Vastuullisuus liiketoiminnassa – johtajan, koko johdon vai hallituksen vastuulla?

Jaa somessa:

Vastuullisuus liiketoiminnassa – johtajan, koko johdon vai hallituksen vastuulla?

HS julkaisi artikkelin vastuullisuusjohtajien määristä (HS Talous 24.9.2023) perustuen pörssiyhtiöistä tehtyyn selvitykseen. Siinä otettiin huomioon tittelin ohessa myös vastuullisuuden tai kestävyyden näkyminen johtajan vastuualueena, tittelistä riippumatta. Tittelin ollessa näillä johtajilla joku muu kuin vastuullisuusjohtaja, se oli tyypillisesti viestintään tai henkilöstöön liittyvä, eikä esimerkiksi tuotekehitykseen tai strategiaan viittaava.

Asiahan on tietenkin aidosti kimurantti, eikä vastuullisuusjohtajan tittelin puuttuminen organisaatiosta välttämättä kerro pahinta näkymää yrityksen prioriteeteistä. Voihan olla aidosti niinkin, että vastuullisuus on niin elimellinen osa jokaisen johtoryhmän jäsenen työtä, että sen lokerointi yhden johtajan tontille antaisi asiasta aivan liian kapean kuvan. Mutta käsi sydämelle, jossainhan sen pitäisi näkyä johtoryhmän kuvauksissa – ainakin vastuualueiden määrittelyissä? Näin ajankohtaisesta aiheesta puhuttaessa se voisi mieluummin näkyä jokaisen vastuulla, tai vähintään yhden johtajan vastuulla, kuin olla näkymättä missään?

Jos vastuullisuus on kaikkien vastuulla, kenen vastuulla se lopulta oikeasti on?

Tätä pohdimme Cargotecin VP Sustainability Päivi Koiviston kanssa. Tätä, ja koko vastuullisuuden strategisuutta, johtamista ja sen erilaisia näkökulmia. Aihe on laaja – yhtä laaja kuin koko yritystoiminnan kenttä ja siksi se ehkä jääkin joskus hähmäiseksi.

Hallitustyön uusi musta -blogisarjan vastuullisuutta käsittelevät artikkelit tutkivat vastuullisuuden teemaa, mutta ehkä eivät kuitenkaan jo ihan perinteisesti totutulla tavalla vaan Koiviston todella laaja-alaisen kokemustaustan avulla pureudumme vastuullisuuden johtamiseen ja sen näkymiseen johtamisessa uusista kulmista. Näin haluamme pureutua tähän tärkeään teemaan tavalla, jota ei ohitettaisi liian monimutkaisena vaan että tavalla joka vähintäänkin kirvoittaisi hyvää keskustelua, kysymyksiä ja avauksia – avauksia jotka toivottavasti toimivat inspiraationa johdolle ja hallitukselle toimia – siis johtaa.

Pohdimme Cargotecin VP Sustainability Päivi Koiviston kanssa vastuullisuuden strategisuutta, johtamista ja sen erilaisia näkökulmia Hallitustyön uusi musta -blogisarjassa.

Outside in-näkökulma vastuullisuuden strategisessa johtamisessa – miksi vastuullisuus on hallituksen pöydällä

Koivisto tekee paljon töitä hallituksen kanssa. Hän on myös tunnettu puhuja hallitus- ja ylimmän johdon foorumeilla. Vastuullisuus ja kestävyys on strategisuudessaan niin tärkeä asia, että olisi outoa jos hallitus ei sitä työstäisi. Sen lisäksi on yritysten toimintakenttä muuttunut ja ylettyy yli koko arvoketjun. ”Yksikään yritys ei ole saari, vaan sidosryhmien odotukset yritystä ja sen liiketoimintaa kohtaan ovat ääneenlausuttaja ja myös sidosryhmän omaan päätöksentekoon vaikuttavia voimia. Yksikään yritys ei oikeasti voi enää jättää sidosryhmiensä odotuksia ja vaatimuksia huomiotta.” Tai jos niin jostain syystä tekisi, se ei olisi viisasta eikä ainakaan pidemmällä aikavälillä taloudellisesti kannattavaa.

