Hallituksen jäsenhaku – hakujen aatelia

Jaa somessa:

Hallitushaut ovat henkilöhauista todennäköisimmin vanhoillisimpia ja siksi ehkä hitaimmin uudistuvia. Aidosta muutospaineesta kertoo kuitenkin selkeää kieltään tarjouspyyntöjen määrän kasvu: enää ei ole itsestään selvää, että uusi jäsen löytyy kaverin vinkkaamana vaan täytyy ainakin kysyä, mitä ammattimaisen prosessin läpivienti tarkoittaisi, ja maksaisi.

Meillä InHuntissa hallitushaut ovat tulleet osaksi jokapäiväistä työtämme vasta viimeisimmän vuosikymmenen vaihtuessa. Aiemminkin toki hallitushakuja tehtiin, mutta vain satunnaisesti ja tilannekohtaisesti.

Hallitustason hakujen määrätietoiseksi käynnistämiseksi tehtiin huolellista prosessin tarkastelua, ja päätettiin kehittää kaikkiin yritysmuotoihin ja kokoluokkiin sopiva äärimmäisen laadukas prosessi, joka tuottaa arvoa kaikkien kannata.

Hakuprosessi tuottaa aitoa arvoa siis myös ehdokkaiden mielestä, joista vain yksi valitaan – ja loppuja ei.

Ehdokkaiden kanssa käymiemme palautekeskustelujen ja ehdokas-NPS mittauksen perusteella tiedämme, että myös valitsematta jääneiden ryhmä kokee InHuntin prosessin erittäin hyödyllisenä. Ja on hyvä huomioida, että tällainen lopputulos on tärkeää myös toimeksiantajayritykselle, koska hallitushaun äärellä tapahtuneet kohtaamiset ovat jatkossa osoittautuneet osapuolilleen myös muilla tavoin hyödyllisiksi.

InHuntin suuren suosion saanut Hallituspooli käynnistettiin 2018 lopussa, ja hallitushakuihin nimettiin liiketoimintavastuullinen johtaja. Vuonna 2019 toteutettiin yhteiskehittelyhanke, johon osallistui yrityksiä ja organisaatioita jotka halusivat perustaa hallitustasoisen Advisory Boardin, mutta perustamisen tapa herätti pohdintaa. Lopputuloksena syntyi suurta suosiota saavuttanut InHuntin malli, joka on nykyisin myös kauppakamarin HAB-sertifikaattikoulutuksen (Hyväksytty Advisory Board) pohjana.

InHuntin aktiivinen kehitystyö ja hallituspiireissä vaikuttaminen on jatkunut määrätietoisena.

Hallitushakujen toteuttamisen muodot ovat todella moninaiset

Hallituksen kokoonpano on yrityksen tulevaisuuden kannalta äärimmäisen kriittinen asia, jonka merkityksen yritykset alkavat hiljalleen ymmärtää. Vaikka jo pitkään on puhuttu ns. voimavarahallituksista, vasta pikkuhiljaa tapahtuu aitoa siirtymää esim. kokouspalkkioinnista kuukausipalkkamalliin. Se jos mikä kertoo todellisen viestin siitä, kontribuoiko hallitus yrityksen asioihin kokouksissa, vai jatkuvasti.

Hallitushakujen perinteinen syklisyys on kokemuksemme mukaan hävinnyt, ja hakuja tehdään pitkin vuotta kaikenlaisissa yrityksissä.

Prosessimme tukee hyvää suunnittelua ja siksi hakuun kannattaa varata aikaa, mutta tarvittaessa haku voidaan tehdä todella nopeastikin. Näin on käynyt, kun ehdokkaita ei ole löytynyt muilla keinoin, ja InHunt on lopulta ”kutsuttu apuun”. Näin on myös käynyt, kun meidät on kutsuttu auttamaan nimitystoimikuntaa itse valinnassa prosessin lopussa. Tämä on tyypillisesti nimitystoimikunnan valmennusta tai suoraan ehdokkaiden arviointia joko asiantuntijalausuntoina papereiden perusteella tai ehdokkaita haastatellen.

Mikään headhunting-talo ei tee ”satoja” hallitushakuja vuodessa - vielä

InHunt Group on Suomen suurin suorahakutalo, jonka kaikkien hakuprojektien määrä on yli 500 vuodessa. Myös hallitushakujen määrä on merkittävässä kasvussa ja sitä varten me myös kasvatamme jatkuvasti hallitushakuihin erikoistuneiden Senior Headhuntereidemme määrää.

Emme ole ainoastaan ajan hermolla hallitustyöskentelyn kehityksessä, vaan aktiivisesti myös kehitämme sitä. Hallitustyöskentelyn nykyisen toimintatavan arviointi ja tuleva, halutun toimintatavan määrittely on osa hakuprosessiamme. Se on koettu arvokkaaksi.

Kun hallitukseen tulee uusi jäsen, sen dynamiikka muuttuu. Jos halutaan toiminnan kehittyvän valinnan myötä, se vaatii aktiivisia toimenpiteitä. Jos halutaan toiminnan jatkuvan samana kuin ennenkin, sekin vaatii toimenpiteitä. Tässä me tuemme aktiivisesti.

