Syrjintä rekrytoinnissa

Jaa somessa:

Luin jokin aika sitten jutun, jossa neljä suomalaista julkkista oli hakenut töitä romaninimillä ja vain yksi oli saanut kutsun työhaastatteluun. Hakemukset olivat osa Diakonia-ammattikorkeakoulun koordinoimaa Työnimi-kampanjaa, jonka tavoitteena on edistää romaniväestön työllistymistä.

Toimittaja Tuomas Enbuske, malliuransa jälkeen graafikkona ja yrittäjänä työskennellyt Anne Kukkohovi, catering-yrittäjä ja juontaja Meri-Tuuli Väntsi sekä yritysvalmentaja Jari Sarasvuo hakivat tänä syksynä töitä kenenkään tietämättä.

Nelikko vastasi avoimiin työpaikkailmoituksiin käyttäen tyypillisiä romaninimiä kokeillakseen, miten nimi vaikuttaa työnsaantimahdollisuuksiin. Hakemuksia lähetettiin yhteensä 54 ja hakijat käyttivät omia ansioluettelojaan. Vain yksi sai kutsun haastatteluun.

Jutussa todettiin, että syrjintä liittyy juurikin nimeen ja monille on jopa työvoimaviranomaiset ehdottaneet nimen vaihtamista, kun haetaan töitä. Tästä myös juontuu kampanjan nimi, työnimi.

 

 

Siinä kun monissa muissa maissa peräänkuulutetaan diversiteetin tärkeyttä, niin moni rekrytoija Suomessa sivuttaa täysin henkilöt, joiden sukunimi ei viittaa Suomeen.

Nimen lisäksi toinen suurimmista syrjintään vaikuttavista yksittäisistä asioista on henkilön ikä. Tuntumalta voin sanoa, että siinä vaiheessa, kun henkilön syntymävuoden ekat numerot ovat 1,9 ja 6 katsoo rekrytoija CV:tä jo ihan eri silmällä ja herkästi siirtää sen siihen toiseen ei niin kiinnostavien pinoon. Toki sekin täytyy mainita, että nuorien hakijoiden kohdalla tapahtuu täysin vastaavaa ja heitä syrjitään iän puolesta ihan samalla tavalla.

Onneksi kuitenkin rekrytointikin on muutoksen kourissa ja monille yrityksille ja rekrytoijille riittää jo pelkkä LinkedIn profiili, jossa esim. henkilön ikä ei tule niin selkeästi esille vaan huomio on taidoissa, osaamisessa, kokemuksessa ja potentiaalissa, aivan kuten pitäisikin.

 

Kirjoittanut,

 

Teemu Ruuska

Digitaalisuus | Kansainväliset toiminnot

InHunt Group & InHunt World

www.linkedin.com/in/teemuruuska

 

Kirjoittaja Teemu Ruuska tuli InHuntiin vuonna 2009 ja on siitä asti toiminut rekrytoinnin parissa. Teemu on asunut Madridissa, Espanjassa vuodesta 2014 ja vastaa tällä hetkellä InHuntin kansainvälisestä suorahakuverkostosta InHunt Worldistä. Viime vuodet Teemu on keskittynyt verkkoliiketoimintaan, digitalisaatioon ja digitaaliseen transformaatioon rekrytointi- ja suorahakualalla.

 

Kirjoituksessa käytetyt lähteet: https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005883842.html

Jaa somessa:
avoin työpaikka ikoni

Rekrytointi tulossa?

Autamme mielellämme. Ota meihin
yhteyttä ja palaamme sinulle 24h sisällä.

Liity sisäpiiriin ja

Tilaa InHunt Groupin Uutiskirje

Vastaanota sähköpostiisi tieto uusista avoimista työpaikoista, blogi-postauksista ja podcast-jaksoista.

Uusimmat työpaikat
InHunt Group logo
CEO, Senior C-level Business Executive
Toiminnanjohtaja
Engagement Director, Public Sector, Nordcloud
Ravintolatoimenjohtaja
Myyntijohtaja, Louhe Oy
Uusimmat

Blogista

Nopeasti muuttuva teknologia ja kiristyvät turvallisuusvaatimukset haastavat hallitukset _1200px_2
Haastattelussa hallitustyön ammattilainen Timo Lappi – moderni hallitus kehittyy ja kehittää
Haastattelussa hallitustyön ammattilainen Timo Lappi – moderni hallitus kehittyy ja kehittää.
InHuntBlog_Työnantajat rekrytoivat myös joulukuussa_plain
Työnantajat rekrytoivat myös joulukuussa – näin erotut joukosta
Unelmien työpaikan etsiminen voi tuntua loputtomalta prosessilta. Vaikka et aina voi itse päättää, milloin aloitat työnhaun, voit parantaa mahdollisuuksiasi...
Kiinteä korvaus vai “success fee” rekrytointikumppanille avainhenkilöitä haettaessa. Kuvassa henkilö punnitsee ajatuksia rekrytointia suunnitellessa.
Kiinteä korvaus vai “success fee” rekrytointikumppanille avainhenkilöitä haettaessa
Avainhenkilöiden rekrytointi on aikaa vievä ja haastava prosessi. Lue kolme syytä, miksi kiinteä palkkio voittaa success fee -palkkion.
InHuntBlog_Miten hyödyntää ehdokkaiden arviointia rekrytointiprosessin parantamiseksi_1200px_plain
Miten hyödyntää ehdokkaiden arviointia rekrytointiprosessin parantamiseksi
Miten löydät juuri oikean henkilön työtehtävään? Ehdokkaiden arvioinnin avulla voit tehdä perustellumpia rekrytointipäätöksiä. Lue lisää>>
yhteistyö kättely ikoni

Haluatko kuulla lisää palveluistamme?

    Ota yhteyttä ja
    palaamme sinulle
    24h sisällä.

    InHunt Group on perustettu vuonna 2008  ja on nyt Suomen suurin suorahakutoimija. InHunt toimii jo kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa.  Lisäksi InHunt Groupilla on oma kansainvälinen suorahakuverkosto – InHunt World, joka kattaa 29 maata ja kokoaa parhaat paikalliset toimijat yhteen. InHunt apunasi – ympäri maailman.

    Tilaa uutiskirje

    YHTEYSTIEDOT

    myynti@inhunt.fi

    Äyritie 12 C
    (vastaanotto Äyritie 12 B)
    01510 Vantaa

    Artikkelisarja rekrytointiprosessin parantamiseksi

    Teen itse ja säästän - vai säästänkö?

    Jätä sähköpostiosoitteesi, niin lähetämme sinulle kolme faktantäyteistä työnantajille ja yrityksen päättäjille suunnattua asiantuntija-artikkelia sekä viikottaisen uutiskirjeemme. Voit halutessasi poistua postituslistalta uutiskirjeen lopussa olevasta linkistä.