Kehonkieli haltuun haastatteluissa – Headhunterin vinkit

Tein yli 30 vuotta töitä Puolustusvoimissa ennen siirtymistä headhunteriksi reilut puolitoista vuotta sitten. Minulla oli mahdollisuus työskennellä erinomaisissa asiantuntijaorganisaatioissa yli 25 vuoden ajan vaihtelevissa, laaja-alaisissa ja varsin mielenkiintoisissa tehtävissä, joilla tuettiin strategisen tason johtamista. Sain kokemusta myös kansainvälisestä yhteistyöstä asuessani viisi vuotta ulkomailla. Eri organisaatioiden johtamistehtävät tutustuttivat myös rekrytointiin monista eri näkökulmista. Onnistunut rekrytointi tukee organisaation menestystä: oikeat ihmiset oikeissa tehtävissä luovat perustan tulokselle, tehokkuudelle ja työssä viihtymiselle.

Erityisesti ulkomaan tehtävissäni vuorovaikutus eri kieli- ja kulttuuritaustaisten henkilöiden kanssa herätti kiinnostuksen nonverbaaliseen viestintään, eli miten myös kehonkielellä viestimme toisillemme sanomatta sanaakaan. Kieli- ja kulttuuritaustoista riippumatta joidenkin kanssa juttu luistaa heti, joidenkin kanssa jää etäinen tunne ja yhteistyö saattaa tuntua nihkeältä pidempäänkin.

Näitä kokemuksia on mielenkiintoista peilata myös nykyiseen työhöni. Suorahakutoiminnassa ja rekrytoinnissa yleensäkin henkilökohtaiset, niin kutsutut face-to-face-haastattelut ovat tärkeässä asemassa pohdittaessa henkilökemioiden sopivuutta puolin ja toisin sekä arvioitaessa hakijan kokonaissopivuutta avoinna olevaan tehtävään. Hakijat saattavat kokea haastattelutilanteet jännittävinä ja jopa stressaavina. Joskus niihin voidaan suhtautua myös hällä väliä -tyylillä tai hieman ylimielisellä asenteella.  Kaikissa näissä tilanteissa hakijan oikea ja aito persoonallisuus jää piiloon ja voi johtaa vääriin päätelmiin siitä.

Hakijoiden keskeisenä tavoitteena on luonnollisestikin onnistua haastattelussa parhaalla mahdollisella tavalla. Uusiin tehtäviin haluavat ovatkin lähes poikkeuksetta keskittyneet ennen kaikkea oman asiaosaamisensa esilletuontiin haastattelutilanteissa. Mutta kuinka paljon muistamme kiinnittää huomiota kehonkielen merkitykseen? Miten positiivisuus ja innostus näkyvät olemuksestamme? Entä olemmeko pukeutuneet tilanteeseen sopivalla tavalla ja tulleet paikalle ajoissa – tai, etähaastattelun olleessa kyseessä, onko kameran korkeus ja valaistus suunnattuina itselle edullisesti?

Myös ne ovat osa kokonaisvaikutelmaa, halusimme tai emme.

Miksi kehonkieli on tärkeä?

Asiantuntijoiden mukaan sanaton viestintämme muodostaa yli puolet siitä kokonaisuudesta, minkä välitämme vastaanottajalle kohtaamisessa. Varsinaisen sanallisen viestinnän osuus tästä kokonaisuudesta on vain seitsemän prosenttia. Kokonaisviestintään liittyy toki myös käyttämämme äänensävy. Tämän asian sisäistäminen on avain myös onnistuneeseen haastatteluun.

Antamamme ensivaikutelma on erityisen tärkeä. Siksi sanonta siitä, että ensivaikutelman voi tehdä vain kerran, on oikeaan osuva.

Tutkimusten mukaan teemme ensivaikutelman noin seitsemän ensimmäisen sekunnin aikana tavatessamme uusia henkilöitä. Tänä aikana on mahdollisuus välittää vastaanottajalle oikea, tai huonossa tapauksessa täysin väärä, viesti itsestämme.

