Miksi headhuntereita vielä käytetään? Osa 5/5: Luottamus

Jaa somessa:

Jo vuosien ajan on puhuttu siitä, kuinka headhuntereita ei tulla enää tarvitsemaan. Ensiksi sähköisten työpaikkasivustojen piti viedä headhuntereilta työt. LinkedInin viimeistään piti olla viimeinen naula arkkuun, mutta näin ei kuitenkaan ollut. Headhuntereita ei ainoastaan käytetä edelleen, vaan niiden tarve kasvaa vuosi vuodelta.

Miksi näin on, siihen on pureuduttu tässä viisiosaisessa blogisarjassa. Ensimmäisessä osassa käsiteltiin omien verkostojen riittämättömyyttä. Toisessa kirjoituksessa otettiin kantaa työpaikkailmoitusten tehottomuuteen. Kolmannessa kirjoituksessa käytiin läpi virherekrytoinnin riskin pienentämistä. Sarjan neljännessä osassa pureuduttiin siihen faktaan, että ammattitaitoisen headhunterin avulla hyvin usein palkataan tehtävään parempi ja sopivampi uusi työntekijä. Tämän blogisarjan viimeisessä osassa käsitellään syistä tärkeintä ja joka kulminoituu yhteen sanaan: luottamus.

Headhunting tai suomalaisittain suorahahaku on luottamusbisnestä. Luottamus on asia, joka nousee esiin todella monessa kohtaa. Ensinnäkin asiakkaan ja headhunterin välillä täytyy vallita luottamus mm. siitä, että headhunter on ymmärtänyt tarpeen ja asiakas pystyy luottamaan siihen, että sopivat ehdokkaat tulevat löytymään sovitussa aikataulussa. Hyvin usein suorahakutoimeksiantoon liittyy myös se luottamuksellinen kulma, että tieto toimeksiannosta ei saa karata edes yrityksen oman henkilöstön tietoon projektin ollessa käynnissä. Nämä tilanteet vaativat aivan toisenlaista lähestymistapaa ja headhunterin täytyy oikeasti tietää mitä tekee. Projektin alussa allekirjoitetaan salassapitosopimus ja headhunterilla on iso vastuu pitää huoli siitä, että tieto toimeksiannosta pysyy hyvin pienen ja valitun joukon keskuudessa.

Headhunterilla on myös suuri vastuu siinä vaiheessa, kun hän lähestyy potentiaalisia ehdokkaita. Lähes aina nämä henkilöt ovat jo jossain töissä ja näin heidän täytyy pystyä luottamaan headhunteriin, että heidän tiedot ja keskustelut työpaikan mahdollisesta vaihdosta eivät vain missään vaiheessa karkaa ulkopuolisten tietoon. Vaikka on hyvin arkipäivää, että näitä keskusteluja käydään, ei kuitenkaan kukaan halua tiedon päätyvän esim. nykyisten kollegoiden, esimiehen tai johdon tietoisuuteen.

Headhunterin ja ehdokkaan välillä vallitsee hyvin usein myös luottamus läpi prosessin. Mikäli ehdokas valitaan tehtävään, on normaalia, että tämä suhde jatkuu ainakin ensimmäisten kuukausien ajan ja ehdokas nauttii headhunterin kokemuksesta ja tuesta uuden tehtävän alkutaipaleella. Näin headhunter myös omalta osaltaan varmistaa, että kaikki lähtee sovitulla tavalla liikkeelle. Mikäli jotain yllättävää tulee vastaan, pystyy hän myös nostamaan asian helpommin pöydälle asiakkaan kanssa. Hyvin usein uusi työntekijä ei välttämättä ihan ensimmäiseksi halua lähteä ”valittamaan” jostakin asiasta, joka ei nyt ehkä ole ihan niin, miten oli sovittu tai annettu ymmärtää rekrytointiprosessin aikana. Nämä ovat usein hyvin pieniä asioita, jotka headhunterin on helppo ottaa esiin ja vain sanoa asiakkaalle, että hoitaa sen kuntoon, koska niin oli sovittu.

