Miten laskea rekrytoinnille ROI

Jaa somessa:

”No onpas kallista. Koska jos teemme itse, niin sittenhän se ei maksa mitään.”

Tuon lauseen olen kuullut todella monta kertaa jopa kokeneen johtajan tai toimitusjohtajan suusta, kun olemme keskustelleet suorahaun (headhunting) hinnoista ihan yleisellä tasolla. Mielestäni on lähinnä pelottavaa, että henkilö, joka ajattelee noin, saa toimia jonkun yrityksen toimitusjohtajana.

Jos yritys hoitaa itse rekrytoinnit, niin vähäänkään fiksumpi henkilö ymmärtää, että kustannuksilta on käytännössä mahdotonta välttyä. Mutta miten sitten laskea rekrytoinnille ROI (Return on Investment)? Tässä kirjoituksessa kerron neljä asiaa, joihin mielestäni tulisi kiinnittää huomiota.

Kustannukset ennen työsopimuksen allekirjoittamista

Näiksi yleisesti mielletään esim. rekrytointikampanjasta koituneet mediakustannukset. Jos rekrytoinnissa käytetään ulkopuolista apua, niin menee nekin suoraan tämän kohdan alle. Kansainvälisissä rekrytoinneissa voivat matkakustannukset myös näytellä merkittävää osaa, kun lennätetään yksi tai useampi henkilö kohdemaahan ja kaupunkiin tekemään haastatteluja.

Rekrytointiin käytetty aika

Kuinka monta henkilöä ja kuinka monta työtuntia on yhteen rekrytointiin laitettu? Kun se on tiedossa, on suhteellisen helppo laskea rekrytointiin käytetty rahasumma. Erityisen tärkeää on kiinnittää tähän kohtaan huomiota silloin, kun henkilön tai henkilöiden päätehtävä ei ole tehdä rekrytointeja, vaan joutuvat he hoitamaan ne kaiken muun työn ohessa. Jos resurssit ovat tehokkaasti käytössä, silloin ei kenellekään pitäisi olla tuntitolkulla luppoaikaa työssään ja näin ollen yleensä rekrytointien hoitaminen on pois jostain muusta.

Yleensä, kun yritykset alkavat laskea tätä auki, huomataan hyvin nopeasti, että ei se rekrytointi olekaan ihan niin halpaa (tai jopa ilmaista!?!?), vaikka ne tehtäisiin itse.

Uuden työntekijän menestyminen tehtävässä

Kun keskustelen asiakasyrityksien kanssa, osalla on hyvin tiedossa se, kuinka kauan heillä yleisesti kestää se, että uudesta työntekijästä tulee tuottava. Yleensä myyntihenkilöiden kohdalla tämä on erittäin helppo laskea ja usein voidaankin sanoa, että myyjä saavuttaa ns. break-evenin kuukausien 6 – 12 kohdalla ja maksaa itsensä takaisin jossain kuukausien 9 – 15 tietämillä. Tämän jälkeen hän siis vasta alkaa tuottamaan yritykselle.

Työntekijän pysyminen yrityksessä

Hyvien työntekijöiden pysyminen on avain menestykseen ja perusta liiketoiminnan kasvulle.

Jos juuri palkattu työntekijä poistuu yrityksestä muutaman kuukauden kuluttua, sillä ei välttämättä ole kovin positiivista vaikutusta sijoitetun pääoman tuottoprosenttiin.

Hyvin usein kuuluukin sanottavan, että uuden työntekijän tulisi pysyä vähintään kaksi vuotta yrityksessä, jotta rekrytointia voidaan pitää onnistuneena. Näin etenkin, jos puhutaan vähintään asiantuntijatason rekrytoinneista, joissa liian suuri ja nopea vaihtuvuus ovat liiketoiminnalle erittäin haitallista.

