Vaikka et toisi itseäsi esiin, joku muu sen tekee

Tammikuussa kirjoitin kirjoituksen otsikolla ”Hyvä henkilöbrändi vie parhaat työtarjoukset” ja se herätti paljon hyvää keskustelua. Jonkun verran tuli myös palautetta siitä, etteikö osaaminen tai koulutus enää merkkaa mitään, vaan se kuinka osaa tuoda itseään ja osaamistaan esiin esim. sosiaalisissa medioissa?

 

Näitä kommentteja kun luki ja kirjoitti niihin vastauksia, niin ymmärsin kyllä huolen ja kannan, koska monelle itsensä esiin tuominen ei ole sitä ominta. Se ei tosin tarkoita sitä, etteikö se jollekin toiselle olisi ja jos tämä henkilö vie työpaikan oman nenän edestä, ei siinä ainakaan hirveästi kannata jäädä sitä surkuttelemaan vaan miettiä, mitä voisi jatkossa tehdä eri tavalla ja paremmin.

 

Valitettavasti pelkällä CV:llä ei enää ihan hirveän pitkälle rekrytointiproseseissa tänä päivänä mennä. Syykin on hyvin yksinkertainen: hyväkään CV ei hakijasta kerro vielä juurikaan. CV:stä usein perustietojen lisäksi selviää se, kuinka kauan henkilö on ollut töissä ja missä yrityksessä. Sillä tiedolla toki on painoarvoa, mutta jos on edes pikkasen kartalla siitä, mitkä asiat tänä päivänä vaikuttavat lopullisiin päätöksiin palkattavista henkilöistä, kannattaa miettiä, että olisiko jotain muutakin vielä tehtävissä. Yritykset kun tänä päivänä tuppaavat hakevan omaan organisaatiokulttuuriin sopivia  ”hyviä tyyppejä”, oikeita persoonia, oppimishaluisia ja motivoituneita työntekijöitä. Monta asiaa tulee siis usein ennen varsinaista osaamista tai kokemusta, jotka toki usein täytyy sieltä löytyä.

 

”Eikö osaaminen enää merkkaa mitään?”, on siis kysymys, jonka kuulen hyvin usein. Kyllä se merkkaa, mutta ongelma on, että useat eivät osaa sitä millään tavalla tuoda esiin tai myydä rekrytointitilanteessa. Kuvitellaan, että rekrytoijilla on käsissään joku kristallipallo, josta selviää kuinka hyvä henkilö työssään on. Tässä nykymaailmassa on työntekijöillä / työnhakijoilla aidosti mahdollisuus rakentaa omaa brändiä, tuoda itseään esiin ja tehdä itsestään kiinnostava. Todella moni niin tekeekin ja tulee valituksi. Takaako se sen, että henkilö on parempi kuin se toinen? Ei, mutta rekrytoijan on huomattavasti helpompi tarttua kyseiseen henkilöön, joka on nähnyt vähän enemmän vaivaa.

 

Keskustelin myös hyvän ystäväni kanssa tästä ja hänellä oli myös vaikea ymmärtää tätä. Loppujen lopuksi totesin, että näinhän tässä elämässä suurin osa meistä toimii oli sitten kyse vaikka mistä tahansa arkisestakin päätöksestä. Kun menet esim. ruokakauppaan ja siinä leikkelehyllyllä on kaksi täysin vastaavaa tuotetta, joista toinen on paketoitu läpinäkyvään pakettiin johon on lätkäisty valkoinen etiketti päälle, jossa lukee ”kalkkunaleike”. Tämän vieressä on sitten HK:n uunituore uutuus, joka on ollut eri medioissa aktiivisesti esillä viime viikkojen aikana. HK on myös monelle entuudestaan tuttu brändi ja kun HK:n tuote on hinnaltaankin vielä aikalailla sama, niin tarviiko kysyä, että kumpi piikki on ensiksi tyhjä? Kyseessä on siis sama tuote ja sama hinta, mutta jostain kumman syystä toiset menevät kaupaksi vasta siinä vaiheessa, kun toisia ei ole enää jäljellä.

