7 parasta vinkkiä palkkaneuvotteluihin – Vältä alipalkkausta

7 parasta vinkkiä palkkaneuvotteluihin. Kuvassa kaksi henkilöä kättelevät toisiaan.
Jaa somessa:

Tiesitkö, että…

…jotkut työnantajat julkaisevat palkkahaitareiksi huomattavasti pienemmät summat, mitä he todellisuudessa maksavat palkkaa kyseisestä tehtävästä

…palkankorotusten odotetaan olevan korkeampia vuonna 2025 verrattuna aikaisempiin vuosiin. Tätä väittämää tukee myös palkansaajajärjestöjen tuoreet palkankorotusvaatimukset.

Palkkakeskustelut uuden työnantajan kanssa ovat haastava tilanne. Jos pyydät liikaa, voit pudota ehdokkaiden listalta. Jos taas pyydät liian vähän, saatat myöhemmin katua päätöstäsi, tuntea itsesi aliarvostetuksi ja olla jopa kykenemätön keskittymään työhösi kunnolla.

Jos mietit, miksi palkasta ylipäätään pitäisi neuvotella, niin muista, että sinulla on oikeus saada oikeudenmukainen korvaus taidoistasi ja kokemuksestasi. Siinä ei ole mitään väärää kun tuot esiin, mitä pidät kohtuullisena palkkana keskustellessasi mahdollisesti tulevan työnantajasi kanssa.

Oikealla palkkatasolla aloittaminen on myös erittäin tärkeää siksi, että se vaikuttaa myöhempiin suoritusarviointeihin ja vuotuisiin palkankorotuksiin. Olet tyytyväisempi ja motivoituneempi työssäsi, kun palkka on kohdallaan.

Olitpa sitten vastavalmistunut ensimmäistä työpaikkaasi etsimässä tai kokenut ammattilainen, joka kaipaa uusia haasteita, on olennaista osata neuvotella palkasta haastatteluissa varsinkin palkkaavan esimiehen kanssa, jotta et joudu alipalkatuksi.

Oletko epävarma siitä, miten palkasta tulisi neuvotella? Seuraavassa on 7 käytännön vinkkiä, jotka voivat auttaa sinua.

Palkkaneuvottelut haltuun: 7 askelta parempaan palkkaan

Palkan neuvotteleminen voi olla jännittävää, mutta oikealla valmistautumisella ja taktiikalla voit varmistaa, että saat ansaitsemasi korvauksen. Tässä seitsemän vaihetta, jotka auttavat sinua onnistumaan:

Tee kunnollinen taustatyö palkkaneuvotteluihin

Ennen neuvottelujen aloittamista on tärkeää tutkia, millaista palkkaa vastaavasta työstä yleensä maksetaan. Hyödynnä LinkedInin ja muiden sivustojen työpaikkailmoituksia. Ne antavat sinulle hyvän kuvan alan palkkatasosta. Voit myös käyttää esimerkiksi PayScale-palvelua, joka auttaa sinua arvioimaan oman palkkasi. Näin voit perustellusti kertoa palkkaodotuksesi työnantajalle, kun sitä kysytään sinulta.

Määritä oma minimipalkkasi

Kun olet saanut käsityksen alan yleisestä palkkatasosta, mieti itsellesi sopiva palkkahaitari. Määritä huolellisesti minimipalkkasi, eli alin summa, jonka olet valmis hyväksymään. Tämä on sinun "sisäänastumishintasi" – jos tarjottu palkka on tätä pienempi, et ole valmis ottamaan työtä vastaan. Mieti myös, mikä olisi sinulle ihanteellinen palkka, kuitenkin realistisesti suhteessa pätevyyksiisi, kokemukseesi ja tehtävään. Jos olet päässyt edellisessä tehtävässäsi jo korkeampiin palkkaluokkiin useiden toteutuneiden palkankorotusten jälkeen, huomioi myös se mahdollisuus, että vaikka uusi tehtävä tarjoaisi hieman pienemmän palkkakorvauksen uuden työsuhteesi alussa, voit sopia jo tulevista mahdollisista palkankorotuksista, esim. palkankorotuksesta heti koeajan jälkeen.

