Vastuullisuuteen kuuluu avoimuus, josta päätökset tekee hallitus

Jaa somessa:

Vastuullisuuteen kuuluu avoimuus, josta päätökset tekee hallitus

Vastuullisuus liiketoiminnassa vaatii strategisen tason päätöksiä, usein myös muutoksia aiempaan toimintaan. Näistä linjauksista ja päätöksistä vastaa yrityksen hallitus. Myös vastuullisuudesta viestiminen kuuluu vastuulliseen toimintaan. Toki vastuullinen voi olla siitä kenellekään erikseen kertomattakin, mutta tämä aika ja aiheeseen liittyvä murros käytännössä vaativat aktiivista ja radikaalia läpinäkyvyyttä.

Tätä pohdimme Cargotecin VP Sustainability Päivi Koiviston kanssa. Tätä, ja koko vastuullisuuden strategisuutta, johtamista ja sen erilaisia näkökulmia. Aihe on laaja – yhtä laaja kuin koko yritystoiminnan kenttä ja siksi se ehkä jääkin joskus hähmäiseksi.

Tämä blogiartikkelisarja käsittelee viittä teemaa aiheesta, mutta ehkä ei kuitenkaan jo ihan perinteisesti totutulla tavalla vaan Koiviston todella laaja-alaisen kokemustaustan avulla pureudumme vastuullisuuden johtamiseen ja sen näkymiseen johtamisessa uusista kulmista. Näin haluamme pureutua tähän tärkeään teemaan tavalla, jota ei ohitettaisi liian monimutkaisena vaan tavalla joka vähintäänkin kirvoittaisi hyvää keskustelua, kysymyksiä ja avauksia – avauksia jotka toivottavasti toimivat inspiraationa sinulle johtajana ja toimiessasi hallituksessanne – siis johtaessasi.

Yrityksen avoimuus on kuin ihmissuhde

Avoimuus on vastuullisuudessa välttämätöntä, se on aidosti osa vastuullisuutta. Sitä odottavat niin sijoittajat kuin asiakkaatkin mutta sitä odottavat myös nykyiset ja tulevaisuuden työntekijät. Avoimuus ja aktiivinen viestintä on haastava toiminnan kenttä myös kun puhutaan vastuullisuudesta.  Yrityksen edustajan harmilliset ”lipsahdukset” ovat hetkessä sosiaalisen median kautta kaikkien tiedossa, ja silloin on myös oltava askelmerkit selkeinä etenemiselle. Toisaalta kiiltokuvamainen näkymä täydellisestä yrityksestä ei ole kovin uskottavakaan.

On hyvä rohkaistua kertomaan myös yrityksen kehityskohdista, ja siitä mihin ollaan matkalla.

Yritystoiminnassa puhutaan organisaatioista ja johtamisesta, johdosta ja hallituksesta. Mutta ihminen siellä kaiken takana lopulta aina kuitenkin on. Niinpä vastuullisuuskin teemana ja tekoina tai tekemättä jättämisinä on ihmisen toimintaa.

”Tässä ajassa virheet herättävät mielenkiintoa mutta myös aidosti ja erityisesti vastuullisuuden alueella kehityskohteet kiinnostavat sidosryhmiä. Viestintälinjausten tekeminen näin tärkeässä asiassa on hyvä olla hallituksen linjaamaa,” toteaa Päivi Koivisto.

Kuten ihmistenkin välisissä suhteissa, niin yrityselämässäkin uskallus olla omasta toiminnastaan avoin ja kertoa myös huonoista tai vielä tällä hetkellä heikommista puolista toki asettaa yrityksen haavoittuvaksi kritiikille, mutta toisaalta myös tekee aivan erilaisen luottamuksen tason mahdolliseksi.

Cargotecin Päivi Koivisto ja InHuntin Tarja Ilvonen peräänkuuluttavat aitoa avoimuutta vastuullisuudessa.

Avoimuus lisää luottamusta ja luottamus on vastuullisuuden ytimessä

Kyselyissä kaikki yritykset toimivat erittäin vastuullisesti ja sen myöntäminen, että ei ehkä tee ihan kaikkea tarvittavaa, on vaikeaa. Sama näkyy yritysten viestinnässä: kaikki yritykset ovat ”maailman vastuullisimpia” ja ”vastuullisuus on yrityksen strategian ytimessä”.

Kummallista, että meillä edes on mitään ilmasto- tai luontokatokriisiä?   