Siksi hallitus on aidosti oikea taho pohtimaan ja työstämään vastuullisuuden vaatimuksia johdon kanssa tai sen ohjaamiseksi. Hallituksella täytyy olla hyvä käsitys yrityksensä arvoketjusta, joka on myös jatkuvasti muuttuva kokonaisuus: ”Hallituksen oletetaan ymmärtävän, mihin tahoihin sen toiminta vaikuttaa ja keitä sen pitää kuunnella”, Päivi jatkaa. ”Eikä tämä valitettavasti aina toteudu itsestään, vaan joskus kriisien kautta. Kolhut ovat kuitenkin vältettävissä ja tähän hallituksella tulee olla eväät”, hän jatkaa.

Hallituksen tulee katsoa yritystään outside in – ulkoa sisäänpäin, ja tehdä se paljon entistä laajemmin.

Hallituksen rooliin istuu luontevimmin yrityksen ulkoapäin tarkastelu, operatiivisen johdon ollessa tehtäviensä mukaisesti kädet savessa yrityksen sisällä. Ulkoapäin tarkastelu ei tarkoita kuitenkaan ainoastaan tätä hetkeä, eikä polkua miten tähän on tultu tai miten kilpailijat markkinassa matkansa ovat kulkeneet. Se tarkoittaa myös ja ennen kaikkea ulkoapäin yrityksen tarkastelua tulevaisuudesta käsin.

Sidosryhmät tulee nähdä myös laajasti – koska ne ovat laajat, entistä laajemmat

Emmekä me puhu nyt vain yhteistyökumppaneista, toimittajista tai asiakkaista. ”Mikä on julkisen ja yksityisen sektorin vastuu ja työnjako tässä asiassa? Kun yrityksen toimintaa katsoo lentokorkeutta aidosti nostaen, on selvää, että perinteinen yritysten liiketoiminta ulottaa lonkeronsa entistä enemmän julkiselle sektorille. Mutta myös julkisen sektorin toiminta perustuu entistä enemmän yritystoiminnan ratkaisuihin ja palveluihin,” Koivisto kuvailee. Sen lisäksi eri sektoreiden toiminnan vastuullisuus kiinnittyy toisiinsa: ”Olemmeko palaamassa takaisin ajatteluun, jossa yritysten tulee huolehtia oman liiketoiminnan ja työntekijöidensä lisäksi myös ympäröivästä yhteiskunnasta? Eikä vain yhteiskunnasta, vaan toiminnasta tällä planeetalla. Rajanveto ei ole selkää ja yhteistyötä tarvitaan.”

InHunt Groupin Tarja Ilvonen

Hallitus valitsee yritykselle sopivimman tulevaisuuden erilaisista tunnistetuista vaihtoehdoista, mieluisista ja pahimmista

Nykyisessä epävarmassa ja muuttuvassa maailmassa, tarvitaan tulevaisuuden suunnittelussa entistä hienostuneempia välineitä nähdä, ennustaa ja huomata. ”Tämä jos mikä on kokonaisvaltainen teema tehdä yrityksen kokonaistarkastelua ulkoapäin. Vastuullisuusnäkökulma on mitä parhain siihen. Se avaa nimittäin aivan fantastisen kattavan kanavan arvioida yrityksen toimintaedellytyksiä jatkossa, kun vastuullisuutta tarkastellaan holistisesti yli koko arvoketjun” Koivisto toteaa.

Ei vastuullisuus ole välttämätön paha joka pitäisi huomioida kustannustehokkaasti, vaan se on strategisen johtamisen paras työkalu.

 

Mutta koska elämme tässä maailmanvaiheessa muuttuvassa toimintaympäristössä, asiakkaiden ja henkilöstön arvomaailmojen myllerryksessä, vakavasti tärkeää on myös kertoa, miten asian näämme. Siksi on hyvä määrittää kuka tai ketkä vastuullisuutta johtavat, mikä on hallituksen rooli ja mikä on johtoryhmän vastuulla. Ja erityisesti vielä määriittää johtoryhmän vastuualueet – jos teillä ei ole vastuullisuusjohtajan tittelillä olevaa henkilöä, kertokaa mitä teillä sitten on. Oikeasti.

Seuraavissa tämän blogisarjan artikkeleissa käsittelemme mm. vastuullisuutta strategiassa, liikkumista lyhyen ja pitkän aikavälin välillä, liiketoiminnan narratiivia sekä työnantajakuvaa. Stay tuned!

