Nuijahallitus on historiaa

Hallitustyö kaipaa tuuletusta. Hallitustyön Uusi Musta – sarjan haastattelussa hallitustyön ammattilaiset Leena Niemistö ja Pia Rautakorpi toivovat hallitustushuoneisiin raikasta läpivetoa, joka voisi nostaa hallituksen kyvykkyyden luoda arvoa aivan uudelle tasolle. Hallituksen tehtävä ei ole valvoa sivussa, kun maailma ja asiakkaat muuttuvat. Hallituksen rooli on olla aktiivinen strateginen uudistaja.

Nuijahallitus on historiaa

Yrityksen omistusrakenne ja elinkaari vaikuttavat vahvasti hallitustyöhön ja hallituksen rooliin. Leena ja Pia toivovat kaikissa yrityksissä aktiivisempaa hallituksen kompetenssin hyödyntämistä.

Hallitukselle kannattaa jättää työstettäväksi muutakin kuin päätöksenteko nuijahallituksen tapaan”, Leena sanoo ja jatkaa: ”Parhaimmillaan hallitusta hyödynnetään jo varhaisessa vaiheessa strategiaprosessia, jolloin strategia kypsyy aidossa vuorovaikutuksessa niin johtoryhmän, hallituksen kuin muidenkin sidosryhmien kanssa. Tämän lisäksi strategian toimivuutta tulee arvioida säännöllisesti nopeasti muuttuvassa ympäristössä.

Kuvassa vasemmalta Tarja Ilvonen, Leena Niemistö ja Pia Rautakorpi

Hallituksen jäsenillä on kompetenssia ja näkymää asioihin, jotka eivät yrityksen johtamisen arjessa näyttäydy operatiiviselle johdolle samanlaisina. Hallituksen, toimitusjohtajan ja johtoryhmän avoin ja aktiivinen yhteistyö vaatii luottamusta ja arvostusta kaikilta osapuolilta.

Hyvän hallitustyön reseptiin kuuluvat kompetenssi, kriittisyys, kuuntelu ja kunnioitus. Hallituksen pitää olla tietoinen omasta roolistaan yrityksen kulttuurin ja pelisääntöjen luomisessa”, Pia sanoo.

Jokaisessa yrityksessä kannattaisi säännöllisesti keskustelulla hallituksen roolista ja hallitustyölle asetetuista tavoitteista sekä omistajien että operatiivisen johdon kanssa”, jatkaa Pia.

Startup-oppeja myös hallitustyöhön

Voisiko elinkaaressaan pidemmällä olevat yritykset ottaa oppia startupien ketteryydestä myös hallitustyössä?

Leena ja Pia ovat molemmat sijoittajina NoNoNo:ssa. NoNoNo on radikaali verkkopalvelu, joka auttaa yrityksiä tekemään markkinointia yhdessä omien asiakkaidensa kanssa. Radikaaliksi NoNoNon konseptin tekee brutaalin rehellinen avoimuus, jossa yritykset kutsuvat asiakkaansa antamaan palautetta ja reklamaatioita julkisesti. Pöytä putsataan avoimuudella ja NoNoNon palvelua käyttävät yritykset rakentavat tulevaisuuden kilpailuetua ja kassavirtaa yhdessä vaativimpien asiakkaidensa kanssa.

Sama brutaalin rehellinen ja avoin kulttuuri, joka on NoNoNo:n liiketoimintakonseptissa, näkyy myös yrityksen hallitustyössä ja omistajadialogissa”, kertoo Pia, joka on ollut NoNoNo:n hallituksessa pari vuotta.

Leena ja Pia tunnistavat yrityksen elinkaaren ja omistusrakenteen vaikutuksen hallituksen työskentelyyn. Parhaimmillaan kaikissa yrityksissä voitaisiin kuitenkin hyötyä siitä, että hallitus pystyisi ketterästi tukemaan johtoa strategisesti operatiivisessa johtamisessa.

Ketteryyttä vaaditaan strategiaa ohjaavien skenaarioiden suhteen jokaiselta yritykseltä ja hallitukselta”, Pia muistuttaa ja Leena jatkaa:”Hallituksen ja johtoryhmän keskinäinen luottamus, avoimuus asioiden valmistelussa ja vilpittömässä sparrauksessa ovat elintärkeitä strategisten asioiden käsittelemiseksi hallituksessa.”

Rohkeus uudistaa ja raikastaa hallitustyöskentelyä lähtee rehellisestä kysymyksestä, mitä arvoa hallitustyöskentely yritykselle tuo ja mitä se voisi parhaimmillaan tuottaa. 

Tarja Ilvonen

Toimitusjohtaja

InHunt Boards Oy

Jaa somessa:

avoin työpaikka ikoni

Rekrytointi tulossa?

Autamme mielellämme. Ota meihin
yhteyttä ja palaamme sinulle 24h sisällä.

Viimeisimmät

Uutiset

Liity sisäpiiriin ja

Tilaa InHunt Groupin Uutiskirje

Vastaanota sähköpostiisi tieto uusista avoimista työpaikoista, blogi-postauksista ja podcast-jaksoista.

Uusimmat työpaikat
Toimitusjohtaja
Commercial Director
Factory General Manager
Toimitusketjun johtaja | Supply Chain Director
Liiketoimintajohtaja
Uusimmat

Blogista

InHuntBlogi_johtamisen_vaikutus_tyovoiman_saatavuuteen
Johtamisen vaikutus työvoiman saatavuuteen
Tänä päivänä osaajien houkuttelussa töihin yritysten ja organisaatioiden maine ja työnantajamielikuva ovat koko ajan tärkeämmässä asemassa.
Kullanarvoiset vinkit avoimen työhakemuksen kirjoittamiseen
Kullanarvoiset vinkit avoimen työhakemuksen kirjoittamiseen
Etsitkö uutta työtä? Headhunterin vinkit avoimen työhakemuksen kirjoittamiseen.
InHuntBlogi_Kyberturvallisuus koetaan turvallisuuden tunteena-tai turvattomuuden_plain
Kyberturvallisuus koetaan turvallisuuden tunteena – tai turvattomuuden
Kyberturvallisuus koetaan turvallisuuden tunteena – tai turvattomuuden Helsingin Sanomien Turvallisuus -liitteen (viikko 48/2022) Puheenvuorossa Jarno Limnéll...
Asiakaspalautteet osana työntekijäkokemusta
Asiakaspalautteet osana työntekijäkokemusta
Asiakaspalautteet osana työntekijäkokemusta Haastattelimme tutkimusyritys Sailerin toimitusjohtaja Hannu Uotilaa. Pääset kuuntelemaan podcast-haastattelun täältä....
yhteistyö kättely ikoni

Haluatko kuulla lisää palveluistamme?

  Ota yhteyttä ja
  palaamme sinulle
  24h sisällä.

  InHunt Group logo

  InHunt Group perustettu vuonna 2008  ja on nyt Suomen suurin suorahakutoimija. InHunt toimii jo kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa.  Lisäksi InHunt Groupilla on oma kansainvälinen suorahakuverkosto – InHunt World, joka kattaa 45 maata ja kokoaa parhaat paikalliset toimijat yhteen. InHunt apunasi – ympäri maailman.

  Tilaa uutiskirje

  YHTEYSTIEDOT

  myynti@inhunt.fi

  Äyritie 12 C (Forte)
  01510 Vantaa