Viimeistään nyt ne pitkät valot päälle, hallitus

Jaa somessa:

Viimeistään nyt ne pitkät valot päälle, hallitus

Onko kvartaalitalous vastuullisuuden pahin vihollinen? Investoinnit vastuullisuuteen eivät välttämättä näy seuraavan kvartaalin tuloksessa positiivisesti mutta takaavat yrityksen kilpailukyvyn pitkällä aikavälillä. Miten tällainen pitkäjänteisyys saadaan mukaan hallitustyöhön ja sitä kautta yrityksen johtoon, jos insentiivit kattavat vain 3 vuoden aikaikkunan?

Maailma muuttuu kiihtyvällä tahdilla ja samaan aikaan tarvitaan pysyvyyttä eli pitkäjänteistä otetta suuriin kysymyksiin – kuten vastuullisuuteen. Siihen liittyvät päätökset ja panostukset täytyy tehdä viimeistään nyt, jotta ne alkavat näkyä yritysten toiminnan tuloksissa jossain vaiheessa, siis myöhemmin mutta riittävän pian. Usein kyseessä on valinnat ja toimet, joiden implementointi myös vie aikansa. Tarvitaan siirtymäaikaa vanhasta maailmasta uuteen.

Pitkän aikavälin strategia ja siihen linkitetyt vastuullisuustavoitteet ovat välttämättömiä, koska vastuullisuus elää ajassa, ei hetkessä

Tätä pohdimme Cargotecin VP Sustainability Päivi Koiviston kanssa. Tätä, ja koko vastuullisuuden strategisuutta, johtamista ja sen erilaisia näkökulmia. Aihe on laaja – yhtä laaja kuin koko yritystoiminnan kenttä ja siksi se ehkä jääkin joskus hähmäiseksi.

Tämä blogiartikkelisarja käsittelee viittä teemaa aiheesta, mutta ehkä ei kuitenkaan jo ihan perinteisesti totutulla tavalla vaan Koiviston todella laaja-alaisen kokemustaustan avulla pureudumme vastuullisuuden johtamiseen ja sen näkymiseen johtamisessa uusista kulmista. Näin haluamme pureutua tähän tärkeään teemaan tavalla, jota ei ohitettaisi liian monimutkaisena vaan tavalla joka vähintäänkin kirvoittaisi hyvää keskustelua, kysymyksiä ja avauksia – avauksia jotka toivottavasti toimivat inspiraationta johdolle ja hallitukselle toimia – siis johtaa.

InHuntin Tarja Ilvonen ja Cargotecin Päivi Koivisto painottavat pitkäjänteisen strategian ja vastuullisuustavoitteiden tärkeyttä. Vastuullisuus ei ole pelkkä hetkellinen trendi, vaan se vaatii jatkuvaa työtä.

Vastuullisuuden strategisen johtamisen aikaikkuna on pitkä, siis tosi pitkä

Koivisto tekee paljon töitä hallituksen kanssa. Hän on myös tunnettu puhuja hallitus- ja ylimmän johdon foorumeilla. Hän tietää, kuinka pitkäjänteistä toimintaa ja kuinka kauaskantoisia vaikutuksia vastuullisuuteen liittyvillä strategisilla päätöksillä on. ”Hallitus on paljon vartijana vastuullisuusvalinnoissa, sieltähän se kaikki lähtee. Tätä varten hallituksella täytyy olla ymmärrys vaadittavasta aikajanasta ja vaikka näinä aikoina välillä on pakkoa ajaa lähivaloilla, tulee vastuullisuutta johdettaessa osata panna ne pitkät valot päälle. Nyt tarvitaan aitoa pitkäjänteisyyttä,” Koivisto toteaa.

Tässä ajassa on entistä tärkeämpää, että hallituksessa myös on kehittyvää osaamista. Istuvan hallituksen osaamista voidaan kehittää, mutta järkevää on myös huolehtia osaamispohjaisesta rotaatiosuunnitelmasta. Vaihtuvan hallituskokoonpanon pitkäjänteistä kantavaa voimaa edustaa usein yhtiön  omistajajäsenet hallitusroolissaan, ulkopuolisten jäsenten edustaessa ajassa korostuvia osaamisvaatimuksia. Vastuullisuusosaaminen ja asian syvällinen ymmärrys on kuitenkin sellaista, jota jokaisella hallitustyötä tekevällä tulisi olla.

Jo reilu puolet yrityksistä piti vastuullisuusosaamista erittäin tärkeänä tai tärkeänä, mutta silti kokonaisuutena vastuullisuusosaaminen sijoittuu osaamisalueiden tärkeysjärjestyksessä varsin alas.

Hallituksen jäsenen lisäarvon tuottokyky yrityksen tulevaisuuden kannalta on asia, johon on havahduttu nykypäivän hallituksen jäsenen haussa. Koska uusi valittava jäsen on mukana hallituksessa tyypillisesti pisimmillään n. 6 vuotta, valintatilanteessa korostuvat kompetenssit myös tuntuvat linkittyvän tämän päivän haasteiden ratkaisemiseen. Sellaiseen, mihin tulostavoitteet tuolla aikavälillä liittyvät. ”Vastuullinen liiketoiminta vaatii pitkäjänteistä toimintaa ja kauaskantoisia päätöksiä. Tämä vaatimus lyö hieman korvalle hallituksen kokoonpanon muutosnopeutta, ellei tätä kompetenssialuetta oteta huomioon aivan erityisenä osa-alueena,” Koivisto huomauttaa.

 

Siksi olisikin tärkeää, että ihan jokaisella hallituksen jäsenellä ja ihan kaikkina aikoina olisi hyvää perehtyneisyyttä vastuullisuuden osa-alueeseen.

