Vältä näitä virheitä, jos haluat tulla valituksi

Jaa somessa:

Tässä lista sellaisia virheitä, joihin ehdokkaat aika ajoin sortuvat rekrytointiprosessin aikana ja joiden takia heikentävät omia mahdollisuuksiaan tulla valituksi ja saada tavoittelemansa työpaikka.

Hakemuksen myöhässä tai viime tinkaan lähettäminen

Ehdokas saattaa lähettää hakemuksensa viime tinkaan tai pahimmassa tapauksessa jopa myöhässä. Usein rekrytoijat aloittavat työhaastattelut jo hakuvaiheen aikana. Tämä tarkoittaa sitä, että rima usein nousee sitä mukaa kun hakuaika etenee ja hyviä ehdokkaita on jo haastateltu. Loppuvaiheessa voi olla vaikeaa enää päästä haastatteluun, kun rekrytoija ottaa loppuvaiheessa vastaan enää ne, jotka papereilla näyttävät todella potentiaalisilta.

Myöhästyminen haastattelusta

On päivänselvä asia, että tapaamiseen tullaan sovitusti, mutta silti myöhästymisiä tapahtuu silloin tällöin. On hyvä ennakoida mahdolliset viivästyksen mahdollisuudet liikenneruuhkista lähtien ja varmistaa, että on ajoissa paikalla. Se, että on paikalla etuajassa, ei haittaa, kunhan odottaa, ilmoittautuu ja menee haastatteluun sovittuun aikaan. Täsmällisyys on kuninkaiden hyve, kuten tavataan sanoa, ja se pitää oikein hyvin paikkansa myös työhaastattelun suhteen.

Pahaa puhuminen edellisestä työnantajasta, työkavereista tai esihenkilöstä

Työhaastattelutilanteen ilmapiiriä ei kannata latistaa moittimalla tai parjaamalla nykyistä tai edellistä työnantajaa, työkavereita tai esihenkilöä. Pikemminkin kannatta keskittyä uuden työpaikan ja työtehtävän vetäviin tekijöihin kuin nykyisen työn poistyöntäviin seikkoihin. On siis hyvä tuoda esille miksi on kiinnostunut rekrytoivasta työnantajasta ja kertoa asiat miksi haluaa tavoitella juuri kyseistä työtehtävää.

Ei tietoa yrityksestä, johon on hakemassa töihin

Liian usein työhaastatteluun tullaan liian kevyesti valmistautuneena ja yhtä usein hakijalla ei ole käytännössä mitään tietoa yrityksestä, johon häntä haastatellaan töihin. On erittäin tärkeää tietää mihin on menossa ja mitä on odotettavissa. Kaikki ennakkovalmistelu kantaa hedelmää. Töissäkin tärkeisiin palavereihin ja tapaamisiin mennään ennakkovalmistelut tehtynä ja valmistautuneena. Työhaastattelu on aivan samalla tavalla tärkeä tapaaminen ja samoin sinne kannattaa tulla valmistautuneena. Esimerkiksi on hyvä tutustua etukäteen työnantajan taustatietoihin. Se antaa hyvän kuvan ja näin pystyy myös osallistumaan keskusteluihin ja vastaamaan kysymyksiin paremmin ja syvemmin. 

Ei kysyttävää työhaastattelussa

Lähes sama juttu ja liittyy usein myös edelliseen kohtaan. Se, että ei ole tehnyt mitään taustatyötä, johtaa usein siihen, että ei osaa kysyä mitään fiksua siinä vaiheessa, kun sen aika on. Tällä lähinnä viestittää rekrytoivalle yritykselle sen, ettei tehtävä/yritys välttämättä ole niin kiinnostava haastateltavalle.

Ylimielisyys

Varsinkin headhuntaus-prosesseissa tätä näkee paljon. Tullaan ovesta sisään henkseleitä paukutellen vähän kuuntelemaan mitä headhunterilla olisi tarjolla. Tämä johtaa ainoastaan siihen, että heahdunter ei lähde viemään ko. henkilöä prosessissa eteenpäin ja mielenkiintoinen tilaisuus saattaa mennä ohi. Hyvää mahdollisuutta ei kannata menettää antamalla itsestään idioottia kuvaa ylimielisellä asenteella. Jos haettava paikka ei ole tunnu olevan itseä varten, kannattaa tilaisuus kuitenkin hyödyntää käyttämällä keskusteluaika vaikka siihen, että mikä positio saattaisi tulevaisuudessa kiinnostaa ja osua paremmin omiin intresseihin.

Testien myöhässä tekeminen

 

On hyvin yleistä, että rekrytointiprosessien yhteydessä teetätetään loppuehdokkaille jonkinlaiset testit. Koko ajan tavallisempaa on, että nämä testit ovat verkossa tehtäviä. Tämä tarkoittaa usein myös sitä, että hakija tekee ne silloin, kun hänelle parhaiten sopii. Silloin tällöin tulee vastaan tilanne, että hakija ei saa testejä tehtyä sovitussa ajassa. Kun asiasta kysytään, tulee erilaisia selityksiä siitä, kuinka henkilöllä ei ole ollut aikaa. Yleensä on kuitenkin ajallisesti kyse vain tunnista tai kahdesta maksimissaan. Näin toimimalla hakija antaa itsestään huonon kuvan motivaatiostaan kyseistä tehtävää/yritystä kohtaan, kun testien tekemiseen tarvittavan ajan löytäminenkin tuntuu lähes mahdottomalta tehtävältä.

