Rekrytoijien ennakkoasenteista kokeneempia hakijoita kohtaan

Jaa somessa:

Oulun aluejohtajamme Stig Hedberg kirjoitti pari kuukautta sitten kirjoituksen, joka sai LinkedInissä hetkessä yli 100.000 näyttöä, toistatuhatta tykkäystä ja toistasataa kommenttia osakseen. Eilen toimitusjohtajamme Kari Juutilainen tiivisti Stigun kirjoituksen parin minuutin videoon, jonka pystyt katsomaan tästä:

(Kirjoitus jatkuu videon alla)

 

 

Minulla on ollut luonnoksissa jo pidemmän aikaa tähän samaiseen aiheeseen liittyvä kirjoitus ja ajattelin, että nyt on sopiva hetki se myös julkaista oikeastaan kahdestakin syystä. Ensinnäkin, se on hyvää jatkoa aiheelle ja konkreettinen esimerkki niistä haasteista, joita kokeneemmat hakijat usein kohtaavat rekrytointiprosesseissa. Toiseksi, tämä asia tuntuu monia kummastuttavan ja ihmetellään, miksi ylipäätänsä tästä tarvitsee keskustella ja eikö se ole päivänselvää, että kyllä yli 50-vuotiaan voi ja kannattaa palkata.

 

Itsellenikään ei ole tästä epäselvyyttä ja olen käytännössä koko työurani työskennellyt lähes kaksi kertaa itseäni vanhempien työtovereiden kanssa. Nyt toki ”jo” 32-vuoden iässä tuo alkaa vähän kaventumaan ja esim. näihin viisikymppisiin on ”enää” parikymmentä vuotta matkaa. 😀 Voisin kirjoittaa useita sivuja siitä, kuinka paljon olen hyötynyt itseäni huomattavasti kokeneempien henkilöiden kanssa työskentelystä ja kuinka merkittävä tekijä se on ollut omalle uralleni, mutta jääköön se vielä toiseen kertaan.

 

Kuitenkin rekrytointeja tehtäessä ennakkoluulot ja tässä tapauksessa ikäsyrjintä nostavat yllättävän usein päätään. Tästä sain taas loistava esimerkin jonkin aikaa sitten, kun keskustelin yhden itselleni läheisen henkilön kanssa, jonka ikä lähentelee kuutosella alkavaa. Hän oli mukana yhdessä erittäin tunnetun suomalaisen yrityksen rekrytointiprosessissa, jossa he hakivat kylläkin kokeneempaa henkilöä vaativaan asiantuntijapositioon.

 

Tässä käytännössä sanasta sanaan rekrytointia tehneen henkilön kommentti haastattelutilanteessa:

 

”No, rehellisesti sanoen mietin kyllä ikääsi… mutta nyt, kun olemme tavanneet, minun on sanottava, että sinulla on aivan mahtava osaaminen ja tietotaito, etkä todellakaan kyllä näytä ikäiseltäsi.”

 

Haastattelun jälkeen keskustelimme siitä, kuinka haastattelu oli mennyt. Hän sanoi haastattelun menneen hyvin, mutta samalla kertoi tuon tilanteen ja totesi, että tavallaan on vaikea suhtautua kommenttiin, joka sisältää sekä kehun, että loukkauksen samassa lauseessa.

 

Totesin hänelle, että valitettavasti tuossa ei ole mitään uutta ja se on se todellisuus, jonka kanssa useimmat yli viisikymppiset joutuvat elämään. Mahdollisuuksia on koko ajan vähemmän tarjolla ja yleensä tarvitsee tehdä huomattavasti enemmän töitä sen eteen, jotta uusi työpaikka ja mahdollisuus löytyy. Ja yksi syy tähän on, että on paljon rekrytoijia, jotka siirtävät automaattisesti ko. kandit sivuun pelkän iän perusteella.

 

Olen todella useita kertoja väkisin työntänyt jonkun vähän kokeneemman henkilön asiakkaan eteen ennakkoluuloista ja vastusteluista huolimatta. Olen usein joutunut laittamaan itseni erittäin isosti likoon ja käytännössä oman pääni pantiksi siitä, että tämä henkilö kannattaa tavata. Eikä ole yksi eikä kaksi kertaa, kun asiakas on sitten loppuen lopuksi päätynyt tähän finalistiporukan kokeneimpaan henkilöön.