Vastuullisuusosaaminen hallitustyössä on uusi perustaito, ei asiantuntijoiden erityiskenttää. Se vaatii paitsi perusasioiden syvällistä haltuunottoa ja ylläpitoa, myös jatkuvaa ajan hermolla olemista. Pitkän ja lyhyen aikavälin suunnittelua tulee tehdä myös hallitusti rinnakkain, eikä käyttää kaikkea aikaa ajankohtaisten tulipalojen sammuttamiseen.

Pitkien valojen hyödyntämisestä oppia perheyhtiöiltä?

Perheyhtiöissä aikajänne on tyypillisesti hyvin pitkä. Omistajat ymmärtävät, että yhtiö on itsellä lopulta vain hetken ja perintönä vielä tänään pöydän alla leikkiville lapsosille tulisi jättää parempi versio yhtiöstä, verrattuna siihen jonka itse aikanaan otti vastaan. ”Pidän perheyhtiövertausta tässä erittäin fiksuna. Aikajänne kuvaa vastuullisuuden vaikutusten aitoa elinkaarta. Se kantaa tuleviin sukupolviin”, Päivi summaa.

Aiemmissa tämän blogisarjan artikkeleissa käsittelimme mm. vastuullisuutta liiketoiminnassa sekä vastuullisuutta strategiassa. Seuraavissa pureudutaan liiketoiminnan narratiiviin sekä työnantajakuvaan. Stay tuned!

Täältä löydät blogiartikkelisarjan aiemmat osat:

Vastuullisuusstrategia vai vastuullinen strategia_InHuntBlogi_1200x630px_plain3
Vastuullisuusstrategia vai vastuullinen strategia
Vastuullisuuden asettamat vaatimukset tulevat aidosti muuttamaan yritysten liiketoiminnan muotoja. Hallituksella on avainrooli...
InHuntBlog-Vastuullisuus liiketoiminnassa_InHuntBlogi_1200x630px_plain4
Vastuullisuus liiketoiminnassa – johtajan, koko johdon vai hallituksen vastuulla?
Uudessa blogissa pureudumme yritysten vastuullisuuden johtamiseen ja strategiseen näkemykseen. Lue lisää >>

Artikkelin kirjoittaja:
Tarja Ilvonen Johtaja, Board Competencies
Senior Headhunter

Jaa somessa:
avoin työpaikka ikoni

Rekrytointi tulossa?

Autamme mielellämme. Ota meihin
yhteyttä ja palaamme sinulle 24h sisällä.

Liity sisäpiiriin ja

Tilaa InHunt Groupin Uutiskirje

Vastaanota sähköpostiisi tieto uusista avoimista työpaikoista, blogi-postauksista ja podcast-jaksoista.

Uusimmat työpaikat
Kaupallinen johtaja
Ravintolatoimenpäällikkö
Riikinvoima_logo_pysty
Toimitusjohtaja
Engagement Director, Public Sector, Nordcloud
Kasvun ja oppimisen toimialajohtaja
Uusimmat

Blogista

InHunt_Blogi_Vesilaitokset tukevat kuntien elinvoimaisuutta_plain
Vesilaitokset tukevat kuntien elinvoimaisuutta, sekä kestävää ja vastuullista päätöksentekoa
Vesilaitokset takaavat puhtaan veden ja jätevedenkäsittelyn, mutta muuttuva maailma tuo mukanaan haasteita. Kuntien InHunt auttaa löytämään oikeat asiantuntijat...
InHunt_Blogi_Toimitusjohtajasopimus – placementilla vai ilman_plain
Toimitusjohtajasopimus – placementilla vai ilman?
Toimitusjohtajan rooli on haastava ja yrityksen menestykselle elintärkeä. Joskus eteen tulee kuitenkin tilanteita, joissa tiet eroavat. Hyvä toimitusjohtajasopimus...
Viisi tärkeää vaihetta urapolun valintaan. Kuvassa laskettelija miettii mille polulle lähtee etenemään.
Viisi tärkeää vaihetta urapolun valintaan
Oikean uran valinta on tärkeä päätös, joka vaikuttaa usein koko työuraan. Lue blogista viisi tärkeää vaihetta urapolun valintaan.
Kuvassa Pirkko-Liisa Hietalahti Kuntien InHuntin johtaja
Suorahaun käyttö kuntien rekrytoinneissa on lisääntynyt
Kuntien InHunt palvelee kuntia kokonaisvaltaisesti. Aktiivisen kandidaattien etsimisen ja houkuttelun lisäksi huolehdimme myös prosessin hallinnollisesta ja...
yhteistyö kättely ikoni

Haluatko kuulla lisää palveluistamme?

    Ota yhteyttä ja
    palaamme sinulle
    24h sisällä.

    InHunt Group on perustettu vuonna 2008  ja on nyt Suomen suurin suorahakutoimija. InHunt toimii jo kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa.  Lisäksi InHunt Groupilla on oma kansainvälinen suorahakuverkosto – InHunt World, joka kattaa 29 maata ja kokoaa parhaat paikalliset toimijat yhteen. InHunt apunasi – ympäri maailman.

    Tilaa uutiskirje

    YHTEYSTIEDOT

    myynti@inhunt.fi

    Äyritie 12 C
    (vastaanotto Äyritie 12 B)
    01510 Vantaa

    Artikkelisarja rekrytointiprosessin parantamiseksi

    Teen itse ja säästän - vai säästänkö?

    Jätä sähköpostiosoitteesi, niin lähetämme sinulle kolme faktantäyteistä työnantajille ja yrityksen päättäjille suunnattua asiantuntija-artikkelia sekä viikottaisen uutiskirjeemme. Voit halutessasi poistua postituslistalta uutiskirjeen lopussa olevasta linkistä.