 

Ja ihan samasta asiasta on rekrytoinnissa usein kyse. Ne joilla on osaamista ja muitakin yrityksen hakemia asioita ja osaavat tuoda ne vielä oikealla tavalla esiin, vievät yleensä parhaat paikat päältä. Tänä päivänä he ovat myös enemmissä määrin niitä henkilöitä, joiden puhelin soi usein ja heille tarjotaan spontaanisti, mitä kiinnostavimpia työmahdollisuuksia.

 

Jaksatko nähdä vaivaa ja tuoda itseäsi esiin ts. myydä itseäsi ja omaa osaamistasi rekrytointiprosessin aikana? Se on täysin sinun päätös. Pidä kuitenkin mielessäsi se, että vaikka sinä et sitä tekisi, niin aivan varmasti joku muu sen tekee.

 

Kirjoittanut,

Teemu Ruuska

http://fi.linkedin.com/in/teemuruuska/

 

Kirjoittaja Teemu Ruuska tuli InHuntiin vuonna 2009 ja on siitä asti toiminut rekrytoinnin parissa. Teemu on asunut Madridissa, Espanjassa vuodesta 2014 ja vastaa tällä hetkellä InHuntin kansainvälisestä suorahakuverkostosta InHunt Worldistä. Viime vuodet Teemu on keskittynyt digitalisaatioon ja ennen kaikkea digitaaliseen transformaatioon rekrytointi- ja suorahakualalla.

Jaa somessa:

avoin työpaikka ikoni

Rekrytointi tulossa?

Autamme mielellämme. Ota meihin
yhteyttä ja palaamme sinulle 24h sisällä.

Viimeisimmät

Uutiset

Henkilökuvassa

Headhunterimme

Liity sisäpiiriin ja

Tilaa InHunt Groupin Uutiskirje

Vastaanota sähköpostiisi tieto uusista avoimista työpaikoista, blogi-postauksista ja podcast-jaksoista.

Uusimmat työpaikat
Rakennuttamisjohtaja
Maajohtaja, Bruhn Spedition Oy
kunnanjohtaja
toiminnanjohtaja
Head of Sales, Business Finance
Uusimmat

Blogista

InHuntBlogi_Oletko vaihtamassa työpaikkaa_ Pidä nämä mielessä, kun teet päätöstä
Oletko vaihtamassa työpaikkaa? Pidä nämä mielessä, kun teet päätöstä.
Hyvin usein näkee tai kuulee, että henkilö on joutunut pettymään sen jälkeen, kun on vaihtanut työpaikkaa. Työpaikan vaihtoon liittyy useita riskejä ja liian...
Tuuli Paasilehto - InHunt Group Oy
Tuuli Paasilehto – Haluatko saada parhaan tekijän - näihin kysymyksiin halutaan vastaus!
Senior Headhunter Tuuli Paasilehto etsii työn ja tekijän täydellistä matchia. Nämä seitsemän kysymystä organisaation kannattaa esittää itselleen.
InHuntBlogi_EU-direktiivi-2026-suomalaisiin pörssiyhtiöihin sukupuolikiintiöt_plain
Uusi EU-direktiivi vaatii suomalaisiin pörssiyhtiöihin sukupuolikiintiöt - tukea vai puskemista?
Yritykset hyötyvät hallitusten kokoonpanossa diversiteetistä, joka ei synny vain sukupuolta tarkastelemalla.
Tomi_henkilökuva_plain korjattu2
Tomi Sohlman – Nämä merkit voivat johtaa työntekijän irtisanoutumiseen
Kokenut headhunter Tomi Sohlman listaa viisi yleisintä syytä, miksi hyvä työntekijä irtisanoutuu. Lue lisää >>
yhteistyö kättely ikoni

Haluatko kuulla lisää palveluistamme?

  Ota yhteyttä ja
  palaamme sinulle
  24h sisällä.

  InHunt Group logo

  InHunt Group on perustettu vuonna 2008  ja on nyt Suomen suurin suorahakutoimija. InHunt toimii jo kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa.  Lisäksi InHunt Groupilla on oma kansainvälinen suorahakuverkosto – InHunt World, joka kattaa 45 maata ja kokoaa parhaat paikalliset toimijat yhteen. InHunt apunasi – ympäri maailman.

  Tilaa uutiskirje

  YHTEYSTIEDOT

  myynti@inhunt.fi

  Äyritie 12 C (Forte)
  01510 Vantaa