 

Kirjoittanut,

Teemu Ruuska

http://fi.linkedin.com/in/teemuruuska/

 

Kirjoittaja Teemu Ruuska tuli InHuntiin vuonna 2009 ja on siitä asti toiminut rekrytoinnin parissa. Teemu on asunut Madridissa, Espanjassa vuodesta 2014 ja vastaa tällä hetkellä InHuntin kansainvälisestä suorahakuverkostosta InHunt Worldistä. Viime vuodet Teemu on keskittynyt digitalisaatioon ja ennen kaikkea digitaaliseen transformaatioon rekrytointi- ja suorahakualalla.

Jaa somessa:
avoin työpaikka ikoni

Rekrytointi tulossa?

Autamme mielellämme. Ota meihin
yhteyttä ja palaamme sinulle 24h sisällä.

Liity sisäpiiriin ja

Tilaa InHunt Groupin Uutiskirje

Vastaanota sähköpostiisi tieto uusista avoimista työpaikoista, blogi-postauksista ja podcast-jaksoista.

Uusimmat työpaikat
InHunt Group logo
CEO, Senior C-level Business Executive
Toiminnanjohtaja
Engagement Director, Public Sector, Nordcloud
Ravintolatoimenjohtaja
Myyntijohtaja, Louhe Oy
Uusimmat

Blogista

Nopeasti muuttuva teknologia ja kiristyvät turvallisuusvaatimukset haastavat hallitukset _1200px_2
Haastattelussa hallitustyön ammattilainen Timo Lappi – moderni hallitus kehittyy ja kehittää
Haastattelussa hallitustyön ammattilainen Timo Lappi – moderni hallitus kehittyy ja kehittää.
InHuntBlog_Työnantajat rekrytoivat myös joulukuussa_plain
Työnantajat rekrytoivat myös joulukuussa – näin erotut joukosta
Unelmien työpaikan etsiminen voi tuntua loputtomalta prosessilta. Vaikka et aina voi itse päättää, milloin aloitat työnhaun, voit parantaa mahdollisuuksiasi...
Kiinteä korvaus vai “success fee” rekrytointikumppanille avainhenkilöitä haettaessa. Kuvassa henkilö punnitsee ajatuksia rekrytointia suunnitellessa.
Kiinteä korvaus vai “success fee” rekrytointikumppanille avainhenkilöitä haettaessa
Avainhenkilöiden rekrytointi on aikaa vievä ja haastava prosessi. Lue kolme syytä, miksi kiinteä palkkio voittaa success fee -palkkion.
InHuntBlog_Miten hyödyntää ehdokkaiden arviointia rekrytointiprosessin parantamiseksi_1200px_plain
Miten hyödyntää ehdokkaiden arviointia rekrytointiprosessin parantamiseksi
Miten löydät juuri oikean henkilön työtehtävään? Ehdokkaiden arvioinnin avulla voit tehdä perustellumpia rekrytointipäätöksiä. Lue lisää>>
yhteistyö kättely ikoni

Haluatko kuulla lisää palveluistamme?

    Ota yhteyttä ja
    palaamme sinulle
    24h sisällä.

    InHunt Group on perustettu vuonna 2008  ja on nyt Suomen suurin suorahakutoimija. InHunt toimii jo kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa.  Lisäksi InHunt Groupilla on oma kansainvälinen suorahakuverkosto – InHunt World, joka kattaa 29 maata ja kokoaa parhaat paikalliset toimijat yhteen. InHunt apunasi – ympäri maailman.

    Tilaa uutiskirje

    YHTEYSTIEDOT

    myynti@inhunt.fi

    Äyritie 12 C
    (vastaanotto Äyritie 12 B)
    01510 Vantaa

    Artikkelisarja rekrytointiprosessin parantamiseksi

    Teen itse ja säästän - vai säästänkö?

    Jätä sähköpostiosoitteesi, niin lähetämme sinulle kolme faktantäyteistä työnantajille ja yrityksen päättäjille suunnattua asiantuntija-artikkelia sekä viikottaisen uutiskirjeemme. Voit halutessasi poistua postituslistalta uutiskirjeen lopussa olevasta linkistä.