Asenteemme vaikuttaa vääjäämättömästi ilmaisemaamme kehonkieleen. Mikäli suhtaudumme tapaamiseen avoimesti, luottavaisesti ja ystävällisesti, on todennäköistä, että viestimme kehollamme myös vastaavasti.

Kokeneet rekrytoijat ovat harjaantuneita tulkitsemaan henkilöiden välittämää viestiä myös kehonkielen suhteen. He myös erottavat mm. jännityksen mukanaan tuomat maneerit ja eleet. Nämä taidot antavat mahdollisuuden myös lisäkysymysten esittämiseen ja parantavat haastattelun tuottaman tuloksen arviointia. Jännittäminen on luonnollista, eikä se saa mitätöidä henkilön muita avuja.

Mutta mitä asioita hakijoiden itse tulisi ottaa huomioon? Ohessa muutamia perusvinkkejä parempaan sanattomaan viestintään haastattelutilanteissa.

Vinkit haastattelutilanteisiin

Hyvä ensivaikutelma

Astu reippaasti sisään huoneeseen, se on osa antamaasi hyvää ensivaikutelmaa. 

Kohtaaminen

Hymyile, katso suoraan henkilöä silmiin ja kättele normaalin napakalla kädenpuristuksella. Mikäli käteltäviä henkilöitä on useita, keskity siihen, että kättelet kaikki henkilöt samalla tavoin.

Istu ryhdikkäästi

Ryhdikäs asento viestii siitä, että olet tarkkaavainen ja osoitat tarvittavaa kiinnostusta tilaisuuteen. Jos haluat osoittaa erityistä kiinnostusta käsiteltävään asiaan, nojaudu hieman eteenpäin.

Ylläpidä katsekontaktia

Katso puhujaa luontevasti kasvoihin, mutta vältä tuijottamista tai katseen harhailua.

Ylläpidä kasvojen levollinen ilme

Liiallinen totisuus tai jatkuva hymyily tai hekottelu eivät varmaankaan välitä oikea kuvaa sinusta. Huumori ei toki ole kiellettyä, mutta haastattelu ei ole stand up- tai muistotilaisuus.

Nyökkää luontevasti ollessasi yhtä mieltä haastattelijan kanssa. Näin ylläpidät keskusteluyhteyttä ilman, että keskeytät haastattelijaa.  Älä muutoinkaan keskeytä muiden puhetta, vaan viesti luontevasti, kun olet asiasta eri mieltä tai haluat täydentää sitä.

Vältä käsien ristimistä rinnalle

Kädet puuskassa” -asento antaa sulkeutuneen tai jopa aggressiivisen vaikutelman.

Vältä jatkuvaa liikehtimistä

Jatkuva levottomuus antaa epäedullisen vaikutelman. Laita kädet tarvittaessa syliisi. Jalkojen pitäminen tukevasti lattiassa auttaa myös hyvän ryhdin ylläpitämiseen.

Älä kosketa kasvoihisi tai hiuksiisi

Erityisesti kasvojen koskettelu viestii hermostuneisuudesta ja vie huomion pois itse asiasta. Nenän tai silmien hierominen ei kuulu haastatteluun.

Pysy rauhallisena

Mikäli tunnet hermostuvasi haastattelun aikana, ota tilanne haltuun rauhallisella hengityksellä. Rauhallinen hengitys auttaa tasaamaan tunteet ja keskittymään uudelleen. 

Harjoittele

Kuten kaikessa muussakin, harjoittelu auttaa aina.

Menestystä haastatteluihin! 

