InHunt Groupin toimitusjohtajan ajatuksia hakijapalautteista: “Tätä osasin odottaa, mutta yllätyin sen toistuvuudesta.” 

InHunt Groupin toimitusjohtajan ajatuksia hakijapalautteista: “Tätä osasin odottaa, mutta yllätyin sen toistuvuudesta.”

InHunt Group toteuttaa vuosittain satoja suorahakuja ja haastattelee tuhansia ehdokkaita avaintehtäviin Suomessa. Nostan nyt esiin paljon puhutun asian. Hakijakokemukset rekrytointiprosesseissa toistuvat usein käymissämme keskusteluissa, sekä NPS-mittaustemme yhteydessä saamissamme kirjallisissa palautteissa.

Kävin lukemassa tuoreimmat 100 meille tullutta sanallista palautetta työnhakijoilta. Meille tulleista viesteistä nousee esiin erityisesti seuraava pointti:

Rekrytoijan oma osaaminen tehtävästä ja toimialasta

Oli antoisaa keskustella headhuntertiimin kanssa, he todella tuntuivat tuntevan tehtävän vaatimukset. Yksi heistä oli itse toiminut controllerina ja yhdellä heistä oli tausta tältä meidän toimialaltamme.

Tämä vastaus ehdokkaalta kiteyttää hyvin muutkin hyvin samankaltaiset kommentit ja niitä onkin tullut niin paljon, etteivät työnantajat voi lakaista niitä sivuun. Työnhakijat odottavat siis jo ensimmäiseltä haastattelijaltaan riittävää osaamista tehtävästä ja toimialasta. Ei tämä tietenkään tarkoita sitä, että haastattelijan olisi välttämätöntä olla toiminut vastaavassa tehtävässä, mutta ymmärrän hyvin, että esim. Group Controller keskustelee mielellään sellaisen haastattelijan kanssa, joka on itsekin toiminut samoissa tehtävissä.

Edut ja hyödyt rekrytoijan tehtävä- ja toimialaosaamisesta

Hakuprofiilin rakentaminen

Kun rekrytoija tuntee riittävästi tehtävää ja toimialaa, hakuprofiiliin ei tarvitse kirjoittaa kaikkia superihmisen ominaisuuksia, vaan hän saa jokaiselle rekrytointiprosessiin osallistuvalle henkilölle aikaan selkeän yhteisen käsityksen siitä, mitä osaamista ja kokemusta tarvitaan, sekä millaiset persoonatekijät voisivat olla eduksi kyseisessä tehtävässä.

Tehtävän syvällisesti tunteva rekrytoija tunnistaa myös, mihin suuntaan tehtävä on kehittymässä, mitä uusia taitoja tarvitaan nykyään ja mitkä perinteiset osaamisalueet alkavat kenties muuntua vähemmän relevanteiksi. Tästä on merkittävää hyötyä paitsi hakuprofiilin määrittelyssä, mutta hän voi myös tukea ehdokasta tämän kehittymisen polulla.

Ilmoitus- ja etsintäkanavien valinta

Ammattimaisen rekrytoijan ei tarvitse ampua tykillä joka paikkaan. Oma osaaminen tehtävästä ja toimialasta auttaa löytämään ne kanavat, mistä tehtävään sopivat henkilöt löytyvät. Hän ei myöskään kuvittele, että vain yksi hakukanava tai työpaikkailmoittelu riittäisi.

Ammattimainen rekrytoija ei etsi eikä valitse henkilöitä pelkästään toimialan sisältä, vaan kääntää tosi paljon kiviä useilta toimialoilta.

Ammattimaisella rekrytoijalla on jo aiemman työuransa ja kokemustaustansa ansiosta kertynyt laajat verkostot juuri kyseisessä ammattikunnassa.

Soveltuvien ehdokkaiden tunnistaminen ja houkuttelu

Keskimäärin sellainen henkilö, joka tuntee riittävästi tehtävää ja toimialaa, löytää enemmän soveltuvia ehdokkaita kuin sellainen, jolla tuntemusta ei ole riittävästi.

Kun rekrytoija ”puhuu samaa kieltä” ehdokkaiden kanssa, hänen ei tarvitse ”ylimyydä” ja keskusteluista tulee antoisia molemmin puolin. Osaaja tunnistaa osaajan. Osaaja osaa houkutella osaajaa.