Neuvottele jo ennen työtarjousta

Ihanteellinen aika palkkaneuvotteluille on jo ennen yritykseltä tulevaa työtarjousta. Tunne haluamasi palkkahaitari ja ole itsevarma. Jos sinulle tehty työtarjous ei ole sinulle sopiva, voit tehdä vastatarjouksen ja katsoa, miten työnantaja tai rekrytoija vastaa. Jos käytät rekrytointitoimistoa, varmista, että olet selvästi ilmaissut heille palkkaodotuksesi, äläkä muuta jo ilmoittamiasi summia ylöspäin hakuprosessin edetessä, jos sille ei ole selkeitä perusteita. Tämä välttää väärinkäsityksiä tai pettymyksiä palkkaneuvotteluprosessin aikana.

Kerro rehelliset palkkaodotuksesi

Kun olet tehnyt palkkatutkimuksesi ja päättänyt palkkahaitarin, joka vastaa arvoasi ja tehtävää, älä epäröi kertoa todellisia palkkaodotuksiasi. Muista ottaa huomioon muut tärkeät tekijät, kuten elinkustannukset, työmatkat ja kuukausibudjettisi. Näin voit pyytää elämiseen riittävää palkkaa, joka vastaa odotuksiasi.

Muista neuvotella muutkin edut kuin pelkkä palkka

Tehokkaat palkkaneuvottelut eivät koske vain tarjottua palkkaa. Sinun tulisi neuvotella myös eduista ja paketeista, kuten matkakorvauksista, kuntosalijäsenyydestä, työnantajan tarjoamasta puhelimesta, hyvinvointiavustuksista jne., jotka voivat tuoda palkkasi lähemmäksi odotuksiasi. Joustavat työjärjestelyt (täysi etätyö, hybridityö tai joustavat aloitus- ja lopetusajat), vapaa-aika (sairauspäivät, lomat, henkilökohtaiset asiat) ja yrityksen rahoittamat urakehitys- ja kasvusuunnitelmat (jotka auttavat sinua saamaan myöhemmin parempaa palkkaa, vaikka nykyinen palkka olisi odotuksiasi alhaisempi) ovat muita tärkeitä asioita, joista kannattaa kysyä ja neuvotella.

Vältä suullista sitoutumista ennen kuin saat oikean tarjouksen

Jos sinulle tarjottu palkka ei ole hyväksyttävä, älä anna suullistakaan sitoumusta. Koska työtarjouksen hyväksyminen suullisesti on vakiintunut käytäntö ennen virallisen työsopimuksen laatimista, varmista, että se, mihin suullisesti suostut, on summa, johon olet valmis sitoutumaan myös kirjallisesti.

Toimi nopeasti, jos olet aliarvioinut itsesi

Parhaista yrityksistäsi huolimatta saatat päätyä aliarvioimaan itsesi tehokkaissa palkkaneuvotteluissa. Jos näin käy, sinun on soitettava tai lähetettävä sähköposti rekrytoijalle heti, kun huomaat sen. Seuraavan suunnitellun keskustelun odottaminen voi olla liian myöhäistä, koska tulevat työnantajasi todennäköisesti pyytävät budjettihyväksyntää, mikä tarkoittaa, että mitä nopeammin kommunikoit, sitä parempi sinulle.

Olet nyt valmis neuvottelemaan palkasta – olipa kyseessä haastattelu tai keskustelu rekrytointikumppanin tai palkkaavan esimiehen kanssa. Näiden vinkkien avulla edistät tilannetta, että saat ansaitsemasi palkan ja vältät alipalkkauksen.