Aki Alho
Senior Headhunter, YE, MSc, HAB
InHunt Group Oy

 +358 44 235 1029

aki.alho@inhunt.fi

Muita blogejamme

Työnhaun hankaluudet- 7 yleistä virhettä ja niiden välttäminen_InHuntBlogi_1200x630px_plain
Vältä näitä virheitä, jos haluat tulla valituksi
Tässä lista sellaisia virheitä, joihin ehdokkaat aika ajoin sortuvat rekrytointiprosessin aikana ja joiden takia heikentävät...
InHuntBlogi_Pia_1200x630px_plain
6 vinkkiä headhuntattuna haastateltavalle
Senior Headhunter Pia Siukosaari Elämäni suurin seikkailu tähän mennessä on ollut purjehdus yli Atlantin. Asia ei ollut...
InHuntBlogi_henkilökuva_Stig_plain_2_upd
Stig Hedberg - Kymmenen yleisintä virhettä CV:ssä
CV:n laatimiseen kannattaa panostaa. Kokenut headhunter Stig Hedberg auttaa välttämään CV:n yleisimmät virheet.
Juhana Gyllenbögel
Juhana Gyllenbögel  - Ota haltuun kysymykset onnistuneeseen haastatteluun!
Työhaastatteluun valmistautuminen ei ole ainoastaan hakijan vastuulla. Työhaastattelu vaati valmistautumista työnantajaltakin....

Lisäluettavaa:

Jaa somessa:

avoin työpaikka ikoni

Rekrytointi tulossa?

Autamme mielellämme. Ota meihin
yhteyttä ja palaamme sinulle 24h sisällä.

Viimeisimmät

Uutiset

Henkilökuvassa

Headhunterimme

Liity sisäpiiriin ja

Tilaa InHunt Groupin Uutiskirje

Vastaanota sähköpostiisi tieto uusista avoimista työpaikoista, blogi-postauksista ja podcast-jaksoista.

Uusimmat työpaikat
Liiketoimintajohtaja
Toimitusjohtaja
HR-johtaja
Head of Sales, Process Industry
Hotellinjohtaja
Uusimmat

Blogista

Vastuullisuusstrategia vai vastuullinen strategia_InHuntBlogi_1200x630px_plain3
Vastuullisuusstrategia vai vastuullinen strategia
Vastuullisuuden asettamat vaatimukset tulevat aidosti muuttamaan yritysten liiketoiminnan muotoja. Hallituksella on avainrooli tässä muutoksessa.
InHuntBlogi_Tapani-Tuohimaa_plain
Headhunterin vinkit työnhakijalle: näin teet vaikutuksen ja myyt itsesi uuteen työpaikkaan
Senior Headhunter Tapani Tuohimaan vinkit työnhaussa vakuuttamiseen.
InHuntBlog-Mistä koostuu hallitushaun laatu – ja miksi laatu on tärkeää_plain2
Mistä koostuu hallitushaun laatu - ja miksi laatu on tärkeää?
InHunt Groupin hallitushakujen mallia on kehitetty systemaattisesti viimeiset viisi vuotta ja hakujen laadun tarkastelu on jatkuvaa
InHunt Groupin toimitusjohtajan ajatuksia hakijapalautteista_plain
InHunt Groupin toimitusjohtajan ajatuksia hakijapalautteista: “Tätä osasin odottaa, mutta yllätyin sen toistuvuudesta.” 
InHunt Groupin toimitusjohtaja Kari Juutilainen kävi läpi tuoreimmat sata InHuntille tullutta sanallista palautetta työnhakijoilta. Työnhakijat odottavat jo...
yhteistyö kättely ikoni

Haluatko kuulla lisää palveluistamme?

  Ota yhteyttä ja
  palaamme sinulle
  24h sisällä.

  InHunt Group on perustettu vuonna 2008  ja on nyt Suomen suurin suorahakutoimija. InHunt toimii jo kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa.  Lisäksi InHunt Groupilla on oma kansainvälinen suorahakuverkosto – InHunt World, joka kattaa 29 maata ja kokoaa parhaat paikalliset toimijat yhteen. InHunt apunasi – ympäri maailman.

  Tilaa uutiskirje

  YHTEYSTIEDOT

  myynti@inhunt.fi

  Äyritie 12 C (Forte)
  01510 Vantaa