Isoin ja yleisin virhe, jonka työnhakijat järjestäen tekevät on se, että laitetaan yhtä ja samaa CV:tä joka paikkaan. Ajatellaan, että ei CV:llä niin väliä, kun pystyn tuomaan osaamistani esiin työhakemuksessa. Huonolla CV:llä työhakemus ei koskaan tule luetuksi (Lue edellinen kirjoitukseni, miten saada oma CV pinon päällimmäiseksi: http://goo.gl/Jr3ihf )ja valitettavan usein on sekin yksi ja sama dokumentti, johon vain otsikko on muutettu vastaamaan sitä tehtävää, johon ollaan nyt hakemassa.

Mitä sitten tarkoitan, kun puhun CV:stä monikossa? Helpointa minulle on käyttää itseäni tässä kohtaa esimerkkinä, jotta asia aukeaa. Olen valmistunut vuonna 2010 liiketalouden tradenomiksi ja syyskuusta 2014 asti olen asunut perheeni kanssa Madridissa Espanjassa. Täällä tällä hetkellä viimeistelen maisterin opintojani EAE Business Schoolissa. Opintojeni ohessa hoidan useita tehtäviä, joista osa liittyvät Suomeen ja osa liittyy kansainvälisten toimintojen kehittämiseen. Ennen Madridiin tuloa viimeiset viisi (5) vuotta olen työskennellyt suorahaun ja rekrytoinnin parissa, joista viimeiset kolme vuotta kehitysjohtajana InHuntissa. Näitä vuosia on edeltänyt mm. erilaisia projekti- ja myyntitehtäviä sekä BtoC, että BtoB puolella. Viimeisten vuosien aikana tehtäväni ovat olleet todella monipuoliset. Olen vastannut mm. uuden sähköisen rekrytointialustan kehittämisestä, palveluiden kehittämisestä ja konseptoinnista, uusien järjestelmien luomisesta, markkinoinnista, suorahaku ja rekrytointiprojektien toteuttamisesta, uusasiakashankinnasta ja asiakassuhteiden ylläpitämisestä, toiminnan kokonaisvaltaisesta kehittämisestä, kumppanivalinnoista ja yhteistyöstä jne. Matkalla olen myös kerinnyt olla mukana parin uuden yrityksen perustamisessa.

Vaikkakin tulevaisuuden suunnitelmani ovat aikalailla selvät ja tarkoitukseni ei ole lähteä hakemaan työpaikkaa niin oletetaan, että asiat olisivat toisin. Oletetaan, että kun nyt keväällä saan maisterin paperit taskuuni, niin lähden hakemaan aktiivisesti uutta työpaikkaa. Siinä kohtaa varmasti olisi hyvä hetkeksi istua alas ja miettiä minkälaisia tehtäviä haluan jatkossa tehdä ja ennen kaikkea missä maassa, minkälaisessa yrityksessä ja minkälaisten ihmisten ympäröimänä. Lisäksi, kun katsoo koulutus- ja työkokemustani, niin eittämättä suurimmat vahvuuteni ovat liiketoiminnan kehittämisessä, digitaalisuudessa, myynnissä ja suorahaku/rekrytointi/HR toiminnoissa.  Myös aito kansainvälinen kokemukseni sekä englannin ja espanjan kielen puhuminen varsinkin Espanjan työmarkkinoilla olisi kovakin etu.  Näiden kokonaisuuksien sisältä varmasti löytyisi tuleva työpaikkani ja se minkälaista työtä lähtisin hakemaan.

Omalla kohdallani loisin kolme eri CV:tä: Yhden myynnillisiä tehtäviä, yhden kehitystehtäviä ja yhden henkilöstöhallinnon tehtäviä ajatellen. Kaikki CV:t noudattaisivat samaa logiikkaa, mutta se mitä esim. CV:ssä olevien työpaikkojeni alla lukisi, eroaisi sen mukaan, onko kyse myynnin, kehitystehtävien vai HR tehtävien CV:stä. Kyse ei ole asioiden vääristämisestä vaan siitä, että toisin niitä asioita esiin työhistoriastani, jotka vastaavat parhaiten kutakin mahdollista työtehtävää. Esimerkiksi myynti on ollut koko urani läsnä työnkuvassa, mutta se ei ensimmäiseksi pomppaa silmille jo ihan pelkästään nykyisen tehtäväni tittelistä johtuen. Sen lisäksi jokaisen CV:n alkuun tekisin lyhyen tiivistelmän osaamisestani, jonka taas tekisin vastaamaan kyseistä tehtävää. Tätä kappaletta siis viilaisin aina jokaista työpaikkaa silmällä pitäen ja pyrkisin siinä tuomaan esiin niitä asioita joita työpaikkailmoituksessa (avainsanat) on laadittu.

