1,5 vuoden etätyökokeilu päätökseen

Monissa maissa koronarajoituksista on luovuttu, mutta maailman on silti hyvinkin erinäköinen, mitä se oli vielä vuoden 2020 maaliskuussa. Mikä muuttuu? Mikä on työelämän uusi normaali? Tässä kirjoituksessa pohditaan tätä asiaa.

100% etätyö tuo haasteita pitkässä juoksussa

Luottamus ja suhteet työntekijöiden välillä rakennetaan käytävillä, kahvihuoneessa, lounastauoilla jne. Ei Teamsissä tai Zoomissa. Kun pandemia alkoi ja valtaosa toimistoista tyhjeni, suurin osa yritysten henkilöstöstä oli entuudestaan tuttua toisilleen. Näin myös etätyöt, palaverit ja projektit saatiin toimimaan ongelmitta.

Mitä tapahtuu sitten siinä vaiheessa, kun kukaan tiimistä ei ole tavannut toisiaan ns. oikeassa elämässä, eikä ole käyty yhtään keskustelua Teams -palaverien ulkopuolella? Toki näitäkin maailmalla paljon jo on, mutta ne asettavat jo ihan erilaiset haasteet organisaatioille ja niiden toimivuudelle pitkässä juoksussa.

Työntekijöille vapaus valita, mistä tekevät töitä

Tämä on asia, joka varmasti näkyy useimmilla työpaikoilla. Eli jatkossa työntekijät saavat valita mistä ja milloin pääosin tekevät töitä. Tästä asiasta olen täysin samaa mieltä. On täysin järjetöntä vaatia työntekijöitä tulemaan toimistolle, jos sille ei ole mitään syytä ja työpiste löytyy myös kotoa. Jos näin tehdään, tehokkuus kärsii ja työntekijä saattaa myös turhautua tilanteeseen ja nostaa kytkintä tiedostaen, että on paljon yrityksiä, joissa toimitaan toisella tavalla. Näissä yrityksissä luotetaan työntekijöihin ja siihen, että he tietävät missä ja milloin työt tulee parhaiten tehtyä.

Toimistot tulevat kokemaan ison muutoksen

Paljon on myös puhuttanut toimistojen tulevaisuus. Se miten itse näen ja mitä varmasti tulee tapahtumaan on se, että moni yritys tulee karsimaan huomattavasti nykyisistä neliömääristä. Toimistoista tullaan rakentamaan paikkoja, joissa on erilaisia viihtyisiä, jopa trendikkäiden kahviloiden tapaisia, työtiloja sekä neuvotteluhuoneita. Henkilökohtaiset toimistot ja työpisteet jäävät historiaan tai ainakin vähentyvät isoissa määrin.

InHunt World on tehnyt vuosia yhteistyötä Liettulaisen toimistohuonekaluja valmistavan Narbutaksen kanssa. Narbutas on yksi maailman TOP10 toimistohuonekaluvalmistajista. Kuvaamani asia on juuri se, jonka he myös vahvistavat. Heillä on tällä hetkellä kädet täynnä töitä, kun yritykset haluavat muuttaa toimistojaan vastaamaan paremmin tulevaisuuden tarpeita.

Mielenkiintoinen on myös se kysymys, mitä tapahtuu kaikille tyhjille toimistoille. Muistan lukeneeni jo ennen pandemiaa, kun aiheesta kirjoitettiin, että pääkaupunkiseudulla toimistojen käyttöaste oli noin 80%. Se tarkoitti, että yli miljoona neliötä toimistotilaa kumisi tyhjyyttään jo ennen pandemiaa pelkästään pääkapunkiseudulla. On toki totta, että trendi ei ole uusi ja jo ennen pandemiaa toimistotilojen kysyntä oli siis ollut laskussa jo pidemmän aikaa. On myös totta, että vanhoja toimistoja on muutettu asunnoiksi ja hotelleiksi varsinkin Helsingin keskustassa jo pidemmän aikaa.

Osaajia etsitään huomattavasti laajemmalta säteeltä

Monissa maissa, kuten Suomessa, kärsitään osaajapulasta eri aloilla. Pandemia on viimein avannut useiden organisaatioiden silmät siitä, että osaajia voidaan etsiä ja löytää myös omien rajojen ulkopuolelta. Tämä trendi tulee varmasti pysymään ja myös voimistumaan ja uusia työntekijöitä tullaa etsimään yhä useammin myös Suomen rajojen ulkopuolelta. Pandemian myötä organisaatiot myös Suomessa ovat heränneet siihen, että työntekijän fyysinen asuinpaikka tai asuinmaa ei ole monissa tehtävissä enää ratkaisevaa.

Teemu Ruuska

Jaa somessa:

avoin työpaikka ikoni

Rekrytointi tulossa?

Autamme mielellämme. Ota meihin
yhteyttä ja palaamme sinulle 24h sisällä.

Viimeisimmät

Uutiset

Liity sisäpiiriin ja

Tilaa InHunt Groupin Uutiskirje

Vastaanota sähköpostiisi tieto uusista avoimista työpaikoista, blogi-postauksista ja podcast-jaksoista.

Uusimmat työpaikat
Talousjohtaja
Head of Quality
Hankejohtaja
Rakennuttajajohtaja
Director, Finance and Administration
Uusimmat

Blogista

Yrityskulttuuri-osana-rekrytointia_inHuntBlogi_plain
Yrityskulttuuri osana rekrytointia
Yrityskulttuuri osana rekrytointia Korona on muuttanut työntekoa pysyvästi. Koronan mukanaan tuomat rajoitukset ja suositukset muuttivat työn tekemisen tapoja...
Yrityskulttuuria-kannattaa-johtaa_inHuntBlogi_tausta
Yrityskulttuuria kannattaa johtaa
Yrityskulttuuria kannattaa johtaa Olemme varmasti kaikki törmänneet sanaan yrityskulttuuri, mutta tiedämmekö mitä se oikeasti tarkoittaa? Tarkoitetaanko yrityskulttuurilla...
shutterstock_1313190875_orange
Osa 2: Johtajuus ja johtajuuden murros
Osa 2: Johtajuus ja johtajuuden murros Johtaminen on murroksessa ja kenenkään ei enää tarvitse tyytyä huonoon johtamiseen. Mitä hyvältä johtajuudelta edellytetään,...
shutterstock_1313190875_orange
Osa 1: Johtajuus ja johtajuuden murros
Mitä hyvältä johtajuudelta edellytetään, mistä kaikesta siinä on kyse ja miten omaa johtajuuttaan voi kehittää. Lue aiheesta >>
yhteistyö kättely ikoni

Haluatko kuulla lisää palveluistamme?

  Ota yhteyttä ja
  palaamme sinulle
  24h sisällä.

  InHunt Group logo

  InHunt Group perustettu vuonna 2008  ja on nyt Suomen suurin suorahakutoimija. InHunt toimii jo kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa.  Lisäksi InHunt Groupilla on oma kansainvälinen suorahakuverkosto – InHunt World, joka kattaa 45 maata ja kokoaa parhaat paikalliset toimijat yhteen. InHunt apunasi – ympäri maailman.

  Tilaa uutiskirje

  YHTEYSTIEDOT

  myynti@inhunt.fi

  Äyritie 12 C (Forte)
  01510 Vantaa