Näillä neuvoilla pääset pitkälle työnhakuprosessissa.  

Tutustu InHuntin Senior Headhunter Jukka Marttilaan.

Jukka lähti rohkeasti kokeilemaan työurallaan uutta. Uuteen työhön siirtyessä usein pohdintaan nousevat myös omat arvot ja työskentelytavat. Kuinka voi säilyttää itselle ominaisen ja merkityksellisen tavan tehdä töitä uudessa ympäristössä, kehittymisen pyörteissä?

Lue myös muita InHunt Groupin hyödyllisiä blogeja työnhakuun liittyen.

InHuntBlogi_Jukka Marttila – uudenlainen tapa tehdä headhunttausta_plain
Jukka Marttila – uudenlainen tapa tehdä headhunttausta
Jukka Marttila lähti rohkeasti kokeilemaan työurallaan uutta, jolloin pohdintaan nousivat myös omat arvot ja työskentelytavat.
Headhunter Jari Tourunen
Kokeneen headhunterin vinkki: Nämä neljä kysymystä ratkaisevat työhaastattelussa
Senior Headhunter Jari Tourusen mukaan on olemassa yksi asia, jonka puuttuminen estää haastattelun onnistumisen. Lisäksi...
InHuntBlogi_asiat_jotka_ratkaisevat_valitaanko_työnhakija_työhaastatteluun_plain
Asiat, jotka ratkaisevat, valitaanko työnhakija työhaastatteluun
Asiat, jotka ratkaisevat, valitaanko työnhakija työhaastatteluun Työnhakijalla on todellakin mahdollisuus vaikuttaa siihen,...
Kullanarvoiset vinkit avoimen työhakemuksen kirjoittamiseen
Kullanarvoiset vinkit avoimen työhakemuksen kirjoittamiseen
Etsitkö uutta työtä? Headhunterin vinkit avoimen työhakemuksen kirjoittamiseen.

Artikkeli on alunperin kirjoitettu 2018, mutta päivitetty syyskuussa 2023.

Jaa somessa:
avoin työpaikka ikoni

Rekrytointi tulossa?

Autamme mielellämme. Ota meihin
yhteyttä ja palaamme sinulle 24h sisällä.

Liity sisäpiiriin ja

Tilaa InHunt Groupin Uutiskirje

Vastaanota sähköpostiisi tieto uusista avoimista työpaikoista, blogi-postauksista ja podcast-jaksoista.

Uusimmat työpaikat
Talousjohtaja
Business Development Manager
Head of ICT for Finland, Turku area
Tuotantojohtaja_Produktionsdirektör_ProductionDirector_Parainen_Pargas_Executive Search_HarriKnaapi_+358458698228
Tuotantojohtaja | Produktionsdirektör | Production Director, Parainen | Pargas
Talousjohtaja, Hengitysliitto ry
Uusimmat

Blogista

InHunt Alumni_HannaKivela-Fujitsu_1200x630px_plain-2
Kestävä digitaalinen murros hallituksen agendalla
Hallituspaikan haku -valmennusten ensimmäinen alumnitapahtuma sai suuren suosion. Sali oli täynnä, tunnelma korkealla ja upeat puheenvuorot herättivät keskustelua...
Vastuullisuus hallituksen agendalla-miksi__InHuntBlogi_1200x630px_plain
Vastuullisuus hallituksen agendalla: miksi?
Vastuullisuus hallituksen agendalla: miksi? Päivi Koivisto, Kalmarin vastuullisuusjohtaja, oli yksi InHunt Groupin Hallituspaikan haku -valmennuksen ensimmäisen...
Rakennus- ja infra-alan_osaajat_InHuntGroup_plain
Miksi valita InHunt Group rakennus- ja infra-alan rekrytointeihin?
Luotettavaa ja tehokas tapa löytää parhaat osaajat rakennus- ja infra-alan tehtäviin. Ota yhteyttä ja anna meidän auttaa sinua rakentamaan menestyvää tiimiä,...
hankinta-alan_osaajat_InHuntGroup_plain2
Panosta hankintaosaamiseen - vaikutat yrityksesi menestykseen
Hankinnat ovat liiketoiminnan keskeinen osa-alue, joka vaikuttaa suoraan yrityksen menestykseen. Ammattimaisesti hoidetut hankinnat tuovat yritykselle kilpailuetua,...
yhteistyö kättely ikoni

Haluatko kuulla lisää palveluistamme?

  Ota yhteyttä ja
  palaamme sinulle
  24h sisällä.

  InHunt Group on perustettu vuonna 2008  ja on nyt Suomen suurin suorahakutoimija. InHunt toimii jo kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa.  Lisäksi InHunt Groupilla on oma kansainvälinen suorahakuverkosto – InHunt World, joka kattaa 29 maata ja kokoaa parhaat paikalliset toimijat yhteen. InHunt apunasi – ympäri maailman.

  Tilaa uutiskirje

  YHTEYSTIEDOT

  myynti@inhunt.fi

  Äyritie 12 C (Forte)
  01510 Vantaa