Lue lisää blogejamme

7 parasta vinkkiä palkkaneuvotteluihin. Kuvassa kaksi henkilöä kättelevät toisiaan.
7 parasta vinkkiä palkkaneuvotteluihin – Vältä alipalkkausta
Palkkaneuvottelut voivat olla haastavia. Lue nämä 7 vinkkiä, jotka auttavat...
InHuntBlog_12 ammattia, joita AI ei koskaan korvaa_plain
12 ammattia, joita AI ei koskaan korvaa
Tekoäly muuttaa työelämää vauhdilla, mutta osa ammateista on turvassa vielä...
Viisi tärkeää vaihetta urapolun valintaan. Kuvassa laskettelija miettii mille polulle lähtee etenemään.
Viisi tärkeää vaihetta urapolun valintaan
Oikean uran valinta on tärkeä päätös, joka vaikuttaa usein koko työuraan....
InHuntBlog_Työnantajat rekrytoivat myös joulukuussa_plain
Työnantajat rekrytoivat myös joulukuussa – näin erotut joukosta
Unelmien työpaikan etsiminen voi tuntua loputtomalta prosessilta. Vaikka...
kaksi miestä ja nainen keskustelemassa henkilöstösiirroista ja siitä miten InHunt voi niissä auttaa
Apua onnistuneisiin henkilösiirtoihin 
TE-palvelut siirtyvät kunnille 1.1.2025 ja sitä kautta osaksi jokaisen...
InHunt_Blog_The Great Resignation 2.0 sekä The Great Reshuffle 2
Kohti vuotta 2025: The Great Resignation 2.0 tulossa. Oletko valmiina?
Näyttää siltä, että toinen suuri irtisanoutumis- ja työnvaihtoaalto on...
1 2 3 4 5 34 35 36
Jaa somessa:
avoin työpaikka ikoni

Rekrytointi tulossa?

Autamme mielellämme. Ota meihin
yhteyttä ja palaamme sinulle 24h sisällä.

Liity sisäpiiriin ja

Tilaa InHunt Groupin Uutiskirje

Vastaanota sähköpostiisi tieto uusista avoimista työpaikoista, blogi-postauksista ja podcast-jaksoista.

Uusimmat työpaikat
Myyntijohtaja, Louhe Oy
Vararehtori
Hallintojohtaja
Atria
Group Controller
Projektitoiminnan johtaja  
Uusimmat

Blogista

Kuvassa oleva hallitusammattilainen Tom Nickels piti vaikuttavan puheenvuoron pohjautuen omaan uraansa yrittäjästä hallitusammattilaiseksi.
Tom Nickelsin vinkit: näin suomalaiset yritykset menestyvät tulevaisuudessa
Hallitushakujen valmennuksen alumnitapahtumassa hallitusammattilainen Tom Nickels jakoi vinkkejä menestykseen.
Kuvassa henkilöt miettivät rekrytointisuunnitelmaa kokoustilassa. Kuvan päällä on ikoneita.
Uudet trendit rekrytoinnissa 2025 - nämä yrityksen on hyvä huomioida
Vuonna 2025 rekrytoinnin menestyjät hyödyntävät tekoälyä tehokkaasti, mutta eivät unohda inhimillisyyden merkitystä.
Kuvassa oranssi paperilennokki poikkeaa valkoisten lennokkien ryhmästä.
13 merkkiä siitä, että tärkeä työntekijäsi on lähdössä
Ironista kyllä, juuri ne työntekijät, jotka ovat eniten sitoutuneet yrityksen menestykseen, voivat aktiivisesti etsiä uusia haasteita. Tämä on yleinen ilmiö,...
nainen pitämässä puheenvuoroa Hallituspaikan haku -valmennuksessa
Hallituspaikan haku -valmennus: Satu Helkama puhui hyvästä hallitustyöstä
Lue Satu Helkaman puheenvuorosta Hallituspaikan haku -valmennuksessa, saat vastauksia mm.mihin hallituksen jäsenen hyvyys pohjautuu?
yhteistyö kättely ikoni

Haluatko kuulla lisää palveluistamme?

    Ota yhteyttä ja
    palaamme sinulle
    24h sisällä.

    InHunt Group on perustettu vuonna 2008  ja on nyt Suomen suurin suorahakutoimija. InHunt toimii jo kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa.  Lisäksi InHunt Groupilla on oma kansainvälinen suorahakuverkosto – InHunt World, joka kattaa 29 maata ja kokoaa parhaat paikalliset toimijat yhteen. InHunt apunasi – ympäri maailman.

    Tilaa uutiskirje

    YHTEYSTIEDOT

    myynti@inhunt.fi

    Äyritie 12 C
    (vastaanotto Äyritie 12 B)
    01510 Vantaa

    Artikkelisarja rekrytointiprosessin parantamiseksi

    Teen itse ja säästän - vai säästänkö?

    Jätä sähköpostiosoitteesi, niin lähetämme sinulle kolme faktantäyteistä työnantajille ja yrityksen päättäjille suunnattua asiantuntija-artikkelia sekä viikottaisen uutiskirjeemme. Voit halutessasi poistua postituslistalta uutiskirjeen lopussa olevasta linkistä.