanut. Usein kuitenkin kokemukset pidetään omana tietonaan, koska työnhaku voi ja on monelle arka aihe, varsinkin silloin jos on samaa aikaa jossakin töissä. Tämä tarkoittaa sitä, että yritykset ovat voineet olla aika rauhallisin mielin. Kuitenkin on nousemassa palveluita kuten Glassdoor.com, jossa voi anonyymisti arvostella yrityksiä ja mm. heidän rekrytointiprosessejaan. Siinä vaiheessa, kun tämänlaiset palvelut rantautuvat kunnolla myös Suomeen, tulee moni yritys saamaan varmasti aika rankkaakin palautetta. Ja se ei ainakaan tule helpottamaan uusien hyvien henkilöiden rekrytointia.

Kirjoittanut,

Teemu Ruuska

http://fi.linkedin.com/in/teemuruuska/

http://teemuruuska.branded.me/

Kirjoittaja Teemu Ruuska tuli InHuntiin vuonna 2009 ja on siitä asti toiminut rekrytoinnin parissa. Tällä hetkellä Teemu toimii InHunt Groupin digijohtajana sekä on Hunting Heads Espanjan toimitusjohtaja. Hunting Heads yksi maailman johtavista suorahakuketjuista johon InHunt Group liittyi vuonna 2013.

Seuraa InHuntia LinkedInissä:

http://www.linkedin.com/company/inhunt-group-oy

Tykkää InHuntista Facebookissa:

https://www.facebook.com/InhuntGroup

Seuraa InHuntia Twitterissä:

https://twitter.com/InHuntGroup