Ammattimainen ja tehokas rekrytointiprosessin läpivienti

Ehdokkaille jää hakuprosessista parempi kuva, kun sen toteuttaa ammattilaiset.

Haastattelut sujuvat onnistuneesti, kun rekrytoija osaa kysyä oikeat kysymykset oikealla tavalla, kuunnella ja saada ehdokkaista oleelliset yksityiskohdat selville.

Ehdokkaille informoidaan haun edistymisestä aktiivisesti.

Headhunterimme saavat ehdokkailta lähes pelkästään kiitosta toiminnastaan verrattuna työnhakijoiden aikaisempiin kokemuksiin. Sama palaute tulee myös niiltä henkilöiltä, jotka eivät tulleet valituiksi tehtävään. Tällä hetkellä NPS on työnhakijoilta +80 (asteikko -100>+100) viime vuoden huhtikuusta tähän hetkeen. Luku on todella korkea, mutta parantamisen varaa on. Sain juuri viime viikonloppuna viestin, että eräälle työnhakijalle oli jäänyt kuukauden ajan ilmoittamatta haun edistymisestä. Lupasin hänelle, että tämä ei ole InHuntin tapa, keskustelemme tästä sisäisesti asianosaisten kanssa ja parannamme tekemistämme.

Käy katsomassa, mitä headhunterimme Petri kertoo toimintatavastamme videossa.

Artikkelin kirjoittaja,

Kari Juutilainen
InHunt Groupin TJ vuodesta 2014 saakka

Jaa somessa:

avoin työpaikka ikoni

Rekrytointi tulossa?

Autamme mielellämme. Ota meihin
yhteyttä ja palaamme sinulle 24h sisällä.

Viimeisimmät

Uutiset

Henkilökuvassa

Headhunterimme

Liity sisäpiiriin ja

Tilaa InHunt Groupin Uutiskirje

Vastaanota sähköpostiisi tieto uusista avoimista työpaikoista, blogi-postauksista ja podcast-jaksoista.

Uusimmat työpaikat
Liiketoimintajohtaja
Toimitusjohtaja
HR-johtaja
Head of Sales, Process Industry
Hotellinjohtaja
Uusimmat

Blogista

Vastuullisuusstrategia vai vastuullinen strategia_InHuntBlogi_1200x630px_plain3
Vastuullisuusstrategia vai vastuullinen strategia
Vastuullisuuden asettamat vaatimukset tulevat aidosti muuttamaan yritysten liiketoiminnan muotoja. Hallituksella on avainrooli tässä muutoksessa.
InHuntBlogi_Tapani-Tuohimaa_plain
Headhunterin vinkit työnhakijalle: näin teet vaikutuksen ja myyt itsesi uuteen työpaikkaan
Senior Headhunter Tapani Tuohimaan vinkit työnhaussa vakuuttamiseen.
InHuntBlog-Mistä koostuu hallitushaun laatu – ja miksi laatu on tärkeää_plain2
Mistä koostuu hallitushaun laatu - ja miksi laatu on tärkeää?
InHunt Groupin hallitushakujen mallia on kehitetty systemaattisesti viimeiset viisi vuotta ja hakujen laadun tarkastelu on jatkuvaa
InHuntBlogi_Kehonkieli haltuun haastatteluissa – Headhunterin vinkit_Aki_Alho_plain
Kehonkieli haltuun haastatteluissa – Headhunterin vinkit
Senior Headhunter Aki Alhon 10 vinkkiä kehonkielen hallintaan haastattelutilanteessa.
yhteistyö kättely ikoni

Haluatko kuulla lisää palveluistamme?

  Ota yhteyttä ja
  palaamme sinulle
  24h sisällä.

  InHunt Group on perustettu vuonna 2008  ja on nyt Suomen suurin suorahakutoimija. InHunt toimii jo kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa.  Lisäksi InHunt Groupilla on oma kansainvälinen suorahakuverkosto – InHunt World, joka kattaa 29 maata ja kokoaa parhaat paikalliset toimijat yhteen. InHunt apunasi – ympäri maailman.

  Tilaa uutiskirje

  YHTEYSTIEDOT

  myynti@inhunt.fi

  Äyritie 12 C (Forte)
  01510 Vantaa