Oulun aluejohtajamme Stig Hedberg kirjoitti pari kuukautta sitten kirjoituksen, joka sai LinkedInissä hetkessä yli 100.000 näyttöä, toistatuhatta tykkäystä ja toistasataa kommenttia osakseen. Eilen toimitusjohtajamme Kari Juutilainen tiivisti Stigun kirjoituksen parin minuutin videoon, jonka pystyt katsomaan tästä:

(Kirjoitus jatkuu videon alla)

 

 

Minulla on ollut luonnoksissa jo pidemmän aikaa tähän samaiseen aiheeseen liittyvä kirjoitus ja ajattelin, että nyt on sopiva hetki se myös julkaista oikeastaan kahdestakin syystä. Ensinnäkin, se on hyvää jatkoa aiheelle ja konkreettinen esimerkki niistä haasteista, joita kokeneemmat hakijat usein kohtaavat rekrytointiprosesseissa. Toiseksi, tämä asia tuntuu monia kummastuttavan ja ihmetellään, miksi ylipäätänsä tästä tarvitsee keskustella ja eikö se ole päivänselvää, että kyllä yli 50-vuotiaan voi ja kannattaa palkata.

 

Itsellenikään ei ole tästä epäselvyyttä ja olen käytännössä koko työurani työskennellyt lähes kaksi kertaa itseäni vanhempien työtovereiden kanssa. Nyt toki ”jo” 32-vuoden iässä tuo alkaa vähän kaventumaan ja esim. näihin viisikymppisiin on ”enää” parikymmentä vuotta matkaa. 😀 Voisin kirjoittaa useita sivuja siitä, kuinka paljon olen hyötynyt itseäni huomattavasti kokeneempien henkilöiden kanssa työskentelystä ja kuinka merkittävä tekijä se on ollut omalle uralleni, mutta jääköön se vielä toiseen kertaan.

 

Kuitenkin rekrytointeja tehtäessä ennakkoluulot ja tässä tapauksessa ikäsyrjintä nostavat yllättävän usein päätään. Tästä sain taas loistava esimerkin jonkin aikaa sitten, kun keskustelin yhden itselleni läheisen henkilön kanssa, jonka ikä lähentelee kuutosella alkavaa. Hän oli mukana yhdessä erittäin tunnetun suomalaisen yrityksen rekrytointiprosessissa, jossa he hakivat kylläkin kokeneempaa henkilöä vaativaan asiantuntijapositioon.

 

Tässä käytännössä sanasta sanaan rekrytointia tehneen henkilön kommentti haastattelutilanteessa:

 

”No, rehellisesti sanoen mietin kyllä ikääsi… mutta nyt, kun olemme tavanneet, minun on sanottava, että sinulla on aivan mahtava osaaminen ja tietotaito, etkä todellakaan kyllä näytä ikäiseltäsi.”

 

Haastattelun jälkeen keskustelimme siitä, kuinka haastattelu oli mennyt. Hän sanoi haastattelun menneen hyvin, mutta samalla kertoi tuon tilanteen ja totesi, että tavallaan on vaikea suhtautua kommenttiin, joka sisältää sekä kehun, että loukkauksen samassa lauseessa.

 

Totesin hänelle, että valitettavasti tuossa ei ole mitään uutta ja se on se todellisuus, jonka kanssa useimmat yli viisikymppiset joutuvat elämään. Mahdollisuuksia on koko ajan vähemmän tarjolla ja yleensä tarvitsee tehdä huomattavasti enemmän töitä sen eteen, jotta uusi työpaikka ja mahdollisuus löytyy. Ja yksi syy tähän on, että on paljon rekrytoijia, jotka siirtävät automaattisesti ko. kandit sivuun pelkän iän perusteella.

 

Olen todella useita kertoja väkisin työntänyt jonkun vähän kokeneemman henkilön asiakkaan eteen ennakkoluuloista ja vastusteluista huolimatta. Olen usein joutunut laittamaan itseni erittäin isosti likoon ja käytännössä oman pääni pantiksi siitä, että tämä henkilö kannattaa tavata. Eikä ole yksi eikä kaksi kertaa, kun asiakas on sitten loppuen lopuksi päätynyt tähän finalistiporukan kokeneimpaan henkilöön.

 

Kirjoittanut,

Teemu Ruuska

http://fi.linkedin.com/in/teemuruuska/

 

Kirjoittaja Teemu Ruuska tuli InHuntiin vuonna 2009 ja on siitä asti toiminut rekrytoinnin parissa. Teemu on asunut Madridissa, Espanjassa vuodesta 2014 ja vastaa tällä hetkellä InHuntin kansainvälisestä suorahakuverkostosta InHunt Worldistä. Viime vuodet Teemu on keskittynyt digitalisaatioon ja ennen kaikkea digitaaliseen transformaatioon rekrytointi- ja suorahakualalla.