Päivi Koivisto: ”Itse olen aina ajatellut, että maailma muuttuu paremmaksi vain jos liiketoiminta hyötyy vastuullisesta toiminnasta. Silloin yritys luo arvoa mutta tapahtuuko tämä kuitenkin liian hitaasti ja siksi tarvitaan pakottavaa lainsäädäntöä?” EU-lainsäädännöllä pyritään aidosti kehitykseen ja tukemaan kehittymistä: CSRD (kestävyysraportointidirektiivi) pakottaa linkittämään strategian raportointiin osaksi hallituksen toimintakertomusta. Mutta se on vain osa viestintää ja niin kuin vastuullisella toiminnallakin, myös avoimuudella sen osalta yritys tekee parempaa liiketoimintaa ja saavuttaa paremmin ja parempia tuloksia.

Aiemmissa tämän blogisarjan artikkeleissa käsittelimme mm. vastuullisuutta liiketoiminnassa, vastuullisuutta strategiassa sekä vastuullisuuden aikaikkunaa. Viimeisessä osassa pureudutaan työnantajakuvaan. Stay tuned!

Täältä löydät blogiartikkelisarjan aiemmat osat:

Vastuullisuus_valot_päälle_InHuntBlogi_1200x630px_plain
Viimeistään nyt ne pitkät valot päälle, hallitus
Vastuullisuusosaaminen hallitustyössä on uusi perustaito, eikä enää vain asiantuntijoiden erityiskenttää.
Vastuullisuusstrategia vai vastuullinen strategia_InHuntBlogi_1200x630px_plain3
Vastuullisuusstrategia vai vastuullinen strategia
Vastuullisuuden asettamat vaatimukset tulevat aidosti muuttamaan yritysten liiketoiminnan muotoja. Hallituksella on avainrooli...
InHuntBlog-Vastuullisuus liiketoiminnassa_InHuntBlogi_1200x630px_plain4
Vastuullisuus liiketoiminnassa – johtajan, koko johdon vai hallituksen vastuulla?
Uudessa blogissa pureudumme yritysten vastuullisuuden johtamiseen ja strategiseen näkemykseen. Lue lisää >>

Artikkelin kirjoittaja
Tarja Ilvonen, Johtaja, Board Competencies
Senior Headhunter

Jaa somessa:
avoin työpaikka ikoni

Rekrytointi tulossa?

Autamme mielellämme. Ota meihin
yhteyttä ja palaamme sinulle 24h sisällä.

Liity sisäpiiriin ja

Tilaa InHunt Groupin Uutiskirje

Vastaanota sähköpostiisi tieto uusista avoimista työpaikoista, blogi-postauksista ja podcast-jaksoista.

Uusimmat työpaikat
Työplus_logo
Toimitusjohtaja
Hallinto- ja talousjohtaja, ETLA
Toimitusjohtaja
Verkställande Direktör
Toimitusjohtaja | FC TPS Turku Oy
Uusimmat

Blogista

Rakennus- ja infra-alan_osaajat_InHuntGroup_plain
Miksi valita InHunt Group rakennus- ja infra-alan rekrytointeihin?
Luotettavaa ja tehokas tapa löytää parhaat osaajat rakennus- ja infra-alan tehtäviin. Ota yhteyttä ja anna meidän auttaa sinua rakentamaan menestyvää tiimiä,...
hankinta-alan_osaajat_InHuntGroup_plain2
Panosta hankintaosaamiseen - vaikutat yrityksesi menestykseen
Hankinnat ovat liiketoiminnan keskeinen osa-alue, joka vaikuttaa suoraan yrityksen menestykseen. Ammattimaisesti hoidetut hankinnat tuovat yritykselle kilpailuetua,...
Perehdytys_haastattelu_tulokset_1200x630px-2
Johdatko sinä yrityksesi perehdytystoimintaa osana menestystarinaanne?
Tutkimme perehdytyksen nykytilaa ja moderneja muotoja kyselytutkimuksella. Tulokset nyt julkaistu
InHuntBlog__1200x630px_plain
InHuntin Advisory Board -toimintamalli täydentyy uudella konseptilla, Ambassadorilla
InHuntin Advisory Board -toimintamalli täydentyy uudella konseptilla, Ambassadorilla, joka on käytössä Metson Women’s Leadership Forumilla.
yhteistyö kättely ikoni

Haluatko kuulla lisää palveluistamme?

  Ota yhteyttä ja
  palaamme sinulle
  24h sisällä.

  InHunt Group on perustettu vuonna 2008  ja on nyt Suomen suurin suorahakutoimija. InHunt toimii jo kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa.  Lisäksi InHunt Groupilla on oma kansainvälinen suorahakuverkosto – InHunt World, joka kattaa 29 maata ja kokoaa parhaat paikalliset toimijat yhteen. InHunt apunasi – ympäri maailman.

  Tilaa uutiskirje

  YHTEYSTIEDOT

  myynti@inhunt.fi

  Äyritie 12 C (Forte)
  01510 Vantaa