 

Artikkelin kirjoittaja
Tarja Ilvonen Johtaja, Board Competencies
Senior Headhunter

Tutustu myös muihin "Hallitustyön uusi musta"-sarjan artikkeleihin:

Vastuullisuuteen kuuluu avoimuus_InHuntBlogi_1200x630px_plain
Vastuullisuuteen kuuluu avoimuus, josta päätökset tekee hallitus
Avoin viestintä vastuullisuudesta on olennainen osa toimintaa. Vaikka vastuullisuudesta...
InHuntBlog__1200x630px_plain
InHuntin Advisory Board -toimintamalli täydentyy uudella konseptilla, Ambassadorilla
InHuntin Advisory Board -toimintamalli täydentyy uudella konseptilla, Ambassadorilla,...
Vastuullisuus_valot_päälle_InHuntBlogi_1200x630px_plain
Viimeistään nyt ne pitkät valot päälle, hallitus
Vastuullisuusosaaminen hallitustyössä on uusi perustaito, eikä enää vain...
Vastuullisuusstrategia vai vastuullinen strategia_InHuntBlogi_1200x630px_plain3
Vastuullisuusstrategia vai vastuullinen strategia
Vastuullisuuden asettamat vaatimukset tulevat aidosti muuttamaan yritysten...
InHuntBlog-Vastuullisuus liiketoiminnassa_InHuntBlogi_1200x630px_plain4
Vastuullisuus liiketoiminnassa – johtajan, koko johdon vai hallituksen vastuulla?
Uudessa blogissa pureudumme yritysten vastuullisuuden johtamiseen ja strategiseen...
InHuntBlog-Nuijahallitus on historiaa_InHuntBlogi_1200x630px_plain3
Nuijahallitus on historiaa
Hallitustyö kaipaa tuuletusta. Hallitustyön Uusi Musta – sarjan haastattelussa...
Jaa somessa:
avoin työpaikka ikoni

Rekrytointi tulossa?

Autamme mielellämme. Ota meihin
yhteyttä ja palaamme sinulle 24h sisällä.

Liity sisäpiiriin ja

Tilaa InHunt Groupin Uutiskirje

Vastaanota sähköpostiisi tieto uusista avoimista työpaikoista, blogi-postauksista ja podcast-jaksoista.

Uusimmat työpaikat
Työplus_logo
Toimitusjohtaja
Hallinto- ja talousjohtaja, ETLA
Toimitusjohtaja
Verkställande Direktör
Toimitusjohtaja | FC TPS Turku Oy
Uusimmat

Blogista

Rakennus- ja infra-alan_osaajat_InHuntGroup_plain
Miksi valita InHunt Group rakennus- ja infra-alan rekrytointeihin?
Luotettavaa ja tehokas tapa löytää parhaat osaajat rakennus- ja infra-alan tehtäviin. Ota yhteyttä ja anna meidän auttaa sinua rakentamaan menestyvää tiimiä,...
hankinta-alan_osaajat_InHuntGroup_plain2
Panosta hankintaosaamiseen - vaikutat yrityksesi menestykseen
Hankinnat ovat liiketoiminnan keskeinen osa-alue, joka vaikuttaa suoraan yrityksen menestykseen. Ammattimaisesti hoidetut hankinnat tuovat yritykselle kilpailuetua,...
Perehdytys_haastattelu_tulokset_1200x630px-2
Johdatko sinä yrityksesi perehdytystoimintaa osana menestystarinaanne?
Tutkimme perehdytyksen nykytilaa ja moderneja muotoja kyselytutkimuksella. Tulokset nyt julkaistu
Vastuullisuuteen kuuluu avoimuus_InHuntBlogi_1200x630px_plain
Vastuullisuuteen kuuluu avoimuus, josta päätökset tekee hallitus
Avoin viestintä vastuullisuudesta on olennainen osa toimintaa. Vaikka vastuullisuudesta ei välttämättä tarvitse erikseen kertoa, tämä aika ja yhteiskunnallinen...
yhteistyö kättely ikoni

Haluatko kuulla lisää palveluistamme?

  Ota yhteyttä ja
  palaamme sinulle
  24h sisällä.

  InHunt Group on perustettu vuonna 2008  ja on nyt Suomen suurin suorahakutoimija. InHunt toimii jo kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa.  Lisäksi InHunt Groupilla on oma kansainvälinen suorahakuverkosto – InHunt World, joka kattaa 29 maata ja kokoaa parhaat paikalliset toimijat yhteen. InHunt apunasi – ympäri maailman.

  Tilaa uutiskirje

  YHTEYSTIEDOT

  myynti@inhunt.fi

  Äyritie 12 C (Forte)
  01510 Vantaa