Toimitusjohtajan rooli yrityksessä ei ole pakollinen, vaan tietoinen valinta, mutta kuitenkin hyvin yleinen sellainen. Hallituksen on usein erittäin järkevää nimittää yhtiöön toimitusjohtaja, joka huolehtii hallinnosta ja sen järjestämisestä hallituksen toimeksiannosta.

Toimitusjohtajaksi pääseminen on monille ajatuksena kiehtova. Onhan toimitusjohtajan rooli kuten muutkin johtajaroolit, houkutteleva. On hienoa johtaa ihmisiä ja asioita, vastata ja päättää – lopulta kaikesta. Mutta ollakseen hyvä toimitusjohtaja, tulee olla myös halua ja kapasiteettia olla jatkuvasti töissä. Tämä on asia, josta toki voi olla montaa mieltä, mutta vakavasti ottaen toimitusjohtaja ei oikeasti sulje työhuoneensa ovea, edes näin korona-aikana neljältä vaan on aina saapuvilla. Aina. Onko se houkuttelevaa, vai onko se ihan ok? Nimittäin jos sitä voi sietää, se ei riitä.

Toimitusjohtajan vapaapäivä?

Työelämän muututtua nyt uusilla tavoilla kuormittavaksi, on hienoa, että elämän tasapainosta puhutaan entistä avoimemmin. Asiaa tutkitaan ja siitä keskustellaan, myös rekrytointitilanteissa. Jokaisen on tärkeää olla oman elämänsä kuskin paikalla ja itse huolehtia, että work-life-balance toteutuu itselle sopivalla tavalla. Näin myös toimitusjohtajien.

Toimitusjohtajan tehtävässä on kuitenkin selvää, että työn ja vapaa-ajan eroa ei käytännössä ole. Töissä ollaan koko ajan, vähintäänkin saapuvilla. Tämä vaatii aivan erilaista lähestymiskulmaa ajankäyttöön, jota kaikilla ei luonteisesti ole. Siksi kaikki eivät ole toimitusjohtajia, tai sellaisina erityisen hyviä.

… kukaan ei tarvitse minua tänään…

Myös toimitusjohtajan on huolehdittava hyvästä kunnosta, latautumisesta ja riittävästä levosta. Hyvä kapasiteetti toimia järkevästi ja tehdä järkeviä päätöksiä lähtee pitkälti omista vastuullisista valinnoista kapasiteetin ylläpitämiseksi.

Jos pohdit toimitusjohtajan tehtävän sopivuutta itsellesi, on hyvä huomata, että tässä tehtävässä valitset roolin, jossa sinua voi tarvita kuka vain, milloin vain, mihin vain. Ja kun tarve kohdistuu toimitusjohtajaan, se todennäköisesti tulee relevantilta taholta. Tarve voi tulla myös hämmentäviltä tahoilta ja jopa tarkempaa paneutumista vaativilla motiiveilla. Sinä olet monen asian kulminaatiopiste ja työväline, et vain hallituksen. Silloin ei suljeta ketään ulkopuolelle, ei panna kännykkää viikonlopuksi kiinni ja hiihtolenkilläkin saattaa olla hyvä ainakin tsekata kuka siellä soittaa.

…tahdon omistaa sinulle vuorokauden
– unohtaa tähden ja sankarin maineen…

Toimitusjohtajan tehtävä on aidosti jännittävä ja kiehtova. Hallitus on päättänyt ottaa roolin käyttöönsä ja siksi tehtävään on syytä suhtautua sen vaatimalla vakavuudella. Monen toimijan ja ihmisen työt ovat siitä riippuvaisia ja hyvä toimitusjohtaja on kullan arvoinen.  

Parhaimmillaan toimitusjohtajan tukena on erinomainen, sparraava ja sitoutunut hallitus. Joskus hallitus voi näyttäytyä toisinkin. Se ennen kaikkea valvoo ja odottaa hyvää tulosta, ja jos sitä ei tule, hallitus on myös se taho, joka erottaa toimitusjohtajan. Tyypillisesti ero astuu voimaan välittömästi. Toimitusjohtajien keskimääräinen uraikä onkin varsin lyhyt. Erottamisen syytä ei myöskään tarvitse ruotia ja jos se jää toimitusjohtajalle itselleen kovin epäselväksi, ehkä hän ei lopulta ollutkaan oikea valinta juuri tähän tehtävään, tai toimitusjohtajan tehtävään ylipäänsä.

Kaikesta tästä huolimatta, ja ehkäpä juuri siksi, toimitusjohtajan tehtävä on houkutteleva. Se, että toimitusjohtajaksi ei pääse ihan kuka tahansa ja ennen kaikkea se, että sinä voisit olla toimitusjohtaja, mairittelee. Se, että olisi kaikki se valta ja liittymäpinnat, kiehtoo. Tehtävä on aidosti mielenkiintoinen ja positio kokonaisvaltainen. Jokainen päivä on erilainen kuin edellinen ja monelle se on juuri unelmien täyttymys

Mutta mieti huolella, tuleeko makea fiilis siitä, että muut pitävät positiota hienona, vai että sinä itse koet aidosti niin? Tämä on sinun elämäsi, ei kenenkään muun. Ja saattaa olla viisasta lähteä siitä, että näitä elämiä on vain tämä yksi. Jokainen päivä on arvokas, olipa se työpäivä tai vapaapäivä tai niiden luonteva yhdistelmä.

Tarja Ilvonen

Toimitusjohtaja

InHunt Boards Oy