Kirjoittanut,

Ota yhteyttä: teemu(at)inhuntworld.com

Kirjoittaja Teemu Ruuska tuli InHuntiin vuonna 2009 ja on siitä asti toiminut rekrytoinnin parissa. Teemu on asunut Madridissa, Espanjassa vuodesta 2014 ja vastaa tällä hetkellä InHuntin kansainvälisestä suorahakuverkostosta InHunt Worldistä. Viime vuodet Teemu on keskittynyt verkkoliiketoimintaan, digitalisaatioon ja digitaaliseen transformaatioon rekrytointi- ja suorahakualalla.

Jaa somessa:
avoin työpaikka ikoni

Rekrytointi tulossa?

Autamme mielellämme. Ota meihin
yhteyttä ja palaamme sinulle 24h sisällä.

Liity sisäpiiriin ja

Tilaa InHunt Groupin Uutiskirje

Vastaanota sähköpostiisi tieto uusista avoimista työpaikoista, blogi-postauksista ja podcast-jaksoista.

Uusimmat työpaikat
Sijoitusjohtaja
Markkinointikonsultti, Vipu
Kasvun ja oppimisen toimialajohtaja
COO (operatiivinen johtaja)
Toimitusjohtaja
Uusimmat

Blogista

Matkailu- ja ravintola-ala _InHuntGroup_plain
Matkailu- ja ravintola-ala kohti nousukautta
Matkailu- ja ravintola-ala (MaRa) on kärsinyt pandemiasta. Miten hyödyntää alan osaajat tulevaisuuden kasvussa? InHunt Groupin blogissa tarjoamme käytännön vinkkejä...
Kuntien yhtiöittämiskehitys jatkuu ja yhä useampi kuntayhtiö toimii kilpailluilla markkinoilla. Kuvassa 5 henkilöä ovat yhdessä toimistolla kokoustilassa.
Kuntien yhtiöittämiskehitys jatkuu ja yhä useampi kuntayhtiö toimii kilpailluilla markkinoilla
Kuntien yhtiöittämisellä pyritään kustannustehokuuteen ja palvelun laadun parantamiseen. Yhtiöittämiskehityksen jatkuessa kuntien tytär- ja osakkuusyhtiöiden...
Miten rekrytoida menestyksekkäästi kasvun aikana? Kuvassa henkilö pitää korkeammalla isoa punaista sateenvarjoaan kuin muut, joilla on musta sateenvarjo.
Onko yrityksesi valmis nousukauteen? - ota tämä huomioon rekrytoinnissa
EK:n lokakuun 2024 suhdannebarometrin mukaan Suomen talous on toipumassa syvästä suhdannekuopasta, tosin elpyminen etenee maltillisesti. Samalla henkilöstön...
Miten rekrytointitoimistot toimivat. Kuvassa kaksi henkilöä kättelevät.
Miten suorahakutoimistot toimivat?
Suorahakutoimistot toimivat välittäjinä yritysten ja huipputalenttien välillä, karsivat hakijat ja esittelevät parhaat ehdokkaat. Lue lisää>
yhteistyö kättely ikoni

Haluatko kuulla lisää palveluistamme?

    Ota yhteyttä ja
    palaamme sinulle
    24h sisällä.

    InHunt Group on perustettu vuonna 2008  ja on nyt Suomen suurin suorahakutoimija. InHunt toimii jo kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa.  Lisäksi InHunt Groupilla on oma kansainvälinen suorahakuverkosto – InHunt World, joka kattaa 29 maata ja kokoaa parhaat paikalliset toimijat yhteen. InHunt apunasi – ympäri maailman.

    Tilaa uutiskirje

    YHTEYSTIEDOT

    myynti@inhunt.fi

    Äyritie 12 C
    (vastaanotto Äyritie 12 B)
    01510 Vantaa

    Artikkelisarja rekrytointiprosessin parantamiseksi

    Teen itse ja säästän - vai säästänkö?

    Jätä sähköpostiosoitteesi, niin lähetämme sinulle kolme faktantäyteistä työnantajille ja yrityksen päättäjille suunnattua asiantuntija-artikkelia sekä viikottaisen uutiskirjeemme. Voit halutessasi poistua postituslistalta uutiskirjeen lopussa olevasta linkistä.