Olen itse kyllästynyt lukemaan kirjoituksia otsikolla ”1000 työhakemusta ja 0 työhaastattelua”. Jos asiat tekee edes suurin piirtein ohjeistamallani tavalla ja hakee sellaisiin paikkoihin joihin oikeasti omaa tarvittavat kyvyt, niin aivan varmasti tulee saamaan kutsuja työhaastatteluun. Sen jälkeen kaikki onkin jo enemmän omissa käsissä.

Kirjoittanut,

Teemu Ruuska

http://fi.linkedin.com/in/teemuruuska/

Kirjoittaja Teemu Ruuska tuli InHuntiin vuonna 2009 ja on siitä asti toiminut rekrytoinnin parissa. Teemun vastuualueella InHuntissa on mm. liiketoiminnan kehittäminen, markkinoinnin suunnittelu ja toteutus sekä tuotteiden ja palveluiden konseptointi. Tällä hetkellä Teemu kirjoittaa mm. näitä kirjoituksia Madridista, Espanjasta käsin, jossa hän on viimeistelemässä maisterin tutkintoaan arvostetussa EAE Business Schoolissa.

Seuraa InHuntia LinkedInissä: http://www.linkedin.com/company/inhunt-group-oy

Tykkää InHuntista Facebookissa: https://www.facebook.com/InhuntGroup

Seuraa InHuntia Twitterissä: https://twitter.com/InHuntGroup

The Comments
 • Tämä on ehdottomasti tärkeä asia muistaa kun etsii töitä. Nimenomaan räätälöity CV jokaiseen työpaikkaan on hakijan edun mukaista. Kun CV:ssä esitetään asiat haettavan työn kannalta, ei rekrytoijien tarvitse enää kalastella niitä tietoja otsikoiden alta suurennuslaseilla, vaan juuri ne tärkeimmät ko. työhön kuuluvat asiat tuodaan heidän eteensä valmiina. Näin pääsee pitkälle.

  Mikäli hakija ajattelee, että rekrytoijan pitäisi lukea kaikki CV:t läpi, tai osata noukkia ne heille tärkeimmät asiat CV:stä esiin, on silloin heittänyt pyyhkeen tiskiin. Jos ei pidä huolta siitä, että tekee kaiken helpommaksi, näkyvämmäksi ja sujuvammaksi rekrytoijalle, hakija häviää pelin jo kättelyssä -tai ainakin ottaa sen riskin, että näin voi käydä.

  Aihe on itselleni erittäin ajankohtainen, sillä hain juuri kahteen aivan erilaiseen ”yritykseen” töihin. Molempiin paikkoihin räätälöin CV:n sopivaksi ja pääsin molemmissa hauissa haastatteluihi asti. Molemmissa myös toiselle (viimeiselle) kierrokselle.

  Se, että pääsin ensimmäisestä haastattelusta eteenpäin molemmissa paikoissa, oli myös kovan työn ansiota. Tein valtavasti taustatyötä. Otin selvää yrityksistä perin pohjin (taustat, historia, nykypäivä, henkilökunta, tulevaisuuden näkymät…), kirjoitin itselleni kysymyksiä ja vastauksia joita halusin itselleni selventää ja joita ajattelin yritysten tiedustelevan minulta (kirjoittaessani jotakin ylös, ne jäävät paremmin mieleen -eli ei ole kyse lunttilapusta, vaan todellisesta ”muistiinpanovälineestä”). Keskustelin erilaisten kontaktieni kanssa heidän ajatuksistaan työhaastatteluista, heidän kokemuksistaan ja näkemyksistään sekä löysin henkilöitä jotka tiesivät myös hakemieni yritysten toiminnasta enemmän. Sain valtavasti neuvoja ja vinkkejä. Sain kontakteiltani ja taustatyöstäni myös itseluottamusta työnhakuun, sillä en ole yli 11 vuoteen hakenut töitä.

  Ylpeänä voin kaiken tämän valtavan työn jälkeen todeta, että loppupeleissä CV:ni, taitoni ja persoonani eivät olleet esteenä näiden työpaikkojen saantiin, vaan niissä painoivat aivan muut tekijät.

  Sain uusia, upeita kontakteja ko. yritysten edustajista. Jätin positiivisen ja ammattitaitoisen ”käyntikorttini” koko rekrytointiprojektin myötä näihin yrityksiin ja opin myös paljon uutta nykyajan rekrytoinnista. Minulle itsellenikin jäi erittäin positiivinen kuva näistä edellä mainituista rekrytointiprosesseista.

  Kun itse tekee kaikkensa työhaun eteen, on jo siinä vaiheessa jättänyt arvokkaan käyntikortin tulevaan, sillä se (että olet tehnyt töitä ja valmistautunut) ei varmasti jää huomaamatta.

  Mikäli en olisi antanut tarpeeksi aikaa CV:n laatimiseen ja pitänyt niitä tärkeinä, en olisi päässyt eteenpäin prosesseissa, eli minulle ei varmasti olisi soitettu. Aivan, työtähän se vaatii, mutta työnhaku onkin minun työtäni tällä hetkellä, ja on ilo ja mielenkiintoista nähdä, miten kehityn tässä työssäni myös joka päivä.

Add Your Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *