Teknologian huima kehitys yhdistettynä turvallisuusvaatimusten uusiin ulottuvuuksiin haastaa yritysten hallitusten toimintaa. Näiden asioiden ymmärtäminen ja hallinta ovat välttämättömiä, jotta yritykset voivat pysyä kilpailukykyisinä ja suojautua uhkilta. Vaikutukset työntekemiseen ja sitä kautta henkilöstön viihtyvyyteen ja jaksamiseen ovat myös hallitusten pohdittavia asioita. Minulla oli ilo haastatella kovanluokan hallitusammattilaista Timo Lappia.
”Teknologisen kehityksen tuomat muutokset paitsi oman yrityksen, myös sen kumppaneiden ja asiakkaiden toimintaan haastavat yrityksiä. Taloustilanne ja epävarmuus vaikuttavat yrityksiin ja henkilöstöön, mikä tekee näiden asioiden käsittelystä entistä tärkeämpää. Tämä aika on kuormittavaa”, toteaa Timo Lappi.
Strategiatyössä konkretia on supervoima
Timolla on todella laaja-alaista näkymää monenlaisten yritysten hallitustyöhön. Yhtenä niistä Heltti palkittiin hiljattain Kultainen nuija -pokaalilla – hyvästä syystä. ”Olen pannut merkille miten eri tavoin hallitustason ihmiset ajattelevatkaan strategiasta”, Timo pohtii. ”Strategian voidaan nähdä olevan visio tai jopa slogan, samalla kun toinen näkee sen toimintasuunnitelmana. Toiselle abstraktia, toiselle konkreettista.” Tärkeää olisi saada kaikille sama käsitys strategiasta ja sen työstämisestä hallitustasolla. Strategia on hallituksen vastuulla ja sen on oltava laadukas. Puheenjohtajalla onkin merkittävä rooli huolehtia yhteisestä näkymästä – strategiatyön tekemisen tapa on puheenjohtajan supervoima.
Tarja Ilvonen haastatteli huipputason hallitusammattilaista Timo Lappia, jolla on todella laaja-alaista näkymää monenlaisten yritysten hallitustyöhön.
Hallituksen on jatkuvasti seurattava ulkoisia trendejä ja signaaleja, jotta se voi tehdä harkittuja päätöksiä.
Sopiva keskustelutaso ja agendalla olevien asioiden järjestys kokouksissa on tärkeä: aluksi 80 % ajasta tulisi keskittyä strategisiin teemoihin ja vastan sen jälkeen 20 % käytännön asioihin ja raportointiin. Valvonta ja raportointi ovat yrityksen toiminnan kulmakiviä, erityisen korostuneestikin tässä ajassa vaatimusten kehittyessä koko ajan, mutta hyvää hallintoa on järjestää ja huolehtia niistä siten, ettei hallituksen kokousajasta pääosa ole menneessä.
”Siksi kokousta ei pitäisi aloittaa toimitusjohtajan katsauksella, koska se voi herättää intohimon esittää operatiiviseen toimintaan liittyviä kysymyksiä – ja viedä fokuksen liiaksi menneeseen.” Tulevaisuuteen katsominen ja oikeasta lentokorkeudesta huolehtiminen on aidosti ennakoivaa, ja hallitus nappaa kiinni oikeista asioista paitsi riskien mutta myös liiketoiminnan mahdollisuuksien kannalta.
Hyvä puheenjohtaja – entä hyvä hallituksen jäsen?
Hallituksen jäsenten sitoutuminen ja aktiivinen osallistuminen ovat ratkaisevia tekijöitä laadukkaassa hallitustyössä. Hyvä puheenjohtaja varmistaa, että kokoukset etenevät suunnitellusti ja että kaikki jäsenet osallistuvat aktiivisesti. Kokoukset ovat yksi osa hallituksen työtä. Mutta parhaimmillaan jäsen ajattelee yritystä muulloinkin, jatkuvasti. Timon esimerkki tästä on Heltti: ”Heltissä hallituksessa on kolme roolia: perinteinen hallituksena toimiminen, jonka lisäksi hallitus toimii myös aktiivisena neuvonantajana. Kolmanneksi hallitus on myös yrityksen silmät ja korvat, joka käynnistää hankkeita, avaa ovia ja tunnistaa avainhenkilöitä.”
Ota oma paikkasi kentällä
Hyvä hallituksen jäsen on sitoutunut yritykseen ja osallistuu aktiivisesti sen toimintaan. Hänellä on kyky neuvotella ja säilyttää positiivinen ilmapiiri kokouksissa. Laadukkaat kommentit ja kysymykset ovat merkki hyvästä jäsenestä, joka tuo lisäarvoa hallitustyöhön.
Hyvä hallituksen jäsen on kuin hyvä kahvi – piristää ja tuo energiaa kokouksiin!
Ihmiset ovat erilaisia, mikä näkyy myös hallitustyössä. Keskeistä on kaikille kuitenkin hyvään työn laatuun keskittyminen. Siihen vaikuttaa kommenttien ja kysymysten sekä yleisen aktiivisuuden laatu. Timo kertoo esimerkin: ”Messi löntystelee kentällä, joku juoksee ympäri kenttää hakien paikkaa. Messi seuraa aktiivisesti tilannetta ja sitten toimii – ja maali syntyy.”
Kehittyneen hallituksen on jatkuvasti sopeuduttava uusiin haasteisiin ja tilanteisiin. Siitä on kaikkien otettava koppia: teknologian ja turvallisuuden hallinta, henkilöstön hyvinvointi, strategiatyö ja ulkoisten trendien seuraaminen ovat keskeisiä tekijöitä menestyksessä. Mutta hallituksen rooli johdon tukena on myös muistettava.
Timo siteeraa Jorma Elorantaa: ”Toimitusjohtaja kestää valtavan määrän silittämistä ja paijaamista. Sillä voi aidosti olla merkittävä liiketoiminnallinen arvo.” Siksi liiallinen kysymyksiin keskittyminen – grillaaminenkin ja virheiden etsiminen – ei ole tätä päivää. On hyvä keskittyä toimitusjohtajan tukemiseen ja pohtia, miten hallitus tekisi sen parhaiten.
Teknologian, kuten tekoälyn, hyödyntäminen strategiatyössä voi tuoda merkittäviä etuja ja parantaa päätöksenteon laatua. Mutta lantin toisena puolena myös ihmisinä toimiminen on tärkeää. ”Sillä ihmisiähän tässä ollaan, ja parhaamme tehdään. Siksi offsitet ja dinnerit ovat tärkeitä myös – ne rakentavat luottamusta ja ryhmäkoheesiota.”
Kiitos Timo Lappi haastattelusta! Hyvää hallitustyötä on myös oman osaamisen ja kokemusta aktiivinen jakaminen suomalaisessa hallitustyön kentässä: siksi olenkin erityisen iloinen voidessani kertoa, että Timo Lappi on ensi kevään InHunt Groupin Hallituspaikan haku -valmennuksen Keynote Speaker. Stay tuned – päivämäärä ilmoitetaan tammikuun valmennuksen alumnitilaisuudessa!
Artikkelin kirjoittaja
Tarja Ilvonen
Johtaja Board Competencies, Senior Headhunter