Näin aktiivinen vaikuttaminen on InHuntissa mahdollista, koska meille kertyy jatkuvasti kasvava määrä näkymää parhaisiin, ja toisaalta ei niin hyviin käytänteisiin.

Hallitushauissa voi ja on suhteellisen helppoakin erottautua ammattimaisella  laatuprosessilla, koska toiminnan kenttä on laaja pörssiyhtiömallista kaverilta vinkin kysymiseen. InHunt on luonut mainetta nimenomaan laadukkaana hallitushakijana, minkä arvostus kasvaa koko ajan hallitustyön kentässä.

InHuntia suositellaan

Perheyritykset ovat löytäneet meidät. Tämä yritysmuoto on tyypillisesti sellainen, jossa vaihdetaan kokemuksia erilaisten yhteistyökumppaneiden kanssa toimimisesta.
Haut myös pörssiyhtiöihin sekä finanssivalvonnan alaisiin yhtiöihin ovat tuottaneet erinomaista palautetta.
Kiintiöhakukokemusta on kertynyt myös yhteydenotoilla ”teiltäkö niitä naisia löytyy?”. Kyllä vain, InHuntin kautta löytyy naisia, miehiä – erinomaisia henkilöitä.
Liittokenttä ja jäsenistöyhtiöiden omistamat palveluyhtiöt alkavat selkeästi korostaa hallituksensa strategista roolia, aiemman jäsenen etujen varmistajan sijaan.
Myös julkinen sektori sekä reguloidut toimialat ovat hallitustyössä oikealla tiellä ja hakuihin löytyy todella erinomaisia ehdokkaita aitoa arvoa tuovalla kompetenssikirjolla.

Hallitushakujen lisäksi InHunt tekee myös hallitusten valmennuksia, auditointeja sekä perehdytyksiä. Me valmennamme myös henkilöitä löytämään hallitusposition, olipa se hallituksen puheenjohtajuus, jäsenyys tai nykyisin erityisen suosittu hallitustasoinen Advisory Boardin jäsenpaikka. Lue lisää InHuntin valmennuksista täältä.

Meistä on sanottu, että ”InHunt ei ole toimeksiantajan tai ehdokkaan puolella, vaan molempien kanssa”. Tämä ohjaa paitsi toimintaamme arjessa, myös laadukkaan toiminnan jatkuvaa kehittämistä.

Artikkelin kirjoittaja
Tarja Ilvonen Johtaja, Board Competencies
Senior Headhunter

Jaa somessa:
avoin työpaikka ikoni

Rekrytointi tulossa?

Autamme mielellämme. Ota meihin
yhteyttä ja palaamme sinulle 24h sisällä.

Liity sisäpiiriin ja

Tilaa InHunt Groupin Uutiskirje

Vastaanota sähköpostiisi tieto uusista avoimista työpaikoista, blogi-postauksista ja podcast-jaksoista.

Uusimmat työpaikat
Toimitusjohtaja
Asiakkuusjohtaja
Commercial Director - CollectiveCrunch
Maajohtaja, Finfact Oy
Resort General Manager
Uusimmat

Blogista

InHuntBlog_Kesäloma_headhunterin-soitto_1200x630px_plain
Kesäloma, laiturinnokka ja kuikan reviirillä soidinhuuto – ja Headhunterin soitto
Lue blogista, kuinka luottamukselliset keskustelut headhunterin kanssa voivat avata uusia uramahdollisuuksia ja miksi proaktiivinen rekrytointi tuottaa parhaat...
Hallituksen rotaatio, onko sitä_InHuntBlogi_1200x630px_plain
Hallituksen rotaatio, onko sitä?
Hallitustyö on suuressa murroksessa ja hyvä niin. Hallitusten merkitys yritysten uudistumisen voimavarana on parhaimmillaan niin suuri, ettei hallitustyöskentelyn...
InHunt Janne_Ilomäki_kyber_1200x630px_plain_2
Kumpi tulee kalliimmaksi: kyberhyökkäys vai kyberturvallisuus? 
Hallituspaikan haku -valmennusten ensimmäisessä alumnitilaisuudessa kuultiin hyviä asiantuntijapuheenvuoroja, joista yksi koski päivänpolttavaa aihetta sekin:...
InHunt Alumni_HannaKivela-Fujitsu_1200x630px_plain-2
Kestävä digitaalinen murros hallituksen agendalla
Hallituspaikan haku -valmennusten ensimmäinen alumnitapahtuma sai suuren suosion. Sali oli täynnä, tunnelma korkealla ja upeat puheenvuorot herättivät keskustelua...
yhteistyö kättely ikoni

Haluatko kuulla lisää palveluistamme?

    Ota yhteyttä ja
    palaamme sinulle
    24h sisällä.

    InHunt Group on perustettu vuonna 2008  ja on nyt Suomen suurin suorahakutoimija. InHunt toimii jo kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa.  Lisäksi InHunt Groupilla on oma kansainvälinen suorahakuverkosto – InHunt World, joka kattaa 29 maata ja kokoaa parhaat paikalliset toimijat yhteen. InHunt apunasi – ympäri maailman.

    Tilaa uutiskirje

    YHTEYSTIEDOT

    myynti@inhunt.fi

    Äyritie 12 C (Forte)
    01510 Vantaa