Paljon on myös puhuttu viime vuosina teknologioista, tekoälystä, jne. kuinka ne viimeistään tulevat tekemään headhuntereista turhia. Rehellisesti täytyy sanoa, että tulee menemään pitkään ennen kuin näin tulee tapahtumaan. En kuitenkaan sano koskaan, koska sekin päivä saattaa vielä koittaa, mutta ei kuitenkaan vielä seuraavan kymmenen tai edes kahdenkymmenen vuoden päästä. Ja miksi näin on, kiteytyy se taas yhteen ja samaan sanaan, joka on luottamus.

Kuvitteletko itse, että lähtisit prosessiin ja vaihtamaan työpaikkaa, jos sinua lähestyy headhunterbotti? Botit voivat olla jo ihan toimivia erilaisissa asiakaspalvelutehtävissä, joissa ratkotaan hyvin saman tyyppisiä asioita kerta toisensa jälkeen. Kuitenkin siinä kohtaa, kun on tekemässä yhtä elämänsä isointa päätöstä, aika moni mieluimmin puhuu aika pitkään vielä ihan oikean ihmisen kanssa. Se on myös usein edellytys sille, että keskustelut ylipäätänsä lähtevät liikkeelle.

Teemu Ruuska

Jaa somessa:
avoin työpaikka ikoni

Rekrytointi tulossa?

Autamme mielellämme. Ota meihin
yhteyttä ja palaamme sinulle 24h sisällä.

Liity sisäpiiriin ja

Tilaa InHunt Groupin Uutiskirje

Vastaanota sähköpostiisi tieto uusista avoimista työpaikoista, blogi-postauksista ja podcast-jaksoista.

Uusimmat työpaikat
Toimitusjohtaja
Asiakkuusjohtaja
Commercial Director - CollectiveCrunch
Maajohtaja, Finfact Oy
Resort General Manager
Uusimmat

Blogista

InHuntBlog_Kesäloma_headhunterin-soitto_1200x630px_plain
Kesäloma, laiturinnokka ja kuikan reviirillä soidinhuuto – ja Headhunterin soitto
Lue blogista, kuinka luottamukselliset keskustelut headhunterin kanssa voivat avata uusia uramahdollisuuksia ja miksi proaktiivinen rekrytointi tuottaa parhaat...
Hallituksen rotaatio, onko sitä_InHuntBlogi_1200x630px_plain
Hallituksen rotaatio, onko sitä?
Hallitustyö on suuressa murroksessa ja hyvä niin. Hallitusten merkitys yritysten uudistumisen voimavarana on parhaimmillaan niin suuri, ettei hallitustyöskentelyn...
InHunt Janne_Ilomäki_kyber_1200x630px_plain_2
Kumpi tulee kalliimmaksi: kyberhyökkäys vai kyberturvallisuus? 
Hallituspaikan haku -valmennusten ensimmäisessä alumnitilaisuudessa kuultiin hyviä asiantuntijapuheenvuoroja, joista yksi koski päivänpolttavaa aihetta sekin:...
InHunt Alumni_HannaKivela-Fujitsu_1200x630px_plain-2
Kestävä digitaalinen murros hallituksen agendalla
Hallituspaikan haku -valmennusten ensimmäinen alumnitapahtuma sai suuren suosion. Sali oli täynnä, tunnelma korkealla ja upeat puheenvuorot herättivät keskustelua...
yhteistyö kättely ikoni

Haluatko kuulla lisää palveluistamme?

    Ota yhteyttä ja
    palaamme sinulle
    24h sisällä.

    InHunt Group on perustettu vuonna 2008  ja on nyt Suomen suurin suorahakutoimija. InHunt toimii jo kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa.  Lisäksi InHunt Groupilla on oma kansainvälinen suorahakuverkosto – InHunt World, joka kattaa 29 maata ja kokoaa parhaat paikalliset toimijat yhteen. InHunt apunasi – ympäri maailman.

    Tilaa uutiskirje

    YHTEYSTIEDOT

    myynti@inhunt.fi

    Äyritie 12 C (Forte)
    01510 Vantaa