Seuraavassa listaan sellaisia virheitä, joita näkyy hyvin usein työnhakijoiden tekevän rekrytointiprosessin aikana ja joilla usein tiedostamatta heikennetään huomattavasti omia mahdollisuuksia tulla valituksi ja saada työpaikka:

 

Hakemuksen myöhässä lähettäminen

Paremmin sanottuna ei edes myöhässä lähettäminen vaan se, että odotetaan lähes viimeiseen hakupäivään asti ennen kuin lähetetään työhakemus. Hyvin usein rekrytoijat eivät odota viimeiseen päivään, vaan alkavat haastatella hakijoita sitä mukaa, kun hyviä hakemuksia tulee sisään. Tämä myös tarkoittaa sitä, että rima yleensä nousee koko ajan ja näin kun muutama hyvä hakija on jo haastateltu, onkin jo erittäin vaikeaa päästä edes haastatteluun, kun rekrytoija ei enää ota vastaan kuin ne, jotka jo paperilla näyttävät todella potentiaalisilta.

 

Myöhässä haastatteluun tuleminen

Toki päivänselvä asia, mutta tapahtuu kuitenkin silloin tällöin. Ei välttämättä anna sitä parasta kuvaa, kun saavutaan työhaastatteluun myöhässä. Ja se, että on ollut ruuhkassa tai bussi oli myöhässä, eivät välttämättä ole niitä syitä, jotka kannattaa heti ilmoittaa myöhästymisen syyksi. Parasta mitä voi tehdä on olla äärimmäisen pahoillaan siitä, että on laittanut muut odottamaan ja todeta, että ei ole tapana olla myöhässä.

 

Pahaa puhuminen edellisestä työnantajasta, työkavereista, esimiehistä jne.

Vaikka olisikin totta niin kannattaa miettiä joku muu syy, miksi on vaihtamassa työpaikkaa kuin se, että työkaverit ovat ihan syvältä ja oma esimies on täysi mu***u. Vaikka se kaikki olisikin totta, niin leimaa sillä itsensä hyvin nopeasti henkilöksi, jonka mielestä hänessä itsessään ei ole koskaan mitään vikaa ja kaikki syyt löytyvät aina jostain muualta.

 

Ei tietoa yrityksestä, johon on hakemassa töihin

Liian usein työhaastatteluun tullaan täysin valmistautumatta ja yhtä usein hakijalla ei ole käytännössä mitään tietoa siitä yrityksestä, johon hän on hakemassa töihin. Tästä asiasta kirjoitin enemmän n. kuukausi sitten ja kirjoituksen löydät tästä: https://inhunt.fi/2018/09/kaksi-kysymysta-johon-tyonhakijat-usein-kompastuvat/

 

Ei kysyttävää työhaastattelussa

Lähes sama juttu ja liittyy usein edelliseen kohtaan. Se, että ei ole tehnyt mitään taustatyötä johtaa yleensä siihen, että ei osaa kysyä mitään fiksua siinä vaiheessa, kun sen aika on. Tällä lähinnä viestittää rekrytoivalle yritykselle sen, että ei se tehtävä / yritys nyt välttämättä niin kiinnostava ole.

 

Ylimielisyys

Varsinkin headhuntaus -prosesseissa tätä näkee paljon. Tullaan ovesta sisään henkseleitä paukutellen vähän kuuntelemaan mitäs headhunterilla olisi nyt tarjolla. Tämä johtaa ainoastaan siihen, että heahdunter ei lähde viemään ko. henkilöä prosessissa eteenpäin ja näin saattaa mielenkiintoinen mahdollisuus mennä ohi. Joku syyhän siihen on, että henkilö on kiinnostunut ja vaivautunut paikalle ja näin tosiaan ei kannata hyvää mahdollisuutta menettää sen takia, että antaa itsestään täysin idiootin kuvan. Jos paikka kuulostaa siltä, että se ei ole itseään varten, kannattaa tilaisuus hyödyntää ja käyttää keskustelu vaikka siihen, mikä se positio sitten olisi joka saattaisi tulevaisuudessa kiinnostaa ja osua paremmin omiin intresseihin.

 

Testien myöhässä tekeminen

On hyvin yleistä, että rekrytointiprosessien yhteydessä teetetään jonkinlaiset testit loppuehdokkailla. Koko ajan tavallisempaa on, että nämä testit ovat verkossa tehtäviä joka tarkoittaa myös sitä, että hakija tekee ne silloin, kun hänelle parhaiten sopii. Kuitenkin silloin tällöin näkee sitä, että hakija ei jostain syystä saa testejä tehtyä sovitussa ajassa ja sitten, kun asiaa kysytään häneltä, tulee erilaisia selityksiä siitä, kuinka hänellä ei ole ollut aikaa. Yleensä on kuitenkin kyse tunnista tai maksimissaan kahdesta, joten mitä itse luulet, minkä kuvan siinä hakija antaa itsestään tai omasta halusta ja motivaatiosta kyseistä tehtävää / yritystä kohtaan, kun testien tekemiseen tarvittavan ajan löytäminen tuntuu lähes mahdottomalta tehtävältä.

 

Kirjoittanut,

Teemu Ruuska

http://fi.linkedin.com/in/teemuruuska/

Kirjoittaja Teemu Ruuska tuli InHuntiin vuonna 2009 ja on siitä asti toiminut rekrytoinnin parissa. Teemu on asunut Madridissa, Espanjassa vuodesta 2014 ja vastaa tällä hetkellä InHuntin kansainvälisestä suorahakuverkostosta InHunt Worldistä. Viime vuodet Teemu on keskittynyt digitalisaatioon ja ennen kaikkea digitaaliseen transformaatioon rekrytointi- ja suorahakualalla.